• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Halloween Nakládané houby Krémové a husté polévky
  • Recepty.cz
  • Arašídová polévka
Napište svůj komentář k receptu

Arašídová polévka

autor: kkatushka
0.0
moje hodnoceni
2.7
hodnotilo: 3
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Arašídová polévka
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • pepř mletý
    • sůl
    • 2
      ks cibule střední
    • paprika kapie
    • rajčata loupané, ve vlastní šťávě
    • 3
      ks mrkev V originálu jedna velká mrkev a jedna sladká brambora - v čechach se asi nesežene
    • 3
      stroužek česnek
    • arašídové máslo k sehnání často ve zdravé výživě
    • 1
      lžička chilli

Postup přípravy receptu

1
Rozpalíme asi 3 - 4 lžíce oleje a zpěníme najemno nakrájenou cibulku s česnekem, až začne hnědnout. K cibulce přidáme rajčata i se šťávou a prohřejeme cca 3 minuty, zalijeme vodou (cca 1 litr vody) a přidáme pepř, chilli a mrkev nakrájenou na malé kostičky. Přivedeme k varu a vaříme cca 5 - 10 minut, přidáme nadrobno nakrájenou papriku a vaříme cca 15 - 20 minut až je všechna zelenina hezky měkká.
2
Polévku po částech rozmixujeme v kuchyňském robotu a vrátíme zpět do hrnce, přidáme arašídové máslo a za stálého míchání prohřejeme až se úplně rozpustí, už nevaříme, osolíme a naředíme dle chuti.
3
Toto je recept pocházející ze západní afriky, výborný, vyzkoušejte a nebudete litovat! Tradičně by se tato polévka podávala s "fufu" - přirovnala bych to k takovému lepivému "knedlíku" vyrobenému z obilniny nebo zeleniny bohaté na škrob (tradičně yam, plantain atp.) nebo i bramborových vloček, hrubé rýžové mouky, nebo krupice. Ja své "Fufu" vyrábím z ground rice (rýžové mouky) ale viděla jsem recepty i z krupice.
4
Postup je zhruba takový: Přiveďte k varu jeden větší hrnek vody a přidejte sůl a třeba i malinko octa. Do vařící vody sypejte za stálého míchání krupici (ground rice, bramborove vločky) až vznikne dost hustá kaše. Ztlumte plamen a kaši usilovně míchejte cca 5 - 10 minut.
5
Možná budete potřebovat pomoc od druhé osoby aby vám přidržela hrnec a vy se mohli věnovat pouze vařečce. Až je krupice dobře propařená a hmota velmi hustá (nebo až už nebudete schopni dál míchat bez toho aby vám odpadly ruce).
6
Namočte si dlaně do vody, vzniklou hmotu vyklopte na talíř a rukama vytvarujte do tvaru úhledného "knedliku". Teď si sednete, prsty uloupnete kousek fufu, prstem vytvořte žlábek uprostřed, tímto naberte polévku a celé dejte do pusy. Mimochodem, prý je v Africe Faux Pas Fufu žvýkat, kousek by se měl spolknout celý, tak aby jste cítili pouze chuť polévky. Ale to je podle me za prvé nezdravé a za druhé škoda :)
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Arašídová polévka - sopa de maní

Arašídová polévka - sopa de maní

Arašídová jablíčka ke svačince

Arašídová jablíčka ke svačince

Dýňová polévka s kukuřicí

Dýňová polévka s kukuřicí

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Milky_rasta | 9. 12. 2014 09:03

    Zajímavá a vynikající polévka, která krásně voní

  • cuoco | 8. 10. 2012 23:41

    To je vasa polievka kedze som ju nevaril tak nekritizujem ale tie referencie so zapadnou afrikou :'( to sa vam asi snivalo alebo si citala daake rozpravky :-D ,ta naozajstna arasidova polivka ( a nerobi sa z masla) a vola sa " Nkatenkwan" a fufu sa NEROBI !!! z krupice ale len zo zeleniny ako yam, cassava ale zeleninovych bananov plantain. Preto sa kuchyna tropickej afriky tazko vari lebo jednoducho nie su suroviny .To mas to iste ako varit vepro, knedlo, zelo v muslimskej krajine :-D a das tam baraninu a sladku kapustu a plochy arabsky chleba a nazves to klasicky cesky recept. :'(

  • MaKr | 8. 10. 2012 20:00

    Můžu se zeptat kolik toho arašídového másla? :) Mám domácí tak neumím odhadnout množství.. :-[

  • ladislava staffenová | 27. 12. 2009 16:45

    JJ a já dodávám, že jsem to vyzkoušela a je to výborné. Sice jsem k tomu přistupovala s nedůvěrou, muž jen olízl lžíci a pak už to zmizelo ;-))

  • Pája S | 27. 12. 2009 14:33

    Zajímavá a zvláštní polévka.Už je v oblíbených.Jenom bych chtěla upřesnit - sladké brambory - batáty, lze koupit v ČR v Kauflandu.:-)

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Polévky
Polévky Oběd Večeře Vaření Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Arašídové máslo Česnek Chilli Cibule Mrkev Paprika Pepř mletý Rajčata Sůl
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Sendvič s tuňákem

Sendvič s tuňákem

Guláš s paprikami

Guláš s paprikami

Brambory zapečené se špenátem a sýrem

Brambory zapečené se špenátem a sýrem

Vepřové řízečky s nivou a smetanou

Vepřové řízečky s nivou a smetanou

Třešňový závin

Třešňový závin

Rychlá uzeninová polévka s rýží

Rychlá uzeninová polévka s rýží

Zavařené houby ve sladkokyselém nálevu

Zavařené houby ve sladkokyselém nálevu

Smetanové maso na paprice s bramborem - pečené

Smetanové maso na paprice s bramborem…

Cuketová nádivka (nákyp) s uzeným masem

Cuketová nádivka (nákyp) s uzeným…

Doporučujeme

35 minut
Halušky s brynzou a slaninou

Halušky s brynzou a slaninou

40 minut
Kaplická cmunda

Kaplická cmunda

70 minut
Dýňová polévka s červenou čočkou

Dýňová polévka s červenou čočkou

55 minut
Butter chicken masala

Butter chicken masala

60 minut
Dýňový cheesecake s ricottou

Dýňový cheesecake s ricottou

170 minut
Maďarský guláš

Maďarský guláš

90 minut
Rychlá bábovka

Rychlá bábovka

105 minut
Řepánky

Řepánky

75 minut
Vanilkový cheesecake

Vanilkový cheesecake

Poslední sledované recepty

100
Rychlá bábovka
Rychlá bábovka
26
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
24
Kaplická cmunda
Kaplická cmunda
21
Halušky s brynzou a slaninou
Halušky s brynzou a…
18
Mangový cheesecake
Mangový cheesecake

Zajímavé články

Sladká snídaně podle odborníků: 3 snadné recepty, které si můžete dát bez výčitek
Sladká snídaně podle odborníků: 3 snadné recepty,…
Bramborové knedlíky, vdolky i šišky, nasladko i naslano: 5 receptů, na které je škoda zapomenout
Bramborové knedlíky, vdolky i šišky, nasladko i…
Od pondělí do pátku: Husté a rychlé podzimní polévky k večeři
Od pondělí do pátku: Husté a rychlé podzimní…
Vlašské ořechy dozrávají: Jak je správně skladovat a proč je dobré je namočit?
Vlašské ořechy dozrávají: Jak je správně…
Koláče jako z pohádky: Američanka ohromuje svět sladkými příběhy ukrytými v pečivu
Koláče jako z pohádky: Američanka ohromuje svět…
AHA.cz Hrůza na tribuně při bitvě pražských »S«: Babicu zmlátili!

Hrůza na tribuně při bitvě pražských »S«: Babicu zmlátili!

Mimibazar Muzikál „Taťkové“: Rozlučka se svobodou, jak ji nečekáte! Recenze představení plného mužských emocí

Muzikál „Taťkové“: Rozlučka se svobodou, jak ji nečekáte! Recenze představení plného mužských emocí

Dáma.cz Tyto kozačky ovládnou podzim: Zvolíte rebelský styl, eleganci, nebo pohodlí?

Tyto kozačky ovládnou podzim: Zvolíte rebelský styl, eleganci, nebo pohodlí?

Blesk pro ženy Věčné dilema: Tělové silonky – na sebe, nebo do koše? Tohle radí stylistka!

Věčné dilema: Tělové silonky – na sebe, nebo do koše? Tohle radí stylistka!

Ženy.cz Hygiena krčních mandlí: účinná prevence proti zápachu z úst a mandlovým kamenům

Hygiena krčních mandlí: účinná prevence proti zápachu z úst a mandlovým kamenům

Blesk.cz Lucie Benešová odhalila rodinné album: 20 let frnklo jako voda!

Lucie Benešová odhalila rodinné album: 20 let frnklo jako voda!

SportRevue.cz Tohle jsou přítelkyně a ženy (ex)pilotů Formule 1. Kdo má doma největší kočku?

Tohle jsou přítelkyně a ženy (ex)pilotů Formule 1. Kdo má doma největší kočku?

Maminka.cz Tady hlídám já! 40 momentek, na kterých převzali mateřské povinnosti kočičí parťáci

Tady hlídám já! 40 momentek, na kterých převzali mateřské povinnosti kočičí parťáci

Blesk Horoskopy Karmický horoskop na říjen: Býci se musí soustředit na své vztahy, Panny se odevzdají svým touhám

Karmický horoskop na říjen: Býci se musí soustředit na své vztahy, Panny se odevzdají svým touhám

  • Recepty.cz
  • Arašídová polévka
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact