• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Dezerty Grilování & BBQ
  • Recepty.cz
  • Pomocníci
  • Rady a tipy
  • Protýkání masa

Protýkání masa

Protýkání masa

Máte rádi chutné, šťavnaté a voňavé masové pečínky? Líbí se vám působivá mozaika v plátcích masa třeba u svíčkové nebo znojemské? Pak se neobejdete bez znalosti špikování. Pokud víte, jak na to, a znáte pár kuchařských fíglů, není to žádná věda.

Špikovat se dá nejen maso hovězí, vepřové, kuřecí, krůtí, jehněčí a samozřejmě také zvěřina. U sušších a tužších druhů mas jde téměř o nutnost. Ale v případě měkčích typů mas nemusíte využívat jen špek. I když ten samozřejmě masu dodá šťavnatost a lepší chuť. Jestli ale chcete jen vytvořit zajímavou mozaiku, sáhněte třeba po šunce, salámu, ale i mrkvi či jiné kořenové zelenině nebo třeba česneku.

Umíte maso správně svázat, aby drželo při pečení pohromadě? Návod najdete ZDE.

Pokud jste se už o špikování uzeným špekem, slaninou či salámem pokusili, možná jste ztroskotali na tom, že se vám proužky  nedařilo do masa dostat, ohýbaly se a klouzaly. Příště je proto dejte do mrazničky dostatečně ztuhnout a pak je do připravených otvorů v mase vpravíte rychle a lehce. Před pečením ale nechte maso nějakou dobu v pekáčku odpočinout, aby se klínky zase roztály.

Počítejte také s tím, že se při špikování neobejdete bez správného a kvalitního nože. Ten by měl být co nejužší a skutečně ostrý. V ideálním případě sáhněte po filetovacím nebo přímo speciálním špikovacím noži. Pro ty méně zručné se prodává špikovací jehla.

Důležité je i to, jak nůž do masa zasunete. Zkušení kuchaři doporučují úhel 20 stupňů. Nůž zabodněte do masa po směru vláken a trochu s ním zakruťte, aby vznikla kapsa. Můžete do ní strčit i prst, aby se zvětšila. A pak už jen zasuňte ztuhlý špek, popřípadě jinou ingredienci.

Recept na báječné hovězí na paprice "špikované" mrkví, najdete ZDE.

Mohlo by vám zachutnat

60 minut
Brokolice / květák v sýrovém těstíčku

Brokolice / květák v sýrovém těstíčku

Růžičky brokolice nebo květáku povaříme krátce v osolené vodě a poté necháme okapat. Povaříme klidně i oloupaný košťál z brokolice, který pokrájíme na... více o Brokolice / květák v sýrovém těstíčku

30 minut
Dýňový krém s kari

Dýňový krém s kari

V hrnci na rozehřátém oleji orestujte nadrobno nakrájenou cibuli a zázvor. Přidejte na malé kostičky nakrájenou dýni. Vmíchejte kari a ještě 1 minutu... více o Dýňový krém s kari

30 minut
Utopenci podle Gajzy

Utopenci podle Gajzy

Nejprve si připravíme nálev. Dáme vařit vodu s octem. Ve varu přidáme sůl, cukr, olej, bobkový list a chilli a necháme 2 minuty povařit. Nálev pak... více o Utopenci podle Gajzy

90 minut
Čočkový salát se zeleninou

Čočkový salát se zeleninou

Čočku namočte, propláchněte a v osolené vodě uvařte. Oloupanou dýni a řepu nakrájejte na malé kostky. Na dvou pánvích zahřejte po lžíci oleje, na... více o Čočkový salát se zeleninou

15 minut
Lososové sashimi

Lososové sashimi

Maso omyjte a osušte kuchyňskou papírovou utěrkou. Nakrájete na asi 1 cm silné plátky. Zelí nakrouhejte. Šalotku nakrájejte na tenké kroužky. Bazalku... více o Lososové sashimi

25 minut
Jahodovo-banánové muffiny

Jahodovo-banánové muffiny

Vejce utřeme s cukrem, přidáme mouku smíchanou s kypřícím práškem a rozpuštěné máslo(nesmí být horké). Ušleháme do pěny. Těsto nalijeme do formiček... více o Jahodovo-banánové muffiny

Grilované brambory s česnekem

Grilované brambory s česnekem

Brambory nakrájíme na plátky, rozložíme na plech a posypeme grilovacím kořením a solí. Česnek rozpůlíme a vložíme na plech. Vše pokapeme olejem a dáme... více o Grilované brambory s česnekem

30 minut
Mleté hovězí po anglicku

Mleté hovězí po anglicku

Maso na pánvi rozdrobíme vařečkou, opepříme a zastříkneme olivovým olejem. Přidáme lístečky tymiánu a za občasného zamíchání opékáme maso dozlatova.... více o Mleté hovězí po anglicku

Jemné palačinky z acidofilního mléka

Jemné palačinky z acidofilního mléka

Acidofilní mléko smícháme s vejcem, cukrem, solí, moukou a vše vymícháme v hladké řidší těstíčko, které se nám bude dobře rozlévat po rozpálené pánvi... více o Jemné palačinky z acidofilního mléka

Rychlá vajíčková pomazánka s pomazánkovým máslem

Rychlá vajíčková pomazánka s…

Vejce nastrouháme do misky, přidáme drobně pokrájenou cibuli, pomazánkové máslo, majolku, osolíme, opepříme, dobře promícháme a necháme v chladnu... více o Rychlá vajíčková pomazánka s pomazánkovým máslem

Gratinované brambory (nejen) s brokolicí

Gratinované brambory (nejen) s…

Oloupané brambory pokrájíme na plátky. Polovinou plátků vyložíme dno pekáčku, posypeme pokrájenou očištěnou brokolicí, nasekaným česnekem, pokrájenou... více o Gratinované brambory (nejen) s brokolicí

15 minut
Babiččina ořechová bábovka

Babiččina ořechová bábovka

Cukr a máslo utřít do pěny, přidat žloutky a znovu utřít. Poté přidat mouku s práškem do pečiva, ořechy, mléko a vše důkladně promícháme. Nakonec... více o Babiččina ořechová bábovka

15 minut
Tvarohový koláč s třešněmi III.

Tvarohový koláč s třešněmi III.

1. Uděláme si tvarohovou náplň. Všechny ingredience na náplň smícháme dohromady. Tvarohová náplň musí být tekutá (tekutější než bílý jogurt). 2.... více o Tvarohový koláč s třešněmi III.

35 minut
"Kouřové" marinované vepřové

"Kouřové" marinované vepřové

Smíchejte kávu, med, kakao (holandské), koření, česnek, limetkovou šťávu a sójovku. Vepřové kotlety opepřete, vložte do mísy a zalijte marinádou.... více o "Kouřové" marinované vepřové

45 minut
Dietní karbanátky

Dietní karbanátky

Umeleme kuřecí maso a krabí tyčinky. K masu přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, sojovou omáčku, koření, sůl, pepř, vejce a důkladně promícháme.... více o Dietní karbanátky

120 minut
Dušená hovězí kližka

Dušená hovězí kližka

Maso odblaníme a nakrájíme na menší kousky, které osolíme,opepříme a obalíme v hladké mouce. Poté maso osmahneme do hněda na rozehřátém sádle a... více o Dušená hovězí kližka

60 minut
Fazolky s vepřovou panenkou

Fazolky s vepřovou panenkou

Osmažíme slaninu na pánvi a necháme vypustit tuk. Slaninu vyndáme a nakrájíme na kostičky. Přidáme osolené a opepřené maso na plátky, 2 nakrájené... více o Fazolky s vepřovou panenkou

35 minut
Dýňový koláč s polevou

Dýňový koláč s polevou

Vejce vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme olej, dýni, skořici, kakao, mouku s kypřidlem a dobře promícháme. Pokud je těsto husté (záleží na... více o Dýňový koláč s polevou

60 minut
Sushi s lososem

Sushi s lososem

Rýži důkladně propláchneme. Uvaříme ji 1:2 hrncích vody na mírném ohni asi 15 minut přikrytou pokličkou. Rýži klidně necháme trochu rozvařit. Občas... více o Sushi s lososem

Smaženice z jelítka (tmavého prejtu)

Smaženice z jelítka (tmavého prejtu)

Jemně pokrájenou cibulku osmažíme dozlatova na sádle nebo oleji. Na cibulku vymačkáme jelito (prejt) ze střívka, rozmačkáme vidličkou a necháme dobře... více o Smaženice z jelítka (tmavého prejtu)

Broskvové řezy II.

Broskvové řezy II.

5 žloutků ušleháme s pískovým cukrem. Přidáme mouku a nakonec lehce vmícháme tuhý sníh z bílků. Těsto vylijeme na vymazaný a vysypaný plech a upečeme ... více o Broskvové řezy II.

35 minut
Smetanová pórková polévka s bramborem

Smetanová pórková polévka s bramborem

Pórek očistíme, pokrájíme na kolečka a na rozpuštěném másle ho osmažíme dosklovata. Pak zaprášíme moukou, ještě chvíli osmažíme a zalijeme vývarem... více o Smetanová pórková polévka s bramborem

25 minut
Šafránové rizoto s cuketami

Šafránové rizoto s cuketami

Cuketu podélně rozkrojte na čtvrtiny, odřízněte část se semínky (mohla by být nahořklá) a zbytek pokrájejte na menší špalíčky. Ty zprudka osmažte na... více o Šafránové rizoto s cuketami

Barevné bramborové knedlíky (noky)

Barevné bramborové knedlíky (noky)

Vařené oloupané brambory jemně nastrouháme, přidáme k nim jemně nastrouhanou mrkev, vejce, nasekané bylinky dle chuti, osolíme a přidáme mouku.... více o Barevné bramborové knedlíky (noky)

Bramborové noky s kuřetem a zelím

Bramborové noky s kuřetem a zelím

Zelí si 5 minut povaříme v trošce vody, scedíme. Na oleji si dozlatova osmažíme cibuli, kterou vmícháme do zelí, ochutíme cukrem a solí dle chuti.... více o Bramborové noky s kuřetem a zelím

Lilkové lodičky

Lilkové lodičky

*Množství pro dvě osoby. Lilek rozpůlíme-podélně a vydlabeme dužinu. Lilek uvnitř posolíme, dužinu také a necháme vypotit. Pak vysušíme ubrouskem nebo... více o Lilkové lodičky

45 minut
Tvarohový beránek

Tvarohový beránek

Změklé máslo, cukr, tvaroh a vejce utřeme v míse. Pak přidáme prosátou mouku s práškem do pečiva a rozinky, které jsme namočili v rumu. Těsto nalijeme... více o Tvarohový beránek

15 minut
Křenová pomazánka k tyčinkám

Křenová pomazánka k tyčinkám

V misce umícháme tvaroh s křenem a solí. Zvlášť ušleháme šlehačku a vmícháme ji opatrně do tvarohu. Podle sebe ještě dochutíme a servírujeme do misek.... více o Křenová pomazánka k tyčinkám

Kynutý závin

Kynutý závin

Vypracujeme kynuté těsto podle návodu. Těsto rozdělíme na 4 díly. Každý rozválíme na pomoučněném vále na plát asi 8 mm silný, který potřeme libovolnou... více o Kynutý závin

20 minut
Hromádkový smetanovo-tvarohový koláč

Hromádkový smetanovo-tvarohový koláč

Umíchat z ingrediencí těsto a vyšlehat náplň. Na vymazaný a vysypanný plech nalít 1/2 těsta, na které se kladou lžičkou hromádky náplně. Na ty potom... více o Hromádkový smetanovo-tvarohový koláč

Zámecká drůbeží játra

Zámecká drůbeží játra

Cibuli oloupeme a nakrájíme asi na 1/2 cm kolečka (lépe, když se nerozpadnou - nezabírají tolik místa při smažení), oloupaná jablka nakrájíme na 1 cm... více o Zámecká drůbeží játra

10 minut
Salátový prívarok II.

Salátový prívarok II.

Salátové listy umyjeme a ve slané vodě povaříme 2-3 minut. Potom scedíme a necháme odkapat. Odkapané listy nakrájíme. Z oleje, mouky a mléka... více o Salátový prívarok II.

40 minut
Malinový dort - hit všech oslav

Malinový dort - hit všech oslav

Ze šlehaček, ztužovače šlehačky a vanilkového cukru ušleháme tuhou šlehačku. Jogurtová hmota: jogurt smícháme s kysanou smetanou a 2 lžícemi cukru.... více o Malinový dort - hit všech oslav

20 minut
Sardelové chlebíčky

Sardelové chlebíčky

Máslo si vyndáme včas z lednice, aby změklo. Ingredience na pomazánku dáme do nádoby a vymícháme (vymixujeme) do pěny. Na plátky veky mažeme pomazánku... více o Sardelové chlebíčky

60 minut
Kapustové placičky

Kapustové placičky

Kapusta a uzenina asi ve stejném množství se umele nebo rozmixuje, přidá se nakrájená nebo také umletá anglická slanina (uzený bůček), zamíchá se... více o Kapustové placičky

Borůvkové muffiny

Borůvkové muffiny

K pečení potřebujeme plech na 12 muffinek (lze běžně zakoupit). Plech buď vymažeme nebo použijeme papírové formičky na muffinky a poté není třeba... více o Borůvkové muffiny

Metrový koláč

Metrový koláč

Utřeme žloutky s cukrem, přidáme teplou vodu, olej a hladkou mouku s práškem, dobře promícháme a lehce vmícháme tuhý sníh z bílků. Těsto rozdělíme na... více o Metrový koláč

Ořechové řezy se žloutkovou polevou

Ořechové řezy se žloutkovou polevou

Cukr ušleháme s máslem do pěny, přidáme ořechy, mouku a lehce vmícháme sníh z bílků. Upečeme na menším pekáči ve středně horké troubě, je to rychle... více o Ořechové řezy se žloutkovou polevou

Roláda z esíček

Roláda z esíček

Esíčka vysypeme na vál a válečkem je rozdrtíme na prášek. Přisypeme práškový cukr, kakao a přidáváme studenou kávu tak dlouho, až budeme moci... více o Roláda z esíček

Ďábelské toasty - směs

Ďábelské toasty - směs

Papriky, rajčata, cibuli a česnek očistíme, trochu překrájíme, trochu osolíme a uvaříme v hrnci do měkka. Bůček vaříme v papiňáku cca 1,5 hod. ve... více o Ďábelské toasty - směs

Jemná perníková buchta

Jemná perníková buchta

V 0,5 litru teplého mléka rozpustíme 10 polévkových lžic rostlinného tuku nebo oleje. Po schladnutí rozmícháme v mléce vajíčka, přidáme mouku, moučku,... více o Jemná perníková buchta

45 minut
Kuličky Raffaelo krok za krokem

Kuličky Raffaelo krok za krokem

Konzervu otevřeme a vlijeme do mísy. Přidáme tolik strouhaného kokosu, aby vznikla hmota, ze které se dají tvarovat kuličky. Postupně odebíráme z... více o Kuličky Raffaelo krok za krokem

Šťáva z malin, jahod apod.

Šťáva z malin, jahod apod.

Štávu zahřejeme na 85 °C (rychle) přidáme cukr a kyselinu, necháme rozpustit. Nevaříme! Plníme do lahví, pevně uzavřeme a skladujeme ve vodorovné... více o Šťáva z malin, jahod apod.

55 minut
Dobrý perník

Dobrý perník

Vše smícháme v míse, těsto vlijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech a upečeme v troubě předehřáté na 180°C, cca 40 min nebo dokud kontrolní špejle... více o Dobrý perník

Kuřecí cacciatore

Kuřecí cacciatore

Kuřecí kousky zprudka krátce osmažíme na olivovém oleji a vyndáme. Do výpeku přidáme nakrájenou cibuli, kterou necháme zesklovatět, dále nasekaný... více o Kuřecí cacciatore

60 minut
Kuře v kari omáčce - rychlé

Kuře v kari omáčce - rychlé

Porce kuřete omyjeme a osolíme. Oloupaný česnek nasekáme na malinké kousky. Do zapékací mísy nalijeme smetanu, do ní nasypeme kari koření, lehce... více o Kuře v kari omáčce - rychlé

Metrový dort II.

Metrový dort II.

Cukr a žloutky třeme do pěny, postupně přidáváme vodu a olej. Potom přidáme mouku, pečivový prášek a sníh ze 4 bílků. Těsto rozdělíme na dva díly a... více o Metrový dort II.

