Servírujete oblíbené omáčky v omáčníku, aby si každý nandal jen tolik, kolik sní? Pak se vám budou hodit následující praktické rady.
U omáčky nalité v omáčníku se často stane, že vychladne ještě dříve, než ji stačíme servírovat. V první řadě bychom ji proto měli do omáčníku přesunout až co nejkratší dobu před servírováním, i samotným přelitím se totiž snižuje její teplota. Abychom předešli tomu, že v chladném porcelánovém omáčníku rychle vychladne, omáčník nejprve zahřejeme v klasické nebo mikrovlnné troubě. Jestliže máme slavnostní porcelánové nádobí, musíme si dát pozor, aby na něm nebyl zlatý proužek. V takovém případě do mikrovlnné trouby přijít nesmí.
Dalším problémem, který často řešíme při servírování omáčky, je aby se na povrchu nevytvořil škraloup. Tomu můžeme předejít tak, že na povrch omáčky dáme kousek másla, které se rozpustí, zabrání jeho vytvoření a omáčku ještě více rozvoní.
Nejlepší recepty na 9 klasických českých omáček najdete ZDE.
Marináda: v malém kastrolku svaříme za stálého míchání olej, kečup, hořčici, worcester a lák. Salám nakrájíme na slabé nudličky a dáme do mísy.... více o Zbojnický salát
V míse (nejlépe pomocí robota) šlehejte smetanu, vejce a oba cukry do pěny. Pak zapracujte mouku s práškem do pečiva. Obě části formy na beránka... více o Beránek ze šlehačky
V jedné misce ušleháme vaječné žloutky s cukrem do pěny, pak zašleháme jogurt a nakonec olej. Dobře promícháme, aby se nám suroviny spojily v těsto. V... více o Jogurtová buchta s borůvkami
V hrnku smícháme vločky s 60 ml mléka, medem, skořicí, vejcem a práškem do pečiva, dáme odstát na 60 minut do ledničky, ať vločky změknou. Pak přidáme... více o Fitness MUGCAKE
Cuketu důkladně omyjeme a rozřízneme podélně na polovinu nebo na čtvrtiny (podle toho jak je velká) a pak obyčejnou škrabkou na brambory z cukety... více o Cuketové nudle se sýrovou omáčkou
Jogurt osladíme dle chuti, kdo málo sladí, přidávat cukr nemusí. Oslazený jogurt smícháme s pokrájeným kompotovaným ovocem, které jsme si nechali... více o Jogurtový tropik dort - nepečený
1. V kastrůlku přiveďte k varu 400 ml vody, vložte chilli papričku a nechte bublat tak dlouho, až se voda svaří na polovinu. 2. Přeceďte a odvar... více o Mayská horká čokoláda s chilli
Těstoviny uvaříme dle návodu, scedíme a dáme do mísy. Cibuli na oleji osmažíme dosklovata, přidáme osmažit maso, pak osolíme a opepříme a dáme do mísy... více o Špenátové těstoviny se sýrem - zapečené
Listové těsto si rozválíme na pomoučněném vále. Na těsto dáme okapané a propláchnuté zelí, potom na zelí dáme pokrájenou slaninu na malé kostičky.... více o Závin z listového těsta se zelím a slaninou
Nakrájíme si malou cibuli nadrobno, kuřecí prsa na kostičky, okořeníme, osolíme, můžeme přidat kurkumu a dáme smažit. Mezitím si připravíme salát.... více o Zeleninový salát s kuřecím masem
Mleté maso si přendáme do větší misky, aby se nám lépe zpracovávalo. Přidáme k němu najemno nakrájenou půlku menší cibule, 2-3 stroužky česneku,... více o Karbenátky po našem
Množství surovin si každý může přizpůsobit podle sebe. Papriky dávám jen asi 1/4 z každé, kuskus "odměřuji" sklenicí (1/3 - 1/2). 1. Na olivovém oleji... více o Kuskus s krabími tyčinkami
Do misky dáme mouku, sůl a cukr a mezitím do vlažného mléka rozdrolíme droždí, které necháme na minutku odstát. Droždí pak dáme do misky společně s... více o Pizza se sýrem
Po svaření Hery, cukru, kakaa a vody odlijeme 1/3 na polevu, do které přidáme solamyl a krátce provaříme, tím budeme mít polevu na buchtu, kterou jí... více o "Paneláková" buchta
Nakrájenou cibulku zpěníme na másle, zasypeme 1 lžící mouky a mletou paprikou a zasmažíme. Přidáme zeleninový vývar, pokrájené kysané zelí, celý pepř,... více o Zelňačka s maďarskou klobásou
Rohlík rozdrobíme nebo nastrouháme, zakapeme mlékem, přidáme vejce, strouhaný sýr a pokud nechceme mít papriky bezmasé přidáme i šunku nebo salám.... více o Papriky plněné sýrovou nádivkou
JÁTRA: Očištěná játra nakrájíme na kostičky. Dále si na kostičky nakrájíme cibuli, kterou poté dáme na rozpálený olej a počkáme až zesklovatí. Přidáme... více o Drůbeží játra se zeleninovou rýží
Celý kus masa očistíme, řádně osolíme a opepříme. Na rozpáleném oleji ho orestujeme ze všech stran dozlatova, s otáčením nepospícháme, počkáme až... více o Vepřové na zelenině
Kousky rebarbory promíchejte v kastrolu se 120 g cukru a vložte skořici. Nechte asi 15 minut stát. Škrob promíchejte s 1 lžící cukru. Kůru z citronu... více o Křehký dort s revení
Turistický salám oloupeme a pomeleme (rozmixujeme), pak přidáme měkký sýr, který se salámem smícháme. Vejce nastrouháme a přidáme spolu s majolkou k... více o Turistická pomazánka
Na oleji zpěníme nakrájenou šalotku se slaninou, přidáme nakrájené bulvy fenyklu, ze kterých jsme odkrojili zelené stonky a vnější hrubé vrstvy.... více o Fenyklová polévka
Nachystáme směs masa z ingrediencí. Vedle v misce si připravíme omáčku z hořčice, cibule nasekané na jemno, kečupu, kapky tabasca a pimienta. Nechcete... více o Americký hamburger
Na těsto utřeme změklé máslo s cukrem a žloutky do pěny, přidáme promíchané kakao s moukou a práškem do pečiva, nakonec lehce vařečkou přimícháme... více o Opilý Izidor - Lux
Na másle orestujeme cibuli a kořenovou zeleninu nakrájenou na kostičky, přidáme rajče (překrojené). Zalijeme vodou a necháme chvilku vařit, pak... více o Fazolková polévka II.
Dýni nakrájíme, dáme do hrnce a zalijeme vodou tak, aby byla celá ponořená. Vaříme asi 1 minutu. Potom rychle odstavíme. Přidáme 1 lžičku kyseliny... více o Dýňový kompot s ananasovou šťávou
Oloupané brambory nakrájíme na kolečka asi 2 mm silná. Na kostičky cibuli osmažíme dozlatova, přidáme sladkou a pálivou papriku, mleté maso a vše... více o Bramborová musaka
Omyjeme ředkvičky a nakrájíme na kolečka, cibuli a dáme na rozehřátou pánev. Mícháme a restujeme chvíli a trochu podlijeme a mícháme, až do sklovata... více o Smaženice z ředkviček
Cukr necháme zkaramelizovat na pánvi. Hrušky rozpůlíme a vyndáme jádřinec a položíme na karamel dolíčkem dolů. Posypeme vanilkovým cukrem, můžeme... více o Karamelové hrušky
Tuk a med rozpustíme, přidáme cukr, kakao, skořici, koření na perníky, a pak i mouku, vejce, jedlou sodu (dávám do mouky), vypracujeme těsto, které... více o Medové perníčky III.
Ušleháme 4 vejce s cukrem, postupně na střídačku opatrně přimícháme mouku smíchanou s kakaem, ořechy, prášek do pečiva a olej s vodou. Pečeme při 150... více o Řezy Pribiňáček
Okurky pořádně a hustě propíchat vidličkou, naskládat do sklenice spolu s listy a kořením. Zamíchat vodu s octem a solí, nalít na okurky, přikrýt a... více o Rychlokvašky mého manžela
Uvedené přísady smícháme a necháme alespoň 2 hodiny odležet. Množství koření se meze nekladou, záleží na každém jedinci. Poté upleskáme menší... více o Pleskačky
Všechny suroviny smícháme a pečeme v troubě asi 30 minut. Pak naložíme do skleniček a sterilizujeme 20 minut při 80 °C. Po otevření skleničky dáme do... více o Rybízový čaj
Uvařenou mrkev nastrouháme (lépe na jemno). Nejdříve si umícháme sýry, přidáme mrkev, salám a cibuli. Zvlášť si umícháme majonézu, sůl, hořčici a... více o Mrkvová pomazánka
Na oleji opražíme nadrobno nakrájenou cibuli s třetinou cukru, dokud cukr nezkaramelizuje. Potom přilejeme ocet, přidáme nakrájená oloupaná jablka,... více o Jablečné čatní
Mouku smísíme s jednou lžičkou jedlé sody, přidáme olej (já osobně používám rostlinný tuk a to spíše až tu polovinu hrníčku a plech pak už nevymazávám... více o Hrníčková rychlo - pizza - těsto
Vychladlé brambory oloupeme a nakrájíme na na kostky nebo plátky (dle zvyku). Okurku nakrájíme na tenké kolečka, posolíme, necháme pustit šťávu,... více o Rakouský bramborový salát
Na hrubém struhadle nastrouhat vejce, sýry a salám. Přidat najemno nasekanou cibuli, majolku a jogurt, osolit, opepřit, promíchat a před podáním... více o Sýrovo-vajíčková pomazánka
Koupené plátky list. těsta (pokud jsou tam 2 pláty) rozřízneme ještě na dvě půlky. Vezmeme 1. půlku a rozválíme na čtverec. Rozřízneme na čtvrtky,... více o Listové rychlé sladké tajemství
Hermelíny nastrouháme najemno, přidáme vejce, 2 lžíce strouhanky, sůl, majoránku, pepř, prolisovaný česnek a vše rozmícháme na sředně hustou hmotu.... více o Hermelínové karbanátky
Uvařená vejce podélně rozkrojíme a žloutky vydlabeme. Žloutky smícháme dobře se sekanou natí, namočeným a vynačkaným rohlíkem, 1 lžící oleja, osolíme,... více o Smažená plněná vejce
Předehřát troubu na 170 °C. Do pekáčku o velikosti asi 20x20 cm dát 4 lžíce másla a nahřát v troubě, až se máslo rozpustí, vyndat z trouby a... více o Švestkový koláč nohama nahoru
Musaka I.: Lilky nakrájíme na tenké podélné plátky, osolíme a necháme cca 30 minut vypotit. Potom je opláchneme studenou vodou a dobře osušíme. Cibuli... více o Musaka z lilku - Balkán
Maso smícháme s drobně nakrájenou cibulkou, nasekaným česnekem, ochutíme kečupem, pepřem, solí, oregánem. Lasagne vyložíme na dno pekáčku, pokropíme... více o Lasagne s masem a žampiony
Naporcujeme si kuře na 4 díly, osolíme a vložíme do pekáče. Přidáme máslo, česnek, trochu citronové šťávy a polejeme kořeněnou omáčkou. Kořeněná... více o Kuře na čtvrtek
Vše smícháme v míse, nalijeme na vymazaný, nejlépe kokosem vysypaný pekáč a upečeme. Můžeme polít čokoládovou polevou.... více o Americký koláč
Brambory oloupeme, přidáme sůl, kmín a vaříme. Když se brambory trochu povařily, přidáme drobně nakrájené kysané zelí, klobásu nakrájenou na kolečka a... více o Slovenská kapustnice
Žloutky utřeme s cukrem do pěny, postupně přidáváme mouku a tuhý sníh ušlehaný z bílků. Banány nakrájíme na špalíky, které namáčíme v připraveném... více o Smažené banány
Maso omyjeme, osušíme a potřeme solí a pepřem. Pečeme v předehřáté troubě (elektrický sporák 200 °C/plyn stupeň 3) asi 1 1/4 hodiny. Občas podlijeme.... více o Vepřová pečeně se špenátem
Cuketu očistíme a nakrájíme na kostičky, oloupanou cibuli nakrájíme najemno. Obojí 10 minut podusíme na másle, zahustíme jíškou, krátce povaříme,... více o Nudle s cuketou a šunkou