• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Dezerty Grilování & BBQ
  • Recepty.cz
  • Pomocníci
  • Rady a tipy
  • Protýkání masa

Protýkání masa

Protýkání masa

Máte rádi chutné, šťavnaté a voňavé masové pečínky? Líbí se vám působivá mozaika v plátcích masa třeba u svíčkové nebo znojemské? Pak se neobejdete bez znalosti špikování. Pokud víte, jak na to, a znáte pár kuchařských fíglů, není to žádná věda.

Špikovat se dá nejen maso hovězí, vepřové, kuřecí, krůtí, jehněčí a samozřejmě také zvěřina. U sušších a tužších druhů mas jde téměř o nutnost. Ale v případě měkčích typů mas nemusíte využívat jen špek. I když ten samozřejmě masu dodá šťavnatost a lepší chuť. Jestli ale chcete jen vytvořit zajímavou mozaiku, sáhněte třeba po šunce, salámu, ale i mrkvi či jiné kořenové zelenině nebo třeba česneku.

Umíte maso správně svázat, aby drželo při pečení pohromadě? Návod najdete ZDE.

Pokud jste se už o špikování uzeným špekem, slaninou či salámem pokusili, možná jste ztroskotali na tom, že se vám proužky  nedařilo do masa dostat, ohýbaly se a klouzaly. Příště je proto dejte do mrazničky dostatečně ztuhnout a pak je do připravených otvorů v mase vpravíte rychle a lehce. Před pečením ale nechte maso nějakou dobu v pekáčku odpočinout, aby se klínky zase roztály.

Počítejte také s tím, že se při špikování neobejdete bez správného a kvalitního nože. Ten by měl být co nejužší a skutečně ostrý. V ideálním případě sáhněte po filetovacím nebo přímo speciálním špikovacím noži. Pro ty méně zručné se prodává špikovací jehla.

Důležité je i to, jak nůž do masa zasunete. Zkušení kuchaři doporučují úhel 20 stupňů. Nůž zabodněte do masa po směru vláken a trochu s ním zakruťte, aby vznikla kapsa. Můžete do ní strčit i prst, aby se zvětšila. A pak už jen zasuňte ztuhlý špek, popřípadě jinou ingredienci.

Recept na báječné hovězí na paprice "špikované" mrkví, najdete ZDE.

Mohlo by vám zachutnat

2 minut
Pečená vepřová plec s bramborem

Pečená vepřová plec s bramborem

Všechny ingredience očistíme a pokrajíme. Dáme do větší mísy, vše osolíme, opepříme, přidáme tymián a olivový olej. Dobře promícháme a předáme do... více o Pečená vepřová plec s bramborem

90 minut
Hovězí karabáček na světlém pivu

Hovězí karabáček na světlém pivu

Maso rozdělte na 4 díly. Prošpikujte je slaninou tak, aby byla vidět z obou stran, ochuťte a zprudka opečte na sádle dozlatova. Cibuli nakrájejte na... více o Hovězí karabáček na světlém pivu

20 minut
Bramboráky pro děti

Bramboráky pro děti

Syrové brambory oškrábeme, omyjeme a nastrouháme. Vodu částečně slijeme. Strouhané brambory ochutíme solí a pepřem. Přidáme vejce, majoránku, podle... více o Bramboráky pro děti

Hruškový kompot po našem

Hruškový kompot po našem

Hrušky používáme zralé, ale pevné, které omyjeme, oloupeme, odstraníme stopky, bubáky a jádřince a pokrájíme na půlky, čtvrtky, větší kostky..., které... více o Hruškový kompot po našem

5 minut
Ledový salát s karotkou

Ledový salát s karotkou

Ledový salát dobře omyjeme a natrháme na kousky. Karotku očistíme a škrabkou na brambory nakrájíme na lístky (nebo prostě a jednoduše rozkrájíme na... více o Ledový salát s karotkou

Listové šátečky (závin) se špenátem

Listové šátečky (závin) se špenátem

Na trošce oleje osmažíme pokrájenou cibuli dosklovata, přidáme pokrájenou slaninu (nebo pokrájené uzené maso, kuřecí prso - dle chuti) , kterou také... více o Listové šátečky (závin) se špenátem

90 minut
Indiánci

Indiánci

Postup na korpus: bílky vyšleháme s 2/3 cukru na tuhý sníh a všleháme pudinkový prášek.Žloutky s vodou a 1/3 cukru ručně zamícháme metličkou.Obě směsi... více o Indiánci

Čokoládový dort V.

Čokoládový dort V.

Vejce vyšleháme s olejem a cukrem, přidáme mouku promíchanou s práškem do pečiva a kakaem (když je příliš husté těsto, tak přidáme horkou vodu po... více o Čokoládový dort V.

Bramborový guláš s baby karotkou

Bramborový guláš s baby karotkou

Na trošce tuku osmažíme dorůžova cibuli, ke které přisypeme osmažit pokrájené špekáčky nebo Gothaj, případně paprikovou klobásu... Po osmažení přidáme... více o Bramborový guláš s baby karotkou

Kokosový piškot - korpus

Kokosový piškot - korpus

Tři větší (případně 4 menší) vejce rozklepneme. Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme olej a vodu, prošleháme a vmícháme mouku s kypřidlem a... více o Kokosový piškot - korpus

15 minut
Tvarohové knedlíky plněné ovocem

Tvarohové knedlíky plněné ovocem

Utřeme cukr s máslem, přidáme tvaroh, vejce a mouku. Vypracujeme těsto, které vyválíme na vále, rozkrájíme a plníme ovocem. Tvarohové knedlíky plněné... více o Tvarohové knedlíky plněné ovocem

60 minut
Bezlepkový dort

Bezlepkový dort

Těsto: Oddělíme bílky od žloutků. Žloutky šleháme s vodou do pěny a pak s cukrem do husté pěny. Z bílků ušleháme tuhý sníh a malou část opatrně... více o Bezlepkový dort

30 minut
Čínské nudle s kuřecím masem III.

Čínské nudle s kuřecím masem III.

Hodinu předem si nakrájíme kuřecí maso na kostičky - dáme do mísy, přidáme vejce, solamyl, lžíci sojovky a sůl a dáme do ledničky. Vezmeme si mísu a... více o Čínské nudle s kuřecím masem III.

Paprikové lodičky s nádivkou

Paprikové lodičky s nádivkou

Papriky podélně rozpůlíme, očistíme od semínek a naplníme nádivkou z rohlíků. Nádivka: rohlíky pokrájíme na malé kostičky, zvlhčíme mlékem a... více o Paprikové lodičky s nádivkou

60 minut
Bešamel od maminky

Bešamel od maminky

Uvaříme kuřecí stehna, vývar si necháme. Stehna vyndáme z vývaru, necháme vychladnout. Dáme uvařit široké nudle podle návodu. Scedíme, necháme také... více o Bešamel od maminky

10 minut
Nivová pomazánka s mozzarelou

Nivová pomazánka s mozzarelou

Je to velmi jednoduché... Vše smícháte a podáváte např. s pečivem. Má jemnou chuť díky sýru Mozzarela. :)... více o Nivová pomazánka s mozzarelou

30 minut
Tiramisu s piškoty

Tiramisu s piškoty

Uvaříme si hrnek silné kávy a začneme vykládat formu piškoty. Lžící piškoty po celé délce polijeme vychladlou kávou. Do druhého hrnku si dolijeme... více o Tiramisu s piškoty

Masový vývar s petrželovými noky

Masový vývar s petrželovými noky

Žebra, skelety... opláchneme a dáme do hrnce společně s kořením a zeleninou, přilijeme vodu, osolíme nebo přidáme kostku bujonu a dáme vařit do... více o Masový vývar s petrželovými noky

Staročeské zelí s kroupami a uzeným

Staročeské zelí s kroupami a uzeným

Kroupy na dvě hodiny namočíme do studené vody, pak uvaříme doměkka a scedíme. Na drobně pokrájené slanině osmažíme pokrájenou cibuli dozlatova,... více o Staročeské zelí s kroupami a uzeným

Kuře s brokolicí a hořčičnou omáčkou

Kuře s brokolicí a hořčičnou omáčkou

Kuře (stehna) očistíme, nasolíme a dáme do pekáčku s kouskem másla a jednou pokrájenou cibulí, podlijeme a pečeme dozlatova. Během pečení přeléváme... více o Kuře s brokolicí a hořčičnou omáčkou

60 minut
Palačinkový Dort s ovocem

Palačinkový Dort s ovocem

**Krok 1**: Z přísad připravíme hladké těsto, ze kterého usmažíme na oleji klasické palačinky. Necháme je vychladnout. **Krok 2**: Zatímco palačinky... více o Palačinkový Dort s ovocem

135 minut
Králík na hořčici II

Králík na hořčici II

Porce králičího masa osolte, opepřete, potřete hořčicí a obalte v mouce (množství hořčice se nebojte, vařením se obrousí její ostrost). Pak je rychle... více o Králík na hořčici II

Vepřové kotlety se špekáčkem

Vepřové kotlety se špekáčkem

Kotlety můžeme použít i s kostí. Jemně je naklepeme a potřeme utřeným česnekem se solí, opepříme, zakápneme olejem a necháme přes noc uležet v chladu.... více o Vepřové kotlety se špekáčkem

5 minut
Perník z domácí pekárny II.

Perník z domácí pekárny II.

Suroviny vložíme do nádoby v uvedeném pořadí a zapneme program Dort. Rozinky, ořechy a jiné pochutiny přidáme po zvukovém signálu. Po ukončení pečení... více o Perník z domácí pekárny II.

Panenka v česnekovo-sýrové krustě

Panenka v česnekovo-sýrové krustě

Panenku očistíme, nasolíme(trošku více než jste zvyklí), opepříme a ze všech stran opečeme na rozpáleném oleji. Panenku vyndáme a do výpeku přidáme 3 ... více o Panenka v česnekovo-sýrové krustě

Brokolicový salát IV.

Brokolicový salát IV.

Brokolici uvaříme v páře, rozsekáme na kousky, česnek nakrájíme na slabé plátky, cibuli na slabé půlměsíčky, šunku a sýr na malé čtverečky, přidáme... více o Brokolicový salát IV.

45 minut
Škvarkové placičky

Škvarkové placičky

Bramboru nastrouháme na jemno, přidáme ostatní suroviny (mimo ŠKVARKŮ) a zpracujeme těsto, které necháme pod utěrkou na teplém místě kynout, třeba dvě... více o Škvarkové placičky

50 minut
Medové perníčky hned k jídlu

Medové perníčky hned k jídlu

Do mísy dáme mouku, cukr, sodu, a perníkové koření. Vše promícháme, přidáme máslo, žloutky, med a mléko a vypracujeme těsto. Nemusí se dávat do... více o Medové perníčky hned k jídlu

Pečené plněné papriky

Pečené plněné papriky

Cibuli osmahneme, smícháme s mletým masem, povařenou rýží a pepřem, osolíme. Můžeme přidat oregáno či bazalku. Naplníme papriky, zalejem trochou oleje... více o Pečené plněné papriky

Plněné žampióny speciál

Plněné žampióny speciál

Žampióny omyjeme a oloupeme. Vykrojíme nožičky. Na oleji zpěníme cibulku, přidáme nakrájené nožičky, šunku, směs osolíme, opepříme a podusíme.... více o Plněné žampióny speciál

Bílkový chlebíček II.

Bílkový chlebíček II.

Bílky vyšleháme do pěny, pak přidáváme cukr a pomulu vmícháváme mouku. Pak přidáme celé lískové oříšky, celé mandle, celé vlašské ořechy, pořádně... více o Bílkový chlebíček II.

240 minut
Cibulový chléb

Cibulový chléb

Do pekárny vložíme ingredience v uvedeném pořadí (kromě cibule). Zapneme program Základní (Basic, Normal apod.) pekárny Eta (Vega, Clatronic apod.).... více o Cibulový chléb

Krakonošův oběd

Krakonošův oběd

Maso i cibuli pokrájíme na kostičky a dáme na olej. Přidáme sůl, pepř a garam masalu a dusíme doměkka. Když je maso měkké, přidáme na kostičky... více o Krakonošův oběd

70 minut
Nedělní štola

Nedělní štola

Heru rozpustíme v mléce, nalijeme do domácí pekárny a necháme trochu vychladnout. Přidáme vejce, mouku smíchanou s droždím, pudink, cukr, vanilkový... více o Nedělní štola

45 minut
Rakouský bramborový salát

Rakouský bramborový salát

Vychladlé brambory oloupeme a nakrájíme na na kostky nebo plátky (dle zvyku). Okurku nakrájíme na tenké kolečka, posolíme, necháme pustit šťávu,... více o Rakouský bramborový salát

30 minut
Slané jednohubky z listového těsta

Slané jednohubky z listového těsta

Rozválíme pláty listového těta, potřeme kečupem, posypeme kořením na pizzu, poklademe salámem, nastrouaným sýrem i jinými ingrediencemi (dávala jsem... více o Slané jednohubky z listového těsta

Kávové slzičky

Kávové slzičky

Z mouky, prášku, cukru, oříšků, kávy, másla, žloutků a mléka vypracujeme těsto a dáme do chladu ztuhnout. Těsto vyválíme a formičkou vykrajujeme... více o Kávové slzičky

Bramborový salát s okurkou

Bramborový salát s okurkou

Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a nakrájíme na plátky. Pokapeme octem, osolíme, opepříme, přidáme špetku cukru. Okurku nastrouháme na jemňoučké ... více o Bramborový salát s okurkou

90 minut
Švestkový koláč nohama nahoru

Švestkový koláč nohama nahoru

Předehřát troubu na 170 °C. Do pekáčku o velikosti asi 20x20 cm dát 4 lžíce másla a nahřát v troubě, až se máslo rozpustí, vyndat z trouby a... více o Švestkový koláč nohama nahoru

Ovocný koláč se želatinou II.

Ovocný koláč se želatinou II.

Nejdřív ušleháme vejce, cukr a vodu. V mouce rozmícháme 1/2 prášku do pečiva a přidáme k vyšlehaný hmotě. Vše smícháme, nalijeme na vymazaný a moukou... více o Ovocný koláč se želatinou II.

120 minut
"Pravé" Baileys

"Pravé" Baileys

Plechovky se salkem vložíme neotevřené do hrnce s vodou, přivedeme do varu a vaříme při mírné teplotě 2 hodiny. Vyjmeme a necháme zchladnout. Mezitím... více o "Pravé" Baileys

60 minut
Lasagne s masem a žampiony

Lasagne s masem a žampiony

Maso smícháme s drobně nakrájenou cibulkou, nasekaným česnekem, ochutíme kečupem, pepřem, solí, oregánem. Lasagne vyložíme na dno pekáčku, pokropíme... více o Lasagne s masem a žampiony

Ořechové řezy III.

Ořechové řezy III.

Mouku smíchanou s práškem do pečiva, máslo, moučkový cukr a žloutky zpracujeme v jemné těsto, dáme na plech a potřeme džemem. Navrch ušleháme pevný... více o Ořechové řezy III.

Utopenci speciál

Utopenci speciál

Špekáčky oloupeme a jak kdo chce nakrájíme, nebo podélně rozřízneme. <BR>Nálev: smícháme worchestrovou omáčku, ocet, olej, hořčici a kečup s vodou,... více o Utopenci speciál

Andělské zvony

Andělské zvony

Na rozehřátém oleji zesklovatíme kostičky cibule a papriky. Bůček nakrájíme na kostičky, osolíme, okmínujeme a posypeme grilovacím kořením. Přidáme na... více o Andělské zvony

Zatloukané řízky

Zatloukané řízky

Maso nakrájíme na plátky. Každý plátek naklepeme a obalíme v osolené strouhance, kterou paličkou důkladně zaklepeme. Potom řízky namáčíme do... více o Zatloukané řízky

Likér z máty peprné

Likér z máty peprné

Listy máty nakrájíme nadrobno, vložíme do láhve a zalijeme vodkou. Dáme dobře zazátkované asi na čtyři dny na slunce. Pak alkohol slijeme, doplníme... více o Likér z máty peprné

20 minut
Rybízová bublanina s krémem

Rybízová bublanina s krémem

Rybíz přebereme, opláchneme a okapaný ho vidličkou obereme a posypeme lžící mouky. Do pěny ušleháme máslo, cukr, vanilkový cukr a špetku soli. Jak se... více o Rybízová bublanina s krémem

Grilované kuře

Grilované kuře

Kuře dobře omyjeme. Marinádu připravíme smícháním oleje, medu, sojové omáčky, kečupu a soli. Touto směsí potřeme kuře zevnitř i vně a necháme chvíli... více o Grilované kuře

Špagety s bazalkou

Špagety s bazalkou

Podle návodu na obalu špagety uvaříme. Česnek oloupeme a najemno nasekáme. Bazalku opereme, lístečky otrháme a několik si odložíme na ozdobení. Pak... více o Špagety s bazalkou

Doporučujeme

15 minut
Penne s tuňákem a kukuřicí

Penne s tuňákem a kukuřicí

20 minut
Sirup ze smrkových výhonků

Sirup ze smrkových výhonků

60 minut
Jahodovorebarborový sypaný koláč

Jahodovorebarborový sypaný koláč

Poslední sledované recepty

69
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
68
Velikonoční nádivka
Velikonoční nádivka
58
Fazolková rýže - (nejen) příloha
Fazolková rýže - (nejen)…
58
Sirup ze smrkových výhonků
Sirup ze smrkových…
52
Penne s tuňákem a kukuřicí
Penne s tuňákem a…

Zajímavé články

Houbová káva je hitem internetu. Jak chutná a v čem je lepší než ta klasická?
Houbová káva je hitem internetu. Jak chutná a v…
Proč nevylévat vodu z těstovin? 5 skvělých způsobů, jak ji můžete využít
Proč nevylévat vodu z těstovin? 5 skvělých…
Mraky, mořské vlny nebo bouřka: Poznáváte dezert s tajuplným názvem?
Mraky, mořské vlny nebo bouřka: Poznáváte dezert…
Chcete mít větší úrodu? Pěstujte zeleninu společně s bylinkami. Které vysázet k paprikám, okurkám nebo mrkvi?
Chcete mít větší úrodu? Pěstujte zeleninu…
Jídlo jako kosmetický pomocník: 11 potravin, které vám zajistí krásnou pleť
Jídlo jako kosmetický pomocník: 11 potravin,…
AHA.cz Pastrňák pryč z domu! Zvláštní krok manželky Rebeccy

Pastrňák pryč z domu! Zvláštní krok manželky Rebeccy

Mimibazar Vyzkoušeli jste: Vytřeno za pár minut. Inovovaný mop Spontex Express System+ šetří čas i záda

Vyzkoušeli jste: Vytřeno za pár minut. Inovovaný mop Spontex Express System+ šetří čas i záda

Dáma.cz Tragické osudy českých dětských hvězd: Drogy, alkohol, deprese i rakovina

Tragické osudy českých dětských hvězd: Drogy, alkohol, deprese i rakovina

Blesk pro ženy Jak vypadá dokonalé ženské tělo? Těchto 8 slavných dam k němu podle vědců nemá daleko

Jak vypadá dokonalé ženské tělo? Těchto 8 slavných dam k němu podle vědců nemá daleko

Ženy.cz Pomerančová kůže na zadku a stehnech: Nejlepší tipy a triky, jak se jí trvale zbavit

Pomerančová kůže na zadku a stehnech: Nejlepší tipy a triky, jak se jí trvale zbavit

Blesk.cz Branišová a Puhajková se spojily: »Spiknutí« Jágrových holek!

Branišová a Puhajková se spojily: »Spiknutí« Jágrových holek!

SportRevue.cz FOTO: Kateřina Elhotová a 30 dalších nejhezčích (ex)basketbalistek na světě

FOTO: Kateřina Elhotová a 30 dalších nejhezčích (ex)basketbalistek na světě

Maminka.cz Šílené dětské nápady: Podívejte se na 20 situací, které se mohou stát jen dětem. A rodiče se buď smějí, nebo pláčou!

Šílené dětské nápady: Podívejte se na 20 situací, které se mohou stát jen dětem. A rodiče se buď smějí, nebo pláčou!

Blesk Horoskopy 7 nejhorších manželů zvěrokruhu: Na tyhle muže si dejte pozor!

7 nejhorších manželů zvěrokruhu: Na tyhle muže si dejte pozor!

  • Recepty.cz
  • Pomocníci
  • Rady a tipy
  • Protýkání masa
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact