Máte rádi chutné, šťavnaté a voňavé masové pečínky? Líbí se vám působivá mozaika v plátcích masa třeba u svíčkové nebo znojemské? Pak se neobejdete bez znalosti špikování. Pokud víte, jak na to, a znáte pár kuchařských fíglů, není to žádná věda.
Špikovat se dá nejen maso hovězí, vepřové, kuřecí, krůtí, jehněčí a samozřejmě také zvěřina. U sušších a tužších druhů mas jde téměř o nutnost. Ale v případě měkčích typů mas nemusíte využívat jen špek. I když ten samozřejmě masu dodá šťavnatost a lepší chuť. Jestli ale chcete jen vytvořit zajímavou mozaiku, sáhněte třeba po šunce, salámu, ale i mrkvi či jiné kořenové zelenině nebo třeba česneku.
Umíte maso správně svázat, aby drželo při pečení pohromadě? Návod najdete ZDE.
Pokud jste se už o špikování uzeným špekem, slaninou či salámem pokusili, možná jste ztroskotali na tom, že se vám proužky nedařilo do masa dostat, ohýbaly se a klouzaly. Příště je proto dejte do mrazničky dostatečně ztuhnout a pak je do připravených otvorů v mase vpravíte rychle a lehce. Před pečením ale nechte maso nějakou dobu v pekáčku odpočinout, aby se klínky zase roztály.
Počítejte také s tím, že se při špikování neobejdete bez správného a kvalitního nože. Ten by měl být co nejužší a skutečně ostrý. V ideálním případě sáhněte po filetovacím nebo přímo speciálním špikovacím noži. Pro ty méně zručné se prodává špikovací jehla.
Důležité je i to, jak nůž do masa zasunete. Zkušení kuchaři doporučují úhel 20 stupňů. Nůž zabodněte do masa po směru vláken a trochu s ním zakruťte, aby vznikla kapsa. Můžete do ní strčit i prst, aby se zvětšila. A pak už jen zasuňte ztuhlý špek, popřípadě jinou ingredienci.
Recept na báječné hovězí na paprice "špikované" mrkví, najdete ZDE.
Remosku můžeme vyložit pečícím papírem, na který nalijeme cca 4 lžíce oleje nebo budeme kuličky z kynutého těsta vkládat rovnou do remosky s olejem. ... více o Dukátové buchtičky z remosky s vanilkovým krémem
V hrnci osmahneme cibulku, a přidáme fazole v rajčatové omáčce z konzervy. Okořeníme např. chiili vločkami, granulovaným česnekem, osolíme. Přidáme... více o Fazole z konzervy
Listové těsto si rozválíme na pomoučněném stole na slabý plát, který rádýlkem rozkrájíme na cca 16 čtverečků. Do středu každého nandáme lžičkou náplň... více o Jednoduché tvarohové šátečky (závin) s marmeládou
Omyté papriky zbavené semínek a stopek společně s rajčaty (můžou být i oloupaná) a česnekem pomeleme na masovém strojku. Vše dáme do hrnce, přisypeme... více o Jednoduché zeleninovo-uzeninové toustové ragú (nejen) na topinky - sterilované
Do mísy dáme jemně nastrouhané brambory, česnek, osolíme, přidáme vejce, drobně pokrájené starší housky nebo rohlíky a dobře pro mícháme. Necháme cca... více o Česnekové bramborové knedlíky s houskou
Na pánvi na oleji osmažíme jednu jemně pokrájenou cibuli, česnek a slaninu. Přidáme černé fazole a naběračku kuřecího vývaru a zamícháme. Přidáme... více o Mexická polévka Sopa Tarasca
Veškeré uvedené ingredience si připravíme hodinu až dvě před samotným pečením, aby získaly pokojovou teplotu. Sušenky rozdrtíme válečkem nebo v... více o Cheesecake čokoládový
Oddělte vejce na bílky a žloutky. Ve šlehači rozšlehejte bílky a 25 g cukru do ztuhnutí. V jiné misce rozšlehejte žloutky a zbytek cukru (25 g).... více o Jednoduché tiramisu
V misce s vodou rozpustíme droždí a cukr, přidáme prosátou mouku a sůl a promícháme. Na moukou posypaném vále hněteme těsto asi 10 minut, dokud není... více o Těsto na italskou pizzu
Nejprve si připravíme maso. Kuřecí si rozdělíme na větší kusy, vložíme do misky a přidáme olivový olej. Maso osolíme, přidáme trochu bazalky, oregano... více o Grilovaná tortilla s kuřecím masem a jogurtovobazalkovým dressingem
//Recept je podle Marie Úlehlové-Tilschové.// ---- Maso pozvolna uvařte ve vývaru doměkka (podle druhu a stáří masa to bude trvat 3/4 hodiny až hodinu... více o Hovězí s houbovou omáčkou a knedlíky
Z uvedených ingrediencí vytvoříme drobenku (žmolenku), kterou sypeme před pečením na buchty a koláče. Množství je na velký plech.... více o Kokosová žmolenka (drobenka)
Jahody (2 nechte na ozdobu) a 2 lžíce cukru rozmixujte do pyré. Připravte si dvě skleničky a na dno každé dejte 3 lžíce pyré, po dvou lžičkách cukru a... více o Jahodová limonáda
Ovesné vločky umeleme nebo rozsekáme v robotu či ručním strojku. Tuk, cukr a žloutky utřeme do pěny, přidáme kakao, ovesné vločky a nakonec lehce... více o Kakaové sušenky z ovesných vloček
Rozehřejeme dva vařiče, nachystáme dva kastrólky a do každého přilijeme litr vody. V jednom budeme vařit rýži a v druhém sójové kostky, do kterého... více o Sójové kostky na kari
Hrách si přes noc namočíme. Ráno scedíme a pořádně propláchneme, dáme do hrnce, osolíme a vaříme 1 hodinu. Ochutnáme, zda je hrách měkký, pokud není,... více o Jemná hrachová kaše
Kapustu očistíme, drobně pokrájíme a dáme na rozpuštěné máslo s olejem orestovat. Pak zasypeme moukou, promícháme, zalijeme vodou a povaříme doměkka... více o Krémová kapustovo-sýrová polévka
Výše zmíněné ingredience smíchejte, těsto dejte do olejem vymazané skleněné (silikonové) formy, zakryjte a bez kynutí vložte do NEpředehřáté trouby,... více o Domácí chléb pečený v troubě
Den předem vložte králičí stehna do pekáčku s mořskou solí a maso jí obalte. Přikryjte potravinářskou fólií a dejte do ledničky. Před přípravou pak... více o Králičí stehna pečená velmi pomalu
Těstoviny dáme vařit do osolené vroucí vody podle návodu. Piniové oříšky opražíme dozlatova na nepřilnavé pánvi a dáme bokem. Šalotku nakrájíme na... více o Těstoviny s ricottou, parmezánem a piniovými oříšky
Oloupanou a pokrájenou cibuli smícháme se suchým sojovým masem. Přidáme zázvor a sůl, vše nasypeme do litru vroucí vody a na mírném ohni vaříme cca 15... více o "Čína" se sojovým masem a kedlubnou
Rajčátka rozpůlíme, opepříme, naskládáme je na vymazaný pekáček a posypeme nastrouhaným sýrem. Dáme do rozpálené trouby zapéct na cca 10 minut.... více o Česnekové těstoviny se sýrovými rajčátky
Plátky jemně naklepeme, nařízneme kraje, osolíme, opepříme, potřeme rozetřeným česnekem a jemně pokrájenou slaninou je posypeme. Necháme v chladu... více o Česnekové plátky se slaninou
Lososa očistíme, osolíme a mírně opepříme. Na olivovém oleji osmahneme z obou stran (nemusí být moc, bude se ještě péct). Přendáme do zapékací mísy ... více o Losos na špenátové peřince
Očištěnou pečeni osolíme, dáme do pekáče s olejem, obložíme drobně pokrájenou cibulí a vložíme do vyhřáté trouby na 160 stupňů. Pečeme za občasného... více o Vepřová pečeně s dušeným zelím a jablky
Nejprve si ušleháme dle návodu čokoládový krém, kterým budeme mazat vrstvy korpusu(prodejce - Kaufland). Korpusy vyndáme z obalu, každý plát pomažeme... více o Dort od lenocha
Boloňská omáčka: na oleji osmažíme cibulku, když vůně zesládne, přidáme mleté maso, prudce opečeme a mícháme, pak přidáme koření, nakrájená rajčata,... více o Cannelloni s boloňskou omáčkou a bešamelem
Kuřecí prsa naklepeme, posolíme a posypeme pepřem a oregánem. Na jednotlivé kousky masa položíme vždy kousek mozzarely, čtvrtku rajčete, olivy,... více o Kuřecí závitky - křehké a šťavnaté
V mléce uvaříme hustý pudink a osladíme ho. Necháme vychladit. Listové těsto vyválíme a nakrájíme na obdélniky asi 10x5 cm. Vrch radílkem poznačíme do... více o Koláčky z listového těsta
Smícháme vejce s cukrem, postupně přidáme ostatní suroviny a dobře zamícháme. Těsto nalejeme na vymazaný a vysypaný plech (nebo s pečícím papírem) a... více o Rychlá buchta s nemletým mákem
Ušleháme poctivě do hladka cukr, žloutky, olej, vodu - ručním šlehačem cca 5 minut. Smícháme mouku s práškem do pečiva (aby se netvořily hrudky) a... více o Bublanina - tutovka (tutově se povede)
Rozpůlím lilek po délce a vykuchám bez poškození šlupky. Vydlabaný vnitřek pokrájím na kousíčky. Zahřeji olivový olej na pánvi a na ponechám dál na... více o Plněný lilek (melanzane ripiene)
Pizza Calzone prý vznikla v Neapoli, když se jednomu nešikovnému kuchaři při strkání pizze do trouby oná pizza složila tak, že jedna půlka pizzy... více o Calzone - Plněná pizza
Ořechy na 2 hodiny namočíme do vody, pak osušíme a nasekáme - nijak jemně to být nemusí. Vše "zhňácáme" dohromady, přidáme ořechy. Vytvarujeme válečky... více o Masarykovo cukroví z Krkonoš
Ingredience vložíme do pekárny v uvedeném pořadí a zapneme program SANDWICH. Po upečení chléb vyklopíme z formy a necháme na mřížce v utěrce... více o Škvarkový chléb
Vypracujeme těsto, plníme (vtlačujeme) ve slabé vrstvě do formiček - košíčků, formičky ničím nevymazáváme! Po upečení se lehce vyklopí. Plníme podle... více o Košíčky i pro začátečníky
Bramborovou kaši zchladíme a na vále z ní a hrubé mouky vypracujeme těsto, ze kterého uděláme váleček (průměr asi 8-10 cm) a krájíme ho na kolečka,... více o Placičky z bramborové kaše
Bílky s cukrem ušleháme ve vodní lázni do pevného sněhu a lehce vmícháme kokos smíchaný se strouhankou. Necháme zchladnout a lžičkou děláme malé... více o Kokosky se strouhankou
Brambory uvaříme ve slupce a necháme vychladnout. Potom je nakrájíme na tenké plátky, přidáme na kolečka nakrájenou cibuli, na plátky nakrájené okurky... více o Vídeňský bramborový salát s kysanou smetanou
Plech vyložíme listovým těstem (trochu i přes okraje). Do mísy dáme mléko, tvaroh, sůl, drcený kmín, vše zamícháme a dáme na těsto. Na másle osmažíme... více o Cibulový koláč z pořadu "Jak na to"
Bůček uvaříme s bobkovým listem, pepřem a 12 stroužky česneku. Ještě teplý ho potřeme kašičkou, kterou jsme udělali ze zbylého česneku utřeného se... více o Nakládaný bůček
Mouku prosejeme s práškem do pečiva a kakaem. V mléce rozšleháme vejce, cukr a olej a nalijeme do mouky. Důkladně vše promícháme a těsto rozetřeme na... více o Banánový dort
Do konvice dáme víno, cukr, koření a zahřejeme k bodu varu, ale NEVAŘÍME. Potom vmícháme citronovou šťávu, víno přecedíme do předehřátých sklenic a... více o Svařené víno
Kuřecí prsíčka nakrájíme na nudličky a osmahneme na oleji, vyndáme na talíř a na olej vložíme sýr nivu, kterou jsme nakrájeli na kostičky. Až se sýr... více o Kuřecí nudličky na nivě
Vše smícháme ( vajíčka do pomazánky nastrouháme ) a dáme do ledničky vychladnout. Natíráme na chléb nebo jiné pečivo.... více o Babiččina pomazánka
Avokádo oloupeme a rozmačkáme, přidáme tvaroh, sardinky a společně vyšleháme nebo vymícháme. Ochutíme solí a citronovu šťávou, vmícháme krájenou... více o Rybí pomazánka s avokádem
Listové těsto rozkrájíme na 8 stejných dílů. Na pomoučeném vále každý z dílů rozválíme na obdélník o síle asi 2 mm. Pórek (zelenou část) dobře omyjeme... více o Párky v listovém těstě
Tvarůžky rozmačkáme vidličkou, smícháme s tvarohem, jogurtem nebo smetanou, drobně nakrájenou cibulí, kmínem a pepřem. Krajíčky chleba pomažeme máslem... více o Olomoucká tvarohová pomazánka
Z droždí, 3-4 lžic vlažného mléka a 4-5 lžic mouky připravíme kvásek a necháme ho na teplém místě vykynout. Mouku prosijeme do mísy (část oddělíme na... více o Houskové knedlíky
Brambory povaříme ve slupce ve vroucí vodě asi 20 minut. Necháme vychladnout a pak je oloupeme. Oloupané brambory nakrájíme na kostičky. Vejce... více o Bramborový salát s vejci a ředkvičkami