• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Halloween Nakládané houby Krémové a husté polévky
  • Recepty.cz
  • Biskupský chlebíček
Napište svůj komentář k receptu

Biskupský chlebíček

autor: F.O.O.D.
0.0
moje hodnoceni
4.1
hodnotilo: 229
doba přípravy: 75 minut
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Biskupský chlebíček
Biskupský chlebíček
Biskupský chlebíček
Biskupský chlebíček
Biskupský chlebíček
Biskupský chlebíček
4fotografie
Nahrát fotku
 

Biskupský chlebíček máme spojený především s Vánocemi. Dopřát si ho můžeme ale po celý rok. Je snadný na přípravu a těsto provoněné kandovaným ovocem chutná opravdu výtečně. Chlebíček přijde vhod jako sváteční snídaně, ale i jako odpolední dezert ke kávě.

Čokoládová poleva

Suroviny

10 porce
    • 4
      ks vejce
    • 150
      g moučkový cukr
    • 120
      g máslo změklé + 2 lžičky na polevu
    • 100
      g mandle - loupané nasekané
    • 100
      g kandované ovoce
    • 150
      g hladká mouka
    • 2
      lžička prášek do pečiva
    • máslo na formu
    • hrubá mouka na formu
    • 100
      g čokoláda kvalitní

Postup přípravy receptu

1
Rozbijte vejce a oddělte bílky od žloutků. Žloutky dejte do misky, bílky do čisté mísy od robotu a ušlehejte z nich pevný sníh. Ten vyklopte do mísy.

RADA: Šlehání sněhu

2
Mísu robotu nemusíte mýt, rovnou do ní odvažte cukr, přidejte změklé máslo a šlehejte, dokud směs nebude krémová a lehce nadýchaná, alespoň 5 minut. Poté postupně zašlehejte žloutky.

RADA: Biskupský chlebíček

3
Nyní už jen stěrkou do směsi postupně vmíchejte nasekané mandle, dvě třetiny kandovaného ovoce a mouku s práškem do pečiva. Nakonec přijde na řadu sníh: přidávejte ho po částech, opatrně stěrkou zapracovávejte do těsta. Těsto by mělo být kompaktní, ale snažte se toho docílit pomocí co nejméně pohybů.
4
Chlebíčkovou formu vymažte máslem a vysypte hrubou moukou. Vyklopte do ní těsto, rovnoměrně ho rozetřete a dejte péct do trouby předehřáté na 160 °C. Chlebíček se bude péct asi 45 minut. Propečení vyzkoušejte špejlí.

RADA: Máslo bez lednice

5
Hotový chlebíček vyklopte na mřížku a nechte zcela vychladnout.
6
Chlebíček otočte dnem vzhůru. Pokud příliš vyběhl, lehce ho seřízněte, aby ležel rovně. Na kastrol s trochou vody posaďte ohnivzdornou misku a nalámejte do ní čokoládu. Vodu přiveďte k varu, čokoládu rozpusťte a přimíchejte 2 lžičky másla. Čokoládu nalijte na chlebíček a špachtlí ji pečlivě rozetřete po vrchu i po bocích. Nahoru nasypte zbylé kousky kandovaného ovoce a nechte zatuhnout.

RADA: Poleva patří do chladna

7
NEJČASTĚJŠÍ CHYBY PŘI PŘÍPRAVĚ BISKUPSKÉHO CHLEBÍČKU: Celý objem a nadýchanost biskupského chlebíčku stojí a padá na vzduchu, který zašleháte do bílků. Bílky proto šlehejte v dokonale čisté a suché míse do pevných špiček (když metlu vytáhnete, sníh na ní tvoří špičku, která se neohýbá). Sníh do směsi vmíchávejte zlehka a po částech pomocí stěrky. Formu na chlebíček pořádně vymažte, nevynechejte jediný záhyb, a vysypte ji hrubou moukou, aby šel chlebíček dobře vyklopit. Nepečte jej příliš dlouho, jinak bude vysušený a drobivý. Ke konci pečení proveďte test špejlí.
8
TIPY PRO DOKONALÝ VÝSLEDEK: Jak zařídit, aby ovoce, ořechy a čokoláda nepropadly na dno? Všechny pevné ingredience (kandované ovoce, rozinky, nasekané ořechy, kousky čokolády) dejte do misky, zasypte je jednou lžící hladké mouky a dobře promíchejte, aby byl každý kousek lehce obalený. Mouka na povrchu ovoce a ořechů způsobí, že se lépe „přichytí“ k těstu a nekloužou dolů. Zůstanou tak krásně a rovnoměrně rozprostřené v celém řezu chlebíčku. Pozor také na polevu. Čokoládu na vaření s tukem rozpouštějte pomalu ve vodní lázni, pak bude krásně hebká a lesklá. Nalévejte ji na zcela vychladlý chlebíček, jinak se bude roztékat a vsakovat.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Banánový chlebíček

Banánový chlebíček

Ořechový biskupský chlebíček

Ořechový biskupský chlebíček

Citronový chlebíček s mandlemi

Citronový chlebíček s mandlemi

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.
Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Dezerty FOOD Vánoce
Pečení Šlehání Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Čokoláda Hladká mouka Hrubá mouka Kandované ovoce Mandle - loupané Máslo Moučkový cukr Prášek do pečiva Vejce
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Vepřová pečeně se špenátem

Vepřová pečeně se špenátem

Nanukové řezy

Nanukové řezy

Super jablkové knedlíky

Super jablkové knedlíky

Babiččin sádlový koláč

Babiččin sádlový koláč

Zapékané masíčko se sýry

Zapékané masíčko se sýry

Nutella roláda

Nutella roláda

Patizonová směs - bezmasá

Patizonová směs - bezmasá

Jednoduchá vločková polévka s kapustičkami

Jednoduchá vločková polévka s…

Univerzální fíková barbecue marináda

Univerzální fíková barbecue marináda

Doporučujeme

50 minut
Krůtí pečeně

Krůtí pečeně

20 minut
Rychlá mexická fazolová polévka

Rychlá mexická fazolová polévka

45 minut
Kuřecí mini řízečky s bylinkovou strouhankou

Kuřecí mini řízečky s bylinkovou…

90 minut
Francouzské brambory

Francouzské brambory

80 minut
Strouhaný kakaový koláč

Strouhaný kakaový koláč

45 minut
Těstoviny s omáčkou z pečené zeleniny

Těstoviny s omáčkou z pečené zeleniny

60 minut
Tvarohová bábovka

Tvarohová bábovka

35 minut
Palačinka z trouby s karamelizovaným ovocem

Palačinka z trouby s karamelizovaným…

40 minut
Dýňový koláč s krémem ze smetanového sýra

Dýňový koláč s krémem ze smetanového…

Poslední sledované recepty

48
Sedlácké karé (kotleta) - minutka
Sedlácké karé (kotleta) …
39
Jablečný štrúdl z listového těsta
Jablečný štrúdl z…
21
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
16
Mřížkový koláč s tvarohem
Mřížkový koláč s tvarohem
16
Základní těsto na koblihy
Základní těsto na koblihy

Zajímavé články

Recepty, které přežily pád komunismu aneb Co se jedlo za „totáče“ a milujeme to i dnes?
Recepty, které přežily pád komunismu aneb Co se…
Od pondělí do pátku: Rychlé a snadné večeře, které připravíte jen z pár surovin
Od pondělí do pátku: Rychlé a snadné večeře,…
Šílené dorty: Česká cukrářka ohromuje svět svými sladkými výtvory
Šílené dorty: Česká cukrářka ohromuje svět svými…
Luxusní pečené vepřové: 3 jednoduché recepty, které jste určitě neznali
Luxusní pečené vepřové: 3 jednoduché recepty,…
Hřejivé podzimní menu nejen na víkend: Od snídaně až po večeři
Hřejivé podzimní menu nejen na víkend: Od snídaně…
AHA.cz S rakovinou bojující Něrgešová: První slova o tom, kolik jí zbývá času

S rakovinou bojující Něrgešová: První slova o tom, kolik jí zbývá času

Mimibazar Jak stres ničí vaše tělo: Naučte se ho zastavit dřív, než bude pozdě

Jak stres ničí vaše tělo: Naučte se ho zastavit dřív, než bude pozdě

Dáma.cz Co se dělo 17. listopadu 1989 v ulicích a jak jsme vypadali? Zavzpomínejte na fotkách ze sametové revoluce

Co se dělo 17. listopadu 1989 v ulicích a jak jsme vypadali? Zavzpomínejte na fotkách ze sametové revoluce

Blesk pro ženy 10 zásadních žen sametové revoluce: Co dělají dnes?

10 zásadních žen sametové revoluce: Co dělají dnes?

Ženy.cz Jste plachý extrovert? Když působíte jako dvě protikladné osobnosti

Jste plachý extrovert? Když působíte jako dvě protikladné osobnosti

Blesk.cz Krásná herečka Denisa Nesvačilová: Lidé už nemají proč mě NEnávidět!

Krásná herečka Denisa Nesvačilová: Lidé už nemají proč mě NEnávidět!

SportRevue.cz FOTO: Pro šmíráky. 28 sexy (ex)sportovkyň, které můžete sledovat na Twitteru

FOTO: Pro šmíráky. 28 sexy (ex)sportovkyň, které můžete sledovat na Twitteru

Maminka.cz Takhle vypadá láska. Milující máma porodila navzdory všem děti s trpasličí nemocí a je inspirací pro ostatní

Takhle vypadá láska. Milující máma porodila navzdory všem děti s trpasličí nemocí a je inspirací pro ostatní

Blesk Horoskopy 5 znamení zvěrokruhu, která nejvíce riskují: Kdo nemá žádné zábrany a rád překonává limity?

5 znamení zvěrokruhu, která nejvíce riskují: Kdo nemá žádné zábrany a rád překonává limity?

Další doporučené recepty:

Bílý toastový chléb
Bílý toastový chléb
Bio lečo aneb jak zabít partnera :)
Bio lečo aneb jak zabít partnera :)
Bircher müsli s pečeným ovocem
Bircher müsli s pečeným ovocem
Biskupský chlebíček
Biskupský chlebíček
Biskupský chlebíček
Biskupský chlebíček
Biskupský chlebíček - hrnkový
Biskupský chlebíček - hrnkový
  • Recepty.cz
  • Biskupský chlebíček
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact