Cukr bude vonět, když do něj na tři dny dáme tence seříznutou kůru citronu nebo limetky. Pokud s ním osladíme čaj, umocníme tím jeho chuť. Stejně tak si ale doma můžete vyrobit pravý vanilkový cukr ve větším množství, než jsou malé pytlíčky, které koupíte v obchodě. Kvalitní vanilkový lusk sice není úplně levnou záležitostí, ale tato „investice“ se zcela jistě vyplatí. Věřte, že cukr s pravým vanilkovým luskem získá daleko lepší aroma než klasický kupovaný z pytlíčku a navíc vydrží mnohem déle. Aroma lusku je také velmi silné, takže spolehlivě vystačí na velké množství cukru do zásoby a ve finále vyjde i levněji, než kdybyste kupovali jednotlivé sáčky. Lusk rozřízněte a dejte do sklenice s cukrem. Ideálně na kilogram cukru zhruba 4 střední lusky, záleží na tom, jak silného aroma chcete dosáhnout. Ovonět tak můžete moučkový cukr, cukr krystal, ale třeba i cukr třtinový, který je už sám o sobě lehce aromatický.
Kuřecí prsa očistíme a nakrájíme na nudličky. Osolíme, opepříme a zprudka orestujeme společně s najemno nasekanou cibulkou a česnekem na slunečnicovém... více o Kuřecí nudličky se špenátem a nivou
Pohanku vaříme dle návodu cca 12 minut doměkka ve vývaru (nebo vodě), nebo ji můžeme vařit i kratší dobu a necháme ji pak pod pokličkou v teple dojít... více o Pohanka (nejen) se slaninou
Z másla a hladké mouky si uděláme světlou jíšku. Přidáme hrášek i s nálevem a necháme povařit. Rozmixujeme tyčovým mixérem. Přidáme vodu (pokud chcete... více o Snadná a rychlá hrachová polévka
Špenát a petržel omyjte a nechte okapat. Limetku vymačkejte a kůru najemno nastrouhejte. Kiwi oloupejte a nakrájejte na menší kusy, jablko zbavte... více o Zeleninové smoothie s jablkem
Jedlou sodu smícháme s hladkou moukou, přimícháme cukr moučka, med bez krystalků, mléko a žloutky. Vypracujeme těsto a necháme minimálně 5 hodin v... více o Medové trubičky
Mléko pokojové teploty rozmícháme ve větším hrnci (míse) s cukry, solí, rumem, droždím a moukou dle potřeby. Množství mouky se může lišit, podle její... více o Borůvkové lívanečky
Na másle si orestujeme cibulku a přidáme kuřecí játra. Až jsou játra skoro dozlatova, přidáme bílé víno, počkáme pár minutek, až se nám odpaří alkohol... více o Domácí kuřecí paštika
Mouky nasypeme do mísy, promícháme se špetkou soli a uprostřed uděláme důlek, do kterého nasypeme vanilkový cukr, rozdrobíme droždí a zalijeme... více o Borůvkové knedlíky - bez vajec
Upečte piškotový korpus. Existuje spousta rad i různých receptů - pokusím se tedy něco shrnout a napsat, jak jsem to dělala já (a povedlo se to).... více o Luxusní punčák
1. Tvaroh dáme do misky, vidličkou rozmačkáme a osolíme. 2. Přidáme lžičku sody, pořádně promícháme a necháme 10 minut odležet. 3. V kastrůlku si... více o Domácí tavený sýr dle Ládi Hrušky
Z mouky, cukru a mléka uděláme kvásek a necháme ho asi 15 minut vzejít, poté ho smícháme se zbylými surovinami a ručně vypracujeme hladké těsto. Těsto... více o Francouzský máslový koláč Chinois
1. Hořkou čokoládu rozpustíme ve vodní lázni a necháme vychladnout. 2. Máslo vyšleháme ručním šlehačem a postupně vmícháme cukr, vanilínový cukr,... více o Čokoládový dort ala Sacher
1) Jablka si oloupeme a nastrouháme. Potom smícháme všechny ingredience dohromady. Pokud máte, můžete přidat ořechy, med nebo jogurt pro zjemnění. 2)... více o Jablečné muffiny I.
Na pánvi lehce osmahneme a prohřejeme plátky masa. Vyndáme ho a dáme tam nakrájené fazolky (2-3 cm), přidáme vodu a necháme povařit, dokud nezměknou.... více o Fazolková omáčka
Máslo vytáhneme z ledničky, dáme na 10 minut odstát, po odstátí dáme do mísy a vyšleháme šlehačem při nejvyšších otáčkách. Poté přisypeme cukr moučku,... více o Krém na zdobení dortů
Z mléka, tvarohu, vajec, soli, cukru a mouky umícháme hladké táhlé těstíčko, které naběračkou naléváme na teflonovou nebo keramickou pánev s malým... více o Jemné tvarohové palačinky
Mrkev nastrouháme nahrubo, dáme do kastrolku, podlijeme trochou vody(12 lžic) a 5 minut podusíme. Pak přisypeme kokos, promícháme, zaklopíme a necháme... více o Zlatý kokosovo-mrkvový koláč
Piškoty si pomeleme nebo rozmixujeme společně s 250 g kompotovaných meruněk a dáme do mísy. Přidáme vanilkové cukry a tolik šťávy, aby nám při... více o Meruňkový závin
Na 2 lžících másla opečeme gnocchi dokřupava. Očistíme a omyjeme celer a cibulku, nakrájíme na jemné plátky. Podusíme na 2 lžících másla. Gorgonzolu... více o Gnocchi se sýrovou omáčkou
Nastrouháme tvrdý sýr, vložíme do misky přidáme půl kelímku pomazánkového másla a jednu majolku. Vše promícháme, osolíme, opepříme a přidáme... více o Česneková pomazánka - Ježek
Sáčky s rýží vložíme do vroucí osolené vody a přidáme 1/2 polévkové lžíce kari koření. Vaříme dle návodu. Mezitím osmahneme cibuli, pokrájenou na... více o Zeleninové kari
Rohlíky rozkrojíme, ale nedokrojíme (musí zůstat zavřené). Dovnitř opatrně mázneme máslo a vložíme proužek sýra (radši opravdu ten 30%, protože když... více o Slovenské rohlíky
Omyté očištěné kuře prosolíme, posypeme sekanými bylinkami a položíme na pekáč vyložený pečícím papírem. Obložíme je oloupanými a nakrájenými brambory... více o Kuře s bramborami pečené v troubě
Mrkve nastrouháme, přidáme rozmačkaný česnek, pomazánkové máslo. Vše se smíchá a podle chuti přisolí.... více o Pomazánka na jednohubky
Z bílků a cukru vyšleháme tuhý sníh a vmícháme do něj kokos. Zapracujeme mouku, těsto vlijeme na plech a upečeme. Z mléka, pudinku a solamylu uvaříme... více o Kokosový koláč
Pudinkové prášky smícháme s práškem do pečiva a cukrem. Přidáme vejce, rum, olej a vše důkladně promícháme. Těsto vylijeme na vymazaný a moukou... více o Pudinkové kostky s tvarohem - bez mouky!
Do mouky rozdrobíme tuk a s ostaními přísadami a nastrouhanou mrkví a mlékem zpracujeme v těsto husté jako na bublaninu. Pečeme při střední teplotě.... více o Mrkvový koláč III.
Do mísy zamícháme mouku, kakao, prášek do pečiva, sodu, sůl, skořici a muškátový oříšek. V druhé misce rozmixujeme banány, vajíčka, cukr, rozehřáté... více o Banánové muffiny
Nálev nechte povařit a pak nalejte do sklenic, kde máte okurky prokládané nakrájenou cibulí, mrkev a kopr. Do paprik nedávejte cibuli, mrkev a kopr,... více o Nálev na sladkokyselé okurky, slimáky a papriky
Mrkev nastrouháme na hrubém struhadle, pórek nakrájíme na kolečka a vše podusíme v pánvi na olivovém oleji. Zapékací misku vytřeme olivovým olejem a... více o Treska paní Gunilly
Česnek utřeme se solí, přidáme zázvor, chilli a olej. Oloupanou hrušku rozmixujeme, přidáme sojovku a česnekovou směs. Nalejeme víno, přidáme cukr a... více o Bůček pro správné chlapy
Všechny suroviny smícháme a pečeme v troubě asi 30 minut. Pak naložíme do skleniček a sterilizujeme 20 minut při 80 °C. Po otevření skleničky dáme do... více o Rybízový čaj
Jahody rozmixujeme s cukrem. Zvlášť ušleháme šlehačku a bílky. Postupně zlehka smícháme šlehačku a sníh z bílků s rozmixovaným ovocem. Po zmražení... více o Jahodová zmrzlina II.
Na oleji opražíme nadrobno nakrájenou cibuli s třetinou cukru, dokud cukr nezkaramelizuje. Potom přilejeme ocet, přidáme nakrájená oloupaná jablka,... více o Jablečné čatní
Brambory asi 10 minut předvaříme (ale nemusíme, budeme je déle péct). Salám, slovenský točený nakrájíme na kostky i houby pokrájíme, přidáme trochu... více o Bramborový oběd
Z ingrediencí na těsto si připravíme těsto, které necháme 1/2 hodiny v chladu rozležet. Poté vyválíme a položíme na vymazaný a vysypaný plech (nebo... více o Tvarohovo-ananasové řezy
Na polovině másla osmažíme cibulku. Housku nakrájíme na kostičky a navlhčíme vodou, petrželku nasekáme. Housku vymačkáme a smícháme s masem, cibulkou,... více o Masové kuličky v omáčce z Ikea
Nejdříve si uvaříme těstoviny. Připravíme vývar zeleninový a předvaříme brokolici, kterou rozřežeme na drobno. Na oleji zarestujeme česnek, na něj... více o Václavovy těstoviny
Prosátou mouku, změklé máslo a cukr smícháme, přidáme v mléce rozšlehané vejce a rum. Vypracujeme těsto, rozdělíme ho na 3 části a dáme do chladu.... více o Tvarohový mřížkový koláč
Kloboučky hub důkladně očistěte a nakrájejte na stejnoměrné proužky. Dejte je do hrnce, zalijte studenou vodou, osolte, přiveďte k varu a na mírném... více o Dršťková polévka z václavek
Smícháme mouku s práškem do pečiva, vanilkovým cukrem a rozdělíme do dvou misek. Do jedné přidáme skořici a do druhé kakao. Nastrouháme si zvlášť... více o Buchta proti všem předpisům
Mouku, cukr a prášek do pečiva promícháme a rozdělíme na dvě poloviny. Polovinu rovnoměrně rozsypeme na vymazaný a vysypaný plech, na to nadrobíme... více o Sypaná buchta
Všechno do mixéru a dobře rozmixovat. Nechat v lednici. Před podáváním, je-li třeba zředit vodou. Servíruje se v miskách s kouskem ledu a bílou... více o Gazpacho - andaluská zeleninová polévka
Do vychlazeného, rozpuštěného tuku zamícháme sušené mléko, moučkový cukr a vodu. Vypracujeme těsto. Na prkénku z něj vyválíme váleček, který nakrájíme... více o Rafaelo IV.
Maso smícháme s drobně nakrájenou cibulkou, nasekaným česnekem, ochutíme kečupem, pepřem, solí, oregánem. Lasagne vyložíme na dno pekáčku, pokropíme... více o Lasagne s masem a žampiony
Houby rozkrájíme na kousky a podusíme na pánvi asi 30 minut. Kuřecí maso nakrájíme na kostičky, dáme na rozpálený olej, přidáme koření na Steak a... více o Kuřecí směs na houbách
Vejce, cukr a vanilkový cukr ušleháme ve šlehači do pěny. Potom vmícháme koňak a střídavě mouku smíchanou s práškem do pečiva a olej. Nakonec přidáme... více o Bábovka z vaječného koňaku
Omyté pstruhy osušíme a uvnitř posolíme, popepříme a okmínujeme. Otvor uzavřeme a spíchneme párátky. Takto připravené pstruhy obalíme v hladké mouce a... více o Pstruh na másle
Asi hodinu před servírováním očistíme a omyjeme jahody. Plody osušíme, otrháme okvětní lístky a rozpůlíme. Poté pokapeme jahody javorovým sirupem a... více o Jahodový pohár se šlehačkou
Brambory omyjeme, uvaříme doměkka, scedíme, oloupeme, prolisujeme do mísy a necháme vychladnout. Potom přidáme rozehřáté máslo, žloutky, strouhanku,... více o Bramborové krokety