• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Halloween Nakládané houby Krémové a husté polévky
  • Recepty.cz
  • 100% žitný kváskový chleba z ošatky samostoják
Napište svůj komentář k receptu

100% žitný kváskový chleba z ošatky samostoják

0.0
moje hodnoceni
3.5
hodnotilo: 6
doba přípravy: 68 minut
obtížnost: obtížné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
100% žitný kváskový chleba z ošatky samostoják
100% žitný kváskový chleba z ošatky samostoják
100% žitný kváskový chleba z ošatky samostoják
100% žitný kváskový chleba z ošatky samostoják
100% žitný kváskový chleba z ošatky samostoják
100% žitný kváskový chleba z ošatky samostoják
4fotografie
Nahrát fotku
 

Suroviny

1 porce
    • 1210
      g celozrnná žitná mouka + na vysypání ošatky
    • 2
      lžíce kvásek
    • voda
    • 2
      hrst sůl
    • 2
      hrst kmín
    • 2
      hrst cukr

Postup přípravy receptu

1
Pozor-mouku ve všech následujících krocích musíme nejdříve prosít přes síto. Recept je na velký bochník o váze okolo 1.2kg. Používám celozrnnou BIO žitnou mouku, která je jemně mletá (Probio) nebo běžnou chlebovou žitnou mouku. 2 lžíce kvásku smícháme se 100g mouky a 90 ml vody. Necháme kynout v závislosti na teplotě přibližně půl dne (12 hod, od rána do večera nebo od večera do rána).

RADA: Podívejte se na VIDEO, jak udělat kvásek

2
Vzešlý kvas rozdělíme na dvě části do dvou misek, jednu větší, druhou menší. Menší část: 2 lžíce z kvasu + 50 g mouky + 40 ml vody. Větší část: zbylé množství kvasu + 310g mouky + 280 ml vody. Tyto dvě misky necháme opět půl dne kynout.
3
Po vykynutí obsah obou misek smícháme ve velké míse a přidáme 500g mouky, 400ml vody, 2 hrsti (hrst ženské ruky) soli, 2 hrsti cukru, 2 hrsti kmínu. Necháme kynout, v této fázi už je kynutí rychlejší, v horkých dnech může být i za 6hod. Pokud chceme kynout pomaleji a proces natáhnout opět na půlden, necháme těsto stát v chladnějším místě.
4
Pracovní plochu posypeme 300g mouky a vytvoříme z ní kruh, výška cca 1 - 2 cm. Na mouku překopíme vykynuté těsto, hodně lepí. Pomoučenýma rukama skládáme těsto od krajů do středu, až do něj postupně zapracujeme všechnu mouku.
5
Pokud máte velkou ošatku, můžete vznikou šišku nechat v celku nebo ji rozdělit na 2 díly do dvou menších ošatek. Ošatky je třeba vysypat moukou. Je možné těsto rozkrájet na malé dalamánky a nechat je kynout na plechu naříznuté zvrchu a posypané hrubou solí a kmínem. Kyneme opět v závislosti na teplotě v místnosti okolo 6 hodin. Těsto musí alespoň dvakrát zvětšit svůj objem.

RADA: Recept na kváskový chéb i pro začátečníky!

6
Rozehřejeme troubu i s plechem, na kterém budeme péct, na 250C (pokud máte 1 velký bochník) nebo na 230C (pokud máte 2 menší bochníky). Velmi opatrně přemístíme těsto z ošatky na rozpálený plech. Dělám to tak, že v rukavicích plech nejprve přiložím zvrchu na ošatku a pak to vše opatrně otočím, abych s bochníkem neťukla. Ošatku opatrně sundám a plech opět bez ťuknutí a prudkých pohybů přemístím do trouby.
7
Po deseti minutách stáhnu teplotu a při té příležitosti na dno trouby vyleju hrníček vody. Je třeba nevlévat jej hned na začátku, ale až v této fázi, kdy se nám vytvořila pevnější kůrka, která chléb drží, aby se nerozjel do stran, ale zůstal na řezu pěkně vysoký. Pokud peču velký bochník, ztlumím troubu na 220C, pokud 2 malé, tak na 200C.
8
Po dalších 10 minutách stáhnu na 180C (v případě obou velikostí) a dopékám přibližně 45 minut. Poklepáním zjistím, jestli je chlepa upečený. Musí zvonit, dunět. Při vytahování z trouby je opět nutná opatrná manipulace. Neťuknout s plechem o podložku. Chléb necháme úplně vychladnout než jej zakrojíme.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Chléb pro začátečníky (s česnekem)

Chléb pro začátečníky (s česnekem)

Chléb pečený v kastrolu

Chléb pečený v kastrolu

Chléb typu Šumava

Chléb typu Šumava

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.
Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Přílohy, pečivo a luštěniny Chléb & placky
Pečení Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Celozrnná žitná mouka Cukr Kmín Kvásek Sůl Voda

Jak udělat kvásek

Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Kapr po mlynářsku

Kapr po mlynářsku

Kuřecí prsa v nivové omáčce

Kuřecí prsa v nivové omáčce

Špekové knedlíky pro silné muže

Špekové knedlíky pro silné muže

Zapečené kuřecí závitky II.

Zapečené kuřecí závitky II.

Kokosový dort

Kokosový dort

K - Nadívaná kuřecí stehna

K - Nadívaná kuřecí stehna

Vepřové kotlety podle tchyně

Vepřové kotlety podle tchyně

„Šiml“: makovo-tvarohová náplň do buchet, koláčů nebo závinů

„Šiml“: makovo-tvarohová náplň do…

Špenátový kuskus

Špenátový kuskus

Doporučujeme

60 minut
Pečené brambory s brynzou a slaninou

Pečené brambory s brynzou a slaninou

15 minut
Vaječné muffiny ve slanině

Vaječné muffiny ve slanině

30 minut
Halloweenské cupcakes ala netopýři

Halloweenské cupcakes ala netopýři

105 minut
Myslivecké kuře s česnekovou polentou

Myslivecké kuře s česnekovou polentou

70 minut
Banánový chlebíček

Banánový chlebíček

170 minut
Salát z pečené dýně s trhaným masem a kozím sýrem

Salát z pečené dýně s trhaným masem a…

40 minut
Lepenice s trhaným uzeným

Lepenice s trhaným uzeným

80 minut
Dršťková polévka z václavek

Dršťková polévka z václavek

75 minut
Vanilkový cheesecake

Vanilkový cheesecake

Jak udělat kvásek

Poslední sledované recepty

35
Houbové flíčky / houbofleky
Houbové flíčky /…
32
Polévka z pečené mrkve a červené čočky
Polévka z pečené mrkve a…
19
Návyková sýrová kolečka
Návyková sýrová kolečka
14
Plněné papriky na cuketách (lilku) - pečené
Plněné papriky na…
14
Jablečný štrúdl z listového těsta
Jablečný štrúdl z…

Zajímavé články

Sladké moučníky z brambor: Upečte z nich kynutý závin nebo bábovku
Sladké moučníky z brambor: Upečte z nich kynutý…
Lahodný dýňový cheesecake: Vyzkoušejte tento geniální podzimní dezert v pečené i nepečené verzi
Lahodný dýňový cheesecake: Vyzkoušejte tento…
Nejstrašidelnější dorty světa: Bude vám z nich běhat mráz po zádech
Nejstrašidelnější dorty světa: Bude vám z nich…
Zelný salát 7x jinak: Vyrobte si jednoduchou a chutnou přílohu nabitou vitaminy
Zelný salát 7x jinak: Vyrobte si jednoduchou a…
Jak využít kdoule? Udělejte z nich voňavá povidla, kompot nebo je přidejte k masu
Jak využít kdoule? Udělejte z nich voňavá povidla…
AHA.cz Lenka Filipová v kritickém stavu: Rychlý převoz do nemocnice!

Lenka Filipová v kritickém stavu: Rychlý převoz do nemocnice!

Mimibazar GALERIE: Podzimní věnce nejen na dveře. Inspirujte se těmi nejkrásnějšími!

GALERIE: Podzimní věnce nejen na dveře. Inspirujte se těmi nejkrásnějšími!

Dáma.cz Tchyně podle zvěrokruhu: Nač se připravit před prvním setkání?

Tchyně podle zvěrokruhu: Nač se připravit před prvním setkání?

Blesk pro ženy Velký horoskop na listopad: Kdo si sáhne na dno svých sil a koho čeká měsíc plný úspěchů?

Velký horoskop na listopad: Kdo si sáhne na dno svých sil a koho čeká měsíc plný úspěchů?

Ženy.cz Vzpoura barev vs. klasický styl – Podívejte se, co zkombinovat s kabelkou Pinko a Tommy Hilfiger

Vzpoura barev vs. klasický styl – Podívejte se, co zkombinovat s kabelkou Pinko a Tommy Hilfiger

Blesk.cz Ceny Thálie jsou tady: Loni to byla jízda! Co kamery neměly vidět

Ceny Thálie jsou tady: Loni to byla jízda! Co kamery neměly vidět

SportRevue.cz FOTO: 17 sportovkyň, které se toho nebály a pózovaly nahé pro Playboy

FOTO: 17 sportovkyň, které se toho nebály a pózovaly nahé pro Playboy

Maminka.cz Holčička váží v pěti letech 44 kilogramů. Udržet ji, aby se neujedla k smrti, je úkol na celý den, říká její maminka

Holčička váží v pěti letech 44 kilogramů. Udržet ji, aby se neujedla k smrti, je úkol na celý den, říká její maminka

Blesk Horoskopy Velký horoskop na listopad: Kdo si sáhne na dno svých sil a koho čeká měsíc plný úspěchů?

Velký horoskop na listopad: Kdo si sáhne na dno svých sil a koho čeká měsíc plný úspěchů?

Další doporučené recepty:

(nejen) Vepřová uzenářská pečeně
(nejen) Vepřová uzenářská pečeně
100% rajská šťáva - sterilovaná
100% rajská šťáva - sterilovaná
100% sypká rýže, jednoduše a vždy stejně!
100% sypká rýže, jednoduše a vždy…
1001 noc
1001 noc
15 minutová česnečka
15 minutová česnečka
2 x Diviznový sirup + macerát (nejen) proti kašli
2 x Diviznový sirup + macerát (nejen)…
  • Recepty.cz
  • 100% žitný kváskový chleba z ošatky samostoják
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact