• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Halloween Nakládané houby Krémové a husté polévky
  • Recepty.cz
  • Bílá bramboračka
Napište svůj komentář k receptu

Bílá bramboračka

autor: Renata Kopečná
0.0
moje hodnoceni
4.9
hodnotilo: 7
doba přípravy: 50 minut
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Bílá bramboračka
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • brambory
    • houby
    • smetana
    • sůl
    • ocet
    • vejce ztracená

Postup přípravy receptu

1
Oloupané brambory nakrájíme na kousky, přidáme k nim houby (sušené přes noc namočíme, ráno vodu slijeme) a společně v osolené vodě uvaříme do měkka.
2
Zahustíme moukou rozmíchanou ve smetaně. Okyselíme podle chuti octem, ale až když sundáme z ohně. V druhém hrnci přivedeme k varu osolenou vodu, do ní klepneme vejce a povaříme je. Na každou porci počítáme alespoň jedno ztracené vejce. Pokud použijeme místo smetany mléko, polovinu vody z brambor slijeme a nahradíme mlékem.
3
Polévka má mít bílou barvu. Tuto polévku nám vařívala babička.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Bílá kuřecí omáčka se žampiony

Bílá kuřecí omáčka se žampiony

Bílá čokoládová pěna

Bílá čokoládová pěna

Bílá čokoláda do formiček

Bílá čokoláda do formiček

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Jana Řezníčková | 4. 3. 2009 10:55

    Polévku dělám hodně podobně celý život, je to recept mé babičky a říkáme jí "kyselka". Sušené houby nenamáčím na noc, zdá se mi to zbytečné, já je jenom spařím vařící vodou, chvilku nechám, potom proleju studenou vodou a dám do vařící vody, kde už mám brambory. Dávám také drcený kmín a nakonec kopr v soli. Vejce dávám rozkvedlaná do hotové polévky, nechám lehce přejít varem a přidám i zelenou pažitku a petrželku.Vynikající.Jo, pochopitelně šlehačku a trochu zakysané smetany s moukou - až jsou brambory uvařené, to bych zapomněla....

  • Lucie Strauchová | 4. 3. 2009 10:47

    Včera jsme měli na oběd, výborná , rychlá a jednoduchá, určitě znovu uvařím. Krásná vzpomínka na dětství

  • Lucie Strauchová | 3. 3. 2009 11:21

    Právě jsem dovařila, je naprosto úžasná, vzpoměla jsem si na své dětství ...

  • Lukas Pazdera | 21. 10. 2008 16:14

    super

  • Léňa | 17. 3. 2008 10:54

    Tuhle polévku znám i já:) akorat maminka vždy říkala, že nám udělá"mlíkovou" polévku, nedávala tam houby, ani kopr, byla vždy výborná, moje teta místo brambor dává kroupy, také bašta.

  • Martina | 21. 2. 2008 12:01

    Tuhle polévku znám. Je moc dobrá,vařila jí moje maminka.Do polévky přidávala zesklovatělou cibulku,ale ne vejce.Děkuji moc za recept. V mládí jsem se o vaření nezajímala a již se nemám koho zeptat jak se které jídlo přesně dělá.Ještě jednou díky.

  • Zdenka Korábová | 13. 2. 2008 13:11

    Vzpomněla jsem si na podobnou mléčnou polévku, ale místo brambor byla jako zavářka hrubé strouhání z mouky a vejce a byla mírně přislazená a babička přidávala také někdy sušené houby už asi bez cukru. Byla to dobrota

  • Máří | 12. 2. 2008 10:29

    Kulajda je docela starý jihočeský název:-) Moje západočeská babička jí říkala "se závarkem" a dělala ji ze zakysané smetany bez octa, bez hub a bez kopru.

  • Zdenka Korábová | 12. 2. 2008 09:44

    Je to tak, kulajda je pravděpodobně nový název pro mléčnou polévku a bramborem a houbama a koprem, vaří se hodně ve školních jídelnách, s nemocnicích. Stará česká kuchyně zná bud houbovou,nebo koprovou variantu, ale obě včetně té nové kulajdy jsou dobré

  • Jana T. | 11. 2. 2008 20:58

    Třeba je, ale u nás se vždycky vařila bílá houbová, a nebo koprová a nikdy se nedával dohromady kopr a houby! A název kulajda se nepoužíval, ani mně nic neříká. Musela jsem se podívat do receptů. Jen doufám, že se zase nerozběhne diskuse o tom co je a není správně. Já jsem si jen zavzpomínala.

  • E-liška | 11. 2. 2008 14:01

    Není to kulajda bez kopru?

  • Jana T. | 8. 2. 2008 21:12

    Polévku nám taky vařila babička a dnes ji vařím vnoučatům já. My jí říkáme bílá houbová, vejce neděláme ztracená, ale přidáme buď rozkrájené vařené, nebo pustíme do vroucí polévky a rozmícháme vidličkou. Někdo má rád úplně bez vajec. Kyselíme zpravidla podle chuti každý sám na talíři, někdo vůbec, jiný dost. A nejlepší je ze směsi různých druhů hub. Taky je dobré použít smetanu zakysanou, nebo dobrý jogurt, pak není ocet potřeba. Teď jsem si vzpomněla, že se někdy brambory uvařily zvlášť a na talíři si je každý pokrájel a zalil polévkou z hub. A kdyby někdo chtěl vědět kolik hub a kolik brambor, tak to je podle toho kolik nasbíráme hub. Když hodně, tak těch brambor stačí málo, no a když se nám nedařilo, tak to nastavíme bramborama. Dobrou chuť.

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Polévky
Polévky Oběd Vaření Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Brambory Houby Ocet Smetana Sůl Vejce
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Hned měkké vánoční perníčky

Hned měkké vánoční perníčky

Meruňkové kefírové řezy

Meruňkové kefírové řezy

Brokolicová polévka s vločkami

Brokolicová polévka s vločkami

Brambory se sýrovou náplní

Brambory se sýrovou náplní

Plněné papriky II.

Plněné papriky II.

Pomazánka se sýrem cottage

Pomazánka se sýrem cottage

Palačinkový koláč s jablky a pudinkem

Palačinkový koláč s jablky a pudinkem

Cuketa zapečená s paprikou a žampiony

Cuketa zapečená s paprikou a žampiony

Penne s tuňákem a kukuřicí

Penne s tuňákem a kukuřicí

Doporučujeme

Smetanové fleky se zelím

Smetanové fleky se zelím

40 minut
Kaplická cmunda

Kaplická cmunda

70 minut
Dýňová polévka s červenou čočkou

Dýňová polévka s červenou čočkou

55 minut
Butter chicken masala

Butter chicken masala

60 minut
Dýňový cheesecake s ricottou

Dýňový cheesecake s ricottou

170 minut
Maďarský guláš

Maďarský guláš

90 minut
Rychlá bábovka

Rychlá bábovka

105 minut
Řepánky

Řepánky

75 minut
Vanilkový cheesecake

Vanilkový cheesecake

Poslední sledované recepty

35
Domácí houstičky ze sušeného droždí
Domácí houstičky ze…
34
Rychlá bábovka
Rychlá bábovka
19
Dýňová polévka s červenou čočkou
Dýňová polévka s…
15
Maďarský guláš
Maďarský guláš
12
Butter chicken masala
Butter chicken masala

Zajímavé články

Pečený květák umí překvapit. 3 recepty, které vám budou chutnat
Pečený květák umí překvapit. 3 recepty, které vám…
Co snídat, když čím dál víc zapomínáte? Nejlepším řešením je jedna chutná kombinace
Co snídat, když čím dál víc zapomínáte? Nejlepším…
7 důvodů, proč mít doma tortilly: Uděláte z nich rychlou večeři, svačinu, snídani i pohoštění pro návštěvu
7 důvodů, proč mít doma tortilly: Uděláte z nich…
Bleskové moučníky do pracovního týdne: S našimi recepty připravíte vcukuletu koláč, dortíky i buchtu na plech
Bleskové moučníky do pracovního týdne: S našimi…
Sladká snídaně podle odborníků: 3 snadné recepty, které si můžete dát bez výčitek
Sladká snídaně podle odborníků: 3 snadné recepty,…
AHA.cz Expert o nemocné Konvičkové: Zdravý člověk nevstřebá, čím zpěvačka prochází

Expert o nemocné Konvičkové: Zdravý člověk nevstřebá, čím zpěvačka prochází

Mimibazar Kniha na zimní večery: Užijte si romantiku s dávkou humoru, emocí a pořádnou porcí chemie

Kniha na zimní večery: Užijte si romantiku s dávkou humoru, emocí a pořádnou porcí chemie

Dáma.cz Největší lháři zvěrokruhu: Těmto znamením nevěřte ani nos mezi očima

Největší lháři zvěrokruhu: Těmto znamením nevěřte ani nos mezi očima

Blesk pro ženy Zázrak pro vaši pleť: Co dokáže studená voda?

Zázrak pro vaši pleť: Co dokáže studená voda?

Ženy.cz „Nesmíš si to tak brát.“ Proč dobře míněné rady lidem s depresí ubližují

„Nesmíš si to tak brát.“ Proč dobře míněné rady lidem s depresí ubližují

Blesk.cz Miley Cyrusová slaví milník: Pět let střízlivosti!

Miley Cyrusová slaví milník: Pět let střízlivosti!

SportRevue.cz Smolaři. 5 legend českého hokeje, které přišly o zlatý turnaj v Naganu

Smolaři. 5 legend českého hokeje, které přišly o zlatý turnaj v Naganu

Maminka.cz 6 výletů na unikátní místa v Česku, která byste měli s dětmi objevit. Vyrazí vám dech

6 výletů na unikátní místa v Česku, která byste měli s dětmi objevit. Vyrazí vám dech

Blesk Horoskopy 6 znamení zvěrokruhu, která vidí duchy: Patří mezi ně i to vaše?

6 znamení zvěrokruhu, která vidí duchy: Patří mezi ně i to vaše?

  • Recepty.cz
  • Bílá bramboračka
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact