• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Halloween Nakládané houby Krémové a husté polévky
  • Recepty.cz
  • Ájenčina šumavská kulajda
Napište svůj komentář k receptu

Ájenčina šumavská kulajda

autor: Alenka Macháčková
0.0
moje hodnoceni
4.6
hodnotilo: 8
doba přípravy: 45 minut
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Ájenčina šumavská kulajda
Nahrát fotku
 

Suroviny

4 porce
    • 4
      ks brambory střední
    • sůl a ocet podle chuti
    • 2
      l voda 2 - 2,5 l
    • 5
      ks vejce 4 - 5, dle počtu strávníků - i více
    • 2
      kostka masox slepičí nebo zeleninový (nebo lžíce vegety)
    • 250
      ml šlehačka
    • 1
      špetka pepř mletý
    • 1
      ks bobkový list
    • 4
      ks nové koření kuličky
    • 300
      g houby 200 - 300g, zavařených nakyselo (samozřejmě můžeme dát čerstvé, musíme ale na závěr více okyselit)

Postup přípravy receptu

1
Do třílitrového hrnce dáme vařit vodu, přidáme nové koření, bobkový list, pepř, špetku soli, bujóny a na kostičky nakrájené brambory. Asi po 5 - 7 minutách přidáme zavařené houby i s nálevem (máme-li houby čerstvé, dáme je nakrájené na kostičky vařit zároveň s bramborami, asi tak 400 g) a převaříme. Přidáme asi 1 lžíci octa (máme-li čerstvé houby, alespoň 2 lžíce i víc) a necháme asi 1 - 2 minuty vařit. Potom přidáme šlehačku (nejdříve tak 1/3, řádně promícháme a teprve poté dolijeme zbytek) a opět převaříme.
2
Ochutnáme, popř. dosolíme či dokyselíme.
3
Vaříme-li polévku z čerstvých hub, je potřeba solit i kyselit více, houby hodně pojmou. Polévku odstavíme z ohně a vyklepneme do ní na různá místa celá vejce. Necháme asi 10 minut stát a podáváme. Žloutky by měly zůstat poloměkké.
4
Tato kulajda se nezahušťuje, je bez kopru, ale je rychlá, překvapivě lahodná a dá se jíst i studená.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Kulajda

Kulajda

Koprová kulajda

Koprová kulajda

Kulajda paní hajné

Kulajda paní hajné

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Jana Sochová | 10. 9. 2010 09:39

    Slušné.

  • michal jakouš | 2. 5. 2010 17:51

    průměrná kulajdička

  • Alena Macháčková | 28. 7. 2009 16:04

    Ahojky Maruško, úplně to chápu, záleží na zvyku. Já snad kulajdu s koprem nikdy neochutnala, tak mi to k ní nejde (přitom kopr máme moc rádi, ale v něčem jiném), i když vím, že tam správně patří. :-)

  • marie nováková | 26. 7. 2009 14:39

    ahoj ájo,polévka je fajnová ale nám chutná víc s tím koprem,musím ji vařit každé návštěvě,jinak ji dělám úplně stejně.

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Polévky Kulajda
Polévky Oběd Večeře Vaření Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Bobkový list Brambory Houby Masox Nové koření Pepř mletý Šlehačka Sůl Vejce Voda
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Zapékané plněné brambory

Zapékané plněné brambory

Zelňačka s mletým masem

Zelňačka s mletým masem

Tvarohová štola

Tvarohová štola

Sterilovaná paprika v nálevu s olejem

Sterilovaná paprika v nálevu s olejem

Buřty s cibulí

Buřty s cibulí

Košíčky z listového těsta

Košíčky z listového těsta

Pohankové zeleninové rizoto s kuřecím plátkem

Pohankové zeleninové rizoto s kuřecím…

Salát z quinoy a sušených rajčat

Salát z quinoy a sušených rajčat

Jednoduchá vajíčková pomazánka se salámem

Jednoduchá vajíčková pomazánka se…

Doporučujeme

Smetanové fleky se zelím

Smetanové fleky se zelím

60 minut
Dýňový kompot

Dýňový kompot

40 minut
Kaplická cmunda

Kaplická cmunda

55 minut
Butter chicken masala

Butter chicken masala

60 minut
Dýňový cheesecake s ricottou

Dýňový cheesecake s ricottou

170 minut
Maďarský guláš

Maďarský guláš

105 minut
Řepánky

Řepánky

75 minut
Vanilkový cheesecake

Vanilkový cheesecake

80 minut
Dršťková polévka z václavek

Dršťková polévka z václavek

Poslední sledované recepty

32
Domácí houstičky ze sušeného droždí
Domácí houstičky ze…
29
Lečo s fazolemi a klobásou
Lečo s fazolemi a…
27
Asijské nudle s restovanou zeleninou
Asijské nudle s…
27
Jablečný štrúdl z listového těsta
Jablečný štrúdl z…
23
Pepanovo sádlo se špekem a cibulkou
Pepanovo sádlo se špekem…

Zajímavé články

Pečený květák umí překvapit. 3 recepty, které vám budou chutnat
Pečený květák umí překvapit. 3 recepty, které vám…
Co snídat, když čím dál víc zapomínáte? Nejlepším řešením je jedna chutná kombinace
Co snídat, když čím dál víc zapomínáte? Nejlepším…
7 důvodů, proč mít doma tortilly: Uděláte z nich rychlou večeři, svačinu, snídani i pohoštění pro návštěvu
7 důvodů, proč mít doma tortilly: Uděláte z nich…
Bleskové moučníky do pracovního týdne: S našimi recepty připravíte vcukuletu koláč, dortíky i buchtu na plech
Bleskové moučníky do pracovního týdne: S našimi…
Sladká snídaně podle odborníků: 3 snadné recepty, které si můžete dát bez výčitek
Sladká snídaně podle odborníků: 3 snadné recepty,…
AHA.cz Rozvod Ebena a Fišerové? Marek šel s pravdou ven!

Rozvod Ebena a Fišerové? Marek šel s pravdou ven!

Mimibazar Kniha na zimní večery: Užijte si romantiku s dávkou humoru, emocí a pořádnou porcí chemie

Kniha na zimní večery: Užijte si romantiku s dávkou humoru, emocí a pořádnou porcí chemie

Dáma.cz Kdy je masopust 2025: Kdy začíná a kdy končí?

Kdy je masopust 2025: Kdy začíná a kdy končí?

Blesk pro ženy Eliška Balzerová zářila na přehlídce: V 76 letech se stala hvězdou módního mola!

Eliška Balzerová zářila na přehlídce: V 76 letech se stala hvězdou módního mola!

Ženy.cz „Nesmíš si to tak brát.“ Proč dobře míněné rady lidem s depresí ubližují

„Nesmíš si to tak brát.“ Proč dobře míněné rady lidem s depresí ubližují

Blesk.cz Náhle zrušený koncert Burešové: Eva řekla, co se stalo!

Náhle zrušený koncert Burešové: Eva řekla, co se stalo!

SportRevue.cz FOTO: Nejzoufalejší sportovní disciplína? Basket ve spodním prádle

FOTO: Nejzoufalejší sportovní disciplína? Basket ve spodním prádle

Maminka.cz Máma dvojčat a trojčat: Jsem unavená, chybí mi randění s mým mužem. S pěti dětmi je to sakra těžké, ale my se nedáme!

Máma dvojčat a trojčat: Jsem unavená, chybí mi randění s mým mužem. S pěti dětmi je to sakra těžké, ale my se nedáme!

Blesk Horoskopy 6 znamení zvěrokruhu, která vidí duchy: Patří mezi ně i to vaše?

6 znamení zvěrokruhu, která vidí duchy: Patří mezi ně i to vaše?

  • Recepty.cz
  • Ájenčina šumavská kulajda
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact