• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Halloween Nakládané houby Krémové a husté polévky
  • Recepty.cz
  • Pomocníci
  • Rady a tipy
  • Vždy sypká a bílá dušená rýže

Vždy sypká a bílá dušená rýže

Vždy sypká a bílá dušená rýže

Pokud jste vlastníkem rýžovaru, tak na tomto úkolu není nic složitého. Nicméně vaření rýže v hrnci je trochu složitější, každý druh rýže totiž potřebuje trochu jiné podmínky. Jsou dva základní druhy – krátkozrnná a dlouhozrnná. Kulatozrnná rýže se hodí na všechny krémové pokrmy, jako jsou rýžové kaše, nákypy, anebo pravá italská risotta. Univerzálním postupem ale asi nic nezkazíte. Rýže se nikdy nerozvaří a bude vždy zaručeně bílá, jestliže do vroucí vody přidáme několik lžiček studeného mléka anebo lžíci citronové šťávy. Dlouhozrnná rýže je naopak nadýchanější, a pokud se dobře uvaří, tak její zrníčka jsou oddělená. V české kuchyni se využívá převážně dlouhozrnná rýže. Pro přípravu rýže je důležitá především dostatečně široká a nízká nádoba. Poměr rýže a vody by měl být 1:1,5. Nezapomeňte také rýži propláchnout, abyste ji zbavili škrobu a nečistot. Hrnec, ve kterém ji budete vařit, nechte na plotně nejdříve prohřát a potom na něj dejte malé množství oleje. Rýži zprudka opražte a zalijte horkou vodou. Osolte ji a nechte zhruba 15 minut zvolna dusit na mírném plameni.

Recept s rýží najdete zde. 

Mohlo by vám zachutnat

45 minut
Vrstvený koláč

Vrstvený koláč

Mouky smíchejte s kypřícím práškem a oběma cukry. Udělejte ve směsi důlek, do kterého rozklepněte dvě vejce, přidejte máslo, citronovou kůru, trochu... více o Vrstvený koláč

40 minut
Mandle v pánvi pražené

Mandle v pánvi pražené

Mandle se slupkou nasypeme do vroucí vody a minutku povaříme. Nevaříme příliš dlouho, aby nebyly "gumové". Pak je scedíme a ihned, ještě teplé, je... více o Mandle v pánvi pražené

60 minut
Kapustové karbanátky s uzeným masem a sýrem

Kapustové karbanátky s uzeným masem a…

Kapustu překrojíme na půlky nebo čtvrtky a v osolené vodě uvaříme na skus. Vodu slijeme a kapustu necháme okapat. Po vychladnutí z kapusty ještě... více o Kapustové karbanátky s uzeným masem a sýrem

45 minut
Domácí langoše

Domácí langoše

Těsto na cca 12 langošů. Jogurt smícháme s moukou, osolíme, přidáme prášek do pečiva. Vypracujeme rukama hladké těsto a dáme do lednice na půl hodiny... více o Domácí langoše

20 minut
Tvarohový koláč z drobenky - hrnkový

Tvarohový koláč z drobenky - hrnkový

Z mouky, cukru a másla uděláme drobenku. Odebereme jeden hrnek drobenky na posyp a do zbytku zašleháme mléko, vejce a prášek do pečiva. Těsto... více o Tvarohový koláč z drobenky - hrnkový

30 minut
Koprová omáčka s hříbky

Koprová omáčka s hříbky

Z tuku a mouky připravíme světlou jíšku, zalijeme skutečným vývarem, rozšleháme a povaříme. Já osobně přidávám i hrst sušených hub (předem namočené).... více o Koprová omáčka s hříbky

Špecle s fazolkami

Špecle s fazolkami

Na trošce oleje osmažíme pokrájenou cibuli dosklovata. Přidáme pokrájenou šunku (lze použít i slaninu) a nastrouhaný česnek a vše ještě krátce... více o Špecle s fazolkami

15 minut
Mangovo-banánové smoothie

Mangovo-banánové smoothie

Mango a banán si oloupeme, nakrájíme na menší kousky. Vhodíme do mixéru a rozmixujeme dohladka. Dle potřeby mixéru lze zředit vodou. Veškerý obsah... více o Mangovo-banánové smoothie

Špecle s kořenovou zeleninou

Špecle s kořenovou zeleninou

Kořenovou zeleninu očistíme, pokrájíme na kostičky a necháme v osolené vroucí vodě krátce povařit, pak ji scedíme a dáme do mísy, kam přidáme... více o Špecle s kořenovou zeleninou

Šlehačkový dort s banány

Šlehačkový dort s banány

Korpus: Z bílků ušleháme tuhý sníh, zašleháme cukr, žloutky a olej, ručně přimícháme mouku a kakao. Nalijeme do vymazané formy a zvolna upečeme.... více o Šlehačkový dort s banány

20 minut
Mámin ševcovský mls

Mámin ševcovský mls

Cibuli i okurčičky nakrájejte na menší kostičky. Salám na plátky tenké asi 3 mm a pak na kostičky/nudličky o velikosti cca (0,5cm x 1cm) - prostě... více o Mámin ševcovský mls

10 minut
Lahodné vafle

Lahodné vafle

Oddělíme bílky od žloutků, bílky dáme do menší misky, žloutky do větší, kde budeme dělat těsto. Z bílků ušleháme tuhý sníh. Ke žloutkům přidáme... více o Lahodné vafle

30 minut
Salát Nicoise

Salát Nicoise

Brambory uvaříme a necháme chladnout. Lusky také uvaříme a opláchneme studenou vodou. Nakrájíme rajčata na čtvrtky, vařená vejce na osminky, olivy dle... více o Salát Nicoise

Koláčky s drobenkou

Koláčky s drobenkou

Do mísy nasypeme 250 gramů mouky, přidáme čerstvě nastrouhanou citronovou kůru nebo pár kapek aroma, pokrájený změklý tuk a tvaroh. Vše propracujeme v... více o Koláčky s drobenkou

Celerová surimi pomazánka

Celerová surimi pomazánka

V osolené vodě s citronovou šťávou uvaříme očištěnou mrkev a celer téměř doměkka. Scedíme, necháme zchladnout, nastrouháme, dáme do misky. Přidáme... více o Celerová surimi pomazánka

30 minut
Bochánky z odpalovaného těsta

Bochánky z odpalovaného těsta

Těstíčko: Máslo a vodu se solí uvedeme v hrnci k varu, pak za stálého míchání vsypeme všechnu mouku a budeme míchat tak dlouho, dokud nebude těsto... více o Bochánky z odpalovaného těsta

Žampionová polévka se zakysanou smetanou

Žampionová polévka se zakysanou…

Žampiony nakrájíme na plátky, které krátce orestujeme na rozpuštěném másle. Do hrnce přisypeme brambory, zalijeme 0,5 litrem vody, přidáme bujon a... více o Žampionová polévka se zakysanou smetanou

Pečená zelenina - výborná

Pečená zelenina - výborná

Všechnu zeleninu nakrájíme na kostky, žampióny na půlky, dáme na plech, posolíme, posypeme tymiánem, zakápneme olejem a promícháme. Nahoru dáme olivy... více o Pečená zelenina - výborná

Koláč s jablečným tvarohem

Koláč s jablečným tvarohem

Mouku promícháme s cukrem, kypřidlem, solí a pokrájeným máslem, vytvoříme drobenku, do které po lžících přidáváme vodu a vypracujeme hladké těsto.... více o Koláč s jablečným tvarohem

60 minut
Hrníčkový šlehačkový dort

Hrníčkový šlehačkový dort

V míse promíchejte prosátou mouku s cukrem a kypřicím práškem. Přidejte vejce a smetanu a vše důkladně promíchejte. Dortovou formu o průměru 22 cm... více o Hrníčkový šlehačkový dort

Salát se sýrovo-bylinkovou zálivkou

Salát se sýrovo-bylinkovou zálivkou

Všechny saláty dobře vypereme, necháme okapat a pak natrháme do mísy na menší kousky. Ředkvičky, mrkev a rajčata pokrájíme na plátky. Vše smícháme... více o Salát se sýrovo-bylinkovou zálivkou

45 minut
Jahelník mrkvový

Jahelník mrkvový

Jáhly zalijte v kastrolu vodou tak, aby byly potopené, přiveďte k varu, vypněte a nechte zakryté na teple tak dlouho, až se všechna tekutina vsákne.... více o Jahelník mrkvový

15 minut
Tuňáková pomazánka VI.

Tuňáková pomazánka VI.

Z tuňáka slejeme všechnu šťávu, smícháme jej s nadrobno nakrájenou cibulí, pomazánkovým máslem (já kupuji pomazánkové máslo s bílým jogurtem), rajským... více o Tuňáková pomazánka VI.

70 minut
Ajťácké Chilli con carne

Ajťácké Chilli con carne

Na velké hluboké pánvi osmahneme cibulku, poté přidáme česnek a mleté maso, které vařečkou rozmělníme a čekáme, až se rozpadne na drobné kousky a... více o Ajťácké Chilli con carne

Bílkové kostky

Bílkové kostky

Bílky ušleháme do tuha. Sypké ingredience smícháme a zašleháme do tuhého sněhu z bílků. Vymažeme formu a zvolna pečeme asi na 180°. Po upečení... více o Bílkové kostky

Slaná roláda jako dort

Slaná roláda jako dort

Z bílků a soli našleháme sníh, žloutky našleháme s vodou, utřeným česnekem, a postupně přidáváme mouku s prdopečem a sníh z bílků. Na plech 24 x 39 cm... více o Slaná roláda jako dort

20 minut
Smažené jednohubky

Smažené jednohubky

Rohlíky pokrájíme na zhruba centimetrové plátky a ty namočíme v rozšlehaném vejci s kořením a solí - dle chuti. Prudce po obou stranách osmažíme na... více o Smažené jednohubky

Rajská omáčka, která se musí povést

Rajská omáčka, která se musí povést

Nejprve z másla a mouky připravíme světlejší jíšku. Za stálého míchání ji zalijeme studenou vodou (metličkou rozmělníme případné hrudky), přidáme... více o Rajská omáčka, která se musí povést

Svratecký guláš

Svratecký guláš

Špek nakrájíme na malé kostičky, až se vypeče, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli. Až cibule zesklovatí, přidáme koření, orestujeme maso, zeleninu a... více o Svratecký guláš

30 minut
Brokolicové placičky za syrova

Brokolicové placičky za syrova

Brokolici nebo květák nastrouhat na hrubém struhadle. Přidat mouku, v mléce rozmíchat žloutky, sůl, pepř, zamíchat do brokolice. Z bílků vyšlehat tuhý... více o Brokolicové placičky za syrova

40 minut
Bramborové pagáče

Bramborové pagáče

Těsto vypracovat, rozválet (není potřeba nechat kynout), tak asi na 1,5-2 cm. Nastrouhat na něj jednu třetinu Palmarínu a jednu bramboru. Poskládat a... více o Bramborové pagáče

Vaječný koňak bez vajec od Lídy

Vaječný koňak bez vajec od Lídy

Salka vaříme v plechovce ve vodní lázni dvě hodiny. Necháme vychladnout (asi dvě hodiny). Ve větší nádobě všechno smícháme. Salko je zkaramelizované -... více o Vaječný koňak bez vajec od Lídy

Mexická polévka - Sopa de Tortilla

Mexická polévka - Sopa de Tortilla

Osmažit tortilly, až jsou nazlátlé, ve stejném oleji osmažíme i chilli papriky. Nahrubo rozmixujeme rajčata s česnekem a cibulí, také osmažíme. Vše... více o Mexická polévka - Sopa de Tortilla

Jablečné řezy piškotové

Jablečné řezy piškotové

Žloutky vyšleháme s cukrem a horkou vodou do pěny. Pak zlehka zamícháme mouku promíchanou s práškem do pečiva a nakonec tuhý sníh z bílků. Velký plech... více o Jablečné řezy piškotové

Španělské ptáčky trochu jinak

Španělské ptáčky trochu jinak

Naklepané hovězí řízky osolíme, opepříme, poctivě namažeme hořčicí. Mírně vymačkané zelí dáme na jeden konec, maso zarolujeme a převážeme pevně nití.... více o Španělské ptáčky trochu jinak

Bůček na čínský způsob

Bůček na čínský způsob

Vejce vaříme 8 minut a oloupeme je. Bůček nakrájíme na kostky (asi 2x2x2 cm). Do kastrůlku dáme sójovou omáčku, víno, vodu, cukr, sůl a chilli (pokud... více o Bůček na čínský způsob

60 minut
Hnětynky - posvícenská specialita z Prácheňska

Hnětynky - posvícenská specialita z…

Máslo a vejce vyndáme z ledničky cca 1 - 2 hodiny předem, aby měly pokojovou teplotu. Rozměklé máslo utřeme s cukrem do pěny a postupně přidáváme... více o Hnětynky - posvícenská specialita z Prácheňska

Máslová bábovka

Máslová bábovka

Utřeme máslo a žloutky s cukrem a vanilkovým cukrem, přidáme rum a střídavě přimícháváme mouku s práškem do pečiva a mlékem. Nakonec vmícháme sníh z... více o Máslová bábovka

30 minut
Těstovinový salát se zeleninou, masem a dresingem

Těstovinový salát se zeleninou, masem…

Těstoviny uvaříme, scedíme a necháme vychladnout. Kuřecí prsa nakrájíme na nudličky, přidáme olej, koření dle chuti, česnek, med, sůl a trochu kečupu.... více o Těstovinový salát se zeleninou, masem a dresingem

Čertovská omáčka

Čertovská omáčka

Rajčata nakrájíme na kousky (můžeme předtím oloupat). Přidáme papriky nakrájené na nudličky, nahrubo nakrájenou cibuli, nadrobno nakrájené feferonky,... více o Čertovská omáčka

Amolety z kynutého těsta

Amolety z kynutého těsta

V mouce uděláme důlek, dáme trochu kvasnic, malou lžičku cukru, trochu vlažného mléka. Jakmile kváse vzejde, přidáme 1 vejce, vymícháme a přidáme... více o Amolety z kynutého těsta

60 minut
Italská pizza

Italská pizza

Těsto zaděláme a necháme 2 hodiny kynout. Rozdělíme na 2 bochánky a dáme do lednice na 10 minut vychladit. Potom rozděláme na plech a potřeme kečupem,... více o Italská pizza

Čaj ze sušených šípků

Čaj ze sušených šípků

V čisté nádobě nejlépe z varného skla přivedeme vodu do varu, přidáme propláchnuté šípky a 5-10 minut povaříme. Před koncem varu osladíme a necháme 10... více o Čaj ze sušených šípků

Rychlá kachna z kuřete

Rychlá kachna z kuřete

Remosku, případně zapékací místu lehce vymažeme sádlem, na dno dáme červené zelí a na to položíme rozporcované kuře, které jsme osolili a hodně... více o Rychlá kachna z kuřete

Kávové slzičky

Kávové slzičky

Z mouky, prášku, cukru, oříšků, kávy, másla, žloutků a mléka vypracujeme těsto a dáme do chladu ztuhnout. Těsto vyválíme a formičkou vykrajujeme... více o Kávové slzičky

Domácí uzený bůček, plec, ramínko, kýta

Domácí uzený bůček, plec, ramínko,…

Maso potřeme solí, urovnáme (natlačíme) do hrnce. Za 3-4 dny zalijeme připraveným nálevem aby bylo potopené. Zatížíme a necháme uložené v chladu 15-20... více o Domácí uzený bůček, plec, ramínko, kýta

Játrová nádivka na pekáč

Játrová nádivka na pekáč

Rohlíky nakrájím na kolečka a rozmočím v menším množství mléka. Játra buď nakrájím na malé kostičky, nebo umelu. Cibuli nakrájím nadrobno a osmažím do... více o Játrová nádivka na pekáč

Nouzová polévka

Nouzová polévka

Na sádle zpěníme cibuli, přidáme papriku, pokrájené brambory, zalijeme vodou a vaříme do poloměkka. Pak vmícháme fazole, pokrájenou uzeninu a zavaříme... více o Nouzová polévka

45 minut
bramborový salát bavorský

bramborový salát bavorský

Ve slané vodě s kmínem uvaříme čisté brambory i se slupkou. Nepřevařené brambory oloupeme, nakrájíme na kolečka, ještě vlažné smícháme s cibulí... více o bramborový salát bavorský

Tatarský biftek

Tatarský biftek

Maso naškrábeme nebo dvakrát umeleme a smícháme s uvedenými ingrediencemi v hmotu. Necháme uležet a mažeme na topinky.... více o Tatarský biftek

Doporučujeme

30 minut
Zapečené těstoviny se zeleninou a houbami

Zapečené těstoviny se zeleninou a…

75 minut
Hraběnčiny řezy

Hraběnčiny řezy

95 minut
Hovězí sekaná Wellington

Hovězí sekaná Wellington

Poslední sledované recepty

160
Nebeská Máňa
Nebeská Máňa
32
Těstovinový salát se šunkou a paprikou
Těstovinový salát se…
26
Jablečný štrúdl z listového těsta
Jablečný štrúdl z…
21
Losos na másle a limetách se šťouchanými bramborami
Losos na másle a…
21
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka

Zajímavé články

Kvíz: Poznáte názvy jídel v brněnském hantecu? Otestujte se!
Kvíz: Poznáte názvy jídel v brněnském hantecu?…
Víte, co je kuchyňský trojúhelník? Ušetří vám čas, energii i bolavá záda
Víte, co je kuchyňský trojúhelník? Ušetří vám čas…
Neviditelný jablečný koláč: Upečte si francouzský moučník, který se stal v Japonsku hitem
Neviditelný jablečný koláč: Upečte si francouzský…
Domácí listové těsto: Jak ho připravit, na co si dát pozor a tip na rychlejší variantu
Domácí listové těsto: Jak ho připravit, na co si…
Domácí dýňové pyré: Jednoduchý recept a tipy, jak ho využít do moučníků i slaných jídel
Domácí dýňové pyré: Jednoduchý recept a tipy, jak…
AHA.cz Šeredová skončila v teplákách! Nečekaná reakce jejího miliardáře

Šeredová skončila v teplákách! Nečekaná reakce jejího miliardáře

Mimibazar Jak šetrně dětem pomoci při rýmě: Naučte je smrkat a zkuste homeopatika

Jak šetrně dětem pomoci při rýmě: Naučte je smrkat a zkuste homeopatika

Dáma.cz Největší smolaři ve vztazích: Znamení, která nikdy nepoznají pravou lásku

Největší smolaři ve vztazích: Znamení, která nikdy nepoznají pravou lásku

Blesk pro ženy Slavné dcery, které vynesly ikonické šaty svých matek: Která v nich zazářila víc?

Slavné dcery, které vynesly ikonické šaty svých matek: Která v nich zazářila víc?

Ženy.cz Jak být správná tchyně? Důležitá je příprava

Jak být správná tchyně? Důležitá je příprava

Blesk.cz Na Love Islandu se líbala se ženou: Teď už má zas po boku muže!

Na Love Islandu se líbala se ženou: Teď už má zas po boku muže!

SportRevue.cz FOTO: Divoké kočky z ringů a klecí. Podívejte se na 22 nejkrásnějších zápasnic všech dob

FOTO: Divoké kočky z ringů a klecí. Podívejte se na 22 nejkrásnějších zápasnic všech dob

Maminka.cz Herečka Pavla Vitázková v upřímné zpovědi o vážné nemoci své dcery: Barunka byla na pokraji smrti, osvěta je nutnost!

Herečka Pavla Vitázková v upřímné zpovědi o vážné nemoci své dcery: Barunka byla na pokraji smrti, osvěta je nutnost!

Blesk Horoskopy 10 andělských znamení, která byste neměli ignorovat. Co se vám snaží říct?

10 andělských znamení, která byste neměli ignorovat. Co se vám snaží říct?

  • Recepty.cz
  • Pomocníci
  • Rady a tipy
  • Vždy sypká a bílá dušená rýže
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact