• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Bílá bramboračka
Napište svůj komentář k receptu

Bílá bramboračka

autor: Renata Kopečná
0.0
moje hodnoceni
4.9
hodnotilo: 7
doba přípravy: 50 minut
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Bílá bramboračka
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • brambory
    • houby
    • smetana
    • sůl
    • ocet
    • vejce ztracená

Postup přípravy receptu

1
Oloupané brambory nakrájíme na kousky, přidáme k nim houby (sušené přes noc namočíme, ráno vodu slijeme) a společně v osolené vodě uvaříme do měkka.
2
Zahustíme moukou rozmíchanou ve smetaně. Okyselíme podle chuti octem, ale až když sundáme z ohně. V druhém hrnci přivedeme k varu osolenou vodu, do ní klepneme vejce a povaříme je. Na každou porci počítáme alespoň jedno ztracené vejce. Pokud použijeme místo smetany mléko, polovinu vody z brambor slijeme a nahradíme mlékem.
3
Polévka má mít bílou barvu. Tuto polévku nám vařívala babička.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Bílá kuřecí omáčka se žampiony

Bílá kuřecí omáčka se žampiony

Bílá čokoládová pěna

Bílá čokoládová pěna

Bílá čokoláda do formiček

Bílá čokoláda do formiček

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Jana Řezníčková | 4. 3. 2009 10:55

    Polévku dělám hodně podobně celý život, je to recept mé babičky a říkáme jí "kyselka". Sušené houby nenamáčím na noc, zdá se mi to zbytečné, já je jenom spařím vařící vodou, chvilku nechám, potom proleju studenou vodou a dám do vařící vody, kde už mám brambory. Dávám také drcený kmín a nakonec kopr v soli. Vejce dávám rozkvedlaná do hotové polévky, nechám lehce přejít varem a přidám i zelenou pažitku a petrželku.Vynikající.Jo, pochopitelně šlehačku a trochu zakysané smetany s moukou - až jsou brambory uvařené, to bych zapomněla....

  • Lucie Strauchová | 4. 3. 2009 10:47

    Včera jsme měli na oběd, výborná , rychlá a jednoduchá, určitě znovu uvařím. Krásná vzpomínka na dětství

  • Lucie Strauchová | 3. 3. 2009 11:21

    Právě jsem dovařila, je naprosto úžasná, vzpoměla jsem si na své dětství ...

  • Lukas Pazdera | 21. 10. 2008 16:14

    super

  • Léňa | 17. 3. 2008 10:54

    Tuhle polévku znám i já:) akorat maminka vždy říkala, že nám udělá"mlíkovou" polévku, nedávala tam houby, ani kopr, byla vždy výborná, moje teta místo brambor dává kroupy, také bašta.

  • Martina | 21. 2. 2008 12:01

    Tuhle polévku znám. Je moc dobrá,vařila jí moje maminka.Do polévky přidávala zesklovatělou cibulku,ale ne vejce.Děkuji moc za recept. V mládí jsem se o vaření nezajímala a již se nemám koho zeptat jak se které jídlo přesně dělá.Ještě jednou díky.

  • Zdenka Korábová | 13. 2. 2008 13:11

    Vzpomněla jsem si na podobnou mléčnou polévku, ale místo brambor byla jako zavářka hrubé strouhání z mouky a vejce a byla mírně přislazená a babička přidávala také někdy sušené houby už asi bez cukru. Byla to dobrota

  • Máří | 12. 2. 2008 10:29

    Kulajda je docela starý jihočeský název:-) Moje západočeská babička jí říkala "se závarkem" a dělala ji ze zakysané smetany bez octa, bez hub a bez kopru.

  • Zdenka Korábová | 12. 2. 2008 09:44

    Je to tak, kulajda je pravděpodobně nový název pro mléčnou polévku a bramborem a houbama a koprem, vaří se hodně ve školních jídelnách, s nemocnicích. Stará česká kuchyně zná bud houbovou,nebo koprovou variantu, ale obě včetně té nové kulajdy jsou dobré

  • Jana T. | 11. 2. 2008 20:58

    Třeba je, ale u nás se vždycky vařila bílá houbová, a nebo koprová a nikdy se nedával dohromady kopr a houby! A název kulajda se nepoužíval, ani mně nic neříká. Musela jsem se podívat do receptů. Jen doufám, že se zase nerozběhne diskuse o tom co je a není správně. Já jsem si jen zavzpomínala.

  • E-liška | 11. 2. 2008 14:01

    Není to kulajda bez kopru?

  • Jana T. | 8. 2. 2008 21:12

    Polévku nám taky vařila babička a dnes ji vařím vnoučatům já. My jí říkáme bílá houbová, vejce neděláme ztracená, ale přidáme buď rozkrájené vařené, nebo pustíme do vroucí polévky a rozmícháme vidličkou. Někdo má rád úplně bez vajec. Kyselíme zpravidla podle chuti každý sám na talíři, někdo vůbec, jiný dost. A nejlepší je ze směsi různých druhů hub. Taky je dobré použít smetanu zakysanou, nebo dobrý jogurt, pak není ocet potřeba. Teď jsem si vzpomněla, že se někdy brambory uvařily zvlášť a na talíři si je každý pokrájel a zalil polévkou z hub. A kdyby někdo chtěl vědět kolik hub a kolik brambor, tak to je podle toho kolik nasbíráme hub. Když hodně, tak těch brambor stačí málo, no a když se nám nedařilo, tak to nastavíme bramborama. Dobrou chuť.

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Polévky
Polévky Oběd Vaření Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Brambory Houby Ocet Smetana Sůl Vejce
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Pórková polévka s drožďovými knedlíčky

Pórková polévka s drožďovými knedlíčky

Úplně obyčejný hrnkový chleba

Úplně obyčejný hrnkový chleba

Zapečené těstoviny s kuřecím masem a s brokolicí

Zapečené těstoviny s kuřecím masem a…

Dort pro kluka

Dort pro kluka

Bramborová musaka

Bramborová musaka

Zámecká drůbeží játra

Zámecká drůbeží játra

Jahodová polévka mléčná

Jahodová polévka mléčná

Čínská dýně

Čínská dýně

Salát s broskví a krabími tyčinkami

Salát s broskví a krabími tyčinkami

Doporučujeme

20 minut
Parmazánová kaše s žampiony a rajčaty

Parmazánová kaše s žampiony a rajčaty

50 minut
Cuketové kuličky v rajčatové omáčce

Cuketové kuličky v rajčatové omáčce

30 minut
Smažená rýže se zeleninou a krůtím masem

Smažená rýže se zeleninou a krůtím…

40 minut
Hrnková dýňová roláda

Hrnková dýňová roláda

40 minut
Polévka z pečené mrkve a červené čočky

Polévka z pečené mrkve a červené čočky

50 minut
Makovec se švestkami

Makovec se švestkami

15 minut
Huevos rancheros

Huevos rancheros

75 minut
Vanilkový cheesecake

Vanilkový cheesecake

65 minut
Houbová omáčka s bramborovými buchtami

Houbová omáčka s bramborovými buchtami

Poslední sledované recepty

74
Báječná (nejen) broskvová roláda
Báječná (nejen)…
48
Cuketové kuličky v rajčatové omáčce
Cuketové kuličky v…
33
Vepřové výpečky s bramboráčky a špenátem s bešamelem
Vepřové výpečky s…
28
Polévka z pečené mrkve a červené čočky
Polévka z pečené mrkve a…
24
Hrachová pomazánka (falešný hummus), základní recept
Hrachová pomazánka …

Zajímavé články

Od pondělí do pátku: Rychlé večeře z pánve
Od pondělí do pátku: Rychlé večeře z pánve
Obědy do krabičky: Nejlepší recepty, se kterými ušetříte a hlavně si pochutnáte jako v restauraci
Obědy do krabičky: Nejlepší recepty, se kterými…
Dorty pro knihomoly jsou hit! Pokochejte se sladkým uměním, které potěší každého milovníka literatury
Dorty pro knihomoly jsou hit! Pokochejte se…
Retro kvíz: Jak dobře znáte české hity 70., 80. a 90. let, v nichž se zpívá o jídle nebo pití?
Retro kvíz: Jak dobře znáte české hity 70., 80. a…
Jak upéct muffiny, po kterých se hned zapráší? Sladké i slané varianty!
Jak upéct muffiny, po kterých se hned zapráší?…
AHA.cz Něrgešová přišla o velkou část mozku: Já mám strašnej strach

Něrgešová přišla o velkou část mozku: Já mám strašnej strach

Mimibazar Jak vést politickou diskuzi a nezničit si rodinné a přátelské vztahy

Jak vést politickou diskuzi a nezničit si rodinné a přátelské vztahy

Dáma.cz Učitelka, děkan, prodejce aut: Kdo jsou a co dělají sourozenci českých celebrit?

Učitelka, děkan, prodejce aut: Kdo jsou a co dělají sourozenci českých celebrit?

Blesk pro ženy Jaký účes byl trendy v roce, kdy jste se narodila? Zjistěte to!

Jaký účes byl trendy v roce, kdy jste se narodila? Zjistěte to!

Ženy.cz Proč říkáme „Jsem v pohodě”, když v nás zuří malá sopka?

Proč říkáme „Jsem v pohodě”, když v nás zuří malá sopka?

Blesk.cz Babeta z Ordinace se odvázala: Bára Štěpánová (65) nahoře bez

Babeta z Ordinace se odvázala: Bára Štěpánová (65) nahoře bez

SportRevue.cz VIDEO: 10 nejkrásnějších tenistek všech dob. Světu vládnou slovanské holky

VIDEO: 10 nejkrásnějších tenistek všech dob. Světu vládnou slovanské holky

Maminka.cz Ve 36. týdnu těhotenství jí diagnostikovali rakovinu ve čtvrtém stadiu. Zbývá vám půlrok života, řekli jí lékaři

Ve 36. týdnu těhotenství jí diagnostikovali rakovinu ve čtvrtém stadiu. Zbývá vám půlrok života, řekli jí lékaři

Blesk Horoskopy Psychologický test: Která z trojic netvoří rodinu? Odpověď odhalí vaši osobnost!

Psychologický test: Která z trojic netvoří rodinu? Odpověď odhalí vaši osobnost!

  • Recepty.cz
  • Bílá bramboračka
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact