Koupili jste si uzené a zdá se vám kvůli slanosti nepoživatelné? Vyhazovat ho nemusíte, vsaďte na osvědčený trik našich babiček.
Uzené maso vložte do hrnce se studenou vodou, 5 minut povařte, následně vodu slijte, maso důkladně omyjte pod tekoucí vodou, vložte zpět do hrnce, znovu zalijte vodou a uvařte do měkka.
Pokud se vám zdá uzené opravdu přesolené, ponořte ho před samotnou tepelnou úpravou na 20 - 30 minut do směsi stejných dílů vody a mléka. Maso pak bude mít jemnější chuť a slanost zmizí.
Znáte uzené s křenovou omáčkou? Recept na tradiční lahůdku najdete ZDE.
V hrnci na trošce oleje necháme zatáhnout z každé strany omyté a očištěné krůtí maso. Po zatažení jej vyjmeme a přendáme na talíř. V hrnci orestujeme... více o Krůtí na smetaně
Množství kuskusu v poměru k hotové špenátové směsi záleží čistě na každém individuálně. Někdo má rád kuskus sušší, jiný zase krémovější, takže se při... více o Špenátový kuskus
Předehřejeme si troubu na 190 stupňů. Do velké misky dáme mouku, sůl, prášek do pečiva a promícháme. V menší misce si pečlivě rozmixujeme máslo, cukr,... více o Čokoládové sušenky (Chocolate Chip Cookies)
Vejce vyšleháme s olejem a cukrem, přidáme mouku promíchanou s práškem do pečiva a kakaem (když je příliš husté těsto, tak přidáme horkou vodu po... více o Čokoládový dort V.
Na másle osmažíme pokrájenou cibuli dosklovata. Přisypeme hrášek, nasekaný česnek a krátce také na másle osmažíme. Pak odebereme cca 50 gramů hrášku... více o Hrášková polévka se slaninou
Omyté papriky zbavené semínek a stopek společně s rajčaty (můžou být i oloupaná) a česnekem pomeleme na masovém strojku. Vše dáme do hrnce, přisypeme... více o Jednoduché zeleninovo-uzeninové toustové ragú (nejen) na topinky - sterilované
Korpus: žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme olej a zamíchanou kávu, promícháme, přisypeme mouku s kypřidlem, dobře promícháme a nakonec zlehka... více o Kávovo-smetanové "cappuccino" řezy (dort)
Olomoucké tvarůžky nastrouháme na hrubém struhadle a smícháme s mascarpone. Pak je na každém z nás, jakou příchuť pomazánky zvolí. Buď do pomazánky... více o Olomoucká pomazánka s mascarpone - zdravě a chutně
Pokud nemáte rádi rajskou omáčku a hledáte omáčku k plněným paprikám, našli jste. Ingredience na plněné papriky nenajdete v seznamu, ale níže v... více o Papriková smetanová omáčka
Rajčata, papriku a chilli papričky nakrájíme na kostičky, cibuli a česnek najemno a vložíme do mísy. Přidáme nasekaný koriandr, olivový olej a štávu z... více o Mexický salát Pico de Gallo
Mouku dáme do mísy, uprostřed uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, přidáme lžíci cukru a zalijeme částí vlažného mléka. Trošku promícháme a... více o "Rozetky" - šneci s tvarohem a švestkami
Na velké pánvi rozehřejte olej a 3-4 smažte nakrájenou cibuli. Pak přidejte na kousky nakrájená kuřecí prsa a restujte, dokud povrch kuřete nezezlátne... více o kuřecí pilaf s kari
Připravíme si potřebné ingredience. Na pánev: Nasekáme si cibuli (cibuli a půl) a nakrájíme oloupané česnekové stroužky na cca 0,3 cm plátky. Do této... více o Cibulovo-česneková polévka
Kuskus nechte nabobtnat ve vroucí osolené vodě podle návodu na obalu (obvykle tak 3 minuty stačí). Pažitku propláchněte a nakrájejte na kousky.... více o Omeleta s kuskusem
Vejce s cukrem šleháme v horké vodní lázni asi 5 minut. Pak lázeň odstavíme a šleháme do husté pěny. Nakonec vmícháme prosátou mouku a kakaem a... více o Harlekýn
Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme olej, vodu, mouku s kypřidlem a kakao. Vše dobře promícháme a nakonec vmícháme i tuhý sníh z bílků. Těsto... více o Kakaové řezy s krémem
Ravioly připravte podle návodu na obalu. Na omáčku rozehřejte máslo. Zaprašte moukou, osmažte, zalijte studeným mlékem a zvolna povařte asi 15 minut.... více o Sorrentinos, ravioly se sýrovou omáčkou
Do 100 ml vlažného mléka dáme cukr, rozdrobíme droždí a necháme vzejít kvásek. Do mísy prosejeme mouku, přidáme sůl a promícháme. Pak přidáme kvásek,... více o Croissanty s čokoládou
Mléko, 15 g cukru a kakao dejte do kastrolu a pomalu uveďte do varu. Mezitím v míse utřete žloutky s dalšími 15 g cukru do pěny buď ruční, nebo... více o Čokoládové suflé
Chřest omyjte, odřízněte hlavičky, stvoly rozkrojte a povařte 7 minut v osolené vodě. Nechte okapat. Rozehřejte 1 lžíci oleje a krátce na něm osmažte... více o Chřestový salát s kozím sýrem
Srdce opláchneme a vaříme v osolené vodě s menší částí cibule a 2 bobkovými listy doměkka. Pak srdce nakrájíme na slabé nudličky a vývar přecedíme.... více o Srdce na smetaně
Mouku dáme do mísy, uděláme důlek, do něj rozdrobíme droždí, přidáme lžíci cukru, trochu smetany a necháme droždí rozpustit. Pak přidáme ostatní... více o Skořicové rohlíčky
Z ingrediencí na těsto vypracujeme hladké těsto, které necháme zabalené ve folii odpočinout v lednici, alespoň půl hodiny. Pak těsto rozválíme(cca 4... více o Slané tyčinky se šunkou
Syrové a vařené brambory nastrouháme, přidáme vajíčko, mouku, sůl a olej, řádně promícháme. Přidáme na kostičky nakrájené rohlíky. Namočenýma rukama... více o Bavorský knedlík
Do tvarohu dáme rozmačkaný česnek a dle chuti dosolíme. V jednoduchosti je síla :-)... více o Česneková pomazánka z tvarohu
Máslo dáme do kastrůlku a na ohni rozpustíme, přidáme kmín a tvarůžky (buď předem nakrájené na kousky nebo je lžící rozmělníme v kastrůlku). Posypeme... více o Tvarůžková pomazánka (vařená, jednoduchá)
V hrnci smícháme mléko, cukr, máslo a kakao. Tuto směs necháme na mírném ohni a za stálého míchání vařečkou krátce povařit. Potom odstavíme z plotny a... více o Vídeňská vařená bábovka
Na oleji zpěníme cibulku, na to vhodíme propláchnutou syrovou rýži a trochu osmahneme, až se přestane lepit ke dnu kastrolu. Do rýže zamícháme maso... více o Rychlé rizoto z uzeného kuřete
Nakrájíme česnek na drobno, cibuli na kroužky, nivu a rajčata na plátky. Na oleji necháme zpěnit cibuli a česnek, přidáme plátky rajčat, opepříme je a... více o Volská oka speciál
Zamíchat cukr a droždí s 200 ml vlažné vody, nechat 10 minut. Přidat mouku, sůl a olej, promíchat, nechat opět 10 minut. Promíchat, rozválet na plát... více o Minipizzy
Vypracovat těsto a vyválet 4 placky velikosti plechu. Péct na pečícím papíře nebo hodně vymaštěném plechu (papír je lepší). Ušlehat krém ze všech... více o Medové řezy ze 4 placek
Brambory a šunku nakrájíme na malé kostky, osolíme, opepříme a promícháme. Dáme do vymazaného pekáčku a zalijeme smetanou, do které jsme zamíchali... více o Zapečené brambory se smetanou
Ovoce rozpůlíme, vypeckujeme, posypeme cukrem, zalijeme octem a uložíme na 12 hodin do chladu. Pak ovoce vložíme do teflonového hrnce a vaříme 4-5... více o Švestková povidla bez míchání
Rozmícháme všechny ingredience a naklepané maso do něj na 24 hodin ponoříme. Potom jen obalíme ve strouhance a na předehřátém oleji pomalu smažíme.... více o Maso v jogurtu
Listové těsto rozválíme na dva pláty a každý zvlášť upečeme. Po upečení okraje zarovnáme nožem, odřezky rozdrtíme. Salko vyšleháme s máslem, polovinu... více o Napoleon řezy II.
Dopředu namočené fazole uvaříme skoro do měkka, přidáme na kostky nakrájené brambory, na kolečka nakrájenou mrkev a vaříme, dokud nejsou brambory... více o Fazolová polévka II.
Zpracujeme na vále v těsto. Z těsta tvoříme malé kuličky, do každé vtlačíme důlek (obráceným náprstkem, obrácenou vařečkou apod.) a upečeme v mírně... více o Zamilovaná očka
Cuketky nakrájíme na kostičky nebo kolečka dle libosti a polovinu dáme na pekáč. Osmažíme cibulku, přidáme mleté maso a opékáme, než se vydusí na tuk.... více o Musaka z cuket
Vše smícháme a používáme na vše, k čemu si myslíme, že by to mohlo být dobré. Např. Smažený sýr, řízek, smažená cuketa, na brambory apod.... více o Pikantní dresing 1 2 3 4 5
Maso jemně osolíme, opepříme a obalíme v zázvoru. Celé maso potřeme olejem a necháme odležet na 24 hodin. Špek nakrájíme na kostičky a vyškvaříme do... více o Hovězí maso na zázvoru
Z mouky, tvarohu, másla, cukru, vajec (příp. mléka, když máme jen 1 tvaroh), vanilkového cukru, vajec namočených rozinek i s rumem a oběma prášky... více o Velikonoční tvarohový mazanec
V masoxu uvaříme nadrobno pokrájené brambory, trošku osolíme. Pak přidáme kysané zelí a nakrájenou klobásku, zamícháme a přidáme přibližně 4 bobkové... více o Rychlá zelňačka
Mouku prosijeme do mísy, přidáme cukr a osolíme. Uprostřed uděláme důlek, rozdrobíme do něj droždí, přidáme trochu cukru, zalijeme několika lžícemi... více o Dukátové buchtičky III.
Rozpustíme máslo, přidáme cukr, vodu a kakao. Mícháme až se přísady spojí. Odebereme stranou necelý hrneček směsi. Do zbylého základu přidáme... více o Fofr koláč
Cukr smícháme se žloutky, vanilkovým cukrem a potom s olejem. V druhé míse smícháme mouku s práškem do pečiva a smícháme vše dohromady. Přidáme mléko,... více o Olejová bábovka
Z bílků ušleháme hodně tuhý sníh, přidáme cukr a ještě zašleháme. Potom přidáváme střídavě po lžících mouku a prochladlé rozehřáté máslo a lehce... více o Bílkový chlebíček
Omytou a očištěnou zeleninu nakrájíme na malé kostičky. Na rozehřátém oleji necháme zesklovatět cibuli, přidáme mrkev, celer a za stálého míchání... více o Italská omáčka
Do mixéru vsypeme opáchnuté maliny (4 lžíce necháme na ozdobu), přidáme cukr, bílek, zalijeme vychlazeným mlékem a mixujeme, až se vytvoří lehká pěna.... více o Malinový koktejl
Do mísy prosijeme mouku. Uprostřed vyhloubíme jamku a do ní rozdrobíme droždí. Přelijeme třemi lžícemi vlažného mléka, posypeme lžičkou cukru a... více o Ovocné koláče
Tvarůžky pomeleme s vejci a vymícháme nebo vyšleháme s margarínem, cibulkou a hořčicí. Upravíme do libovolného tvaru a ozdobíme dílky rajčat a zelenou... více o Vajíčková lahůdková pomazánka