• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Halloween Nakládané houby Krémové a husté polévky
  • Recepty.cz
  • Biskupský chlebíček
Napište svůj komentář k receptu

Biskupský chlebíček

autor: F.O.O.D.
0.0
moje hodnoceni
4.1
hodnotilo: 231
doba přípravy: 75 minut
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Biskupský chlebíček
Biskupský chlebíček
Biskupský chlebíček
Biskupský chlebíček
Biskupský chlebíček
Biskupský chlebíček
4fotografie
Nahrát fotku
 

Biskupský chlebíček máme spojený především s Vánocemi. Dopřát si ho můžeme ale po celý rok. Je snadný na přípravu a těsto provoněné kandovaným ovocem chutná opravdu výtečně. Chlebíček přijde vhod jako sváteční snídaně, ale i jako odpolední dezert ke kávě.

Čokoládová poleva

Suroviny

10 porce
    • 4
      ks vejce
    • 150
      g moučkový cukr
    • 120
      g máslo změklé + 2 lžičky na polevu
    • 100
      g mandle - loupané nasekané
    • 100
      g kandované ovoce
    • 150
      g hladká mouka
    • 2
      lžička prášek do pečiva
    • máslo na formu
    • hrubá mouka na formu
    • 100
      g čokoláda kvalitní

Postup přípravy receptu

1
Rozbijte vejce a oddělte bílky od žloutků. Žloutky dejte do misky, bílky do čisté mísy od robotu a ušlehejte z nich pevný sníh. Ten vyklopte do mísy.

RADA: Šlehání sněhu

2
Mísu robotu nemusíte mýt, rovnou do ní odvažte cukr, přidejte změklé máslo a šlehejte, dokud směs nebude krémová a lehce nadýchaná, alespoň 5 minut. Poté postupně zašlehejte žloutky.

RADA: Biskupský chlebíček

3
Nyní už jen stěrkou do směsi postupně vmíchejte nasekané mandle, dvě třetiny kandovaného ovoce a mouku s práškem do pečiva. Nakonec přijde na řadu sníh: přidávejte ho po částech, opatrně stěrkou zapracovávejte do těsta. Těsto by mělo být kompaktní, ale snažte se toho docílit pomocí co nejméně pohybů.
4
Chlebíčkovou formu vymažte máslem a vysypte hrubou moukou. Vyklopte do ní těsto, rovnoměrně ho rozetřete a dejte péct do trouby předehřáté na 160 °C. Chlebíček se bude péct asi 45 minut. Propečení vyzkoušejte špejlí.

RADA: Máslo bez lednice

5
Hotový chlebíček vyklopte na mřížku a nechte zcela vychladnout.
6
Chlebíček otočte dnem vzhůru. Pokud příliš vyběhl, lehce ho seřízněte, aby ležel rovně. Na kastrol s trochou vody posaďte ohnivzdornou misku a nalámejte do ní čokoládu. Vodu přiveďte k varu, čokoládu rozpusťte a přimíchejte 2 lžičky másla. Čokoládu nalijte na chlebíček a špachtlí ji pečlivě rozetřete po vrchu i po bocích. Nahoru nasypte zbylé kousky kandovaného ovoce a nechte zatuhnout.

RADA: Poleva patří do chladna

7
NEJČASTĚJŠÍ CHYBY PŘI PŘÍPRAVĚ BISKUPSKÉHO CHLEBÍČKU: Celý objem a nadýchanost biskupského chlebíčku stojí a padá na vzduchu, který zašleháte do bílků. Bílky proto šlehejte v dokonale čisté a suché míse do pevných špiček (když metlu vytáhnete, sníh na ní tvoří špičku, která se neohýbá). Sníh do směsi vmíchávejte zlehka a po částech pomocí stěrky. Formu na chlebíček pořádně vymažte, nevynechejte jediný záhyb, a vysypte ji hrubou moukou, aby šel chlebíček dobře vyklopit. Nepečte jej příliš dlouho, jinak bude vysušený a drobivý. Ke konci pečení proveďte test špejlí.
8
TIPY PRO DOKONALÝ VÝSLEDEK: Jak zařídit, aby ovoce, ořechy a čokoláda nepropadly na dno? Všechny pevné ingredience (kandované ovoce, rozinky, nasekané ořechy, kousky čokolády) dejte do misky, zasypte je jednou lžící hladké mouky a dobře promíchejte, aby byl každý kousek lehce obalený. Mouka na povrchu ovoce a ořechů způsobí, že se lépe „přichytí“ k těstu a nekloužou dolů. Zůstanou tak krásně a rovnoměrně rozprostřené v celém řezu chlebíčku. Pozor také na polevu. Čokoládu na vaření s tukem rozpouštějte pomalu ve vodní lázni, pak bude krásně hebká a lesklá. Nalévejte ji na zcela vychladlý chlebíček, jinak se bude roztékat a vsakovat.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Banánový chlebíček

Banánový chlebíček

Ořechový biskupský chlebíček

Ořechový biskupský chlebíček

Citronový chlebíček s mandlemi

Citronový chlebíček s mandlemi

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.
Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Dezerty FOOD Vánoce
Pečení Šlehání Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Čokoláda Hladká mouka Hrubá mouka Kandované ovoce Mandle - loupané Máslo Moučkový cukr Prášek do pečiva Vejce
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Kuřecí roláda se špenátem

Kuřecí roláda se špenátem

Pečené kuře na zelí s medem

Pečené kuře na zelí s medem

Sedlácký guláš

Sedlácký guláš

Fenyklový salát s pomerančem

Fenyklový salát s pomerančem

Kefírovo-kokosové řezy: Eskymo po našem

Kefírovo-kokosové řezy: Eskymo po…

Bezmasá (nejen) zeleninová směs

Bezmasá (nejen) zeleninová směs

Křenová omáčka s jazykem

Křenová omáčka s jazykem

Vynikající těstovinový salát se špenátem

Vynikající těstovinový salát se…

Frittata

Frittata

Doporučujeme

45 minut
Těstoviny s omáčkou z pečené zeleniny

Těstoviny s omáčkou z pečené zeleniny

20 minut
Asijské nudle s restovanou zeleninou

Asijské nudle s restovanou zeleninou

30 minut
Jednoduchá brokolicová polévka

Jednoduchá brokolicová polévka

35 minut
Palačinka z trouby s karamelizovaným ovocem

Palačinka z trouby s karamelizovaným…

30 minut
Červené kuřecí kari

Červené kuřecí kari

50 minut
Bramborové knedlíky plněné špenátem a žampiony

Bramborové knedlíky plněné špenátem a…

90 minut
Skořicové šneky

Skořicové šneky

30 minut
Kuřecí prsa plněná smetanovým špenátem

Kuřecí prsa plněná smetanovým špenátem

40 minut
Dýňový koláč s krémem ze smetanového sýra

Dýňový koláč s krémem ze smetanového…

Poslední sledované recepty

27
Drožďová polévka s houbami a quinoou
Drožďová polévka s…
25
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
21
Bábovka s tvarohovou náplní
Bábovka s tvarohovou…
20
Rybí směs se zeleninou a nudlemi
Rybí směs se zeleninou a…
20
Uzená krkovice s lepenicí s kysaným zelím
Uzená krkovice s…

Zajímavé články

Pečené brambory podle princezny Diany: Díky geniálnímu triku byly dokonale křupavé
Pečené brambory podle princezny Diany: Díky…
Dnes je Mezinárodní den mužů! 24 tipů na dobroty, které můžete tomu svému připravit
Dnes je Mezinárodní den mužů! 24 tipů na dobroty,…
Řapíkatý celer je nejenom křupavá svačinka, po které zhubnete. Objevte jeho kouzlo!
Řapíkatý celer je nejenom křupavá svačinka, po…
Jak poznat zralé avokádo? 5 užitečných rad a triky, díky kterým rychle změkne
Jak poznat zralé avokádo? 5 užitečných rad a…
Recepty, které přežily pád komunismu aneb Co se jedlo za „totáče“ a milujeme to i dnes?
Recepty, které přežily pád komunismu aneb Co se…
AHA.cz Děsivý pád Denisy Pfauserové! Řeší se vážné poranění páteře

Děsivý pád Denisy Pfauserové! Řeší se vážné poranění páteře

Mimibazar Jak stres ničí vaše tělo: Naučte se ho zastavit dřív, než bude pozdě

Jak stres ničí vaše tělo: Naučte se ho zastavit dřív, než bude pozdě

Dáma.cz Toto je nejošklivější žena světa: Mrkněte na její fotky od miminka do dospělosti

Toto je nejošklivější žena světa: Mrkněte na její fotky od miminka do dospělosti

Blesk pro ženy Z šílené přehlídky kostýmů na Miss Universe přecházel zrak: Srí Lanka přišla v konvici, Česko nasadilo parohy

Z šílené přehlídky kostýmů na Miss Universe přecházel zrak: Srí Lanka přišla v konvici, Česko nasadilo parohy

Ženy.cz Učňák není ostuda! Mámy, dovolme dětem dělat to, co je baví

Učňák není ostuda! Mámy, dovolme dětem dělat to, co je baví

Blesk.cz Hlavní hvězda nové komedie Na horách: Nechci se na sebe dívat!

Hlavní hvězda nové komedie Na horách: Nechci se na sebe dívat!

SportRevue.cz FOTO: 17 sportovkyň, které se toho nebály a pózovaly nahé pro Playboy

FOTO: 17 sportovkyň, které se toho nebály a pózovaly nahé pro Playboy

Maminka.cz Mami, bolí mě v krku! Angína: Jak poznáte streptokoka a zda pomůžou vždy antibiotika.

Mami, bolí mě v krku! Angína: Jak poznáte streptokoka a zda pomůžou vždy antibiotika.

Blesk Horoskopy Nový díl Eroskopu: Které znamení »to« potřebuje právě teď? A kdo je nejsmyslnější?

Nový díl Eroskopu: Které znamení »to« potřebuje právě teď? A kdo je nejsmyslnější?

Další doporučené recepty:

Bílý toastový chléb
Bílý toastový chléb
Bio lečo aneb jak zabít partnera :)
Bio lečo aneb jak zabít partnera :)
Bircher müsli s pečeným ovocem
Bircher müsli s pečeným ovocem
Biskupský chlebíček
Biskupský chlebíček
Biskupský chlebíček
Biskupský chlebíček
Biskupský chlebíček - hrnkový
Biskupský chlebíček - hrnkový
  • Recepty.cz
  • Biskupský chlebíček
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact