Servírujete oblíbené omáčky v omáčníku, aby si každý nandal jen tolik, kolik sní? Pak se vám budou hodit následující praktické rady.
U omáčky nalité v omáčníku se často stane, že vychladne ještě dříve, než ji stačíme servírovat. V první řadě bychom ji proto měli do omáčníku přesunout až co nejkratší dobu před servírováním, i samotným přelitím se totiž snižuje její teplota. Abychom předešli tomu, že v chladném porcelánovém omáčníku rychle vychladne, omáčník nejprve zahřejeme v klasické nebo mikrovlnné troubě. Jestliže máme slavnostní porcelánové nádobí, musíme si dát pozor, aby na něm nebyl zlatý proužek. V takovém případě do mikrovlnné trouby přijít nesmí.
Dalším problémem, který často řešíme při servírování omáčky, je aby se na povrchu nevytvořil škraloup. Tomu můžeme předejít tak, že na povrch omáčky dáme kousek másla, které se rozpustí, zabrání jeho vytvoření a omáčku ještě více rozvoní.
Nejlepší recepty na 9 klasických českých omáček najdete ZDE.
V míse ušleháme 3 žloutky s cukrem do bílé pěny a postupně zašleháme olej. Dále do této hmoty zašleháváme střídavě mouku smíchanou s práškem do pečiva... více o Margot řezy ....Danča
Kuřecí maso pokrájíme na menší kostky nebo slabší nudličky, které osolíme a opepříme. V pánvi s troškou rozpáleného oleje osmažíme za občasného... více o Tortilla s kuřecím masem a špenátem
Kuřecí díly si očistíme a nasolíme. Očištěnou zeleninu pokrájíme na větší kusy - kolečka, klínky, kostky... rajčátka necháme celá. Zeleninu nasypeme... více o Kuře / králík na zelenině (nejen) z remosky
Dobře očištěnou kachnu nasolíme nejlépe den před plněním a pečením. Před pečením naplníme nádivkou a pokmínujeme dle chuti. Rohlíky den až dva staré... více o Kachna s nádivkou - nejen velikonoční
Zeleninu důkladně omyjeme a nakrájíme na menší kousky. Všechny ingredience přidáváme postupně do mixéru a rozmixujeme je do hladka. Podle chuti... více o Rajčatové smoothie
Čočku propláchněte. V hrnci zalijte vývarem, přidejte zázvor, nadrcené stroužky česneku a asi 25 minut vařte doměkka. Mrkev, cibuli a celer nakrájejte... více o Čočkový salát s hořčicí
Brambory uvaříme ve slupce, necháme vychladnout, oloupeme a nastrouháme nadrobno. Přidáme vejce a mouku, vypracujeme těsto - nemělo by se lepit na... více o Bramborové špalíčky
Těstíčko: žloutek s česnekem, zázvorem, solí a kari kořením smícháme, přilijeme pivo a poté dle potřeby přisypeme tolik mouky, aby nám vzniklo hladké... více o Dýňové plátky v kořeněném těstíčku
Špenát necháme na cedníku rozmrazit a okapat. Ze 450 gramů ho zbude cca 250, který dáme do mísy, přidáme vejce, pepř, muškátový květ, česnek,... více o Špenátové placičky se sýrem
V misce rozmícháme tvaroh se zakysanou smetanou (nebo jenom tvaroh...) se špetkou soli, přidáme na malé kousky nakrájená sušená rajčata a nadrobno... více o Italská pomazánka
Kapustičky dáme do vroucí osolené vody a dle velikosti kapustiček povaříme 2 - 3 minuty, pak scedíme, prudce zchladíme v ledové vodě a necháme okapat.... více o Česneková růžičková kapusta se slaninou a bylinkami
Na rozpuštěném másle s olejem osmažíme dorůžova na malé kostičky pokrájenou kořenovou zeleninu. Poté přidáme osmažit na kolečka pokrájenou klobásu a... více o Čočková polévka s klobásou a zeleninou
Citrony by měly být v BIO kvalitě, protože jejich kůra není chemicky ošetřená a právě tu potřebujeme. Citrony omyjte a škrabkou na brambory oloupejte... více o Ginger Beer - zázvorová limonáda
Máslo a cukr utřete do pěny, přidejte ovocnou esenci a zapracujte obě mouky. Vypracujte pružné těsto, které zabalte do fólie a dejte na hodinu do... více o Plněné máslové sušenky
1/ Sypké ingredience dáme do mísy, promícháme, přidáme tuk a zakysanou smetanu a utvoříme hladké těsto, které na pomoučněném stole vyválíme na plát o... více o Sušenky bez vajec - snadno a rychle
Celá vejce šleháme s cukrem do husté pěny, pak vmícháme vlažné máslo, mouku s kypřidlem a aroma, dobře promícháme a nakonec zlehka (už ne šlehačem)... více o Jahodové muffiny II.
Do hrnce dáme máslo, na kostičky nakrájenou cibuli a mouku. Za stálého míchání restujeme asi 7-10 minut. Připravíme klasickou jíšku. Poté přidáme vodu... více o Polévka z medvědího česneku
Hrnec vytřeme mastným papírovým ubrouskem (nebo kápnem kapku oleje) a zahříváme 3 minuty na středním stupni tepelného zdroje. Přidáme olej a nadrobno... více o Krémová zeleninová polévka
Všechny ingredience smícháme ve velké míse, necháme si trochu kokosu na posypání. Potřeme pekáč olejem a posypeme moukou. Obsah mísy vlijeme do pekáče... více o Perník s kokosem
* všechny ingredience smícháme a dobře promícháme * těsto by mělo být lehce tekuté (buď naředit mlékem nebo zahustit moukou) * těsto stačí na cca 5-6... více o Mikrovlnkové rychloMUFFINY
Olej rozpalte v pánvi a pak na něm do změknutí opékejte šalotky a česnek (8 minut). Přidejte kuřecí maso a opečte dozlatova, osolte, opepřete.... více o Těstoviny zapečené s mozzarellou
Oloupané brambory uvaříme v osolené vodě doměkka, pak scedíme a pokrájíme na kousky. Květák krátce povaříme a scedíme, pak pokrájíme na větší kousky.... více o Bramborovo-šunkový květák se sýrem
Těstíčko: Máslo a vodu se solí uvedeme v hrnci k varu, pak za stálého míchání vsypeme všechnu mouku a budeme míchat tak dlouho, dokud nebude těsto... více o Bochánky z odpalovaného těsta
Brokolici uvaříme doměkka (nejlépe na páře, aby si zachovala co nejvíce vitamínů), po vychladnutí ji nakrájíme úplně na drobno, přidáme lučinu nebo... více o Barevné pomazánky - Brokolicová
PIŠKOT: Nejprve si vymažeme a vysypeme plech na piškot. Oddělíme si žloutky od bílků. Do mísy se žloutky přidáme cukr a olej. Nachystáme si mouku a... více o Piškot s meruňkami a želatinou
Čokoládu nalámeme na malé kousky a rozpustíme ve vodní lázni. Když je čokoláda rozpuštěná přidáme smetanu, amaretto a podle chuti nutellu. Ovoce ... více o Čokoládové fondue
Vychlazenou smetanu vyšleháme dotuha. Pomazánkové máslo ochutíme solí a křenem (česnekem). Množství křenu (česneku) podle jeho síly. Řádně promícháme... více o Smetanovo-křenová nebo česneková pochoutka - pomazánka
Cibuli a špek orestujeme dozlatova, přidáme krátce orestovat i protlak, vmícháme předvařené houby, pokrájenou papriku, česnek, cukr a zalijeme částí... více o Houbový guláš na špeku s paprikou
Ze všech ingrediencí vypracujeme hladké těsto, ze kterého pak tvoříme kuličky, případně válečky. Necháme vychladnout a pak zdobíme dle vlastní... více o Medovo-mléčné kuličky
Zeleninu si pokrájíme, těsto rozdělíme na polovinu. Těsto si vyválíme na potřebnou velikost, abychom do něj mohli pohodlně zabalit hermelín a zeleninu... více o Hermelínové ranečky se zeleninou
Rohlíky nakrájíme na kolečka a zalijeme mlékem. Jak změknou, dáme na kousky nakrájená játra, žaludky, srdíčka a pažitku. Osolíme, přidáme pepř, kmín... více o Nádivka do kuřete, kachny, husy a vepřové kapsy
Vejce vyšleháme s cukrem. Šleháme tak dlouho, dokud se nám nevytvoří krásná bílá hustá pěna. Poté přidáme olej, vodu a nakonec přimícháme hladkou... více o Nejlepší dort
Celý kompot rozmixujeme se šťávou a přidáme vejce, hrnek cukru, vanilkový cukr, prášek do pečiva, polohrubou mouku a vše zamícháme. Nalijeme na... více o Výborné ananasové řezy
Brambory oloupeme, nakrájíme na malé kostky, dáme vařit s 1 l vody a kostkou masoxu. Až změknou, přidáme rozdrcený česnek, sůl, pepř, olej, rozšlehané... více o Česneková polévka IV.
Nakrouhané zelí promícháme se solí a kmínem nejlépe v dětské vaničce a necháme asi 2 hodiny stát, až začne pouštět šťávu. Mezitím si nachystáme asi 12... více o Kyselé zelí do skla
Nakrájet tofu na kostičky, osolit a zakapat sójovkou, nechat chvíli odležet. Na oleji orestovat cibulku a pak přidat brokolici, chvíli osmahnout a... více o Brokolice s uzeným tofu
Smícháme přísady a vlijeme na vymazaný pekáč nebo plech. Tvaroh rozmícháme s vanilkovým cukrem a trochou mléka, dáme do pytlíku a na nalité těsto... více o Tvarohový mřížkový koláč II.
Omyjeme ředkvičky a nakrájíme na kolečka, cibuli a dáme na rozehřátou pánev. Mícháme a restujeme chvíli a trochu podlijeme a mícháme, až do sklovata... více o Smaženice z ředkviček
Ingredience vložíme do pekárny v uvedeném pořadí a zapneme program SANDWICH. Po upečení chléb vyklopíme z formy a necháme na mřížce v utěrce... více o Škvarkový chléb
Uděláme máslovou jíšku ze 40 g másla a 30 g hladké mouky, kterou zalijeme studeným mlékem a povaříme s 2 lžícemi kopru a solí. Omáčku zjemníme... více o Koprovka podle Barunky
Do zakysané smetany rozstrouháme neo rozdrobíme nivu, utřeme česnek, ochutíme vegetou a přidáme podle chuti čerstvé nebo sušené bylinky. Podáváme ke... více o Nivová omáčka ke grilovanému masu
Vločky v osolené vodě uvaříme na velmi hustou kaši a necháme vychladnout. Slaninu nakrájíme na drobno, rozškvaříme, přidáme nakrájenou cibuli a chvíli... více o Karbanátky z ovesných vloček
Vepřovou kýtu protkněte klínky šunky nebo slaniny a opečte jí na troše tuku. Vydejte a na zbylém tuku opečte nakrájenou zeleninu. Vraťe maso, podlijte... více o Hamburská vepřová kýta
Do mouky vmíchat cukr, prášek do pečiva, rozdrobit tuk a vejce. (Popř. trošku mléka). Vypracovat hladké těsto a nechat chvíli v lednici. Mezitím... více o Nedělní jablečný koláč
Pečivo podélně rozřízneme a poklademe na vymaštěný pekáč, upečenou stranou dolů tak, aby byl pokrytý celý pekáč, trochu osolíme. Pomažeme kečupem a... více o Pizza chudobka
Mouku smícháme s práškem do pečiva, rozstrouhanou Herou a vodou a vytvoříme tužší, křehké těsto. Můžeme nechat chvíli odpočinout v lednici a mezitím... více o Apple pie
Cukr a celá vajíčka utřeme dohromady a pak postupně přidáváme ostatní ingredience. Těsto nalijeme do vymazané a vysypané bábovkové formy, do trošky... více o Olejová bábovka s kakaem
Na sádle zpěníme cibuli, přidáme papriku, pokrájené brambory, zalijeme vodou a vaříme do poloměkka. Pak vmícháme fazole, pokrájenou uzeninu a zavaříme... více o Nouzová polévka
Houby očistíme a nakrájíme na plátky. Cibuli a petrželku najemno nasekáme. Na rozehřátém másle necháme zesklovatět cibuli, přidáme petrželku a krátce... více o Houby na smetaně
Telecí plát opláchneme, očistíme a najemno umeleme. Maso osolíme, přidáme muškátový květ, mléko a vejce, promícháme nebo našleháme. Necháme půl hodiny... více o Telecí řízky