Když si doma uděláme džem, nezkazí se nám a vydrží až 3 roky, pokud ho ve sklenici zalijeme rumem. Pak převážeme celofánem a uložíme na chladném a tmavém místě.
Nadrobno nakrajenou cibuli osmazime do zlatova, na to dame maso na vetsi kostky zatahnout. Posypeme korenim (chilli, paprika, kmin) Jakmile se zacne... více o Guláš
Po jedné snítce rozmarýnu a tymiánu najemno nasekejte a nadrťte. Rozdělte do sklenic. Do každé přidejte bylinky, česnek a koření a zalijte olejem.... více o Bylinkový olej
Mladou neloupanou cuketu nastrouháme na hrubém struhadle do mísy. Přidáme jemně nastrouhaný česnek, drobně pokrájené uzené maso, vejce, majoránku,... více o Cukeťáčky s uzeným masem (bramboráky z cukety)
Brambory omyjte, vložte do hrnce a zalijte studenou vodou. Vodu osolte, přiveďte k varu a brambory vařte téměř doměkka, asi 20 minut. Karotky zatím... více o Rukolový salát s novými bramborami
Bulgur propláchneme jako rýži a dáme vařit dle návodu na obalu (já ho dávám do rýžovaru). Mezitím si nakrájíme hlívu ústřičnou, přidáme pórek,... více o Bulgurové rizoto s hlívou
Nastrouháme brambory na hrubo, osolíme, opepříme, přidáme na drobno nasekanou cibuli, majoránku, vejce a česnek. Namícháme klasické těsto na... více o Zapečené kuřecí v bramborákové směsi
Panenku nakrájejte na silnější plátky - 2,5 - 3 cm. Osolte, opepřete a posypte troškou sušeného tymiánu. Slaninu podélně rozkrojte na poloviny. Každou... více o Pečená vepřová panenka ve slanině na zeleném polštáři
V pánvi rozpustíme kousek másla, na kterém necháme zesklovatět cibuli, pak přidáme na plátky pokrájené žampiony a společně s nasekanými bylinkami (dle... více o Hermelín / Camembert v listovém těstě
Oddělíme bílky od žloutků, bílky dáme do menší misky, žloutky do větší, kde budeme dělat těsto. Z bílků ušleháme tuhý sníh. Ke žloutkům přidáme... více o Lahodné vafle
Králíka si očistíme, omyjeme, rozporcujeme na menší díly, které naložíme alespoň na hodinu do marinády umíchané ze lžíce oleje, 3 lžic sojové omáčky a... více o Asijský králík - jednoduše a chutně
Na trošce oleje necháme zesklovatět pokrájenou cibuli, na které osmažíme na plátky pokrájené žampiony. Přidáme pokrájená oloupaná rajčata, česnek a... více o (nejen) Tuňáková směs s mozzarellou
Mletý mák dáme do kastrolu či pánve, zalijeme mlékem a za stálého míchání povaříme cca 5 minut. Během vaření osladíme a dochutíme ingrediencemi nám... více o „Šiml“: makovo-tvarohová náplň do buchet, koláčů nebo závinů
Do mísy dáme mouku smíchanou s cukry a solí, uprostřed uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, přilijeme trochu vlažného mléka, trošku... více o Bramborový bochánek (mazanec)
Drobně pokrájenou cibuli osmažíme dosklovata, přidáme drobně pokrájenou slaninu a nastrouhaný česnek, vše ještě krátce osmažíme, vmícháme fazolky,... více o Brambory (těstoviny) s fazolkami
Na oleji osmahneme cibulku dozlatova, pak přidáme mleté maso a necháme opéct, dokud pěkně nezhnědne. Přidáme koření, bylinky, rajčata, kostičku a... více o Mleté maso po marocku
Rozmíchat vejce a osolit, přidat cukr a krupičku. Obalit v mouce a usmažit. Podávat s kysanou smetanou, marmeládou atd.... více o Tvarohové placky
Batáty a zázvor oloupejte a povařte asi 15 minut téměř doměkka. Hrášek také povařte na mírném plameni skoro doměkka, asi 10 minut. Filety ryby... více o Candát a batátové pyré
Vypadá to divoce, ale moc nám to doma chutná. Rýži uvaříme ve vodě, do které hodíme bujon a vaříme podle návodu. Po jejím uvaření si nakrájíme menší... více o Rýže s kari na smetaně
1. Na kvásek smícháme 3 velké lžíce mléka se 2 lžícemi mouky, 1 lžící cukru a droždím. Zamícháme a necháme vykynout. 2. Mouku osolíme, přidáme... více o Makové koláčky
Uvaříme kuřecí stehna, vývar si necháme. Stehna vyndáme z vývaru, necháme vychladnout. Dáme uvařit široké nudle podle návodu. Scedíme, necháme také... více o Bešamel od maminky
Z másla, cukrů a mouky vypracujeme hladké těsto. Pokud se drobí, po kapkách přidáváme vlažnou vodu a hněteme. Těsto necháme 30 minut odležet, pak ho... více o Dort s rebarborou a sněhovým tvarohem
Šalotky nasekáme najemno, česnek oloupeme a prolisujeme, žampionové kloboučky nakrájíme na plátky. Medailonky ze střední části hovězí svíčkové... více o Steak Diane
Umletou směs mas dejte do mísy k pokrájené žemli, namočené v mléce a rozmělněné. Přidejte olej, vejce, sůl a koření a začněte vypracovávat vláčnou... více o Plněná sekaná pečeně II.
Med rozpustíme v citronové šťávě, přidáme hořčici, sójovou omáčku, chilli, sůl a vytvoříme marinádu. Porce lososa naložíme do připravené marinády a... více o Grilovaný losos v marinádě
Plátky masa naklepeme, kraje nařízneme, osolíme, okořeníme dle vlastní chuti (česnekem, kari kořením, grilovacím kořením...), zakápneme olejem a... více o Řízky v ovesných vločkách
Do vroucí vody (1 - 1,5 litru) nasypeme mraženou zeleninu. Povaříme asi tři minuty a okořeníme. Po pěti minutách přidáme rozkvrdlané vejce a sýr.... více o Zeleninová polévka s klobásou
Nakrájenou cibuli osmahneme na oleji, přidáme naklíčenou cizrnu, koření, zeleninový vývar a dusíme do poloměkka. Potom přidáme pokrájená rajčata a... více o Cizrna na rajčatech
Třeme máslo s cukrem do pěny. Vejce ušleháme, vsypeme do nich mandle a postupně vmícháme do máslové pěny. Vše dobře promícháme a po lžičkách přidáváme... více o Mandlový dort
Těsto: celá vejce ušleháme s krupicovým a vanilkovým cukrem, potom postupně přidáme olej, mouku smíchanou s práškem do pečiva a kakaem, mléko a rum.... více o Tvarohová buchta s margotkou
Brokolici rozeberu na růžičky a vložím do mikrotenového sáčku, který mírným pootočením uzavřu. Vložím do mikrovlnky asi na 2 minuty. Brokolice změkne,... více o Brokolice se žampiony
Jablka oloupeme a vykrojíme z nich jádřince. Otvory naplníme směsí drcených ořechů, vanilkového a skořicového cukru a rozpuštěného másla. Listové... více o Jablka v županu podle Lorenze Lamase
Vepřové maso nakrájíme na nudličky, cibuli na kousky, papriku na nudličky, posolíme, připdáme sójovou omáčku a pepř, dáme do hrnce s olejem a... více o Vepřové nudličky zase jinak
Na oleji krátce osmažíme nakrájenou papriku a nahrubo nastrouhanou mrkev, přidáme na plátky nakrájené žampióny, podlejeme trochou vody a dusíme. Po... více o Bambusové výhonky s tofu
Máslo nebo tuk necháme změknout. Výhoda je rychlá příprava. Do mísy nasypeme mouku s práškem, cukr a rozklepneme vejce, přimícháme jogurt a tuk.... více o Muffiny z žitné mouky
Drůbky a maso dáme vařit, osolíme a opepříme, vaříme velmi pomalu. Když je maso skoro měkké, přidáme zeleninu a cibuli. Opět chvíli vaříme. Uvařenou... více o Kaldoun
Ze smetany, cukru a mouky uvaříte kaši a ještě za tepla do ní vmícháte sypké přísady, nakrájené na drobné kousky. na vymazaný a moukou vysypaný plech ... více o Marokánky ze smetany
Všechny suroviny dáme do kastrolu, na sporáku zahříváme na 45 °C, poté sundáme a za občasného míchání necháme vychladnout. Na plech vyložený pečícím... více o Kokosky s marmeládou
Ušleháme 1/2 l smetany, přidáme 2 lžíce cukru, lžíci skořice, 5 vajec a 250 g hladké mouky. Těsto vlijeme do vymazané, velké dortové formy (nebo menší... více o Šlehačkový koláč
Žloutky oddělíme od bílků. Žloutky s cukrem vyšleháme do pěny. Poté přidáme vrchovatou lžičku mleté skořice a zašleháme. Dále přidáme rostlinný olej a... více o Bábovka s jablky a skořicí
Vyšleháme cukr se žloutky, přidáme vodu, mouku smícháme s práškem do pečiva, opatrně přimícháme. Z bílků vyšleháme tuhý sníh, pomalu přimícháme do... více o Dort Raffaelo
Mřížku v troubě dejte na střední pozici. Troubu předehřejte na 220 °C, horkovzdušnou na 200 °C. Plech s vyšším okrajem o rozměrech cca 45x32 cm... více o Zmrzlinové sendviče
Mouku, prášek do pečiva, heru, van. cukry, moučkový cukr smícháme dohromady rukama. Těsto rozdělíme na dvě části. Do jedné přidáme kakao a... více o Strouhaná tvarohová buchta
Párky oloupeme, nakrájíme nadrobno a osmahneme na oleji nebo na slanině. Přidáme nahrubo nakrájenou cibuli a česnek, malinko podlijeme vodou a dusíme,... více o Buřty s cibulí
Kotlety naklepeme, osolíme, opepříme, na jednu půlku položíme plátek šunky a kolečko syrečku. Maso v půli přehneme, okraje přiklepneme a řízek obalíme... více o Plněný vepřový řízek
Cukr, mouku, kakao, rozinky, oříšky a sodu promícháme, přidáme mléko a olej, znovu promícháme, nalijeme na pekáč se zvýšenými okraji. Pečeme při 180... více o Buchta z mléka
Máslo utřeme do pěny, přidáme nastrouhaná vejce, lososa, cibuli, mléko, citronovou šťávu a sůl. Vše důkladně promícháme.... více o Lososová pomazánka
Řízky osolíme, okořeníme, naskládáme do pekáčku nebo remosky, poklademe plátky másla, přidáme nakrájený česnek, a na čtvrtky nakrájená oloupaná jablka... více o Česnekové kuřecí nebo krůtí řízky
Máslo utřeme do pěny, přidáme sůl, žloutky, strouhanou kůru, cukr a třeme 15-20 minut. Potom přidáme z droždí připravený vykynutý kvásek, vlažné mléko... více o Bavorské vdolečky
Maso nakrájíme na nudličky, přisypeme gyros koření a asi 10 minut smažíme na oleji. Utřeme česnek a smícháme jej s jogurtem a nasekanou pažitkou,... více o Řecký gyros
Těstoviny uvaříme podle návodu na obalu. Dáme okapat a vychladnout. Kuřecí prsíčka omyjeme, osušíme a ochutíme solí a pepřem. Na lžíci horkého oleje... více o Salát s kuřecími prsíčky a těstovinami