Máte rádi pokrmy z hub? Pak jste možná už slyšeli o tom, že by se neměly konzumovat s alkoholem. Jde o poměrně rozšířený mýtus, pravda je ale trochu jiná.
U většiny obvyklých druhů hub totiž platí, že pokud pokrm z nich zapijete sklenicí piva, rozhodně vám špatně nebude. Naopak. V oblíbeném chmelovém moku je totiž obsažena chmelová hořčina, která napomůže trávení a zrychlí ho, takže vám po jídle nebude těžko. Nic se nestane ani když si dáte sklenku vína. I tady ale platí, všeho s mírou. Tvrdý alkohol si ale raději odpusťte, mohlo by vám být těžko.
Praktické rady, jak nejlépe zpracovat houby, najdete ZDE.
Pozor si dejte, pokud domů přinesete hřib koloděj, který je dokonce za syrova mírně jedovatý, vždy se doporučuje ho tepelně upravovat alespoň 30 min. Ani po dostatečně dlouhé úpravě ale pokrmy z něj kvůli potenciálním žaludečním potížím nikdy s alkoholem nekombinujte.
S alkoholem si ale opravdu nerozumí hnojník inkoustový. V této houbě se nachází koprin, který brání rozkladu ethanolu v organismu, takže po požití alkoholu dochází k otravě acetaldehydem. A podobně je na tom také řada halucinogeních hub.
15 skvělých receptů na přípravu pokrmů z hub najdete ZDE.
Cibulku lehce opražíme na másle. Přidáme brambory s mrkví nakrájené na kostičky. Dále přidáme brokolici rozebranou na růžičky. Prohodíme v hrnci a... více o Brokolicová polévka
Remosku o průměru cca 30 cm si vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou nebo ji vyložíme pečícím papírem. Změklé máslo si vyšleháme s cukry do pěny,... více o Ořechové řezy s polevou z remosky
ovesné vločky, semínka, corflakes, ořechy rozprostřete na plech a dejte upražit do trouby (asi 10 minut při teplotě 160 °C). V hrnci povařte máslo,... více o Výborné müsli - tyčinky
1. Nakrájíme si cuketu, lilek, dýni a rajčátka na stejně velká kolečka (já to dělám pomocí ručního kráječe) a necháme si stranou. 2.Na rozpálenou... více o Zeleninové ratatouille
Šalotky nakrájejte na proužky, česnek na tenké plátky. Hřbet ze všech stran osolte a opepřete. Pak jej poprašte hladkou moukou a zprudka zatáhněte na... více o Králičí hřbet v hořčičné omáčce
Zralé avokádo rozkrojíme, pecku vyloupneme a dužinu vyškrábneme lžící ze slupky. V misce ji dobře rozmělníme vidličkou a prošleháme s ostatními... více o Jednoduchá avokádová pomazánka
Kuřecí díly osolíme (můžeme o trochu více než běžně) a ochutíme buď tymiánem nebo medvědím česnekem. Naskládáme je do pekáčku nebo zapékací mísy, do... více o Bylinkové kuře (králík) pečené na hlívě
Nejprve uvaříme pudink, do kterého přidáme vanilkový cukr. Následně dáme vychladnout. Připravíme si listové těsto, které rozválíme. Následně... více o Pudinkové šátečky
Vejce si vyšleháme s cukry do pěny, přilijeme rum, vlažné mléko a tuk, promícháme a nakonec vsypeme mouku s kypřidlem a opět vše dobře promícháme. Do... více o Broskvové (meruňkové) muffiny
Zeleninu smícháme, přidáme sušená rajčata, posypeme semínky a navrch nadrobíme kozí sýr. Doporučuji použít sušená rajčata naložené v oleji s česnekem.... více o Rychlý salát s kozím sýrem
Předehřejeme si troubu na 170°C. Rospustíme máslo a smícháme s vlažným mlékem. Vedle v misce rozdrobíme kostku droždí a rozmícháme s mlékem a máslem.... více o Skořicové šneky
Ingredience na marinádu smíchejte. Kuřecí prsíčko překrojte na stejně tlusté plátky a nechte marinovat alespoň 2 hodiny. Uvařte nudle podle návodu.... více o Kuře po sečuánsku
Těstoviny uvaříme dle návodu, scedíme a dáme do mísy. Cibuli na oleji osmažíme dosklovata, přidáme osmažit maso, pak osolíme a opepříme a dáme do mísy... více o Špenátové těstoviny se sýrem - zapečené
Celer očistíme a strouháme na malém struhadle, průběžně zakapáváme citronem, aby nezhnědl. Do nastrouhaného celeru přidáme sýr, majonézu a protlačený... více o Celerová pomazánka s česnekem
DORT: Mléko s vločkami přivedeme k varu a asi dvě minuty povaříme. Odstavíme hrnec z plotny a přidáme vajíčko a med. Vlijeme do dortové formy vyložené... více o Zdravý ovesný dortík
Nudle připravte podle návodu. Pozor - některé se musí před vařením samotným namočit do studené vody. Krůtí maso nakrájejte na nudličky. Na pánvi... více o Krůtí s rýžovými nudlemi
Maso nakrájíme na nudličky, poté ho okořeníme solí a kari kořením. Přidáme sójovou a ústřicovou omáčku s kapkou oleje. Necháme odležet. Během smažení... více o Čína s kuřecím
Těstíčko: Máslo a vodu se solí uvedeme v hrnci k varu, pak za stálého míchání vsypeme všechnu mouku a budeme míchat tak dlouho, dokud nebude těsto... více o Bochánky z odpalovaného těsta
Kuře omyjeme a rozdělíme na části. (stehýnka, prsíčka). Předehřejeme troubu na 200°C. Maso osolíme, okmínujeme, posypeme mletou paprikou a... více o Nejlehčí pečené kuře a brambory
Kuře opláchneme a rozdělíme na 4 díly, aby se rychleji propeklo. Vložíme do zapékací mísy a připravíme si směs na kuře. Do misky si připravíme cibuli... více o Kuře ala Kanada
1. Do mísy prosijte mouku a utvořte v ní důlek. Rozmíchejte vejce, vodu,olej, sůl a citronovou šťávu a vlijte do důlku. Hmotu začněte zpracovávat od... více o Tažený štrůdl (závin)
Zelí pokrájíme nadrobno, osolíme a pod pokličkou podusíme s troškou vody, kterou po změknutí zelí slijeme. Horké dušené zelí posypeme hrubou moukou,... více o Placičky z hlávkového zelí s česnekovým dipem
Guanciale (sušená slanina) nakrájíme na kostičky. Špagety dáme vařit dle návodu, mezitím v pánvičce osmahneme Guanciale za občasného míchání dozlatova... více o Spaghetti Carbonara – La ricetta tradizionale
Žloutky si vyšleháme s cukrem do pěny. Pak vmícháme olej, vodu, přisypeme kakao s moukou a kypřidlem do perníku,promícháme a nakonec zlehka vmícháme... více o Rychlá perníková roláda
Tvaroh, smetanu a majonézu dobře našleháme. Přidáme jemně nakrájený nebo nastrouhaný pórek, osolíme a opepříme.... více o Jemná pórková pomazánka
Očištěnou a oloupanou rebarboru nakrájíme na malé kousky a prolijeme vařící vodou, necháme vychladnout. V míse s mícháme všechny přísady a pečlivě... více o Dia jogurtové řezy s rebarborou
Kuře pokrájíme na porce, osolíme a obalíme v těstíčku, připraveném z vajec, mouky, mléka, hrášku, šunky a soli-dle chuti. Hned po obalení smažíme v... více o Kuře smažené v pařížském těstíčku
Hranolky dáte upéct do trouby (nejlépe horkovzdušná), jakmile je upečete(dle návodu), rozdělíte je na talíře, posypete kořením na hranolky, polijete... více o Hranolky se sýrem
Maso očistíme, osolíme a okmínujeme. Cibuli nakrájíme nadrobno. V papiňáku rozpálíme sádlo (nebo olej) a maso na něm ze všech stran zprudka opečeme.... více o Vepřová "pečeně" v papiňáku
Gnocchi dáme vařit dle návodu (až vyplavou na hladinu, jsou hotové). Rozehřejeme olivový olej na větší pánvičče, přidáme cibuli a zesklovatíme. Poté... více o Gnocchi alla casa
Slaninu a cibuli nakrájíme na jemno a osmahneme na másle, přidáme 1 l vývaru na kostičky nakrájené oloupané brambory a kukuřici. Necháme povařit, až... více o Americká kukuřičná polévka
Cibulku osmahneme do zlatova, přidáme nakrájený česnek a mleté kuřecí a osmahneme. Zalijeme vývarem, chvilku podusíme, přidáme nakrájenou papriku,... více o Chilli con carne od Camm
Těsto vypracovat, rozválet (není potřeba nechat kynout), tak asi na 1,5-2 cm. Nastrouhat na něj jednu třetinu Palmarínu a jednu bramboru. Poskládat a... více o Bramborové pagáče
Arašídy jemně umeleme a z uvedených surovin zpracujeme těsto, které necháme v ledničce odpočinout. Poté vyválíme plát malinko hrubší než jako na... více o Arašídové cukroví
Halušky: na jemno nastrouháme brambory, nesléváme přebytečnou tekutinu, přidáme vejce, sůl a rozmražený špenát. Špenát stačí rozmrazit při pokojové... více o Selské halušky špenátové
Celer oloupeme, očiistíme a nastrouháme nahrubo, zakapeme citronovou šťávou, přidáme na malé tenké proužky nakrájené tyčinky (tyčinku překrojím na 3... více o Celerová pomazánka III.
V míse smícháme 110 g mouky, 2 vanilkové cukry, 150 g cukru a 2 žloutky. Ze 2 bílků ušleháme sníh se špetkou soli a opatrně ho vmícháme do směsi. Vše... více o All exclusive s jahodami
Žloutky utřeme s cukrem do pěny. Za stálého míchání postupně přidáváme po lžicích olej, vodu a mouku. Nakonec lehce vmícháme sníh ze 4 bilků,... více o Bábovka s olejem
Cibuli jemně nakrájíme a společně s brokolicí na růžičky opečeme na oleji. Zalijeme vodou, přidáme brambory, česnek a koření. Necháme vařit do... více o Brokolicová polévka s brambory
Ingredience zpracovat a nalít do kuláté formy na koláč. Výborné jsou na tom čerstvé borůvky nebo jahody. Posypku nadrobit na ovoce a péct při 180-190... více o Jogurtový koláč II.
Nejprve si klasickým způsobem upečeme palačinky, ti co mají čas, si samozřejmě udělají domácí (na slano). Na pánvi v rozpáleném oleji orestujeme... více o Vynikající zapečené palačinky
Borůvky vložíme do malého hrnce, přidáme vodu a krystalový cukr. Ohříváme dokud se cukr nerozpustí. Přihodíme maliny a jahody nakrájené na plátky,... více o Zmrzlinové palačinky s lesním ovocem
Z mouky, másla, cukru, žloutků a kůry zpracujeme těsto a dáme na hodinu odpočinout do ledničky. Pak vyválíme placku, kterou pomocí válečku přeneseme... více o Rybízový linecký koláč
Na másle osmahne cibuli dozlatova, přilijeme vodu, přidáme brokolici a brambory, trochu osolíme a uvaříme do měkka. Několik drobných růžiček brokolice... více o Jednoduchá brokolicová polévka
Cibuli, salám, okurku nasekáme v robotu. V misce si rozmačkáme rybičky, přidáme směs z robota, máslo, majolku, lžičku hořčice, tak 1/3 tvarohu (podle... více o Rybí pomazánka s tvarohem
- z mléka a kvasnic udělat kvásek - brambory nastrouhat - vymačkat vodu - přidat kvásek, vejce, sůl, pepř, kmín, majoránku, houby - přisypávat... více o Kynutá cmunda
Nadrobno nakrájenou cibuli osmahneme na másle a necháme vychladnout. Brambory oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle, necháme chvíli odstát a... více o Boubínské bramboráčky
Lososa nakrájíme na kostičky a smícháme s jemně nakrájenou cibulí, nasekaným koprem, dochutíme solí, pepřem a pokapeme olejem. Dáme na 20 minut... více o Tatarský biftek z lososa
Listové těsto rozdělíme na dva stejné díly. Na pomoučeném válu je rozválíme na pláty asi 2 mm silné. Ty přeneseme na plech a v dobře vyhřáté troubě... více o Listové řezy s krémem
Kuře omyjeme, naporcujeme a osolíme. Zeleninu očistíme a nakrájíme na větší kousky. Cibuli a česnek na plátky. Do nádoby s přiléhací poklicí dáme... více o Kuře v kořenové zelenině