• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Vánoce Jedlé dárky
  • Recepty.cz
  • Pomocníci
  • Rady a tipy
  • Protýkání masa

Protýkání masa

Protýkání masa

Máte rádi chutné, šťavnaté a voňavé masové pečínky? Líbí se vám působivá mozaika v plátcích masa třeba u svíčkové nebo znojemské? Pak se neobejdete bez znalosti špikování. Pokud víte, jak na to, a znáte pár kuchařských fíglů, není to žádná věda.

Špikovat se dá nejen maso hovězí, vepřové, kuřecí, krůtí, jehněčí a samozřejmě také zvěřina. U sušších a tužších druhů mas jde téměř o nutnost. Ale v případě měkčích typů mas nemusíte využívat jen špek. I když ten samozřejmě masu dodá šťavnatost a lepší chuť. Jestli ale chcete jen vytvořit zajímavou mozaiku, sáhněte třeba po šunce, salámu, ale i mrkvi či jiné kořenové zelenině nebo třeba česneku.

Umíte maso správně svázat, aby drželo při pečení pohromadě? Návod najdete ZDE.

Pokud jste se už o špikování uzeným špekem, slaninou či salámem pokusili, možná jste ztroskotali na tom, že se vám proužky  nedařilo do masa dostat, ohýbaly se a klouzaly. Příště je proto dejte do mrazničky dostatečně ztuhnout a pak je do připravených otvorů v mase vpravíte rychle a lehce. Před pečením ale nechte maso nějakou dobu v pekáčku odpočinout, aby se klínky zase roztály.

Počítejte také s tím, že se při špikování neobejdete bez správného a kvalitního nože. Ten by měl být co nejužší a skutečně ostrý. V ideálním případě sáhněte po filetovacím nebo přímo speciálním špikovacím noži. Pro ty méně zručné se prodává špikovací jehla.

Důležité je i to, jak nůž do masa zasunete. Zkušení kuchaři doporučují úhel 20 stupňů. Nůž zabodněte do masa po směru vláken a trochu s ním zakruťte, aby vznikla kapsa. Můžete do ní strčit i prst, aby se zvětšila. A pak už jen zasuňte ztuhlý špek, popřípadě jinou ingredienci.

Recept na báječné hovězí na paprice "špikované" mrkví, najdete ZDE.

Mohlo by vám zachutnat

200 minut
Chléb z domácí pekárny

Chléb z domácí pekárny

Ingredience vložíme v pořadí dle seznamu do pekárny. Nastavíme program na č. 1 Basic (základní), velikost na Small (malý), barva (Color) na Medium pro... více o Chléb z domácí pekárny

20 minut
Tiramisu

Tiramisu

Z bílků ušlehejte tuhý sníh. Žloutky s cukrem vyšlehejte do pěny. Vmíchejte mascarpone a postupně zlehka sníh. Piškoty krátce namáčejte do kávy s... více o Tiramisu

80 minut
Cheesecake s třešněmi a drobenkou

Cheesecake s třešněmi a drobenkou

Troubu zapněte na 160 °C, formu vyložte pečicím papírem. Sušenky rozdrťte a smíchejte s rozpuštěným máslem a cukrem. Udusejte je na dno formy a dejte... více o Cheesecake s třešněmi a drobenkou

30 minut
Pasta / pesto z česnekových výhonků

Pasta / pesto z česnekových výhonků

Z omytých a okapaných česnekových výhonků odstraníme "pacibulky" a pokrájíme je na kratší kousky. Ty pak dáváme do částech do mixéru, přidáme sůl dle... více o Pasta / pesto z česnekových výhonků

30 minut
Rychlá buchta s ovocem

Rychlá buchta s ovocem

Nejprve oddělíme žloutky od bílků. Žloutky smícháme v jedné míse společně s cukrem, vanilkovým cukrem a herou (z bílků ušleháme v druhé míse sníh na... více o Rychlá buchta s ovocem

30 minut
Čočkové ragú

Čočkové ragú

Předem namočte hnědou čočku. Na oleji orestujte dozlatova nadrobno nakrájenou cibuli. Vmíchejte na menší kousky nakrájenou mrkev, nasekaný česnek a... více o Čočkové ragú

