• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Halloween Nakládané houby Krémové a husté polévky
  • Recepty.cz
  • Ajvar
Napište svůj komentář k receptu

Ajvar

autor: F.O.O.D.
0.0
moje hodnoceni
4.0
hodnotilo: 6
doba přípravy: 230 minut
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Ajvar
Ajvar
Ajvar
Ajvar
Ajvar
Ajvar
4fotografie
Nahrát fotku
 

Čalamáda z paprik, lilku, cibule a česneku má svůj původ v Srbsku, vy si ji ale můžete snadno připravit i doma. Skvělá je jako příloha ke grilovaným nebo pečeným masům, dá se ale použít i do omáček, pomazánek nebo k těstovinám.

Suroviny

3 porce
    • 600
      g paprika
    • 400
      g lilek
    • 4
      stroužek česnek
    • 4
      ks cibule
    • slunečnicový olej
    • 2
      lžička uzená paprika - koření
    • sůl dle chuti
    • pepř mletý dle chuti

Postup přípravy receptu

1
Troubu rozehřejte na 200 °C, plech vyložte pečicím papírem. Rozprostřete na něm papriky a lilky a asi 30 minut pečte. Papriky přesuňte do mísy, zakryjte fólií a nechte zapařit, pak je oloupejte. Lilky dejte vychladnout a vyškrábněte z nich dužninu. Česnek a cibule nasekejte nadrobno.

RADA: VIDEO, jak správně krájet cibuli

2
Ve velkém kastrolu zahřejte vrstvu oleje a nechte zesklovatět cibuli. Přidejte nakrájené papriky a lilky a asi 5 minut restujte. Odstavte na 5 minut. Přidejte česnek a v tuku nechte rozpustit papriku. Vraťte na sporák, přidejte podle potřeby olej, zeleninu osolte a opepřete a pod poklicí duste na mírném plameni až 3 hodiny, podle potřeby přidejte trochu vody.

RADA: Jak rychle loupat česnek? Koukněte na VIDEO

3
Zeleninu podle potřeby rozmixujte do hrubší konzistence a naplňte sklenice. Tip: Pokud budete ajvar nadělovat někomu, kdo si potrpí na pikantní chutě, směle přidejte více česneku a chilli papričku.
4
Recept pro vás připravil časopis F.O.O.D.

RADA: Chci si koupit aktuální číslo nebo předplatit časopis F.O.O.D.

Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Omáčka Guacamole

Omáčka Guacamole

Chilli omáčka se švestkami

Chilli omáčka se švestkami

Omáčka chimichurri ke grilovanému masu

Omáčka chimichurri ke grilovanému masu

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.
Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Omáčky & guláše Pesta FOOD
Vaření Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Česnek Cibule Lilek Paprika Pepř mletý Slunečnicový olej Sůl Uzená paprika - koření

Jak loupat česnek

Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Karamelové řezy s mandlemi

Karamelové řezy s mandlemi

Rychlá a bezkonkurenční buchta/zákusek

Rychlá a bezkonkurenční buchta/zákusek

Pečená sekaná v zelenině

Pečená sekaná v zelenině

Fazolová polévka se zakysanou smetanou

Fazolová polévka se zakysanou smetanou

Čočková polévka ze zbylé čočky na kyselo

Čočková polévka ze zbylé čočky na…

Hovězí na mrkvi s rozmarýnem

Hovězí na mrkvi s rozmarýnem

Buchta z cizrny

Buchta z cizrny

Blesková česnečka s uzeným masem

Blesková česnečka s uzeným masem

Kančí guláš - staročeský

Kančí guláš - staročeský

Doporučujeme

50 minut
Krůtí pečeně

Krůtí pečeně

20 minut
Rychlá mexická fazolová polévka

Rychlá mexická fazolová polévka

45 minut
Kuřecí mini řízečky s bylinkovou strouhankou

Kuřecí mini řízečky s bylinkovou…

90 minut
Francouzské brambory

Francouzské brambory

80 minut
Strouhaný kakaový koláč

Strouhaný kakaový koláč

45 minut
Těstoviny s omáčkou z pečené zeleniny

Těstoviny s omáčkou z pečené zeleniny

60 minut
Tvarohová bábovka

Tvarohová bábovka

35 minut
Palačinka z trouby s karamelizovaným ovocem

Palačinka z trouby s karamelizovaným…

40 minut
Dýňový koláč s krémem ze smetanového sýra

Dýňový koláč s krémem ze smetanového…

Jak loupat česnek

Poslední sledované recepty

34
Jahodové řezy od Bláži
Jahodové řezy od Bláži
25
Nebeská Máňa
Nebeská Máňa
18
Kuřecí prsa na kari se smetanou
Kuřecí prsa na kari se…
18
Jednoduché rybízové muffiny / koláč
Jednoduché rybízové…
18
Kančí guláš - staročeský
Kančí guláš - staročeský

Zajímavé články

Recepty, které přežily pád komunismu aneb Co se jedlo za „totáče“ a milujeme to i dnes?
Recepty, které přežily pád komunismu aneb Co se…
Od pondělí do pátku: Rychlé a snadné večeře, které připravíte jen z pár surovin
Od pondělí do pátku: Rychlé a snadné večeře,…
Šílené dorty: Česká cukrářka ohromuje svět svými sladkými výtvory
Šílené dorty: Česká cukrářka ohromuje svět svými…
Luxusní pečené vepřové: 3 jednoduché recepty, které jste určitě neznali
Luxusní pečené vepřové: 3 jednoduché recepty,…
Hřejivé podzimní menu nejen na víkend: Od snídaně až po večeři
Hřejivé podzimní menu nejen na víkend: Od snídaně…
AHA.cz Smutek u Adély Gondíkové: Lékaři potvrdili děsivou diagnózu

Smutek u Adély Gondíkové: Lékaři potvrdili děsivou diagnózu

Mimibazar Jak stres ničí vaše tělo: Naučte se ho zastavit dřív, než bude pozdě

Jak stres ničí vaše tělo: Naučte se ho zastavit dřív, než bude pozdě

Dáma.cz Co se dělo 17. listopadu 1989 v ulicích a jak jsme vypadali? Zavzpomínejte na fotkách ze sametové revoluce

Co se dělo 17. listopadu 1989 v ulicích a jak jsme vypadali? Zavzpomínejte na fotkách ze sametové revoluce

Blesk pro ženy 10 zásadních žen sametové revoluce: Co dělají dnes?

10 zásadních žen sametové revoluce: Co dělají dnes?

Ženy.cz Jste plachý extrovert? Když působíte jako dvě protikladné osobnosti

Jste plachý extrovert? Když působíte jako dvě protikladné osobnosti

Blesk.cz Slavnostní odhalení kalendáře Pirelli očima Iny T.: Autenticita, asymetrie i kýč

Slavnostní odhalení kalendáře Pirelli očima Iny T.: Autenticita, asymetrie i kýč

SportRevue.cz FOTO: 50 (ex)sportovkyň, které vypadají v bikinách zatraceně dobře

FOTO: 50 (ex)sportovkyň, které vypadají v bikinách zatraceně dobře

Maminka.cz 25 důkazů, že není radno nechat děti bez dozoru ani na 5 minut. Tyhle fotky vás dostanou!

25 důkazů, že není radno nechat děti bez dozoru ani na 5 minut. Tyhle fotky vás dostanou!

Blesk Horoskopy 5 znamení zvěrokruhu, která nejvíce riskují: Kdo nemá žádné zábrany a rád překonává limity?

5 znamení zvěrokruhu, která nejvíce riskují: Kdo nemá žádné zábrany a rád překonává limity?

Další doporučené recepty:

Ainsleys Blueberry Muffins
Ainsleys Blueberry Muffins
Ajťácké Chilli con carne
Ajťácké Chilli con carne
Ajvar
Ajvar
Alemanský Frankfurtský věnec - "Frankfurter Kranz"
Alemanský Frankfurtský věnec - …
Alemanský chléb s krustičkou - Krustenbrot
Alemanský chléb s krustičkou -…
Alenčin medovník
Alenčin medovník
  • Recepty.cz
  • Ajvar
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact