Třené těsto je součástí velkého množství receptů. Je velmi chutné, vláčné a jeho příprava je přitom jednoduchá a nezabere ani tolik času. Třené těsto se většinou připravuje z polohrubé nebo hrubé mouky, do které se přidává škrobová moučka na zjemnění. Jestliže chceme použít menší množství vajec, nahradíme je částečně práškem do pečiva. Přidáváme ho až nakonec smíchaný s malým množstvím mouky, když už se těsto nebude třít. Máslo nikdy nepoužíváme studené, jeho teplota by měla výt kolem 22 °C. Těsto třeme vařečkou, dokud nezískáme lehce lepivou kašovitou hmotu. Nezáleží tolik na tom, jak dlouho těsto třete, ale na tom, jak intenzivně, aby bylo dostatečně kypré a vláčné. Opět jinou chuť získá třené těsto, pakliže do něj vmícháme 1-2 lžičky koňaku. Nejenom to, likér propůjčí těstu také pěknou barvu. Je možné přidat třeba i citronovou kůru, rum, kávu, kakao, rozinky, kokos, anebo vanilkový cukr.
Dejte fíky do misky, zalijte dvěma šálky vroucí vody a nechte je nasáknout zhruba po dobu 5 minut. Slijte fíky a rozmixujte společně s balsamikovým... více o Univerzální fíková barbecue marináda
BeBe sušenky naskládáme vedle sebe na dno vyššího pekáčku nebo plastové dózy (misky), které jsme vyložili fólií. BeBe použijeme dle chuti, světlé či... více o Nepečené BeBe řezy
Smoothie jsou mimořádně snadné na přípravu, všechno totiž stačí jen omýt a rozmixovat, případně odšťavnit. Na začátek si tedy očistíme mrkev a s... více o Mrkvové smoothie s jogurtem
Brambory nastrouháme na jemno a cibuli nakrájíme na drobno. Všechny ingredience smícháme a rozmixujeme tyčovým mixerem do jemného těsta. Rozehřejeme... více o Smažené bramborové kroužky
Polovinu mléka mírně ohřejte a rozmíchejte v něm vanilkový cukr a rozdrobené droždí. Na teplém místě nechte vzejít kvásek. Do mísy prosejte obě mouky.... více o Kynutý koláč s tvarohem
Očištěnou mrkev a celer pokrájíme na větší kusy, cibuli na klínky a zázvor s česnekem nasekáme na drobno. Vše dáme do pekáče a podlijeme troškou... více o Pečená žebírka na zelenině
Uvedené množství je pro 10-14 jedlíků. Děláme ji většinou na Silvestra, masopust... a jiné sešlosti. Očištěnou kořenovou zeleninu nastrouháme na... více o Zelňačka pro přátele
Kuřecí prsa pokrájíme šikmo na menší medailonky nebo je prořízneme a uděláme z jednoho dva slabší řízky. Takto připravené maso okořeníme a osolíme dle... více o Kořeněné kuřecí řízky v těstíčku
Maso pokrájíme na tenčí plátky, které naklepeme, po stranách nakrojíme, jemně osolíme a opepříme. Z mléka (piva), papriky, medvědího česneku (nebo... více o Česnekové řízky v těstíčku
Z celého listového těsta vypracujeme na vysypaném válu placku tak velkou, aby o něco překrývala připravenou formu k pečení (zbytek se použije na... více o Svěží koláč s lesním ovocem
Pokrájenou slaninu dáme do kastrolu, přidáme pokrájenou cibuli a osmažíme dosklovata. Přidáme na větší kostky pokrájené hovězí maso (na guláš), které... více o Dušené hovězí na pivu s mrkví
HOVĚZÍ GULÁŠ: Očištěnou nakrájenou cibuli osmažíme na tuku dohněda. Poté přidáme očištěné, na kostičky nakrájené, osolené a opepřené maso. Maso trochu... více o Hovězí guláš s domácím Bavorským knedlíkem
Cizrnu namočíme a necháme do druhého dne nabobtnat. Nejlépe je nechat ji namočenou 14 až 15 hodin, pak se nemusí tak dlouho vařit. Cizrnu uvaříme... více o Cizrnová polévka
Panenky potřete částí oleje a nechte odležet v pokojové teplotě. Na másle orestujte šalotky, přidejte k nim med, cukr, citronovou šťávu, zalijte 1 dl... více o Panenka se šalotkou
Potřebujeme kulatou dortovou formu. Nejprve smícháme pomazánková másla se sýrovou pomazánkou. Do kulaté dortové formy vyskládáme první vrstvu... více o Slaný dort II.
Na oleji zpěníme nakrájenou cibulku a nahrubo nastrouhanou mrkev. Přidáme koření a zalijeme litrem vody, osolíme a vaříme doměkka. Rozmixujeme. Směs... více o Orientální mrkvová polévka
Těstoviny uvaříme dle návodu a zcedíme. Do mísy nakrájíme zeleninu, eidam na kostičky, smícháme s těstovinami. Přidáme pokrájená vajíčka uvařená... více o Výborný těstovinový salát s vejcem
Uvařenou kapustu pokrájíme na nudličky, vymačkáme přebytečnou vodu a přidáme do mísy k rozšťouchaným bramborám. Přidáme nastrouhaný česnek, drobně... více o Bramborovo-kapustové placičky
Tvaroh dáme do nějaké nádoby, ve které budeme později vše mixovat.Přidáme banán, lžíci kakaa, kypřící prášek a vejce. Vše rozmixujeme. Poté pridáme 2... více o Dietní buchta
Uvařené špagety (nebo jiné těstoviny) dáme do větší mísy, přidáme pokrájená rajčata, ochutíme tymiánem. Na pánvi s troškou oleje osmažíme dosklovata... více o Těstoviny se žampiony ala pizza
Žloutky vyšleháme s cukry do pěny, přidáme skořici, citronovou šťávu nebo rum, citronovou kůru, rozinky, smetanu, mouku a kypřidlo. Vše řádně... více o Bábovka s jablky a šlehačkou
Brokolici rozdělíme na růžičky, nakrájíme si jednu menší mrkev, malý kousek celeru a malý kousek petržele na kostičky (od každého opravdu jen trochu),... více o Brokolicová polévka IV
Z uvedených ingrediencí vypracujeme těsto a necháme jej odpočinout 30 minut v lednici.Těsto vyválíme, dáme do vymazané a vysypane kolačové formy. Dno... více o Linecký koláč mlsného manžela
Tvarůžky nastrouháme smícháme s tvarohem, nastrouhanou okurkou, najemno nakrájenou cibulkou, paprikou a beranímy rohy.... více o Tvarůžková pomazánka speciál
Do vymyzané a vysypané dortové formy (22cm) rovnoměrně nasypeme slabou vrstvu kokosu. Na tu pak dáme vrstvu strouhaných jablek smíchaných s pudinkem.... více o Vanilkovo-jablečná pohádka
Na sádle orestujeme drobně pokrájenou cibuli a přidáme na kostky pokrájené maso. Když je maso opečené přidáme papriku a krátce orestujeme, ihned pak... více o Gulášová polévka z předního hovězího masa
Množství surovin záleží na počtu strávníků. Těstoviny uvaříme dle návodu v osolené vodě, pak scedíme. **Připravíme si česnekovou smaženici:** Houby... více o Těstoviny s houbovou smaženicí
Mouku smícháme s pepřem a majoránkou, játra překrájíme na půlky. Jednotlivé kousky obalíme v mouce s kořením, zavineme do plátků slaniny, naskládáme... více o Zapečená (nejen) krůtí játra
Arašídy opražíme na suché pánvi dozlatova. Pak je nasypeme do mixéru, přidáme cukr a vše rozmixujeme na hladký krém. Pokud bude třeba, můžeme přidat... více o Arašídové máslo
Kuřecí maso (nezáleží na tom, z jaké části pochází) uvaříme, obereme a nakrájíme na libovolnou velikost (čím menší, tím se jídlo rychleji uvaří). Na... více o Kuřecí oběd
Všechny přísady na těsto vymícháme a necháme 1 hodinu odstát. Potom ho vtláčíme do formiček - košíčků a upečeme. Vyklopíme a necháme vychladnout. Na... více o Košíčky s ořechovou náplní
Rozmixujeme na jemno nakrájenou cibuli s kečupem a worchestrovou omáčkou. Přidáme lososa, olej, kopr, citronovou šťávu a krátce cca 10 sekund... více o Tatarák z uzeného lososa
Rozinky namočíme asi do 4 lžic rumu a necháme přejít varem (nebo použijeme rozinky namočené v rumu delší dobu). Kvasnice rozdrobíme do hrnečku,... více o Velikonoční mazanec bez vajec
Na oleji necháme zesklovatět cibuli, přidáme mletou papriku a kuřecí maso nakrájené na větší kousky, koření na gyros, osolíme, trochu podlijeme a... více o Kuřecí maso na řecký způsob
Salka vaříme v plechovce ve vodní lázni dvě hodiny. Necháme vychladnout (asi dvě hodiny). Ve větší nádobě všechno smícháme. Salko je zkaramelizované -... více o Vaječný koňak bez vajec od Lídy
Do 4 litrové sklenice nalijeme nepřevařenou vodu, přidáme cukr a kyselinu citronovou, zamícháme a přidáme květy. Sklenici přikryjeme a necháme 4-5 dní... více o Bezinková šťáva II.
Z mouky, vejce, soli a studené vody vypracujeme polotuhé těsto a do vroucí osolené vody přes cedník nebo struhadlo s velkými otvory hážeme nokerle ... více o Nokerle s vajíčkem
Dáme mouku, cukr a vejce do velké mísy a řádne rozmícháme. Za stálého mícháme postupně přidáváme jogurt, mléko a prášek do pečiva. Vyklopíme na... více o Jablečný koláč IV.
Oloupanou, vydlabanou cuketu nakrájíme na velikost "bramborových hranolků". Cibuli na jemné půlměsíčky, dáme do mísy, promícháme se lžící soli a... více o Cuketové matesy II.
Hermelíny nastrouháme najemno, přidáme vejce, 2 lžíce strouhanky, sůl, majoránku, pepř, prolisovaný česnek a vše rozmícháme na sředně hustou hmotu.... více o Hermelínové karbanátky
Vše zpracovat v míse, tvořit kuličky, obalovat v krystalovém nebo perlovém cukru a nechat dva dny schnout. Těsto se méně lepí na ruce, pokud si ruce... více o Rumové kuličky II.
Na oleji osmažíme krupici, zalijeme ji vývarem z masoxu a povaříme. Přidáme pokrájený a opraný pórek a vaříme asi 12 minut, potom vmícháme vejce... více o Pórková polévka s krupicí
V míse smícháme cukr, vejce, olej, mléko, kompot (kousky dýně, angrešt, vypeckované třešně, špendlíky, kousky ananasu) a přisypeme mouku s práškem do... více o Kompotová buchta na plech
Řepu oloupeme a nakrájíme na větší kusy. Dáme vařit s kostmi nebo ve vývaru. Až řepa změkne, zesvětlá a obarví vývar (na fialovorůžovou barvu), tak... více o Polská polévka z červené řepy
Z uvedených surovin vypracujeme těsto a ihned smažíme lívance.... více o Kefírové lívance
Maso nakrájíme na tenké plátky a z utřeného česneku a všech dalších ingrediencí připravíme marinádu. Plátky marinádou důkladně po obou stranách... více o Vepřové plátky na medu
Krůtu důkladně omyjeme a osušíme. Nasekanou cibuli zesklovatíme na rozehřátém margarínu. Toasty nakrájíme na kostičky a promícháme s cibulí,... více o Krůta po americku
Zeleninu omyjeme a nakrájíme na malé kousky. Cibuli a česnek na větší kostičky. Nakrájenou zeleninu rozmixujeme, dochutíme solí, pepřem a cukrem.... více o Mexická omáčka
Králíka prošpikujeme slaninou a osolíme. Zbytek slaniny nakrájíme na kostičky, rozškvaříme, přidáme sádlo, nakrájený pórek a feferonky. Chvíli... více o Králík po cikánsku
Kapustičky očistíme a opereme. Cibule oloupeme a nakrájíme najemno. V hrnci rozehřejeme tuk a kostičky cibule na něm orestujeme. Přidáme kapustičky a... více o Polévka z růžičkové kapusty