10 minut
Ovocné smoothie s červenou řepou

Ovocné smoothie s červenou řepou

Hrušky a jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na kousky. Vsypte do mixéru, přilijte citronovou a řepnou šťávu, dohladka rozmixujte. Přihoďte... více o Ovocné smoothie s červenou řepou

Salát z pekingského zelí - zdravě a chutně

Salát z pekingského zelí - zdravě a…

Očištěné zelí si pokrájíme na slabé nudličky a dáme do mísy. Přidáme zakysanou smetanu, nastrouhaný česnek a sůl dle chuti. Promícháme a necháme v... více o Salát z pekingského zelí - zdravě a chutně

90 minut
Lembas (Elfí chléb)

Lembas (Elfí chléb)

- Smíchejte všechny přísady dohromady a udělejte kouli. - Celé to dejte do ledničky a cca 1 hodinu to nechte odležet. - Mezitím si připravte plech s... více o Lembas (Elfí chléb)

120 minut
Švestkové šátečky s povidly

Švestkové šátečky s povidly

Do mísy nasypeme obě mouky, sůl, vanilkový cukr a citronovou kůru. Promícháme a uprostřed uděláme důlek, do kterého nasypeme moučkový cukr, který... více o Švestkové šátečky s povidly

Česneková surimi (krabí) pomazánka

Česneková surimi (krabí) pomazánka

Surimi tyčinky nastrouháme do misky, přidáme majolku, zakysanou smetanu, osolíme, opepříme a nastrouhaného nebo rozetřeného česneku přidáme podle... více o Česneková surimi (krabí) pomazánka

Jednoduchá krkovička s kapustičkami - minutka

Jednoduchá krkovička s kapustičkami -…

Očištěné kapustičky dáme zhruba na 3-4 minuty (dle jejich velikosti) povařit do vroucí osolené vody. Pak je scedíme a ihned zchladíme ve studené vodě,... více o Jednoduchá krkovička s kapustičkami - minutka

30 minut
Salát Nicoise

Salát Nicoise

Brambory uvaříme a necháme chladnout. Lusky také uvaříme a opláchneme studenou vodou. Nakrájíme rajčata na čtvrtky, vařená vejce na osminky, olivy dle... více o Salát Nicoise

Jednoduché pivní staročeské řízky

Jednoduché pivní staročeské řízky

Maso dle vlastního výběru pokrájíme na plátky, po stranách nakrojíme, aby se nám při smažení nekroutily, naklepeme a jemně osolíme. Z uvedených... více o Jednoduché pivní staročeské řízky

Kysané zelí ve sklenicích + salát

Kysané zelí ve sklenicích + salát

Zelí očistíme, zbavíme povadlých listů, rozkrojíme na menší díly tak, aby každý díl držel pohromadě kousek košťálu, pak se nám zelí při krouhání... více o Kysané zelí ve sklenicích + salát

Těstoviny s řepou - zapékané

Těstoviny s řepou - zapékané

Těstoviny dáme do větší mísy, přidáme pokrájenou řepu, uzeninu, papriku, nastrouhaný česnek, osolíme a opepříme, dobře promícháme, nasypeme do máslem... více o Těstoviny s řepou - zapékané

20 minut
Losos v sezamové krustě

Losos v sezamové krustě

Filety z lososa omyjeme, pokapeme citronovou šťávou a osolíme. Lososa obalíme v sezamu a dáme jej smažit do horkovzdušné trouby nebo konvektomatu na... více o Losos v sezamové krustě

30 minut
Zapečené kuřecí s rajčaty

Zapečené kuřecí s rajčaty

Kuřecí prsíčka upravíme na větší plátky. Osolíme, opepříme a zprudka necháme zatáhnout na pánvi. Připravíme si zapékací mísu a kápnem si tam kapku... více o Zapečené kuřecí s rajčaty

45 minut
Báječný hruškový (jablečný) koláč s tvarohem

Báječný hruškový (jablečný) koláč s…

Z másla, mouky a cukrů připravíme drobenku. Do vymazané a vysypané formy (28 cm) nasypeme 2/3 drobenky a dobře ji umačkáme (i do okrajů), zbytek... více o Báječný hruškový (jablečný) koláč s tvarohem

15 minut
Sýrová pomazánka Eli

Sýrová pomazánka Eli

Cibuli oloupeme a nakrájíme na jemné kostičky. Tvrdý sýr nastrouháme na jemno. Cibuli dáme do misky, přisypeme sýr, přidáme majonézu (Poličanku) a... více o Sýrová pomazánka Eli

40 minut
Dýně s kořenovou zeleninou na smetaně - dýňová omáčka

Dýně s kořenovou zeleninou na smetaně…

Na rozpuštěném másle s olejem necháme zesklovatět pokrájenou cibuli, přidáme nastrouhanou kořenovou zeleninu s kořením a necháme ji restovat. Pak... více o Dýně s kořenovou zeleninou na smetaně - dýňová omáčka

50 minut
Dortík s pudinkovým krémem, hoblinkami, madlemi a džemem

Dortík s pudinkovým krémem,…

Smícháme všechny ingredience, které jsou potřebné k přípavě těsta, ušleháme. Dáme péct do trouby na 180° na cca 30 minut. Mezitím, co mám těsto v... více o Dortík s pudinkovým krémem, hoblinkami, madlemi a džemem

Bramboráčky se zelím a slaninou

Bramboráčky se zelím a slaninou

Brambory oloupeme, nastrouháme na jemném struhadle, přidáme do nich vejce, dle chuti majoránku, sůl, pepř a rozetřený česnek. Vše dobře promícháme a... více o Bramboráčky se zelím a slaninou

Kapustová polévka s bramborem

Kapustová polévka s bramborem

V hrnci rozpustíme máslo s olejem, přidáme očištěnou, drobně pokrájenou kapustu a orestujeme. Orestovanou kapustu zaprášíme moukou, promícháme,... více o Kapustová polévka s bramborem

30 minut
Dušená mrkev s džusem, bez jíšky

Dušená mrkev s džusem, bez jíšky

Mrkev nakrájejte na malé kostičky. Rozehřejte máslo, mrkev na něm poduste cca 5 minut bez vody - pouští šťávu, takže když budete míchat, nemůže se... více o Dušená mrkev s džusem, bez jíšky

Nastavovaná kaše

Nastavovaná kaše

Brambory uvaříme doměkka ve slané vodě,scedíme a rozmačkáme je (rozmixujeme) s trochou horkého mléka a kouskem másla (nemusí být). Do takto připravené... více o Nastavovaná kaše

60 minut
Marinovaná kuřecí prsa II.

Marinovaná kuřecí prsa II.

1. Kuřecí prsa nakrájíme na kousky. Přibližně 2 x 4 x 0.5 cm. Prsa umyjeme, dáme do větší mísy, přidáme olej, pivo, horčici, rajčatový protlak a gyros... více o Marinovaná kuřecí prsa II.

Drobenkový mazanec (bochánek)

Drobenkový mazanec (bochánek)

Z ingrediencí v míse uděláme těsto. Z ingrediencí na vále uděláme žmolenku. Žmolenku pak přidáme k těstu v míse a vypracujeme těsto, které necháme... více o Drobenkový mazanec (bochánek)

30 minut
Snadný štrůdl

Snadný štrůdl

Z mouky, másla, vajec, vody a octa (citronové šťávy) zaděláme těsto, nejdůležitější je osolit ho! Poté si těsto rozdělíme na tři přibližně stejné... více o Snadný štrůdl

Krkovička na celeru

Krkovička na celeru

Maso rozkrojíme na 4 plátky. Vložíme na pekáč, posolíme a podlijeme vodou. Pečeme po obou stranách na 200 °C asi hodinu. Zatím na talířek nastrouháme... více o Krkovička na celeru

Pečené brambory s anglickou slaninou

Pečené brambory s anglickou slaninou

Brambory nakrájíme na kolečka, nové i se slupkou a dáme na vymaštěný plech, osolíme a opepříme. Poklademe tenounce nakrájenou anglickou slaninou a... více o Pečené brambory s anglickou slaninou

Šťouchaná buchta

Šťouchaná buchta

Upečeme korpus a po upečení druhou stranou vařečky uděláme místy do piškotu důlky. Připravíme si polevu a nalijeme na korpus.... více o Šťouchaná buchta

60 minut
Plněný květák mletým masem

Plněný květák mletým masem

Krátce povaříme celý květák v osolené vodě. Připravíme si směs mletého masa, které upravíme jako na sekanou, jak máme rádi. Lžičkou či prstama směs... více o Plněný květák mletým masem

30 minut
Dvojbarevný jablečný koláč

Dvojbarevný jablečný koláč

Ze surovin vypracujeme spodní těsto. Vyválíme jej a položíme na předem vymazaný a moukou vysypaný plech. Na těsto rozetřeme jablkovou náplň... více o Dvojbarevný jablečný koláč

Bramborové šišky na slano

Bramborové šišky na slano

Brambory uvařit ve slupce, vychladlé oloupat a nastrouhat na jemno. Přidat vejce, sůl. Hrubou mouku přidávat dokud se těsto lepí. Z vypracovaného... více o Bramborové šišky na slano

Lehký těstovinový salát

Lehký těstovinový salát

Uvařené těstoviny necháme vychladnout, zeleninu nakrájíme na středně velké kousky, přidáme zakysanou smetanu, nadrobno pokrájená vejce a nadrobno... více o Lehký těstovinový salát

60 minut
Selská směs

Selská směs

Na olej dáme pokrájenou cibuli a nahrubo nastrouhanou mrkev a necháme smažit. Potom přidáme na kostičky nakrájené maso a na proužky nakrájený salám a... více o Selská směs

Cibulová pomazánka

Cibulová pomazánka

Zeleninu a jablka drobně nakrájíme a vše smícháme dohromady. Solíme dle potřeby.... více o Cibulová pomazánka

30 minut
Zapečený lilek s parmezánem

Zapečený lilek s parmezánem

Lilek nakrájíme na slabé plátky a rajčata na měsíčky. Parmezán si nastrouháme na struhadle. Plátky lilku osmahneme na olivovém oleji. Scedíme a... více o Zapečený lilek s parmezánem

Česnekové kapsy

Česnekové kapsy

Plátky rozklepeme, osolíme, popepříme a po jedné straně bohatě potřeme rozetřeným česnekem. Posypeme majoránkou. Do slaniny zabalíme Hermelín nebo... více o Česnekové kapsy

Italské těstoviny

Italské těstoviny

v hlubší pánvi necháme rozpustit olej, šunku nakrájenou na kostičky dáme orestovat do pánve, přidáme na kolečka nakrájený pórek, který podlijeme... více o Italské těstoviny

Brokolice s česnekem

Brokolice s česnekem

Brokolici předvaříme a rozdělíme na růžičky. Na rozehřátém oleji zpěníme nakrájený česnek a petrželku, přidáme brokolici a osmahneme. Po chvíli... více o Brokolice s česnekem

Krabí pomazánka

Krabí pomazánka

Krabí tyčinky najemno nakrájíme, cibuli nakrájíme na kostičky a vše smícháme se sýrem a tatarkou. Dochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou. Necháme... více o Krabí pomazánka

Krupičková polévka s vejcem

Krupičková polévka s vejcem

Karotku a hrášek zalijeme vroucím vývarem a 5 minut zvolna povaříme. Pak sejmeme z plotny, za stálého míchání vsypeme krupičku a opět přivedeme k varu... více o Krupičková polévka s vejcem

15 minut
Šopský salát II.

Šopský salát II.

Očistíme zeleninu a nakrájíme na proužky a kostičky.Vložíme do misky zamícháme,posypeme balkánským sýrem.... více o Šopský salát II.

Likér z máty peprné

Likér z máty peprné

Listy máty nakrájíme nadrobno, vložíme do láhve a zalijeme vodkou. Dáme dobře zazátkované asi na čtyři dny na slunce. Pak alkohol slijeme, doplníme... více o Likér z máty peprné

Plněná krkovička

Plněná krkovička

Krkovičku vykostíme a rozřízneme na velký plát, který naklepeme, osolíme, posypeme jemně nakrájenou cibulí a potřeme masovou směsí. (Mleté maso... více o Plněná krkovička

Drůbková polévka

Drůbková polévka

Očištěné, oprané drůbky a cibuli vložíme do 1 l studené vody, osolíme a zvolna vaříme téměř doměkka. Do vývaru přidáme růžičky květáku, mrkve a vše... více o Drůbková polévka

Fazole z Vysočiny

Fazole z Vysočiny

Fazole den předem namočíme a pak uvaříme s cibulí téměř doměkka. Na oleji zpěníme cibuli nakrájenou na kostičky, osmahneme mleté maso, česnek... více o Fazole z Vysočiny

Marinované buřty

Marinované buřty

Uzeninu, cibuli a okurky nakrájíme, zalijeme marinádou a promícháme s majolkou. Vlijeme do litrové sklenice a necháme v chladničce 1-2 dny proležet.... více o Marinované buřty

Doporučujeme

25 minut
Pita chléb s pestem z červené řepy

Pita chléb s pestem z červené řepy

45 minut
Vanilkové rohlíčky - rychlé

Vanilkové rohlíčky - rychlé

30 minut
Rumové kuličky nepečené a snadné

Rumové kuličky nepečené a snadné

Poslední sledované recepty

61
Sýrové nugetky s brokolicí
Sýrové nugetky s…
41
Plněné langoše
Plněné langoše
39
Jednoduchý boršč z Podkrkonoší
Jednoduchý boršč z…
37
Pečená vepřová plec s bramborem
Pečená vepřová plec s…
36
Rybí směs se zeleninou a nudlemi
Rybí směs se zeleninou a…

Zajímavé články

TOP 6 druhů vánočního cukroví z bílků
TOP 6 druhů vánočního cukroví z bílků
Nejlepší bílková poleva aneb Jak nazdobit perníčky: S našimi tipy to zvládne i začátečník!
Nejlepší bílková poleva aneb Jak nazdobit…
Klasické české cukroví 10x jinak: Od perníčků přes vanilkové rohlíčky a linecké až po nepečené kuličky
Klasické české cukroví 10x jinak: Od perníčků…
Vanilkové rohlíčky podle cukráře Josefa Maršálka: Dva recepty, díky kterým budete za hvězdu
Vanilkové rohlíčky podle cukráře Josefa Maršálka:…
Dokonalé vánoční cukroví? 12 triků, aby se vám letos všechno povedlo
Dokonalé vánoční cukroví? 12 triků, aby se vám…
AHA.cz Šafářová ukázala děti: Dva stydlíni!

Šafářová ukázala děti: Dva stydlíni!

Mimibazar Otestovali jste: Mluvící tablík Kvído od Albi – interaktivní hračka, která baví i učí

Otestovali jste: Mluvící tablík Kvído od Albi – interaktivní hračka, která baví i učí

Dáma.cz Vánoční písně, které vás naladí: Od legend po guilty pleasures

Vánoční písně, které vás naladí: Od legend po guilty pleasures

Blesk pro ženy Nerozlučná dvojice Hezucký a Mareš: Jaký byl příběh přátelství, které vydrželo od začátku až do konce?

Nerozlučná dvojice Hezucký a Mareš: Jaký byl příběh přátelství, které vydrželo od začátku až do konce?

Ženy.cz Cukroví pro líné: 5 rychlovek, které zvládnete, i když máte prosince po krk

Cukroví pro líné: 5 rychlovek, které zvládnete, i když máte prosince po krk

Blesk.cz Magálová rok po smrti syna: Jen přežívám! Myslí i na vlastní skon

Magálová rok po smrti syna: Jen přežívám! Myslí i na vlastní skon

SportRevue.cz Když hrůzou ztichne stadion. 11 nejděsivějších momentů v historii NHL

Když hrůzou ztichne stadion. 11 nejděsivějších momentů v historii NHL

Maminka.cz Ve čtyřech letech se stal nejkrásnějším chlapcem na světě. Jak žije Cooper Lunde dnes a proč budí tak smutný dojem?

Ve čtyřech letech se stal nejkrásnějším chlapcem na světě. Jak žije Cooper Lunde dnes a proč budí tak smutný dojem?

Blesk Horoskopy Astroložka o nečekané energii: Superúplněk na magické datum 5. 12. 2025! A slova o nejtemnější temnotě

Astroložka o nečekané energii: Superúplněk na magické datum 5. 12. 2025! A slova o nejtemnější temnotě

  • Recepty.cz
  • Pomocníci
  • Rady a tipy
  • Protýkání masa
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact