Koupili jste si uzené a zdá se vám kvůli slanosti nepoživatelné? Vyhazovat ho nemusíte, vsaďte na osvědčený trik našich babiček.
Uzené maso vložte do hrnce se studenou vodou, 5 minut povařte, následně vodu slijte, maso důkladně omyjte pod tekoucí vodou, vložte zpět do hrnce, znovu zalijte vodou a uvařte do měkka.
Pokud se vám zdá uzené opravdu přesolené, ponořte ho před samotnou tepelnou úpravou na 20 - 30 minut do směsi stejných dílů vody a mléka. Maso pak bude mít jemnější chuť a slanost zmizí.
Znáte uzené s křenovou omáčkou? Recept na tradiční lahůdku najdete ZDE.
Nadrobno nasekanou cibulku a česnek opečte na másle dozlatova, zaprašte moukou a upražte světlou jíšku. Zalijte ji vývarem, přiveďte k varu. 15 minut... více o Hrachová polévka
Marináda: v malém kastrolku svaříme za stálého míchání olej, kečup, hořčici, worcester a lák. Salám nakrájíme na slabé nudličky a dáme do mísy.... více o Zbojnický salát
Kuřecí maso pokrájíme na menší kostky nebo slabší nudličky, které osolíme a opepříme. V pánvi s troškou rozpáleného oleje osmažíme za občasného... více o Tortilla s kuřecím masem a špenátem
Z oleje, medu, balzamika a chilli vloček umíchejte zálivku. Sýr halloumi nakrájejte na plátky o tloušťce asi 5 mm a nasucho ogrilujte z obou stran... více o Halloumi z grilu na salátu
Polohrubou mouku nasypeme do mísy, uprostřed uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, které posypeme cukrem, přilijeme trochu vlažné vody, mírně... více o Italské uzly ala focaccia "fokáča"
Pohanku propláchneme, zalijeme vývarem asi centimetr nad pohanku a dle návodu uvaříme cca 12 minut doměkka společně s nastrouhaným nebo nasekaným... více o Hlíva s pohankou
Začneme tím, že dýni zbavíme měkkého prostředku a oloupeme ji. Nakrájíme ji na kostičky asi 25 x 25 mm a v hrnci je zalijeme studenou vodou. Vaříme,... více o Americký dýňový koláč
Čerstvé meruňky vypeckujte, můžete použít i kompotované, ty slijte (nálev si můžete nechat na případné doslazení). Nakrájejte je na kousky. Zázvor... více o Horké zázvorové smoothie s mrkví
Kuřecí prsa pokrájíme šikmo na menší medailonky nebo je prořízneme a uděláme z jednoho dva slabší řízky. Takto připravené maso okořeníme a osolíme dle... více o Kořeněné kuřecí řízky v těstíčku
Špek s velkou oloupanou cibulí pokrájíme na drobno a společně osmažíme dorůžova. Přidáme vypraný pokrájený špenát nebo přisypeme mražený, dochutíme... více o Dušený listový špenát na špeku (slanině)
Fazolky krátce spaříme ve vroucí osolené vodě a scedíme. Maso pokrájíme na plátky, po stranách nakrojíme, aby se při smažení nezkroutilo, naklepeme,... více o Přírodní plátek s fazolkami
Na másle osmažíme pokrájenou cibuli dosklovata. Přisypeme hrášek a také ho krátce smažíme. Pak odebereme trochu kuliček hrášku stranou (cca 40 gramů),... více o Hrášková polévka - smetanová
Quinou propláchněte a vařte 8 až 10 minut v mírně osolené vodě. Sceďte a nechte okapat na cedníku. Cibuli a petržel nasekejte najemno, rajčata a olivy... více o Salát z quinoy a sušených rajčat
Vejce nastrouháme na hrubém struhadle do misky, přidáme drobně pokrájenou cibulku a šunku, sýr a Floru (můžeme použít i změklé máslo). Vše dobře... více o Sýrovo-vaječná pomazánka
Upečte piškotový korpus. Existuje spousta rad i různých receptů - pokusím se tedy něco shrnout a napsat, jak jsem to dělala já (a povedlo se to).... více o Luxusní punčák
Polohrubou mouku v míse smícháme s vanilkovým cukrem, solí a citronovou kůrou. Ve středu mouky uděláme dolíček, do kterého rozdrobíme kostku droždí,... více o "Buďáky" - švestkové bochánky (buchty)
Vejce, máslo, mouku, cukr a kypřící prášek smíchejte a vyšlehejte do jemné konzistence. Kakao smíchejte s vodou, až vznikne hustší pasta a tu... více o Božský čokoládový dort
Vyšleháme změklé máslo, cukr a citronovou kůru, dokud směs není nadýchaná a jemná (cca 5 minut). Pak přidáme mouku, pořádně promícháme. V jiné misce... více o Citronové muffiny
Na kostky nakrájené brambory dejte vařit asi s litrem vody. Přidejte k nim nakrájenou klobásku a bobkový list s novým kořením. Vejce uvařte natvrdo.... více o Bramborová (úková) omáčka
Zaděláme kvásek (já roztírám droždí na kašičku s cukrem a poté přidávám další suroviny), přidáme do mísy s moukou, solí, kmínem octem, vodou a... více o Dalamánky z chlebové mouky
I když jeho příprava není zrovna z rodu těch „hotovo za 15 minut“, přesto se čas věnovaný magické přeměně mouky a másla v křehounké lístkující těsto... více o Listové těsto dle časopisu F.O.O.D.
Očištěnou zeleninu nakrájíme na velmi drobno, vložíme do hrnce. Přidáme propláchnutou čočku, bobkový list a zalijeme 8 dl studené vody, nesolíme.... více o Jednoduchá polévka z červené čočky pro děti i dospělé
Větší a hlubší pekáč (cca 20 x 35 cm) vymažeme máslem a následně vyložíme pečícím papírem (výborně k nádobě přilne). Mrkev oloupeme a nastrouháme na... více o Mrkvový koláč BILLA
Těstoviny uvaříme dle návodu v osolené vodě se lžící oleje. Pak scedíme. Jemně pokrájenou cibuli osmažíme na trošce oleje, přidáme zpěnit nasekaný... více o Bezmasé těstoviny - výborné
Základní verze: Okurku oloupeme a pokrájíme na malé kostičky. Dáme do mísy, dle chuti osolíme a opepříme, přidáme tvaroh, posekaný čerstvý kopr a... více o Okurkovo-tvarohový salát s koprem
Na pomaštěnou folii dáme polovinu směsi z mletého masa, šlehačky, solamylu, soli, pepře. Potřeme hořčicí, nandáme osolená nebo okořeněná vejce, která... více o Plněná sekaná z bůčku
Sáčky s rýží vložíme do vroucí osolené vody a přidáme 1/2 polévkové lžíce kari koření. Vaříme dle návodu. Mezitím osmahneme cibuli, pokrájenou na... více o Zeleninové kari
Mrkev a vysočinu orestujeme na oleji - lžíce oleje stačí, vysočina tuk dodá sama, přilijeme litr vody, přidáme brambory, bujon a česnek. Před... více o Česnečka z Vysočiny
Cibulku orestujeme na trošce oleje do zlatova, přidáme maso na kousky smíchané s kořením. Osmahneme, osolíme, vmícháme protlak a dusíme do měkka.... více o Cizrna s kuřecím masem
Červenou řepu ve slupce uvaříme do měkka, oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Přidáme sůl, pepř, nastrouhaný sýr, rozmačkaný česnek a lučinu.... více o Pomazánka z červené řepy II.
Máslo, žloutky a oba cukry ušleháme do pěny, přidáme mouku a sníh z bílků. Nakonec přimícháme rozinky a kůru. Dáme do vymazané a vysypané formy (dávka... více o Jiříkův biskupský chlebíček
Ideální je samozřejmě použít bio suroviny. Troubu předehřejeme na 220 °C. Mouku smícháme s vločkami, solí, sodou, klíčky a semínky. Přidáme podmáslí,... více o Rychlý domácí celozrnný špaldový chléb
Cibuli nakrájíme na drobno a zpěníme na oleji, po chvíli přidáme i rozetřený česnek. Poté vložíme na kostičky nakrájenou sekanou a osmahneme,... více o Omáčka na špagety III.
Ingredience vložíme do pekárny v uvedeném pořadí a zapneme program Základní, velikost II, barva kůrky střední.Po upečení vyklopíme z formy a necháme v... více o Chléb skoro jako Šumava
Vajička rozklepneme do 1/2 litrového hrnku, zalijeme studenou vodou a rozmícháme. Na pánvi osmažíme do sklovata jemně nakrájenou cibulku a přidáme... více o Drožďová pomazánka - Dědův recept
Máslo utřeme s cukrem, přidáme postupně vejce, pak mouku s práškem do pečiva a nakonec koňak a čokoládu. Pečeme asi hodinu na 175 °C.... více o Čokoládová bábovka s vaječným koňakem
Nejdříme připravíme klasický špenát. Potom připravíme palačinky (bez cukru). Když máme obojí hotovo, palačinky naplníme špenátem, vložíme do... více o Zapečené palačinky se špenátem
Rohlíky nakrájíme na kostky a zalejeme mlékem. Chvíli necháme odstát, potom přidáme mouku s práškem, žloutky, osolíme a přimícháme sníh z bílků.... více o Knedle v hrnečku
Na těsto: vyšleháme žloutky s cukrem, přidáme tuhý sníh z bílků a mouku s kypřícím práškem. Těsto dáme na plech (peču na pečícím papíře) a upečeme.... více o Mandarinkové řezy
Žampiony očistíme, nakrájíme na plátky. Nakrájenou cibuli orestujeme na oleji, přidáme žampiony, okořeníme a dusíme. Hermelínům skrojíme vršky,... více o Plněný hermelín II.
Tvaroh umícháme s cukrem, vanilkovým cukrem, a trochu podle potřeby zředíme mlékem. Směs nesmí být moc řídká spíše hustší. Starší rohlíky podélně... více o Zákusek chudých
Všechny přísady dáme do misky, dobře promícháme a nalijeme do dobře vymazané a strouhankou vysypané formy. Pečeme v mírně vyhřáté troubě. Pro... více o Levná a rychlá bábovka
Křehké těsto: všechny přísady dáme do misky a ručním hnětačem zpracujeme v hladké těsto. Těsto vložíme na hodinu do chladničky. Vyválíme na pomoučeném... více o Sýrové pečivo
Maso nakrájíme na kostky. Na másle osmažíme nasekanou cibulku, přidáme utřený česnek, ocet a citrónovou šťávu a pražíme. Po chvilce přidáme maso a... více o Vepřové kari
Krůtu důkladně omyjeme a osušíme. Nasekanou cibuli zesklovatíme na rozehřátém margarínu. Toasty nakrájíme na kostičky a promícháme s cibulí,... více o Krůta po americku
Bůček omyjeme, osušíme a ostrým nožem v něm vytvoříme kpasu. Housky nakrájíme na kostičky, postříkáme mlékem, přidáme nadrobno pokrájené uzené maso,... více o Nadívaný vepřový bůček
Do majonézy vmícháme hořčici, přidáme hlávkový salát nakrájený na nudličky, na kostičky nakrájené maso z kuřete (bez kůže), nakrájené rajčata a vše... více o Kuřecí salát
Maso opláchneme nakrájíme kostky, osolíme a poprášíme moukou. Na kostičky nakrájené cibule osmahneme na rozpáleném oleji, přidáme maso, podlijeme... více o Hovězí guláš se zeleninou
Žloutky utřeme s cukrem do pěny, postupně přidáváme mouku a tuhý sníh ušlehaný z bílků. Banány nakrájíme na špalíky, které namáčíme v připraveném... více o Smažené banány
Roštěnky omyjeme, odblaníme, po obvodu nařízneme a naklepeme. Prudce je po obou stranách opečeme na rozpáleném oleji. Vyjmeme, osolíme, opepříme a... více o Roštěnky Esterházy