• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Halloween Nakládané houby Krémové a husté polévky
  • Recepty.cz
  • Chalva indická semolinová, základní recept
Napište svůj komentář k receptu

Chalva indická semolinová, základní recept

autor: Čstava Dobreta
0.0
moje hodnoceni
0.0
hodnotilo: 0
doba přípravy: 50 minut
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Chalva indická semolinová, základní recept
Chalva indická semolinová, základní recept
Chalva indická semolinová, základní recept
Chalva indická semolinová, základní recept
Chalva indická semolinová, základní recept
3fotografie
Nahrát fotku
 

Suroviny

1 porce
  • Hmota
    • 40
      g kuskus rozemletý
    • 10
      g žlutý hrách tlučený
    • 160
      ml studená voda
    • 2
      špetka sůl
    • 1
      lžička máslo
  • Studená agda
    • 10
      špetka cukr 1,5 lžičky
    • 10
      ml studená voda

Postup přípravy receptu

1
Umlít semolinovou krupici (kuskus) na mlýnku na mák na hrubou mouku (hladší hmota). Utlouct žlutý hrách v hmoždíři na hladkou mouku (pevnější výsledek). Namočit smíchané mouky 0,5 hod.
2
Ohřát ve smaltovaném kastrolu do varu, kontrolovat hustotu pro var 1 min. Po zabublání varem nechat zakryté odstát 7 minut pro změknutí mouk.
3
Rozmíchat cukr ve vodě - studená agda. Do odstáté hmoty přidat šmolc, vlít a rozmíchat agdu. Zamíchat, ohřát znovu k varu. Míchat do prvního znatelného ztuhnutí 3-5 min. Vymazat malou misku šmolcem. Přemístit uvařenou chalvu do misky a upěchovat ke dnu. Zakrýt při chladnutí. Lze dochladit v chladničce. Po vychladnutí protřást misku přikrytou talířkem a po uvolnění vyklepnout z misky na talířek.
4
Uvařené množství je pro pocit nasládlé chuťi. Malé množství cukru nevyžaduje rozpuštění na karamel, kulér, byl by spálený. Pro větší množství chalvy a její ztuhnutí je možné uvařit karamel pro medovou barvu výsledku. Jíst lžičkou jako puding (bez škrobu a bez mléka). Lze nakrájet na kostky asi 1 cm.
5
Poznámka autora receptu: Názvy: Sooji ka halwa, suji halwa, halava, halva, helva. Semolina pudding je s hrozinkami. Varianta je Basbousa. Krupicová chalva je z indie (kaše jinak). V okolí středozemního moře je chalva ze sezamových semínek. Ve východní evropě ze slunečnicových semínek. Osobně oceňuji nasládlou chuť. Lze osladit dle osobní chuti. Pro vylepšení výsledku většího množství hmoty je možné přidat sekané mandle, namočené hrozinky, apod.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Dosa indická falešná (palačinka), základní recept

Dosa indická falešná (palačinka),…

Hrachové pulmentum naruby, základní recept

Hrachové pulmentum naruby, základní…

Ovesné placky prosté, základní recept

Ovesné placky prosté, základní recept

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.
Vyberte, co chcete vytisknout
Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Cukr Kuskus Máslo Studená voda Sůl Žlutý hrách
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Dort Raffaelo

Dort Raffaelo

Řecký salát a la ENKI

Řecký salát a la ENKI

Rybí filé zapečené se sýrem a s brokolicí

Rybí filé zapečené se sýrem a s…

Dýňový krém

Dýňový krém

Smažené ředkvičky

Smažené ředkvičky

Slaný dort II.

Slaný dort II.

Banánový krém - poháry, dezerty, dorty...

Banánový krém - poháry, dezerty,…

Jednoduchý ovocný koláč

Jednoduchý ovocný koláč

Jednoduché třešňové / višňové knedlíky

Jednoduché třešňové / višňové knedlíky

Doporučujeme

40 minut
Španělská bramborová polévka

Španělská bramborová polévka

35 minut
Klasická zelňačka

Klasická zelňačka

40 minut
Švédské masové kuličky

Švédské masové kuličky

55 minut
Litý perník s jablky

Litý perník s jablky

70 minut
Nejjednodušší gratinované brambory

Nejjednodušší gratinované brambory

20 minut
French toast

French toast

30 minut
Mačkané brambory

Mačkané brambory

75 minut
Vanilkový cheesecake

Vanilkový cheesecake

80 minut
Dršťková polévka z václavek

Dršťková polévka z václavek

Poslední sledované recepty

32
French toast
French toast
29
Klasické lečo
Klasické lečo
26
Vepřové maso s celerem
Vepřové maso s celerem
23
Krémová polévka z řapíkatého celeru
Krémová polévka z…
22
Houbové flíčky / houbofleky
Houbové flíčky /…

Zajímavé články

Znáte řezy Šalamoun? Upečte si legendární moučník, který se rozplývá na jazyku
Znáte řezy Šalamoun? Upečte si legendární moučník…
Vepřové kotlety: Vyzkoušejte ty nejlepší recepty, které se opravdu osvědčily
Vepřové kotlety: Vyzkoušejte ty nejlepší recepty,…
Domácí vanilkový extrakt provoní bábovku i cukroví: Připravíte ho ve 3 krocích
Domácí vanilkový extrakt provoní bábovku i…
Kysané zelí do sklenic: Jak si ho doma vyrobit za zlomek ceny!
Kysané zelí do sklenic: Jak si ho doma vyrobit za…
Flammkuchen: Skvělý a jednoduchý alsaský slaný koláč, který je ideální k večeři i na večírek
Flammkuchen: Skvělý a jednoduchý alsaský slaný…
AHA.cz Hrušínský (79) ve vážném stavu: Kolaps plic! Skončil na kyslíku

Hrušínský (79) ve vážném stavu: Kolaps plic! Skončil na kyslíku

Mimibazar Jak šetrně dětem pomoci při rýmě: Naučte je smrkat a zkuste homeopatika

Jak šetrně dětem pomoci při rýmě: Naučte je smrkat a zkuste homeopatika

Dáma.cz Cher, Mickey Rourke nebo Meg Ryan: Hvězdy 80. let, které plastika změnila k nepoznání

Cher, Mickey Rourke nebo Meg Ryan: Hvězdy 80. let, které plastika změnila k nepoznání

Blesk pro ženy 5 mýtů v nošení kabelek, těmi se už neřiďte! Které vyvrací designérka?

5 mýtů v nošení kabelek, těmi se už neřiďte! Které vyvrací designérka?

Ženy.cz Mladí lidé a práce: Je dnešní generace líná, nebo jen nechce vyhořet?

Mladí lidé a práce: Je dnešní generace líná, nebo jen nechce vyhořet?

Blesk.cz Princ Andrew po kritice kvůli Epsteinovi: Vzdal se titulu i poct!

Princ Andrew po kritice kvůli Epsteinovi: Vzdal se titulu i poct!

SportRevue.cz FOTO: Sexy kalendář. Polonahým cheerleaders to v plavkách zatraceně sluší

FOTO: Sexy kalendář. Polonahým cheerleaders to v plavkách zatraceně sluší

Maminka.cz Ve 36. týdnu těhotenství jí diagnostikovali rakovinu ve čtvrtém stadiu. Zbývá vám půlrok života, řekli jí lékaři

Ve 36. týdnu těhotenství jí diagnostikovali rakovinu ve čtvrtém stadiu. Zbývá vám půlrok života, řekli jí lékaři

Blesk Horoskopy Patří vaše znamení mezi staré duše? Takhle to poznáte!

Patří vaše znamení mezi staré duše? Takhle to poznáte!

Další doporučené recepty:

Chalupářské poháry
Chalupářské poháry
Chalupářský špíz z kuřete 2
Chalupářský špíz z kuřete 2
Chalupnický perník
Chalupnický perník
Chanso omáčka na špagety
Chanso omáčka na špagety
Chatulova dýňová - Halloweenská polévka
Chatulova dýňová - Halloweenská polévka
Cheesecake
Cheesecake
  • Recepty.cz
  • Chalva indická semolinová, základní recept
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact