Servírujete oblíbené omáčky v omáčníku, aby si každý nandal jen tolik, kolik sní? Pak se vám budou hodit následující praktické rady.
U omáčky nalité v omáčníku se často stane, že vychladne ještě dříve, než ji stačíme servírovat. V první řadě bychom ji proto měli do omáčníku přesunout až co nejkratší dobu před servírováním, i samotným přelitím se totiž snižuje její teplota. Abychom předešli tomu, že v chladném porcelánovém omáčníku rychle vychladne, omáčník nejprve zahřejeme v klasické nebo mikrovlnné troubě. Jestliže máme slavnostní porcelánové nádobí, musíme si dát pozor, aby na něm nebyl zlatý proužek. V takovém případě do mikrovlnné trouby přijít nesmí.
Dalším problémem, který často řešíme při servírování omáčky, je aby se na povrchu nevytvořil škraloup. Tomu můžeme předejít tak, že na povrch omáčky dáme kousek másla, které se rozpustí, zabrání jeho vytvoření a omáčku ještě více rozvoní.
Nejlepší recepty na 9 klasických českých omáček najdete ZDE.
Oloupaná vejce vařená natvrdo nastrouháme do misky společně se sýrem (např. Gouda, horácký...). Struhadlo můžeme použít jak jemné, tak s většími... více o Česnekovo-vaječná pomazánka se šunkou a sýrem
Na drobně pokrájeném špeku si osmažíme pokrájenou cibuli dosklovata. Přidáme na nudličky pokrájené osolené a opepřené maso a koření. Smažíme dozlatova... více o Vepřové maso s celerem
Plátky krkovice naklepeme, osolíme, opepříme a po stranách nakrojíme, aby se při tepelné úpravě nekroutily. Cibuli osmažíme dosklovata a na ní dáme... více o Krkovička na hrášku
Mleté vepřové maso smícháme s vajíčkem, kořením Vitana Krkovička s česnekem, solí a nadrobno pokrájenou petrželkou. Z masové směsi tvarujeme válečky,... více o Grilované masové válečky
Drůbeží (já použil kuřecí) srdíčka, žaludky a játra dobře očistíme a opláchneme pod tekoucí vodou. Pokud chceme dobu pečení urychlit, doporučuji... více o Drůbeží výpečky
Maso si našpikujeme uzenou slaninou tak jak umíme. Slaninu nakrájíme na klínky, maso na pár místech propíchneme, roztáhneme prstem a vsuneme klínek... více o Vepřová kýta na rajčatech
Recept na zadělávanou cibuli nebo cibulovou omáčku se moc neliší, tak jsem spojil dva recepty v jeden. Pokud chceme omáčku, budeme pouze přidávat o... více o Cibulová sladkokyselá omáčka / zadělávaná cibule
Maso dle vlastního výběru pokrájíme na nudličky (lze pokrájet i na medailonky), osolíme, okořeníme a na trošce oleje za občasného promíchání osmažíme... více o Masové nudličky se sýrovým přelivem
Květy z divizny velkokvěté sbíráme průběžně, jelikož každý den nakvétá i opadá. Květy sbíráme suché, bez kalichu, od června do září. Sirup bez... více o 2 x Diviznový sirup + macerát (nejen) proti kašli
Smíchejte všechny ingredience na marinádu. Nakrájejte kuře na kostky a naložte je do marinády alespoň na půl hodiny. Nakrájenou cibulku, kešu a... více o Indické kuře Tikka Masala
Z oleje, cukru a medu vytvoříme mix, do kterého přidáme žloutky a dobře promícháme. Prosejeme společně mouku, prášek do pečiva a kakao a opatrně vše... více o Oreo muffiny
Okurky důkladně očistíme kartáčkem a opláchneme čistou vodou. Špičky okurek odkrojíme nebo okurky napícháme vidličkou - to proto, abychom urychlili... více o Ruské okurky - rychlokvašky na slano
Na másle zpěnit cibuli na kostičky, vložit sůl, skoro celý balíček papriky, bobkový list a vložit stehna, osmahnout, podlít vodou a dusit aspoň hodinu... více o Vynikající kuře na paprice
V osolené vodě s citronovou šťávou uvaříme očištěnou mrkev a celer téměř doměkka. Scedíme, necháme zchladnout, nastrouháme, dáme do misky. Přidáme... více o Celerová surimi pomazánka
Do hrnce nalijeme vodu, přidáme bujón, dva pokrájené starší krajíce chleba a kmín, přivedeme k varu, povaříme, pak polévku pro lepší konzistenci... více o Chlebová polévka podle Ládi Hrušky
Rajčátka omyjte a nakrájejte na poloviny. Šalotku a česnek nasekejte a orestujte na olivovém oleji. Přidejte rajčátka, pár si jich nechte stranou na... více o Rychlá rajská polévka s pistáciemi
Z uvedených ingrediencí vytvoříme drobenku (žmolenku), kterou sypeme před pečením na buchty a koláče. Množství je na velký plech.... více o Kokosová žmolenka (drobenka)
Vařené brambory hrubě nasekáme nebo rozšťoucháme, dáme do mísy, prosypeme solamylem a dobře promícháme. Přidáme vejce, smetanu, sůl, pepř. Dle vlastní... více o Bramborové hrudky - smažené
Oloupané brambory pokrájíme a společně s hráškem dáme vařit doměkka, vodu trochu osolíme. Po uvaření scedíme, k bramborám a hrášku přidáme dle chuti... více o Bramborovo-hrášková kaše
Maso pokrájíme na kousky, osolíme, opepříme a orestujeme na oleji dozlatova. Přidáme kari koření, přisypeme zeleninu a krátce restujeme. V hrnku si... více o Masovo-zeleninová rýže
1) Nejdříve uvaříme cizrnu do měkka (která předtím bobtnala 12 hodin ve studené vodě). Všechnu vodu po vaření slijeme. 2) Na pánvi rozehřejeme trochu... více o Cizrnový salát s restovanou paprikou
Hermelín a očištěnou zeleninu pokrájíme na kostičky. Česnek a cibuli oloupeme a drobně nasekáme. Vše dáme do mísy, zakápneme olejem, přidáme balsamico... více o Zeleninový salát se sýrem
Červený meloun vypeckujeme, nakrájíme na kousíčky a rozmixujeme. Vznikne melounová šťáva, kterou nalijeme do plastové vaničky. Přidáme cukr a šťávu z... více o Melounový sorbet
Vejce vyšleháme s cukrem do husté pěny. Pak přidáme vodu a olej a ještě prošleháme. Vsypeme mouku smíchanou s kypřidlem a kakaem, řádně promícháme a... více o Kakaovo-tvarohový dort
Kotlety osolíme, opepříme. Obalíme ve strouhance, ve vejci a dáme smažit na pánev do růžova. Do pekáčku nebo zapékací misky kápneme trošku oleje,... více o Obrácené řízky na zelenině
Máslo utřeme se žloutky a cukrem do husté světlé pěny. Do směsi přidáváme střídavě mouku smíchanou s kypřidlem a mléko = šleháme. Ořechy a drobně... více o Biskupský chlebíček s čokoládou II.
Smetany ušleháme spolu s moučkovým cukrem, přidáme mascarpone, pomazánkové máslo a zakysanou smetanu a vyšleháme krém. Do vychladlého silného pressa... více o Banánovo-broskvové tiramisu
Žloutky oddělíme od bílků. Žloutky s cukrem vyšleháme do pěny. Poté přidáme vrchovatou lžičku skořice a zašleháme. Dále přidáme olej a mléko a vše... více o Bábovka s jablíčky a skořicí
**Asi na 40ks.** Vše do mísy a šlehat do hladka, z kraje šlehám na málo, pak na nejvyšší stupeň. Na 2 plechy pečící papír a pomocí 2 lžiček tvořím... více o Kokosky jako z cukrárny
Sypké přísady prosejeme, smícháme a přidáme rozehřátý tuk s medem a rumem. Během zpracování přiléváme podle potřeby vodu (opatrně, hmota musí zůstat... více o Marcipán ze sušeného mléka
Z rebarbory sloupneme vrchní slupku, pak rebarboru pokrájíme asi na 3-5 milimetrové plátky, které namočíme asi do 70 °C teplé vody. Mezitím připravíme... více o Rebarborová buchta
Vejce našleháme a postupně přidáváme hořčici, sojovou omáčku, worchestr, papriku, kukuřičný škrob, utřený česnek a sůl vše pořádně promícháme. Kuřecí... více o Nakládané řízky
Cibuli nakrájíme na drobno a zpěníme na oleji, po chvíli přidáme i rozetřený česnek. Poté vložíme na kostičky nakrájenou sekanou a osmahneme,... více o Omáčka na špagety III.
Kroupy několikrát propláchneme a na několik hodin namočíme do vody. Potom je v téže vodě uvaříme doměkka, osolíme. Sušené houby namočíme a doměkka... více o Houbový kuba II.
Do pekárny vložíme ingredience v uvedeném pořadí (kromě cibule). Zapneme program Základní (Basic, Normal apod.) pekárny Eta (Vega, Clatronic apod.).... více o Cibulový chléb
Tvaroh, vajíčko smíchat rukou dohromady. Pomalu přidávat jemnou strouhanku do té doby, než jdou udělat malé - asi 3 cm kuličky. Ty hodíme na cca 4-5... více o Tvarohové knedlíky
Brokolici krátce povaříme (nejlépe v páře). Brambory oloupeme, nakrájíme na čtvrtky a uvaříme do poloměkka. Obojí vložíme do máslem vymazané zapékací... více o Zapečená brokolice se žampiony
Na mísu dáme mouku, cukr, sůl, kůru, strouhané mandle, vanilinový cukr a muškátový oříšek. Do koflíku slazeného mléka dáme zkynouti kvasnice (3 kostky... více o Posvícenské koláče z r. 1900
Na sádle nebo oleji (sádlo je lepší) necháme zesklovatět na drobno nakrájený pórek, zalijeme malým množstvím horké vody a přidáme na malé kostičky... více o Pórková "malovaná" polévka
Maso jemně osolíme, opepříme a obalíme v zázvoru. Celé maso potřeme olejem a necháme odležet na 24 hodin. Špek nakrájíme na kostičky a vyškvaříme do... více o Hovězí maso na zázvoru
Maso naklepeme, osolíme, opepříme a potřeme po obou stranách hořčicí. Obalíme v jemně nastrouhaném sýru, vejci rozšlehaném s mlékem a ve strouhance.... více o Gurmánské smažené řízky
Z mléka a pudinkového prášku uvaříme pudink a necháme vychladnout. V míse vyšleháme máslo s cukrem a postupně zašleháváme pudink, až nám vznikne... více o Rychlé BE-BE řezy
Mouku prosejeme s práškem do pečiva a kakaem. V mléce rozšleháme vejce, cukr a olej a nalijeme do mouky. Důkladně vše promícháme a těsto rozetřeme na... více o Banánový dort
Na sádle zpěníme cibuli, vložíme na kostky nakrájené maso, osolíme, podlijeme pivem a dusíme s pepřem a kmínem. Nakonec necháme vydusit šťávu,... více o Vepřové maso na kmínu a pivu
Z uvedených surovin umícháme řidší hladké těstíčko. Na rozpálený olej sázíme čajovou lžičkou malé hromádky, na středním plameni osmažíme dozlatova.... více o Nadýchané vdolečky
Jemně nastrouhané brambory utřeme se sýrem a nastrouhaným žloutkem. Přidáme česnek, na jemno nasekanou pažitku, zředíme mlékem nebo smetanou. Dobře... více o Bramborová pomazánka
Špenát očistíme, omyjeme a osušíme. Česnek oloupeme. Sezamová semínka osmahneme na oleji. Do mixeru dáme špenát, semínka, česnek, olivy, kozí sýr,... více o Špagety se špenátovým pestem
Jablka, oloupané pomeranče a banán nakrájíme na plátky a rozložíme do skleněných misek. Jogurt rozmícháme s cukrem, nalijeme na ovoce a ozdobíme... více o Ovocný salát s jogurtem
Maso nakrájíme na kostky, osolíme, opepříme a na oleji dozlatova opečeme. Přendáme do jiné nádoby. Na tuku osmahneme jemně nasekanou cibuli, přidáme... více o Hovězí námořnické maso
Omytý a očištěný pórek nakrájíme na kolečka a mrkve na kostičky. Na rozehřátém oleji zeleninu osmahneme. Zalijeme vývarem. Vaříme asi 15 minut. Poté... více o Sýrová pórková polévka