Buchta z mléka

Buchta z mléka

Cukr, mouku, kakao, rozinky, oříšky a sodu promícháme, přidáme mléko a olej, znovu promícháme, nalijeme na pekáč se zvýšenými okraji. Pečeme při 180... více o Buchta z mléka

Šafránová omáčka

Šafránová omáčka

Do hrnce vlijeme víno, zvolna vaříme, až se vyvaří polovina obsahu. Pak přidáme smetanu a pečlivě promícháme. Na mírném ohni opět vyvaříme na polovinu... více o Šafránová omáčka

45 minut
Buchty

Buchty

Heru ušleháme v elektrickém šlehači s cukrem a žloutky. Přidáme hladkou mouku, vlažné mléko a kvásek z droždí a trochy mléka. Směs důkladně zpracujeme... více o Buchty

Doporučujeme

30 minut
Nudle s arašídovou omáčkou a krůtím masem

Nudle s arašídovou omáčkou a krůtím…

45 minut
Mini pizzy calzone II.

Mini pizzy calzone II.

45 minut
Jahodová bublanina

Jahodová bublanina

Poslední sledované recepty

207
Vepřové s pepřovou omáčkou
Vepřové s pepřovou…
120
Velikonoční nádivka
Velikonoční nádivka
87
Bezmasý guláš z hlívy
Bezmasý guláš z hlívy
64
Knedlíky s pečeným masem
Knedlíky s pečeným masem
64
Chai chia s ovocným přelivem
Chai chia s ovocným…

Zajímavé články

Voní, chutná, baví: Samosběr jahod na Farmě Vraňany je tu!
Voní, chutná, baví: Samosběr jahod na Farmě…
Dorty od bývalé architektky obdivuje celý svět. S tvorbou jí pomáhá i umělá inteligence. Podívejte se do galerie!
Dorty od bývalé architektky obdivuje celý svět. S…
Jak využít úrodu jahod? Vyrobte si domácí jahodový sirup
Jak využít úrodu jahod? Vyrobte si domácí…
Cupcakes 6x jinak: Mrkvové, jahodové, red velvet nebo s ořechovým krémem
Cupcakes 6x jinak: Mrkvové, jahodové, red velvet…
Kvíz: Vtipné názvy hospod a barů. Uhodnete všechny?
Kvíz: Vtipné názvy hospod a barů. Uhodnete…
AHA.cz Změna je život! Nová image Kostkové vyráží dech

Změna je život! Nová image Kostkové vyráží dech

Mimibazar Jak se dostat po porodu do formy: Tyhle cviky zvládnete i doma

Jak se dostat po porodu do formy: Tyhle cviky zvládnete i doma

Dáma.cz Pletené vesty jsou hitem šatníku: Hodí se ke košili, krajkám i na holé tělo

Pletené vesty jsou hitem šatníku: Hodí se ke košili, krajkám i na holé tělo

Blesk pro ženy Lejla Abbasová má dokonalou postavu, přesto řeší nedostatky! Raději ukazuji „předek“, svěřila se

Lejla Abbasová má dokonalou postavu, přesto řeší nedostatky! Raději ukazuji „předek“, svěřila se

Ženy.cz Jablko, Oliva nebo také Šalvěj: Které celebrity pojmenovaly své děti podle jídla?

Jablko, Oliva nebo také Šalvěj: Které celebrity pojmenovaly své děti podle jídla?

Blesk.cz Pavel Vítek a Janis Sidovský: »Rozvod« a hned tajná svatba!

Pavel Vítek a Janis Sidovský: »Rozvod« a hned tajná svatba!

SportRevue.cz Když hrůzou ztichne stadion. 11 nejděsivějších momentů v historii NHL

Když hrůzou ztichne stadion. 11 nejděsivějších momentů v historii NHL

Maminka.cz Před pěti lety získala titul Nejkrásnější dívka světa. Jak vypadá Anastasiya dnes a čím by chtěla být, až vyroste?

Před pěti lety získala titul Nejkrásnější dívka světa. Jak vypadá Anastasiya dnes a čím by chtěla být, až vyroste?

Blesk Horoskopy Horoskop na další týden: Komu nevyjde vztah a kdo by neměl podceňovat spánek?

Horoskop na další týden: Komu nevyjde vztah a kdo by neměl podceňovat spánek?

  • Recepty.cz
  • Pomocníci
  • Rady a tipy
  • Protýkání masa
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact