Třené těsto je součástí velkého množství receptů. Je velmi chutné, vláčné a jeho příprava je přitom jednoduchá a nezabere ani tolik času. Třené těsto se většinou připravuje z polohrubé nebo hrubé mouky, do které se přidává škrobová moučka na zjemnění. Jestliže chceme použít menší množství vajec, nahradíme je částečně práškem do pečiva. Přidáváme ho až nakonec smíchaný s malým množstvím mouky, když už se těsto nebude třít. Máslo nikdy nepoužíváme studené, jeho teplota by měla výt kolem 22 °C. Těsto třeme vařečkou, dokud nezískáme lehce lepivou kašovitou hmotu. Nezáleží tolik na tom, jak dlouho těsto třete, ale na tom, jak intenzivně, aby bylo dostatečně kypré a vláčné. Opět jinou chuť získá třené těsto, pakliže do něj vmícháme 1-2 lžičky koňaku. Nejenom to, likér propůjčí těstu také pěknou barvu. Je možné přidat třeba i citronovou kůru, rum, kávu, kakao, rozinky, kokos, anebo vanilkový cukr.
Listové těsto rozdělte na 12 stejných čtverců a do každého dejte lžíci povidel. Vezměte rohy šátečků a opatrně je přetáhněte směrem ke středu tak, aby... více o Povidlové šátečky
Na dno pekáče vložíme cibuli a česnek a podlijeme vodou. Kůži na koleni nakrájíme na čtverečky. Rozmícháme si koření gyros a grilovací v oleji a... více o Pečené vepřové koleno
Krkovici potřeme trochou oleje, posypeme gyros kořenící směsí a pokud máme koření bez obsahu soli, tak krkovici před kořeněním ještě nasolíme. Takto... více o Gyros krkovice na cibuli
Chřest můžeme použít jak zelený, tak i bílý, ten ale musíme nejprve oloupat. Chřest dáme na cca 5 minut povařit do osolené vody, poté slijeme a... více o Chřest smažený v trojobalu
Vajíčka vyšleháme s cukrem a vanilkovým extraktem do pěny. Do misky s vajíčky postupně přidáváme mouku promíchanou s kypřícím práškem. Postupně... více o Pudinkové pokušení
Sádlo nakrájejte na kostky. Hrnec dejte na mírný plamen a vložte sádlo. Když pustí trochu tuku, přidejte bobkový list, jalovec a občas promíchejte... více o Sádlová pomazánka
1 kilogram feferonek bez stopek a semínek (nějaké to semínko není na závadu) pomeleme na masovém strojku společně s oloupaným česnekem. Dáme do hrnce... více o Feferonková pasta
Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme olej, teplou (ne vařící) kávu a pro výraznější kávovou chuť ji můžeme použít i částečně s lógrem. Vše... více o Cappuccino roláda
Jogurt smícháme v míse s vejci, olejem a cukry, pak vmícháme ořechy, mandle či kokos a nakonec přisypeme mouku s kypřidlem. Vše dobře promícháme,... více o Jednoduchý jogurtový ořechový / kokosový beránek
Žloutky vyšleháme s cukry do pěny, přidáme kefír, rozpuštěný tuk a promícháme. Vsypeme kokos, mouku s kypřidlem, dobře promícháme a nakonec vmícháme... více o Kokosová bábovka s kefírem
Jablka (hrušky) oloupeme, odstraníme jádřince, nastrouháme nebo pokrájíme, dáme do hrnce se širokým dnem, zakapeme citronovou šťávou, Okořeníme dle... více o Jablečné nebo hruškové pyré (rozvar) - kořeněný
Patizon si nejprve oloupeme, vyškrábeme měkkou vnitřní část se semínky a pokrájíme ho na slabší plátky (cca 5 mm). Plátky patizonu si okořeníme dle... více o Kořeněný patizon v těstíčku
Do hrnce dáme vařit lehce osolenou vodu na gnocchi nebo těstoviny (kdo jak chce) a dle návodu během přípravy "omáčky" uvaříme. Na pánvi rozpustíme... více o Gnocchi / Těstoviny se smetanou, špenátem, česnekem a špetkou kari
Do hrnce nalijeme vodu, přidáme bujón, dva pokrájené starší krajíce chleba a kmín, přivedeme k varu, povaříme, pak polévku pro lepší konzistenci... více o Chlebová polévka podle Ládi Hrušky
V misce vyšleháme vejce s rozetřeným česnekem, muškátovým květem, solí a pepřem, přidáme strouhanku a změklé máslo a ze všeho vypracujeme hladkou... více o Česnekové knedlíčky (nočky) ze strouhanky
Těsto: do mísy si dáme mouku, uprostřed uděláme důlek, do kterého dáme žloutky, rum, moučkový cukr a rozdrobené droždí. Přilijeme asi 100 ml mléka,... více o Podzimní jablečný (hruškový) koláč s drobenkou
Rozdělíme si žloutky od bílků. Bílky vyšleháme na tuhý sníh. V míse smícháme zbylé žloutky, mouku a prášek do pečiva. Poté přidáme hotový sníh a... více o Hrníčková ovocná roláda
Vše by mělo mít stejnou teplotu!!! 1) Droždí dáme do vlažného mléka se špetkou cukru + mouky a necháme v teple. 2) Všechny ingredience zpracujeme v... více o Domácí koblížky od babičky
Marináda: cibuli nakrájíme na kostičky, citrón na kolečka, anglickou slaninu na plátky. V misce smícháme s 1/2 dcl oleje, sterilovanou paprikou,... více o Nakládaný králík se zakysanou smetanou Dočík
Hovězí maso pokrájíme na kostky, které jemně osolíme, dobře opepříme a zaprášíme moukou. Na rozpáleném sádle osmažíme drobně pokrájené cibule, na ně... více o Hovězí kostky v pivním sosu s cibulkou
Na rozpáleném slunečnicovém oleji, do kterého přidáme bobkový list, a nové koření, osmažíme do sklovata na kostičky pokrájenou cibuli. Ke konci... více o Thajská čočka se zeleninou
Plec si očistíme, osolíme a trochu víc než jsme zvyklí i opepříme. V hrnci (pekáčku) si rozpálíme olej a plec do něho dáme osmažit ze všech stran... více o Česneková plec
Nasekané ořechy opražte na plechu, až se rozvoní. Odvažte 850 g višní a ve velkém hrnci je rozmixujte. Přidejte pomerančovou kůru a šťávu, ořechy,... více o Zavařenina z višní a ořechů s levandulí
Tuk rozpustíme, meruňky nakrájíme nadrobno a všechny suroviny včetně šťávy z meruněk smícháme. Těsto vylijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech.... více o Buchta z meruněk
Mrkev a celer si nahrubo nastrouháme a dáme orestovat spolu s vločkami na rozehřátý olej s máslem dorůžova. Pak přidáme očištěný malý květák rozebraný... více o Květákovo-vločková polévka s vejcem
Mouku, vajíčka, vodu, olej, droždí a trochu soli smícháme v těsto, které necháme alespoň půl hodiny odležet v lednici. Poté těsto dáme do formy (na... více o Slaný anglický koláč
Lilek pokrájíme na plátky,posolíme a necháme vypotit,pak vysušíme papírovou utěrkou. Zapékací mísu si vymažeme olejem nebo máslem. Na dno mísy dáme... více o Zapečený lilek (nejen) s rýží
Maso pokrájíme na plátky. Po krajích plátky nařežeme, aby se nezkroutily při smažení. Naklepeme je a nasolíme, pak je potřeme rozetřeným (nastrouhaným... více o Sedlácké karé (kotleta) - minutka
Brambory oloupeme‚ nakrájíme na kolečka‚ dáme do zapékací mísy‚ osolíme‚ posypeme kmínem a promícháme. Oloupanou cibuli také nakrájíme na kolečka a... více o Pečené brambory s cibulí
Počet vajec záleží na počtu topinek: 1 ks topinky = 1 vejce. Plátky chleba si osmažíme z obou stran dozlatova. Z vajec si uděláme volské oči - na... více o Lovošská topinka
Maso pokrájíme na kostky, papriku na čtverečky a střídavě napichujeme na špejli. Sůl, pepř a oregano smícháme s olejem a špízy směsí potřeme. Necháme... více o Paprikové (nejen) jehněčí špízy s tzatziki
Dortovou formu (průměr 24 cm) vymažeme a vysypeme moukou. Vejce vyšleháme s krupicovým cukrem, přidáme olej, džus, mrkev, ořechy a nakonec mouku s... více o Mrkvový dort s tvarohovým krémem
Dvě vajíčka klepneme do misky, dáme strouhanku podle potřeby, uděláme zvlášní těsto a uplácáme z něho placku. Poté jen osmažíme a osolíme podle chuti.... více o Placek ze strouhanky
Celá vejce s cukrem šleháme 20 minut, poté malým pramínkem opatrně vléváme rozpuštěné máslo za stálého mixování. Nakonec zamícháme mouku, vylijeme na... více o Naše vynikající bublanina
Lososa nakrájíme na podkovy, omyjeme, osušíme, osolíme, opepříme a pokapeme šťávou z citronu a pár kapkami olivového oleje. Připravíme si bylinkové... více o Výborný losos
Z mléka, vejce, mouky, soli a cukru ušleháme těsto na palačinky a na pánvi je opečeme do zlatova. Pomažeme je nutellou, stočíme a ozdobíme pařížskou... více o Palačinky s nutellou a čoko šlehačkou
Tahle pomazánka je ze zbytku masa z polévky, může být hovězí i kuřecí. Maso s celerem pomeleme, přidáme majonézu, drobně nakrájenou cibuli, okurku,... více o Pomazánka z vařeného masa
Nivu rozstrouháme, cibuli najemno nakrájíme. Nivu smícháme s cibulí a přidáme Perlu. Promícháme. Mažeme nejlépe na světlý toustový chléb.... více o Vynikající pomazánka z nivy
Maso nakrájíme na kostky, opražíme na cibuli, osolíme, okořeníme a dusíme. Když je maso poloměkké, přidáme na půlměsíčky nakrájané brambory, papriku,... více o Gulášová polévka II.
Ovoce rozpůlíme, vypeckujeme, posypeme cukrem, zalijeme octem a uložíme na 12 hodin do chladu. Pak ovoce vložíme do teflonového hrnce a vaříme 4-5... více o Švestková povidla bez míchání
Brambory nakrájíme na kolečka. Česnek rozmačkáme a přidáme do oleje s kořením, zamícháme. Brambory poklademe na plech a polejeme je ochuceným olejem.... více o Opékané pikantní bramborové plátky
Sterilovanou papriku nakrájíme na menší kousky, zeleninu rovněž nakrájíme na co nejmenší kousky, aby se salát pěkně rozležel. Vše smícháme, přidáme... více o Feferonový salát
Z makrely vybereme kosti a sloupneme kůži. Maso rozkrájíme na malé kousky, přidáme máslo nebo margarín, posekanou cibuli, trošku majolky, lžičku... více o Pomazánka z makrely
Zpracujeme v těsto. Necháme v chladu odpočinout. Potom vyválíme, vykrajujeme kolečka plníme nádivkou, přehneme na polovinu, dobře umačkáme okraje, aby... více o Mušle
Utřeme vejce s moučkovým cukrem, přidáme olej, polohrubou mouku, mléko a prášek do pečiva. Vylijeme na vymazaný a vysypaný plech s vyšším okrajem.... více o Řezy Rafaelo III.
Přísady smícháme, nakrájíme na kostičky 2 rohlíky, můžeme přidat ale nemusíme. Necháme kynout asi 1 hod. Pak z těsta uděláme 2 až 3 šišky a podle toho... více o Houskový knedlík
Kostku mraženého špenátu vložíme do hrnce, přikryjeme pokličkou a při mírné teplotě rozmrazíme. Na másle zasklovatíme na kostičky nakrájenou cibuli... více o Dušený špenát
Z mouky, vajec a mléka vypracujeme velmi tuhé těsto, které nastrouháme na hrubém struhadle. Uvaříme ve slané vodě. Nakrájíme špek na kostičky a... více o Bryndzové noky
Z mléka, krupice, cukru a špetky soli uvaříme hustou kaši. Formu na bábovku si vypláchneme studenou vodou a kaši do ní nalijeme, necháme v lednici asi... více o Krupicové flameri
Do pěny utřeme žloutky se 75 g cukru a s vanilkovým cukrem. Přidáme mouku a maizenu. Ušleháme bílky se špetkou soli a jemně vmícháme do těsta.... více o Dort s vanilkovým krémem, jahodami a kiwi