Šleháním sněhu mnoho receptů začíná a jde o důležitý základ, na kterém ale často ztroskotá. Díky správně vyšlehanému sněhu budou dezerty a další jídla vláčná a nadýchaná.
Před samotným šleháním důkladně oddělte žloutky od bílků, nesmí se do nich dostat ani kousek, protože by sníh nezhoustl. Bílky by měly být pokojové teploty a z čerstvých vajec, takže je nezapomeňte včas vyndat z lednice.
Jestliže chceme šlehání urychlit, můžeme přidat špetku soli, kapku citronové šťávy, anebo jablečného octa. Ať už šleháte ručně nebo elektrickým šlehačem, vždy dbejte na to, aby metly byly zcela čisté. Raději volte širší a mělčí mísu než vysoký úzký pohár.
Až si budete jistí, že je sníh opravdu vyšlehaný, můžete vzít nádobu, ve které ho připravujete a otočit ji dnem vzhůru. Hotový sníh zůstane na svém místě.
U šlehání sněhu je důležitá intenzita, která by měla být co největší. Jestli šleháte ručně, snažte se ze všech sil a elektrického pomocníka zapněte na co možná nejvyšší výkon.
Pokud do bílků budete už při šlehání přidávat cukr, používejte extra jemný krupicový, který předem přesně navážíte a budete ho přidávat postupně.
Chcete si šlehání sněhu z bílků nacvičit? Zkuste báječné sněhové rohlíčky!
Na trošce oleje nebo kousku másla si osmažíme směs pokrájené zeleniny, kterou máme po ruce. Může být jak čerstvá, tak i mražená: mrkev, pórek, paprika... více o Zeleninové surimi tyčinky s rýží
Mícháme cukr, vejce a kokosový olej, dokud není směs kompaktní. Poté přidáme mouku a strouhaný kokos. Všechno smícháme a podle potřeby přilijeme... více o Kokosové sušenky
Žloutky utřeme s cukry a máslem do pěny. Přisypeme mouku s kypřidlem a solí, přilijeme mléko a vše dobře promícháme. Do těsta nasypeme a vmícháme dle... více o Biskupský chlebíček - hrnkový
Všechna tři masa a rohlíky nakrájejte na malé kostičky. Přidejte rozehřáté máslo se smetanou a žloutky, promíchejte. Přidejte kopřivy, špenát,... více o Staročeská nádivka
Máslo nechte změknout při pokojové teplotě a pak jej utřete s cukrem, vejci, a skořicí. Vmíchejte mouku prosátou s kypřícím práškem a nakonec do těsta... více o Velikonoční muffiny
Na másle osmažíme dorůžova nastrouhaný celer s mrkví. Pak přidáme čerstvé očištěné pokrájené houby a dále smažíme do jejich změknutí. Poté přidáme... více o Bramboračka - houbovačka
Cibuli a slaninu pokrájíme na drobno a dáme osmažit na rozpálenou pánev s troškou oleje dosklovata. Pak přidáme cuketu pokrájenou na silnější... více o Cuketová směs se slaninou
Pokrájené maso na kostky osolíme, dáme do pekáče na pokrájené cibule, ochutíme pepřem, kmínem česnekem a zázvorem. Vše promícháme, podlijeme a cca 60 ... více o Vepřové výpečky s česnekovými výhonky (fazolkami)
Drobně pokrájenou cibuli osmažíme společně s drobně pokrájeným špekem na oleji dosklovata. Pak přidáme mleé maso, které smažíme a mícháme až do... více o Dušené mleté maso se žampióny
Špagety uvaříme v osolené vodě. Mezitím rozpálíme olivový olej, opražíme na nudličky nakrájenou slaninku, přidáme na plátky nakrájeny česnek a kuřecí... více o Pikantní špagety s kuřecím masem, slaninou a česnekem
Cereální těsto necháme rozmrazit, vyválíme z něj na pomoučněném stole tři čtverce cca 25x25 cm. Na každý plát nastrouháme vrstvičku starších loupáčků ... více o Cereální hruškový / jablečný závin (štrůdl)
Z jednoho dobře očištěného citronu nastrouháme na jemném struhadle kůru (pouze žlutou část!) a z citrónů vymačkáme šťávu. Šťávy bychom měli mít 140 -... více o Citronový nebo pomerančový krém - pikantní
Na oleji necháme zesklovatět pokrájenou cibuli, přidáme mleté maso a restujeme do vypaření tekutiny. Pak přidáme protlak, který s masem ještě krátce... více o Boloňské tousty
1. Uděláme si tvarohovou náplň. Všechny ingredience na náplň smícháme dohromady. Tvarohová náplň musí být tekutá (tekutější než bílý jogurt). 2.... více o Tvarohový koláč s třešněmi III.
Rané brambory neloupeme, pouze omyjeme, rozkrájíme na větší kusy a dáme do tukem vymazaného pekáče péct. Během pečení si opracujeme špenát, který... více o Zapečené brambory se špenátem a houbami
Dle chuti smíchat a podávat ideálně k tortille.... více o Dresing
Vejce vyšleháme s cukrem a vanilkovým cukrem do pěny. Smetanu ušleháme a obě hmoty spojíme. Uvařené a oloupané brambory (uvařené den předem, nejlépe... více o Babiččina bramborovo-maková bábovka
Kuře naporcujeme a osolíme. Očištěné a na hranolky nebo kostky pokrájené kořenové zeleniny by mělo být cca 600-700 gramů. Zeleninu dáme s pokrájenou... více o Kuře na čerstvém zázvoru s kořenovou zeleninou
V osolené vodě krátce povaříme fazolky, pak scedíme a necháme okapat. Na trošce oleje necháme zesklovatět pokrájenou cibuli, přidáme orestovat... více o Fazolky s Nivou
Vychladlé brambory nastrouháme, smícháme se změklým máslem a moukou. Hladké těsto vyválíme na kulatý plát a přeneseme do formy, okraje necháme... více o Bramborový koláč s tuňákem
Tento recept mám od Zdendy Polreicha a je to opravdu mňamka. Není náročný ani drahý. Na začátku je víc práce, ale pak už ne. Ingredience jsem odhadl,... více o Pastýřský koláč - Páj
Čínské zelí a cibuli nakrájíme na drobno, dáme do větší mísy, přidáme všechny ingredience a pořádně promícháme. Podáváme vychlazené buď samostatně,... více o Salát z čínského zelí s kysanou smetanou
Všechny ingredience kromě máku a semínek vložíme v uvedeném pořadí do pekárny a necháme zpacovat těsto. Hotové těsto vyndáme z pekárny, rozdělíme na 8... více o Houstičky z domácí pekárny
Na rozpuštěném másle orestujeme drobně pokrájenou cibuli, přidáme droždí a smažíme. Droždí se nejdřív rozpustí, pak zpění a až zrůžoví a začne se... více o Míchaná vejce s droždím
Lilek omyjeme, nakrájíme na plátky, osolíme a necháme asi 10 minut vypotit, otřeme. Omytou cuketu pokrájíme na plátky, cibuli a pórek na kolečka.... více o Zapékaná zelenina se sýrem
Kotlety osolíme, opepříme. Obalíme ve strouhance, ve vejci a dáme smažit na pánev do růžova. Do pekáčku nebo zapékací misky kápneme trošku oleje,... více o Obrácené řízky na zelenině
Uvařené brambory oloupeme a nakrájíme na silnější kolečka, cibulku osmahneme, přidáme uzeninu a osmažíme. Poté do pekáčku vyskládáme po dně brambory,... více o Zapečené brambory se zelím
Nakrájíme zeleninu: cibuli na osminky a oddělíme jednotlivé dílky, mrkev na cca 3 mm kolečka, cuketu na asi půl cm kolečka, která posolíme a necháme... více o Kuskus na čínský způsob
Těsto: Mouku s pečivovým práškem, Heru, žloutky a 50g cukru smícháme v těsto. Můžeme zředit trochou mléka. Rozetřeme do pekáče na pečící papír a dáme... více o Hraběnčin rebarborový koláč
Všechny ingredience na těsto (kromě švestek a drobenky) smícháme, dáme na plech vyložený papírem na pečení a poklademe přepůlenými švestkami. Na závěr... více o Švestkový koláč V.
Listové těsto rozválíme a nakrájíme na čtverce velké tak, abychom do něj mohli zabalit celý hermelín, posypeme kořením (jenom jemně) a zatlačíme... více o Hermelín v listovém těstíčku
Slaninu a cibuli nakrájíme na jemno a osmahneme na másle, přidáme 1 l vývaru na kostičky nakrájené oloupané brambory a kukuřici. Necháme povařit, až... více o Americká kukuřičná polévka
Olej, cukr a žloutky utřeme do pěny. Mouku smísíme s kakaem a práškem do pečiva. Následně zašleháme mléko a sníh, který jsme si udělali z bílku, které... více o Krtkův dort II.
Postupně smíchat všechny suroviny, mléko přidávat až nakonec. Nalít do vymazané a vysypané větší bábovkové formy. Péct v mírně vyhřáté troubě (160 °C... více o Oříšková bábovka
Na oleji zpěníme drobně nakrájenou cibuli, přidáme česnek, nastrouhané 2 větší mrkve a 1 menší celer, rajčata, protlak a koření. Dusíme asi 30 minut,... více o Skvělá pasta na pizzu
Vše smícháme a upečeme ve formě vymazané a vysypané polohrubou moukou. Krém: mléko, kakao, hladkou mouku = přivedeme k varu (metličkou - hned zhoustne... více o Falešný pařížský dort
Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a nakrájíme na kolečka. Tvaroh rozetřeme s mlékem, vejci, nadrobno nakrájenou šunkou, přidáme petrželku (lze i... více o Brambory s tvarohem
Nahrubo nastrouhané brambory smícháme s ostatními surovinami a vypracujeme tuhé těsto. Pokud lepí, přidáme mouku. Toto těsto můžeme využít na několik... více o Univerzální bramborové těsto
Zpracujeme těsto z vykynutého kvásku (mléko, droždí a troška cukru) a ostatních přísad. Rumem ochucujeme. Těsto má být pevnější. Necháme 30 minut... více o Dukátové buchtičky
Do teplého mléka rozmícháme cukr krystal a přidáme droždí.Necháme vykynout.Na dno mísy dáme špetku soli, přidáme hladkou mouku, vejce,kvásek a... více o Meruňkový táč kynutý
Maso, cibuli a česnek nakrájíme na kostičky, dáme do mísy, zalijeme olejem, přidáme ústřicovou omáčku, trochu vegety. Vajíčka rozklepneme do směsi,... více o Krůtí vejmysl
Žloutky utřeme s cukrem do pěny, přidáme mouku s práškem do pečiva a na konec sníh z bílků. Těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy a pečeme v... více o Ořechové řezy naší babičky
Na pánvi osmahneme maso, přidáme zeleninu a žampióny a zakapeme sojovou omáčkou, přidáme asi 4 lžíce vody a necháme chvilku dusit. Mezitím uvaříme... více o Čínské nudle s masem a žampióny
Kýtu nakrájíme na plátky, naklepeme, mírně osolíme a posypeme grilovacím kořením. Na rozehřátém oleji nebo na grilu opékáme, až je maso měkké.... více o Vepřová kýta Ježibaba
Nejprve zpracujeme mouku, máslo a cukr na sypkou hmotu (žmolenka), přidáme šlehačku a vypracujeme těsto. Těsto rozdělíme na 4 kusy, ze kterých uděláme... více o Rohlíčky s ořechovou náplní
Jablka, oloupané pomeranče a banán nakrájíme na plátky a rozložíme do skleněných misek. Jogurt rozmícháme s cukrem, nalijeme na ovoce a ozdobíme... více o Ovocný salát s jogurtem
Z bílků ušleháme tuhý sníh a po trošce do něj zašleháme polovinu cukru. Druhou polovinu cukru zlehka vmícháme současně s kokosem, citronovou kůrou a... více o Kokosky
Očištěnou kachnu osolíme, okmínujeme a za stálého podlévání a přelévání vypečeným tukem pečeme v troubě téměř doměkka. Pak ji rozporcujeme. Část tuku... více o Kachna po staročesku
Dortovou formu vymažeme a vysypeme moukou. Našleháme žloutky s polovinou cukru, postupně přiléváme 3-4 lžíce vařící vody a šleháme do husté pěny. Z... více o Jemný ovocný dezert
Z droždí, 3-4 lžic vlažného mléka a 4-5 lžic mouky připravíme kvásek a necháme ho na teplém místě vykynout. Mouku prosijeme do mísy (část oddělíme na... více o Houskové knedlíky