Vyválet těsto na stejnou tloušťku po celé ploše je snazší, když si na dvě strany (vlevo a vpravo) dáme dvě stejně silné tyčky, nebo látky v požadované tloušťce vyváleného těsta. Tyto vodítka máme od sebe na vzdálenost válečku tak, aby konce válečku se koulely po vodítkách. Tyto vodítka máme v různých tloušťkách (jiné na koláče a jiné na cukroví). Obyčejně je dáváme při vyvalování těsta do igelitového pytlíku současně s těstem.Těsto také jednoduše vyválíme mezi dvěma potravinářskými fóliemi, které mírně pomoučíme. Těsto se pak nelepí na vál a také nešpiní okolí.
Recept na těsto, které se netrhá, najdete zde.
Maso očistěte, pokrájejte na kostky o velikosti sousta, osolte a opepřete. Cibuli nesekejte na jemno a restujte na 100 gramů másla do tmavě zlatavé... více o Kančí guláš s bramborami
Všetku cibuľu si nakrájame na polcentimetrové kolieska a len polovicu z nej vložíme do rozpálenej masti. Cibuľu pravidelne miešame, aby sa nám... více o Francúzska cibuľová polievka
Kotlety (mohou být i s kostí) naklepeme, po stranách nakrojíme, osolíme, opepříme, posypeme paprikou a obalíme v hladké mouce. Cibuli pokrájíme a na... více o Dušené kotlety na paprice
Opražíme nasucho housku nakrájenou na kostičky v troubě dozlatova. Cibulku nasekáme najemno, zpěníme na másle, přidáme nasekanou petržel, žloutky a... více o Kuře s nádivkou podle Zdeňka Pohlreicha
Listy medvědího česneku umyjte a nasekejte najemno. Máslo nechte změknout do pokojové teploty a pomocí šlehače nebo ruční metly utřete společně s... více o Máslo s medvědím česnekem
Mouku prosejte s cukrem, práškem do pečiva a špetkou soli. Vejce vyšlehejte do pěny a zašlehejte máslo. Střídavě s mlékem zapracujte suchou směs.... více o Belgické vafle
Hovězí kosti vložte do většího hrnce a naplňte vodou. Přiveďte k varu a vařte 8 minu, dokud nahnědlá pěna nevyplave na povrch hladiny. Poté slijte a... více o Vietnamská polévka Pho Bo
Steaky (filety) očistíme, osušíme a potřeme marinádou, kterou jsme si v hlubokém talíři umíchali z citronové šťávy, soli a pepře (dle chuti), oleje,... více o Rybí steak
Vejce utřeme s cukrem, přidáme mouku smíchanou s kypřícím práškem a rozpuštěné máslo(nesmí být horké). Ušleháme do pěny. Těsto nalijeme do formiček... více o Jahodovo-banánové muffiny
Špek s velkou oloupanou cibulí pokrájíme na drobno a společně osmažíme dorůžova. Přidáme vypraný pokrájený špenát nebo přisypeme mražený, dochutíme... více o Dušený listový špenát na špeku (slanině)
Do vymazaného pekáče nasypeme pokrájenou cibuli, nasekaný česnek, na kostky pokrájenou slaninu, pokrájené, spařené a okapané houby a bylinky dle chuti... více o Bylinková krkovice na houbách (václavkách)
Mleté maso dáme do mísy, přidáme mléko, vejce, hrubě nastrouhaný celer, jemně pokrájenou cibuli, osolíme a okořeníme dle chuti. Pokud chceme můžeme... více o Celerové karbanátky (sekaná)
Kiwi oloupejte a nakrájejte na čtvrtky. To samé udělejte i s jablkem a banánem. Přidejte vodu a med a tyčovým mixérem rozmixujte. (Pokud máte... více o Kiwi smoothie
Brambory uvaříme, scedíme, necháme zchladnout, nastrouháme nebo rozšťoucháme, přidáme nastrouhanou Nivu, česnek, vejce, dle chuti osolíme a opepříme a... více o Bramborovo-sýrové placičky (šištičky)
Špagety uvaříme v osolené vodě. Česnek oloupeme a nakrájíme na slabé plátky. Chilli papričky (spíše se používají sušené) zbavíme semínek a také... více o Spaghetti aglio olio e peperoncino
Těsto vyválíme na pomoučněném stole na plát o síle cca 2,5 mm, který přeneseme na plech. Plát potřeme vejcem rozšlehaným s mlékem a posypeme kořením... více o Chuťovky (jednohubky) z listového těsta
Do masa opatrně nařízneme hlubší kapsu. Maso osolíme a opepříme. Salám nakrájíme na kostičky. Hermelín v polovině prokrojíme a poté ještě přepůlíme.... více o Hermelínové řízky
Vařené brambory, řepu a vejce pokrájíme na kostičky a dáme do mísy, cibuli a okurku také, ale najemno a přidáme do mísy. Přidáme hořčici a majolku ... více o Bramborový salát s řepou
Z mouky, cukru a mléka uděláme kvásek a necháme ho asi 15 minut vzejít, poté ho smícháme se zbylými surovinami a ručně vypracujeme hladké těsto. Těsto... více o Francouzský máslový koláč Chinois
Na vetší kusy nakrájená líčka osolíme, opepříme a orestujeme ve větším hrnci s divokým kořením. Orestovaná líčka vyjmeme a na výpeku opečeme slaninu a... více o Vepřová líčka na červeném víně s bramborovými noky
Z másla, mouky a cukrů připravíme drobenku. Do vymazané a vysypané formy (28 cm) nasypeme 2/3 drobenky a dobře ji umačkáme (i do okrajů), zbytek... více o Báječný hruškový (jablečný) koláč s tvarohem
Maso pokrájíme na plátky, nudličky nebo kostky, které osolíme, jemně opepříme a na rozpáleném oleji zprudka smažíme dozlatova za občasného promíchání.... více o Maso s paprikovou omáčkou
Nastrouhaná jablka smícháme s cukrem, vejcem, rozpuštěným máslem, kakaem, moukou a kypřidlem. Těsto nalijeme do připravené formy (kulatá forma s... více o Jablečný perník s tvarohem
Všechny ingredience si stanovte v jakém množství je máte rádi, opravdu je to jen dle chuti :)) Nejdříve dejte vařit těstoviny dle návodu na obalu. Než... více o Lehký těstovinový salát s cherry rajčátky
Na pánvi bez oleje osmahnu na kolečka nakrájené žampiony, přidám vodu a chvíli podusím. Přidám na kostky nakrájené tofu, hrášek a olivy (kraju podélně... více o Uzené tofu na kari
Žitnou a hladkou mouku, kmín, sůl a půl lžičky sušených kvasnic nasucho promíchám, přidám ocet, vodu, znovu promíchám, posypu chlebovou moukou,... více o Domácí chleba
Jemně pokrájenou cibulku osmažíme dozlatova na sádle nebo oleji. Na cibulku vymačkáme jelito (prejt) ze střívka, rozmačkáme vidličkou a necháme dobře... více o Smaženice z jelítka (tmavého prejtu)
Mouky smícháme v míse, uprostřed uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, nasypeme cukr a nalijeme část mléka. Trochu mléko zamícháme a necháme... více o Kynuté pletýnky - smažené
V míse smíchejte suché ingredience: mouku, cukr, kypřicí prášek a sodu. V jiné míse metličkou promíchejte podmáslí, mléko, rozšlehaná vejce a... více o Lívance z podmáslí s borůvkami a javorovým sirupem
Maso dáme do středně velké mísy, osolíme, přidáme sýr a smetanu a dobře promícháme. Připravíme si všechny tři části na obalení. Do vajíčka přidávám... více o Holandské řízky s nivou
Oloupanou a drobně nakrájenou cibuli osmažte na oleji dozlatova. Přidejte na maso, osolte, opepřete a pod pokličkou poduste doměkka. Maso nakrájejte... více o Koláč s kuřecím masem a olivami
Vývar z ovaru necháme vychladnout a přebytečný tuk odebereme. Pak vývar opět přivedeme k varu, přidáme pokrájenou zeleninu na nudličky (hranolky),... více o Ovarová polévka se zeleninou
Rozinky si předem necháme nabobtnat v rumu. Připravíme si kvásek z droždí a části mléka a cukru. Máslo utřeme s cukrem a žloutky do husté pěny. Mouku... více o Bochánek - třený
Květák si rozebereme na růžičky,které krátce povaříme v osolené vodě,scedíme a pokrájíme na větší kusy. Maso pokrájíme na kostičky. Cibuli si... více o Květáková nádivka
Housku nebo toustový chléb rozmixujeme na strouhanku a smícháme s kypřícím práškem. Máslo, cukr a žloutky utřeme do pěny. Vmícháme strouhanku se... více o "Péřová" bublanina
Z listového těsta vyválíme placku a nařežeme na čtverečky cca 5x5 cm. Jablka oloupeme, zbavíme jadřinců a nakrájíme na čtvrtiny. V misce jablka... více o Jablečné koláčky z listového těsta
Housky rozpůlíme, jednotlivé půlky namočíme v rozšlehaném osoleném vajíčku a smažíme rychle z obou stran v rozpáleném oleji (příprava je opravdu... více o Studentské rychlolangoše
Bílky ušleháme do tuha. Sypké ingredience smícháme a zašleháme do tuhého sněhu z bílků. Vymažeme formu a zvolna pečeme asi na 180°. Po upečení... více o Bílkové kostky
Připravíme si v misce směs, kterou promícháme, solit nemusíme vzhledem ke slanosti sýrů. Listové těsto tence rozválíme, vykrájíme kolečka (např.... více o Sýrové koláčky z listového těsta
Stejně velké nové brambůrky neloupeme, pouze důkladně očistíme a osušíme a upečeme je na suchém plechu do tmavě hněda. Ještě horké je sesypeme do... více o Dědovy pikantní brambůrky
Smícháme vločky, semínka, nakrájenou cibuli a česnek s kořením a solí. Přidáme zhruba tolik vody kolik jsme dali vloček. Necháme cca 20 minut odstát ... více o Sekaná z ovesných vloček
Mléko nalijeme do hrnku a necháme odstát, aby mělo alespoň trochu pokojovou teplotu. Změklé máslo utřeme s polovinou cukru a žloutky do hladka, pak... více o Mramorová bábovka vláčná
Ze všech ingrediencí uděláme drobenku, osvědčila se mi nejvíc na jablečný a meruňkový koláč, ale i kombinace s tvarohem je skvělá.... více o Drobenka na ovocný koláč
Rozmixujeme ingredience na marinádu a naložit do ní maso nakrájené na 2,5 cm plátky a nechat v ledničce přes noc. Vyjmout plátky masa z marinády a... více o Gyros po řecku s českým masem
Všechny ingredience vložím do kastrůlku a ve vodní lázni (pro začínající hospodyně to znamená, že tento kastrůlek vložíme do velkého s vodou a tuto... více o Bílá čokoláda do formiček
Květák uvaříme do měkka, necháme dobře okapat a rozmačkáme na kaši. Osolíme, opepříme, přidáme vejce a tolik krupice, aby se daly formovat karbanátky... více o Květákové karbanátky II.
Osmažíme cibulku, přidáme špenát a uvaříme. Pak přidáme prolisovaný česnek, osolíme. Kuřecí maso nakrájíme na nudličky, osmažíme, osolíme, opepříme a... více o Těstoviny s kuřetem a špenátem
Dopředu namočené fazole uvaříme skoro do měkka, přidáme na kostky nakrájené brambory, na kolečka nakrájenou mrkev a vaříme, dokud nejsou brambory... více o Fazolová polévka II.
Na oleji osmažíme cibulku a přidáme mleté maso. Vysmažíme za stálého míchání a potom přidáme na proužky nakrájenou papriku, okořeníme mletou paprikou,... více o Mleté maso s kysaným zelím
Očištěnou kapustu uvaříme téměř do měkka ve slané vodě. Potom ji drobně pokrájíme. Mezitím si uvaříme rýži. Na másle zpěníme pokrájenou cibulku a... více o Zapékaná kapusta s rýží