• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Halloween Nakládané houby Krémové a husté polévky
  • Recepty.cz
  • Celozrnný pivní chléb
Napište svůj komentář k receptu

Celozrnný pivní chléb

autor: Lenka ze Sydney
0.0
moje hodnoceni
0.0
hodnotilo: 0
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: obtížné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Celozrnný pivní chléb
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • 1
      kg celozrnná žitná mouka lze i napůl s celozrnnou pšeničnou
    • 2
      kostka droždí nebo 4 lžíce sušeného
    • 1
      lžíce hnědý cukr hnědý
    • 3
      lžička mořská sůl
    • 1
      lahev pivo pokojová teplota
    • 2
      hrst pšeničný šrot
    • 1
      hrst ovesné vločky
    • 1
      hrst sezamová semínka
    • 1
      hrst dýňová semínka
    • 1
      hrst lněná semínka
    • 1
      hrst slunečnicová semínka
    • 1
      hrst kmín

Postup přípravy receptu

1
V menší misce zaděláme kvásek z droždí, lžíce cukru a teplé vody. Než se na kvásku vytvoří pěna, smícháme ve velké míse mouku se šrotem, vločkami, solí a semínky. Vše zalejeme pivem a kváskem a dobře uhněteme. Je-li těsto příliš řídké, přidáme buď šrot, vločky nebo mouku. Jestliže je moc tuhé, více vody. (Tip: těsto je hutnější konzistence a nejlépe se zadělává silnému muži s velkýma rukama)! V teple necháme těsto kynout zakryté utěrkou asi 1 hodinu. Znovu promícháme. A opět necháme kynout, asi půl hodiny. Pak z těsta vytvarujeme bochník a necháme ještě chvíli kynout na plechu. Posypeme kmínem.
2
Já chléb peču na mřížce, ale vymazaný plech, nebo pečící papír je taky ok. Dáme do vyhřáté trouby péci na 180 °C a první půl hodiny troubu zbytečně neotvíráme, aby se těsto nesrazilo. Po půl hodině můžeme zkontrolovat a troubu ztlumit na 150 °C. Bochník potřeme vodou se solí a pečeme dokud chléb nemá požadovanou barvu, asi ještě dalších 30-40 minut. Vyzkoušíme špejlí, jestliže ještě chléb není upečený, zabalíme ho do alobalu a pečeme další půl hodiny. Po vytažení z trouby ještě jednou potřeme vodou se solí.
3
Je to náročný recept na práci i čas, ale tento chléb je opravdu výborný a plný zdraví.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Rychlý domácí celozrnný špaldový chléb

Rychlý domácí celozrnný špaldový chléb

Celozrnný chléb s pšeničnou moukou

Celozrnný chléb s pšeničnou moukou

Celozrnný chléb z domácí pekárny

Celozrnný chléb z domácí pekárny

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Lenka Kaňová | 12. 4. 2007 04:29

    Andro, opravdu mě mrzí, že se vám ty žemličky nepovedly. Peču si tento chléb v Austrálii často a je opravdu dobrý. Poprosila jsem švagrovou v Česku, aby chléb upekla v domácí pekárně, a dala mi vědět. Doporučuji vyzkoušet na 1 kilo mouky - 70 gramů čerstvého droždí.

  • Lenka Kaňová | 12. 4. 2007 03:44

    Já peču pouze z celozrnné mouky a to úplně všechno! Máte pravdu paní Stránská, v Česku jsem do pečení přidávala pšeničné klíčky, tady v austrálii dávám "bran", což budou česky otruby.Celozrnná mouka s klíčky (otrubami) je těžká a špatně kyne (v porovnání s bílou moukou), proto dávám více droždí. Žemle jsem nepekla, vždycky jen chléb, ale myslím si, že by menší tvary neměly mít na konečný výsledek žádný vliv.

  • Andra | 26. 2. 2007 09:16

    Možno som urobila chybu, keď som chcela z tohto receptu urobiť namiesto chleba žemličky. Ale určite sa mi potvrdil môj predpoklad, že 2 kocky droždia sú na to množstvo múky veľa. Z celozrnnej múky som robila prvý raz, tak som to nevedela posúdiť. Žemle skončili v koši... hodnotiť nebudem, lebo som sa nedržala presne receptu. Ale určite už nebudem skúšať ani chlieb podľa tohto receptu. Ocenila by som odporúčanie na niektorý "odskúšaný" recept na pečivo z celozrnnej múky.

  • Dagmar Stránská | 20. 1. 2007 22:17

    Šrot nejsou pšeničné klíčky! Šrot jsou otruby, ale může se asi přidat obojí. Myslím si ale, že otrub je už dostatek v celozrnné mouce, pokud ho tam dáte mnoho, těsto se bude drobit a půjde špatně zpracovat. Tak teda nevím, jestli jste to vůbec pekla, když ani nevíte, co do toho dáváte!?!?!

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Slané pečení
Pokrmy Pečivo Pečení Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Celozrnná žitná mouka Droždí Dýňová semínka Hnědý cukr Kmín Lněná semínka Mořská sůl Ovesné vločky Pivo Pšeničný šrot Sezamová semínka Slunečnicová semínka
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Dýňový koláč

Dýňový koláč

Calzone - Plněná pizza

Calzone - Plněná pizza

Turecký chléb Ramadan Pide (Ramazan Pidesi)

Turecký chléb Ramadan Pide (Ramazan…

Sterilovaná paprika v nálevu s olejem

Sterilovaná paprika v nálevu s olejem

Domácí bramborové hranolky

Domácí bramborové hranolky

Brokolicová krémová polévka II.

Brokolicová krémová polévka II.

Maďarská rybí polévka

Maďarská rybí polévka

Hrachová, čočková, fazolová se slaninou - polévka

Hrachová, čočková, fazolová se…

Kuře na bazalce

Kuře na bazalce

Doporučujeme

30 minut
Srbské rizoto

Srbské rizoto

15 minut
Vaječné muffiny ve slanině

Vaječné muffiny ve slanině

30 minut
Halloweenské cupcakes ala netopýři

Halloweenské cupcakes ala netopýři

105 minut
Myslivecké kuře s česnekovou polentou

Myslivecké kuře s česnekovou polentou

70 minut
Banánový chlebíček

Banánový chlebíček

170 minut
Salát z pečené dýně s trhaným masem a kozím sýrem

Salát z pečené dýně s trhaným masem a…

40 minut
Lepenice s trhaným uzeným

Lepenice s trhaným uzeným

80 minut
Dršťková polévka z václavek

Dršťková polévka z václavek

75 minut
Vanilkový cheesecake

Vanilkový cheesecake

Poslední sledované recepty

17
Salát z rýžových nudlí s kuřetem a avokádem
Salát z rýžových nudlí s…
11
Sýrovo-smetanové zapékané řízky
Sýrovo-smetanové…
11
Pečené jablko s ořechy
Pečené jablko s ořechy
10
Vepřové maso s celerem
Vepřové maso s celerem
10
Houbové flíčky / houbofleky
Houbové flíčky /…

Zajímavé články

Domácí karamel: Rady a tipy, díky kterým připravíte ten nejlepší!
Domácí karamel: Rady a tipy, díky kterým…
Podzimní víkendové hody: Připravte si výtečné menu, od polévky až po moučník!
Podzimní víkendové hody: Připravte si výtečné…
Kvíz: Poznáte názvy jídel v brněnském hantecu? Otestujte se!
Kvíz: Poznáte názvy jídel v brněnském hantecu?…
Víte, co je kuchyňský trojúhelník? Ušetří vám čas, energii i bolavá záda
Víte, co je kuchyňský trojúhelník? Ušetří vám čas…
Neviditelný jablečný koláč: Upečte si francouzský moučník, který se stal v Japonsku hitem
Neviditelný jablečný koláč: Upečte si francouzský…
AHA.cz Krize Kostkové a Ebena! Moderátorka přiznala společné trápení

Krize Kostkové a Ebena! Moderátorka přiznala společné trápení

Mimibazar Jak šetrně dětem pomoci při rýmě: Naučte je smrkat a zkuste homeopatika

Jak šetrně dětem pomoci při rýmě: Naučte je smrkat a zkuste homeopatika

Dáma.cz Nevkusná retro móda: Ledvinka a další kousky, za které se dodnes stydíme

Nevkusná retro móda: Ledvinka a další kousky, za které se dodnes stydíme

Blesk pro ženy Horoskop na další týden: Komu hrozí finanční krize a kdo prožije romantické chvíle?

Horoskop na další týden: Komu hrozí finanční krize a kdo prožije romantické chvíle?

Ženy.cz Jak být správná tchyně? Důležitá je příprava

Jak být správná tchyně? Důležitá je příprava

Blesk.cz Vypjatý osmý díl Zrádců: Slzy, křivdy a vyřazení věrného!

Vypjatý osmý díl Zrádců: Slzy, křivdy a vyřazení věrného!

SportRevue.cz Svatá přírodo! Petra Kvitová a 30 dalších nejprsatějších sportovkyň všech dob

Svatá přírodo! Petra Kvitová a 30 dalších nejprsatějších sportovkyň všech dob

Maminka.cz Když v 66 letech porodila první dítě, stala se nejstarší matkou na světě. Jak Adriana Iliescu (84 let) žije dnes a proč je na dceru hrdá?

Když v 66 letech porodila první dítě, stala se nejstarší matkou na světě. Jak Adriana Iliescu (84 let) žije dnes a proč je na dceru hrdá?

Blesk Horoskopy Horoskop na další týden: Komu hrozí finanční krize a kdo prožije romantické chvíle?

Horoskop na další týden: Komu hrozí finanční krize a kdo prožije romantické chvíle?

  • Recepty.cz
  • Celozrnný pivní chléb
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact