Vyválet těsto na stejnou tloušťku po celé ploše je snazší, když si na dvě strany (vlevo a vpravo) dáme dvě stejně silné tyčky, nebo látky v požadované tloušťce vyváleného těsta. Tyto vodítka máme od sebe na vzdálenost válečku tak, aby konce válečku se koulely po vodítkách. Tyto vodítka máme v různých tloušťkách (jiné na koláče a jiné na cukroví). Obyčejně je dáváme při vyvalování těsta do igelitového pytlíku současně s těstem.Těsto také jednoduše vyválíme mezi dvěma potravinářskými fóliemi, které mírně pomoučíme. Těsto se pak nelepí na vál a také nešpiní okolí.
Recept na těsto, které se netrhá, najdete zde.
Celá vejce vyšleháme s cukry, přistrouháme jedno oloupané jablko bez jádřinců, přilijeme olej a mléko a vše promícháme. Přisypeme mouku s kypřidlem,... více o Vláčný makovník / makovec
Očištěný chřest nakrájejte na menší kousky. Pár kousků ze špiček 3 minuty blanšírujte ve vroucí osolené vodě, pak prudce zchlaďte a odložte. Na másle... více o Chřestová polévka
Do mixéru dejte všechny ingredience na základ a mixujte, dokud nevznikne konzistence pasty. Přesuňte ji na hluboký plech vyložený pečicím papírem,... více o Kokosové řezy s citronem
1. Do misky nalejeme mléko, můžeme přidat i skořici na ovoňeňí.Chleb by mel být trochu tvrdší.Namáčíme ho do mléka a klademe na dno pekáče. 2. Tvarohy... více o Dietní bezlepková žemlovka
Nejdříve si připravíme odpalované těsto..tzn. Do hrnce dáme vařit vodu s máslem a špetkou soli. Až začne voda vřít, přidáme pomalu mouku za stálého... více o Věnečky podle Valiky
Z mléka a pudinkového prášku uvaříme za stálého míchání hustý pudink.Změklé máslo utřeme s cukrem a po částech přidáváme vychladlý pudink. Vznikne nám... více o Banánová roláda s pudinkovým krémem
Rozdrtíme sušenky, promícháme je s rozpuštěným máslem, vložíme do dortové formy, vytvarujeme korpus (udusáme hrníčkem) a necháme v lednici 20 minut... více o Dort z OREO sušenek
V misce rozmícháme tvaroh se zakysanou smetanou (nebo jenom tvaroh...) se špetkou soli, přidáme na malé kousky nakrájená sušená rajčata a nadrobno... více o Italská pomazánka
Hořkou čokoládu necháme rozehřát ve vodní lázni. Když je čokoláda rozehřátá, tak formičky vymažeme čokoládou (dáme ztuhnout do lednice), do ní dáme... více o Domácí čokoládové pralinky
Do keramické misky dáme smetanu a bílý jogurt. Stroužek česneku nakrájíme na jemné kostičky, přidáme do směsi a zamícháme lžící. Doladíme pepřem a... více o Pochoutkový dip k zelenině
Žloutky v míse vyšleháme s cukrem do pěny. Přidáme cappuccino, olej, vodu a promícháme. Přisypeme mouku s kypřidlem, promícháme a nakonec zlehka... více o Jednoduché cappuccino řezy
Do mísy nasypeme mouku, kterou smícháme se solí a nastrouhaným sýrem. Dopřostřed rozdrobíme droždí, rozklepneme vejce a nalijeme mléko. Přidáme... více o Jednoduché sýrové chuťovky (slané cukroví)
Červenou řepu uvaříme v osolené vodě doměkka (cca 1 hodinu). Po uvaření řepu oloupeme a pokrájíme na měsíčky nebo kostičky. Na trošce oleje osmažíme... více o Cibulová červená řepa - sladkokyselá příloha
Na trošce oleje osmažíme pokrájenou cibuli dosklovata. Přidáme žampiony pokrájené na plátky, nasekaný česnek a dále smažíme. Po odpaření přebytečné... více o Bezmasá žampionová směs s mozzarellou
Omegu (Ivu) nastrouháme na hrubém struhadle do mísy. Přidáme mouku, promícháme a zalijeme smetanou. Vše propracujeme v hladké nelepivé těsto, které... více o Švestkové (třešňové) šátečky s tvarohem
Rýži uvaříme dle návodu na obalu. Po uvaření jí smícháme s dušenou hlívou, kterou si připravíme následně: Na oleji nebo másle a jemně pokrájeném špeku... více o Hlíva s rýží
Maso nakrájíme na kostky, 3 stroužky česneku nakrájíme nadrobno a promícháme s masem a solí. Necháme chvilku odležet. Mezitím nakrájíme nadrobno... více o Penne s čerstvým špenátem a kuřecím masem
Papričku, česnek a stonky bazalky nakrájíme nadrobno a lehce osmahneme na rozehřátém oleji. Přidáme rajčata a lístky nasekané bazalky (stranou si... více o Těstoviny s rajčatovou omáčkou
Čočku přebereme a namočíme alespoň 2 hodiny do studené vody. Pak k ní přidáme bobkové listy, nové koření a masox, podle potřeby ještě přilijeme vodu,... více o Pikantní salát s čočkou
Do misky dáme mouku, sůl a cukr a mezitím do vlažného mléka rozdrolíme droždí, které necháme na minutku odstát. Droždí pak dáme do misky společně s... více o Pizza se sýrem
Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, pak zašleháme změklé máslo, pomerančovou kůru, kakao a mouku s kypřidlem. Nakonec pomerančovou šťávu - množství... více o Kokosovo-pomerančový koláč
1. V míse smícháme mouku s práškem do pečiva, cukr a vanilkový cukr. 2. Přidáme mléko, olej, vejce a nastrouhanou margotku. 3. Těsto nalijeme na... více o Buchta Margotka
Uvaříme si hrnek silné kávy a začneme vykládat formu piškoty. Lžící piškoty po celé délce polijeme vychladlou kávou. Do druhého hrnku si dolijeme... více o Tiramisu s piškoty
Na oleji necháme zpěnit cibuli, ke které přidáme rajčata, cuketu, česnek, protlak, petrželku. Zamícháme, podlijeme trochou vody (1 dl) a necháme asi... více o Zeleninové těstoviny - bezmasé
Plech na pečení vymažeme máslem (případně použijeme pečící papír). Syrové neloupané brambory krájíme na plátky silné asi 7 mm a klademe na plech.... více o Zapečené brambory s mozzarellou a rajčaty
V troše teplé vody rozmícháme lžíci mouky, lžičku cukru a rozdrobené kvasnice. Přikryjeme a na teplém místě necháme vzejít. Do mísy prosijeme mouku,... více o Slaný dort I
Tyčinku Margot nastrouháme nahrubo. Vyšleháme vejce (celá) s cukrem, šlehačkou, olejem a solí, přidáme nastrouhanou Margotku, kakao a rum (nemusí být)... více o Bábovka MARGOT
Kuřecí prsa naklepeme, posolíme a posypeme pepřem a oregánem. Na jednotlivé kousky masa položíme vždy kousek mozzarely, čtvrtku rajčete, olivy,... více o Kuřecí závitky - křehké a šťavnaté
Do mísy nasypeme oba druhy mouky, přidáme kvasnice, cukr a sůl, přilijeme 250 ml horkého mléka. Necháme kvasnice vykynout. Pozor na sůl, dejte ji na... více o Kynuté koláče od maminky
Na nálev smícháme ve velké míse všechny uvedené suroviny. Sýry pokrájíme na kostky a opatrně "přehodíme v nálevu". Přendáme do zavařovací sklenice s... více o Nakládané sýry - směs
Halušky připravíme tak, že nastrouháme syrové brambory (polovinu na jemno a druhou polovinu hruběji), přidáme, vejce, sůl a mouku. Promícháme, lžící... více o Halušky podle Martinky
Do formy nalijeme podmáslí s vodou, přidáme ocet, olej, med, sůl, vsypeme mouky a koření a nakonec droždí. Program základní - tří hodinový a kůrka... více o Výborný chléb, který se vždy povede
