Smažák s hranolky nebo vařenými brambory a tatarkou je česká specialita, kterou miluje snad každý. I proto ho najdete na jídelním lístku téměř každé restaurace. Pokud si ho ale budete připravovat doma, bude se vám hodit pár praktických tipů, jak na to, aby samotný obsah strouhanky neskončil vyteklý na pánvičce.
Využijte trik, který používají profesionální kuchaři. Jednotlivé porce sýra dejte před obalováním asi na 15 - 20 minut do mrazáku. Nejenže se vám s ním potom bude lépe pracovat, ale zabráníte vytékání během smažení.
Důležitý je také silný trojobal, který roztékající se sýr udrží uvnitř. Proto sýry obalujte nadvakrát a to tak, že obalený kousek znovu namočíte do vajíčka a následně do strouhanky. Pokud nemáte rádi silnou vrstvu osmažené krusty, přimíchejte do strouhanky polohrubou mouku. Díky ní bude vrstva strouhanky tenká, ale zároveň pevná. A když místo celeho vajíčka našleháte na obalování jen samotný bílek, bude ještě pevnější.
A v neposlední řadě věnujte pozornost správnému smažení. Základem je dostatečné množství správného tuku, ať už je to sádlo, řepkový olej nebo ztužený tuk na smažení. Důležité je, aby hladina dosahovala nejlépe až do výšky smaženého sýra, tak se totiž okamžitě po vložení do horkého tuku trojobal "zatáhne" i na bocích, kde sýr nejčastěji vytéká. Pozor si dejte na dostatečnou teplotu, tuk by měl být rozpáleny, aby se sýr smažil prudce.
Co se jedlo za "totáče" a milujeme to i dnes? Recepty, které přežily pád komunismu, najdete ZDE.
Remosku o průměru cca 30 cm si vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou nebo ji vyložíme pečícím papírem. Změklé máslo si vyšleháme s cukry do pěny,... více o Ořechové řezy s polevou z remosky
Květák (brokolici) rozebereme na růžičky, ze kterých odstraníme co nejvíce košťálu, které krátce (dle velikosti růžiček) povaříme v osolené vodě cca 1... více o Grilovaný květák (brokolice)
Řapíkatý celer používáme zásadně čerstvý, křehký a křupavý. Pro starší, který je gumový a povadlý tu není prostor, protože bychom ho po tepelné úpravě... více o Grilovaný řapíkatý celer
Na sádle orestujte nasekanou cibuli a kostky uzeného. Vmíchejte nakrájenou plec, osolte, opepřete a orestujte. Podlijte vodou, zredukujte, zaprašte... více o Segedínský guláš - F.O.O.D.
Z oleje, citronové šťávy i kousků citronové kůry (postačí pár hoblinek žluté kůry) nasekaného česneku a bylinek vymícháme v hlubokém talíři marinádu,... více o Losos (nejen) v bylinkách
Hladkou mouku smícháme v míse s moučkovým a vanilkovým cukrem. Přidáme mleté škvarky, vejce a mléka jen tolik, abychom nám zpracováním všech surovin... více o Křehké škvarkové pracny
Z naporcovaného kuřete sundáme kůži, maso osolíme a osmažíme v pekáči na rozpuštěném másle s troškou oleje ze všech stran. Maso po osmažení vyndáme... více o Kuře (králík) v pikantní omáčce
Ovesné vločky, mouku, sodu, cukr a skořici promícháme, přidáme na kousky pokrájené změklé máslo, vsypeme brusinky, nasekané ořechy a vejce. Prohněteme... více o Ovesné cookies s brusinkami
Mouku smícháme v míse se solí a citronovou kůrou, uprostřed uděláme důlek, do něj rozdrobíme droždí, na droždí nasypeme vanilkový cukr a zalijeme... více o Jablečné / Hruškové kynuté knedlíky
Recept na zadělávanou cibuli nebo cibulovou omáčku se moc neliší, tak jsem spojil dva recepty v jeden. Pokud chceme omáčku, budeme pouze přidávat o... více o Cibulová sladkokyselá omáčka / zadělávaná cibule
Králíka si očistíme, omyjeme, rozporcujeme na menší díly, které naložíme alespoň na hodinu do marinády umíchané ze lžíce oleje, 3 lžic sojové omáčky a... více o Asijský králík - jednoduše a chutně
Mleté maso (vepřové, hovězí či drůbeží) dáme do mísy, přidáme nastrouhaný česnek, zázvor, žloutek, sojovou (rybí) omáčku, pepř. Pokud více solíme,... více o Asijské smažené kuličky (šišky)
Ovesné vločky namočíme přes noc do mléka. Ráno je krátce a ne příliš zprudka povaříme s tím, co máme rádi - pár rozinek, nasekaných oříšků, skořice,... více o Jednoduchá ovesná kaše - zdravě a chutně
Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny. Přidáme vodu s olejem, mouku s kypřidlem, vše dobře promícháme a nakonec zlehka vmícháme i tuhý sníh z bílků.... více o Ananasovo-kokosová roláda "Piña Colada"
Vše důkladně zpracuji do těsta. Já vše připravuji v mixéru, takže mi vznikne hotová směs, z které krásně uválím knedlíčky a přidám do jakéhokoliv... více o Knedlíčky ze strouhanky
Jako první si nastavím teplotu trouby na 180 stupňů a položím si košíčky na muffiny na plech. Poté si nakrájím čokoládu na malé kousky, do mísy si... více o Muffiny s čokoládou
Všechnu zeleninu omyjeme, rajčátka - s přihlédnutím k jejich velikosti - rozpůlíme minimálně na poloviny, olivy nakrájíme na tenká kolečka, ledový... více o Salát s rukolou a olivami
Do větší misky dáme: vejce, cukr, vanilkový cukr a vyšleháme do pěny. Postupně přidáme olej, mouku a prášek do pečiva. Vše ušleháme. Do vymazaného a... více o Piškotová mňamka
Rozpuštěnou Heru smícháme s cukrem a mlékem, přidáme mouku, prášek do perníku a kakao. Důkladně promícháme, přidáme jablka, zamícháme(obalíme jablka v... více o Bábovka bez vajec: perníkovo-jablečná
Nakrájená jablka pokapeme citronovou šťávou. Žloutky vyšleháme s cukry do pěny, přidáme jogurt, rozpuštěnou Heru, citronovou kůru, mouku s kypřidlem a... více o Jogurtovo-jablečná bábovka
Hermelíny rozpůlíme, měkkou část vydlabeme lžičkou a společně s nastrouhanou(rozdrobenou) Nivou na pár vteřin vložíme do mikrovlnky rozehřát. Do... více o Nakládaný pivní Hermelín
Špenát necháme rozmrazit, přebytečnou vodu odlijeme. Na rozpáleném oleji osmažíme dorůžova pokrájenou cibuli, přidáme špenát a rozetřený česnek.... více o Špenátovka
**Korpus: ** Vejce ušleháme s cukrem do husté pěny, přidáme olej, vodu, kakao a mouku s kypřidlem, zamícháme a těsto vlijeme do vymazané a vysypané... více o Banánová bleskovka - dort
Tvaroh smícháme s pudinkem a cukrem. Směs dáme do sáčku, ve kterém uděláme dirku, kterou později vymačkáme tvaroh na jablečnou směs. Z nastrouhaných... více o Jablečná roláda s tvarohem
Plech pomažeme olejem. V misce smícháme strouhanku, sýr a papriku. Cuketu obalíme po obou stranách v jogurtu a potom ve strouhankové směsi. Obalenou... více o Smažená zelenina po italsku
Jáhly zalijte v kastrolu vodou tak, aby byly potopené, přiveďte k varu, vypněte a nechte zakryté na teple tak dlouho, až se všechna tekutina vsákne.... více o Jahelník mrkvový
Všechny suroviny dobře smícháme dohromady. Nalijeme do vymazaného a moukou vysypaného pekáče a pečeme na 180°C asi 35 minut. Po vychladnutí můžeme... více o Fofrperník
Množství surovin záleží na počtu strávníků a Vaší chuti. Na lžíci sádla si osmažíme dozlatova pokrájenou cibuli. Nakrouhané zelí dáme na cibuli,... více o Široké nudle se slaninou a zelím
Z ingrediencí v míse uděláme těsto. Z ingrediencí na vále uděláme žmolenku. Žmolenku pak přidáme k těstu v míse a vypracujeme těsto, které necháme... více o Drobenkový mazanec (bochánek)
Nejprve si ušleháme dle návodu čokoládový krém, kterým budeme mazat vrstvy korpusu(prodejce - Kaufland). Korpusy vyndáme z obalu, každý plát pomažeme... více o Dort od lenocha
Z mouky, změklého másla (ne rozpuštěného), cukru, vajec, prášku do pečiva a skořice vypracujeme těsto. Přidáme nastrouhanou čokoládu, třeště a dvě... více o Třešňovo-čokoládové muffiny
Bílky ušleháme do tuha, přidáme cukr a potom přidáváme po jednom žloutku a opatrně zašleháváme. Nakonec přidáme kakao s moukou. Na plech dáme alobal,... více o Roláda se šlehačkou
Do vlažného mléka dáme droždí a trošku krystalového cukru a necháme vzejít kvásek. Vypracujeme těsto: do mouky dáme olej, přídame kvásek, vypracujeme... více o Pizza rohlíky II.
Cuketu očistíme, vydlabeme dužinu a položíme ji na vymazaný na trochou vody podlitý pekáč. Na oleji zpěníme kolečka jarní cibulky, přidáme maso,... více o Plněná cuketa
Do hrnce dáme rozpustit máslo a přidáme najemno nakrájenou cibuli, necháme zesklovatět. Poté přidáme nakrájenou kostku masoxu, apetito, přilejeme cca... více o Sýrová polévka V.
Brambory nakrájíme na kostky, maso také. Přidáme cibuli nakrájenou na kolečka, česnek, zeleninu nakrájenou na kostky, lečo, slaninu a klobásy. Osolíme... více o Živánská
Je důležité připravit nejprve jablka a nechat je odpočinout v citronové šťávě. Oloupejte tři jablka, nastrouhejte je na hrubším struhadle a zalijte je... více o Jablečný koláč s ořechy
Omyjeme a na proužky nakrájíme krutí prsa. Oloupeme cibuli a nakrájíme ji na kolečka a dáme do misky spolu s grilovacím kořením a nakrájeným masem a... více o Číňan na houbách
Salám nebo špekáčky pokrájíme na drobné kousky, stejně tak i rajčata, sýr nahrubo nastrouháme, cibuli posekáme, dost osolíme a opepříme a spojíme... více o Buřtový salát
Ingredience na sekanou spojíme a vytvarujeme šišku, potřeme vodou a dáme do pekáče pod pokličku péct. Po 1 hodině: slijeme vypečený tuk a přidáme... více o Divoká sekaná
Na větší talíř nakrájíme na tenčí plátky mozzarellu, na ní přidáme nakrájená rajčata. Toto polejem olivovým olejem a lehce pokapeme balzamikovým octem... více o Caprese
Oloupané brambory uvaříme ve slané vodě. V misce pěnovitě utřeme máslo, přidáme prolisované brambory, žloutek, vejce, sůl a parmezán. Plech potřeme... více o Bramborové pusinky (1922)
Čisté plody bezinek dáme do vody a povaříme i s kořením asi 1/4 hodiny. Necháme zchladnout a přidáme rozdrobené droždí, promícháme a necháme kvasit 3... více o Víno z bezinek
Maso naklepeme, osolíme a nakrájíme na malinké řízečky. Obalíme v mouce, vejci a kukuřičných lupíncích najemno rozdrcených. Usmažíme na oleji. Omáčku... více o Kuřecí kousky ala Donald
Na oleji osmažíme cibulku a přidáme mleté maso. Vysmažíme za stálého míchání a potom přidáme na proužky nakrájenou papriku, okořeníme mletou paprikou,... více o Mleté maso s kysaným zelím
Maliny nasypeme do láhve. Svaříme vodu s cukrem a přelijeme maliny, přidáme vodku a láhev uzavřeme. Necháme stát asi 3 týdny na chladném místě, během... více o Malinový likér
Kuřecí nebo vepřové maso nakrájíme, lehce naklepeme, osolíme a opepříme. Vajíčko rozšleháme se smetanou. Dle potřeby rozředíme mlékem a vzniklou... více o Bylinkový řízek na česnekovém oleji
Prsíčka omyjeme, lehce naklepeme a osolíme. Doprostřed masa vložíme plátek sýra a několik koleček klobásy. Svineme a upevníme masovými jehlami. Poté... více o Kuřecí prsíčka á la Lada
Fazole den předem namočíme a pak uvaříme s cibulí téměř doměkka. Na oleji zpěníme cibuli nakrájenou na kostičky, osmahneme mleté maso, česnek... více o Fazole z Vysočiny
Listové těsto rozkrájíme na 8 stejných dílů. Na pomoučeném vále každý z dílů rozválíme na obdélník o síle asi 2 mm. Pórek (zelenou část) dobře omyjeme... více o Párky v listovém těstě