Všechny přísady na náplň smícháme v menším katrolku, za stálého míchání zahřejeme a odstavíme z plotny. Těsto: vejce s cukrem vyšleháme, přidáme mléko... více o Ořechové muffiny
Vejce rozkvedláme, osolíme, přidáme strouhanku a smažíme na rozpáleném oleji. Hotové dáme na chléb, potřeme kečupem a sypeme strouhaným sýrem.... více o Blesková smaženka
Bílky vyšleháme do tuhého sněhu a postupně přisypáváme cukr krystal, šleháme, dokud se úplně nerozpustí. Poté jemně vmícháme cukr moučka. Hmotu... více o Sněhové pečivo
Ingredince vložíme do pekárny v uvedeném pořadí a zapneme program Základní, velikost bochníku velká, barva kůrky střední (pekárna Vega, Eta Sympatic... více o Kefírový chléb
Kuře naporcujeme a osolíme. Do vymazaného pekáče dáme syrové brambory nakrájené na plátky, na ně žampiony, osolíme, opepříme, pokmínujeme a posypeme... více o Zapečené kuře na žampionech
Všechny přísady necháme asi hodinu v pokojové teplotě. Potom zpracujeme běžným způsobem na vále v těsto. Zabalíme do mikrotenového sáčku a dáme na 30... více o Linecké těsto pro začátečníky
Salko si uvaříme v plechovce 2 hodiny, aby zkaramelizovalo. Poté přidáme ostatní ingredience a dobře promícháme. Pokud je těsto řídké, přidáme ještě... více o Koule ze Salka
Uvařená vejce podélně rozkrojíme a žloutky vydlabeme. Žloutky smícháme dobře se sekanou natí, namočeným a vynačkaným rohlíkem, 1 lžící oleja, osolíme,... více o Smažená plněná vejce
Špek rozkrájíme na kostičky a dáme škvařit. Na rozškvařený přidáme na kostičky pokrájené žemle, opečeme a necháme vychladnout. Mléko smícháme s vejci,... více o Špekové knedlíky pro silné muže
Oloupanou rebarboru nakrájíme na 1 cm dlouhé špalíky. Bez vody je v hrnci zvolna zahříváme. Když pustí šťávu, zesílíme var a za stálého míchání vaříme... více o Rebarborový džem s ananasem
Kvalitní zelená rajčata nakrájíme na plátky. Půlku cukru s troškou vody rozvaříme, přidáme ocet a do vroucího roztoku vkládáme po částech rajčata.... více o Zelená rajčata
Máslo našleháme s cukrem a postupně přidáváme vejce. Poté přimícháme mouku s práškem do pečiva, solamylem a skořicí. Těsto dáme do vymazané a vysypané... více o Rebarborový koláč
Řízky nakrojíme, lehce naklepeme, osolíme, opepříme, posypeme vegetou, pokapeme citronovou šťávou. Sýr a salám nakrájíme na špalíky, které - vždycky... více o Nejoblíbenější plněné drůbeží řízky
Plech vymažeme a vysypeme hrubou moukou, nasypeme 2 hrnky suché směsi, tvaroh a zbylou směs. Navrh poklademe hodně plátků másla. Pečeme asi 20 minut... více o Sypaný koláč
Očištěnou kachnu osolíme, okmínujeme a za stálého podlévání a přelévání vypečeným tukem pečeme v troubě téměř doměkka. Pak ji rozporcujeme. Část tuku... více o Kachna po staročesku
Z uvedených surovin zpracujeme těsto, které necháme vykynout. Větší mikrotenový sáček vytřeme olejem, vložíme do něj těsto a na 12 hodin zamrazíme.... více o Langoše
Roštěnky omyjeme, odblaníme, po obvodu nařízneme a naklepeme. Prudce je po obou stranách opečeme na rozpáleném oleji. Vyjmeme, osolíme, opepříme a... více o Roštěnky Esterházy
Játra nejprve důkladně omyjeme studenou vodou, odstraníme všechny blány a nakrájíme na silnější plátky. Ty pak mírně naklepeme a podle chuti opepříme.... více o Pikantní vepřová játra