Čekáte návštěvu a chystáte se oslnit je nějakým báječným thajským či indickým jídlem, která jsou známá tím, že jsou kořeněná a hodně ostrá? Pak se vám bude hodit tenhle jednoduchý tip.
Stačí nakoupit banány a hostům je po jídle naservírovat jako dezert. Třeba s miskou rozpuštěné čokolády. Tohle ovoce totiž báječně dokáže vyrovnat ostrou chuť jídla. Pálení v ústech po něm okamžitě přejde. I proto ho v asijských zemích, které si v pikantních pokrmech libují, obvykle najdete na prvním místě mezi nabízenými dezerty.
Banány také dokážou neutralizovat žaludeční kyseliny. Díky tomu přinesou úlevu od pálení žáhy a dalších žaludečních problémů. Kromě toho, že mají pozitivní vliv na žaludek, mají i velký obsah vlákniny, což velmi ocení vaše střeva. Dejte si ale pozor, aby banány byly dostatečně zralé!
Recept na poctivý domácí krtkův dort, na který nepotřebujete kupovanou směs z krabice, najdete ZDE.
Kachnu očistěte a omyjte zevnitř i zvenku pod tekoucí studenou vodou, nechte ji okapat a osušte papírovou utěrkou. Můžete také odříznout krk, konce... více o Kachna pomalu pečená
Mléko spolu s 8 vejci a rozpuštěným máslem důkladně rozmíchejte v robotu, přidejte špetku soli, mouku a prášek do pečiva. Smíchejte s nasekanými... více o Slané lívance
Obě formy vyložte pečicím papírem a lehce je vymažte máslem. Vyšlehejte žloutky s cukrem do nadýchané světlé pěny, vmíchejte mák. V další míse... více o Makový dort s malinami
Maso ze všech stran osolíme a okmínujeme, vložíme ho do pekáče, podlijeme vodou, přiklopíme, dáme do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme zhruba 90 minut... více o Vepřová pečeně s houskovými knedlíky a zelím
Uvařím vývar z masa, které použiju do polévky, nechám maso pořádně rozvařit, pak ho oberu a ještě nadrobno rozkrájím. Ve wok pánvi osmahnu veškerou... více o Pikantní sladkokyselá polévka na pekingský způsob
Čočku přebereme, propláchneme, osolíme, zalijeme vodou a vaříme cca 20 minut do změknutí. Na uvařenou čočku dáme tuňáka, nakrájené rajče a bazalku.... více o Černá čočka s tuňákem
Důkladně omyté a nakrájené pomeranče, mátu a případně i cukr společně ve sklenici podrtíme, přelijeme rumem a zaházíme ledovou tříští a dolijeme... více o Pomerančové mojito
Vejce utřeme s cukrem, přidáme mouku smíchanou s kypřícím práškem a rozpuštěné máslo(nesmí být horké). Ušleháme do pěny. Těsto nalijeme do formiček... více o Jahodovo-banánové muffiny
Čerstvé mléko smícháme se smetanou (nepoužívejte trvanlivé mléko a smetanu), zahřejeme na 22-25°C, zašleháme zakysanou smetanu a ihned nalijeme do... více o Domácí lučina z mléka
Fazolky krátce spaříme ve vroucí osolené vodě a scedíme. Maso pokrájíme na plátky, po stranách nakrojíme, aby se při smažení nezkroutilo, naklepeme,... více o Přírodní plátek s fazolkami
Panna cotta: mléko + vanilka = svařit, mezitím si necháme želatinu nabobtnat, smetanu + cukr + sůl = vyšlehat. Až bude mléko svařené, necháme trochu... více o Panna cotta s ostružinovou omáčkou
Na másle osmažíme pokrájenou cibuli dosklovata. Přisypeme hrášek, nasekaný česnek a krátce také na másle osmažíme. Pak odebereme cca 50 gramů hrášku... více o Hrášková polévka se slaninou
1. Dát si uvařit těstoviny. Mohou být jakékoli. Dále si déme vařit vodu a nakrojíme si rajčátka. Až bude voda vařit, tak odendáme z plamene a dáme do... více o Těstoviny s rajčaty
Na trošce oleje osmažíme pokrájenou cibuli dosklovata. Přidáme žampiony pokrájené na plátky, nasekaný česnek a dále smažíme. Po odpaření přebytečné... více o Bezmasá žampionová směs s mozzarellou
Na rozpáleném tuku osmažíme cibuli dosklovata, přidáme pokrájené maso na kostky a smažíme do té doby za občasného promíchání, než se dám vysmaží šťáva... více o Zelný eintopf aneb guláš s hlávkovým zelím
Sypké ingredience smícháme v míse, přidáme zbylé ingredience, dobře promícháme a těsto nalijeme a rovnoměrně rozetřeme v připraveném plechu. Těsto... více o Jednoduchý švestkový koláč
250-300g kuskusu zalijeme horkým vývarem tak, aby byl ponořený tak akorát (pokud dáme víc vývaru, tak máme kuskus po oddělení hodně mokrý a to... více o Kus Kus (Cous Cous)
Všechny ingredience nasypeme a nalejeme do misky a dobře prohněteme. Vody přidáváme tolik, aby se vzniklá hmota nelepila na váleček a byla vhodná k... více o Psí keksy
Vyšleháme změklé máslo, cukr a citronovou kůru, dokud směs není nadýchaná a jemná (cca 5 minut). Pak přidáme mouku, pořádně promícháme. V jiné misce... více o Citronové muffiny
Grilování na cedrovém prkénku je velmi používaný způsob úpravy nejen ryb, ale i krevet a jakéhokoli masa nejen v Kanadě a USA, ale získává si čím dál... více o Losos grilovaný na cedrovém prkénku
Vejce vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme olej, dýni, skořici, kakao, mouku s kypřidlem a dobře promícháme. Pokud je těsto husté (záleží na... více o Dýňový koláč s polevou
Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme olej a vodu, vmícháme mouku, ořechy, kakao a nakonec i tuhý sníh z bílků. Těsto nalijeme na plech... více o Ořechová roláda s piškotovo-kávovou náplní
Jednotlivé porce králičího hřbetu osolíme, opepříme a potřeme hořčicí. Na pánvi rozehřejeme máslo a maso na něm ze všech stran opečeme do zlatova.... více o Králičí ragú
Vejce vyšleháme s cukrem, přidáme vlažné máslo, mléko, mouku s práškem do perníku a řádně promícháme. Nakonec do tužšího těsta vmícháme pokrájené... více o Perníková bábovka se švestkami - ,,Hujerka,,
Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme dřeň z vanilkového lusku nebo vanilkové aroma, tvaroh (pokojová teplota, ne z ledničky!), rozpuštěné máslo... více o Tvarohovo-vanilkový koláč s ovocem a žmolenkou
Vařené oloupané brambory jemně nastrouháme, přidáme k nim jemně nastrouhanou mrkev, vejce, nasekané bylinky dle chuti, osolíme a přidáme mouku.... více o Barevné bramborové knedlíky (noky)
Tuk, cukr, kakao a žloutky asi 30 minut šleháme, pak přidáme mouku a ořechy. Z bílků vyšleháme sníh a opatrně ruční metlou přimícháme. Ušlehanou... více o Vykrajované měsíčky
Papriky a okurku pokrájíme na kostičky. Na pánvi rozpálíme olej a zprudka na něm orestujeme nejprve pokrájené maso. Přidáme zeleninu, Gyros koření ... více o Superrychlý gyros
Do každé bagety uděláme shora podélný hluboký zářez,opatrně je rozevřeme a na řezu potřeme slabě máslem. Pak do zářezu vložíme plátky hermelínu a... více o Zapečené plněné bagety
Kuřecí maso pokrájíme na kousky, pórek na kolečka dáme do misky, osolíme, posypeme kari, zakápneme cca 2 lžícemi oleje a necháme odležet alespoň 2... více o Kuře ,,MACO“
Panenku si očistíme, pokrájíme na plátky, lehce naklepeme (stačí rukou), osolíme, opepříme, okmínujeme a dáme na pánev s troškou rozpáleného oleje... více o Vepřová panenka se žampiony-minutka
Do mísy dáme mouku, cukr, kypřící prášek a lehce osolíme. Poté přidáme vejce, přilejeme mléko a olej a vše důkladně smícháme. Na závěr přidáme kakao a... více o Kakaovo-kokosové muffiny
Žloutky + mletý cukr + vanilkový cukr + prášek do pečiva smícháme. Pak přidáme mléko a olej. Vytvoříme takovou tekutější hmotu. Vše míchám stěrkou v... více o Bábovka olejová II.
Kávu rozpustíme v horké vodě. Vejce a cukr ušleháme do pěny, přimícháme mouku, kypřidlo, ořechy, rozpuštěnou kávu a máslo. Těsto dáme do muffinových... více o Kávové muffiny
V mléce uvaříme hustý pudink a osladíme ho. Necháme vychladit. Listové těsto vyválíme a nakrájíme na obdélniky asi 10x5 cm. Vrch radílkem poznačíme do... více o Koláčky z listového těsta
Ze 4 bílků vyšleháme tuhý sníh, osladíme. Žloutky také vyšleháme a smícháme s bílkem a obarvíme kakaem. Vlejeme na pečící papír a pečeme do zlatova.... více o Šlehačková roláda IV.
Slít trochu oleje z konzervy přidat k pomazánkovému máslu a bud ručním šlehačem nebo vidličkou krásně vymíchat do hladka. Pokud máte rádi pórek, tak... více o Pomazánka s tuňákem pro děti i dospělé 123
Nákrájíme papriku a vydlabanou okurku. Smícháme s tvarohem, solí a lžičkou olivového oleje. Mažeme na chleba nebo rohlík.... více o Dětská pomazánka
Do většího hrnce dáme vařit brambory v osolené vodě. Mezitím připravíme těstíčko - hrubá mouka, vejce, trochu mléka a trochu prášku do pečiva, osolit ... více o Uhlířina II.
Krátce povaříme celý květák v osolené vodě. Připravíme si směs mletého masa, které upravíme jako na sekanou, jak máme rádi. Lžičkou či prstama směs... více o Plněný květák mletým masem
Na oleji opražíme na kostky nakrájenou slaninu, přidáme prolisovaný česnek, na tenké nudličky nakrájený pórek a na kostky nakrájené brambory. Opékáme... více o Pórková polévka se slaninou
Pizza Calzone prý vznikla v Neapoli, když se jednomu nešikovnému kuchaři při strkání pizze do trouby oná pizza složila tak, že jedna půlka pizzy... více o Calzone - Plněná pizza
Rybí filé osolíme a lehce obalíme v mleté paprice. Cibuli nakrájíme na kolečka, anglickou slaninu na plátky. Na dno máslem vymazaného kastrůlku dáme... více o Jedničkové rybí filé
V míse smícháme všechny přísady na těsto, kterým obložíme stěny a dno dortové formy. Přísady na náplň dáme do mísy a umixujeme, vlijeme do formy... více o Tvarožník II.
Hnětené těsto: máslo s cukrem utřete do pěny a přimíchejte žloutek. Přidejte mouku, vypracujte hladké těsto a rozválejte je na pomoučeném válu.... více o Ovocný dort
Bílky se ušlehají s cukrem do hustého sněhu (trošku cukru si nechte na smíchání s kokosem) Do sněhu se přimíchá kokos s troškou cukru. Ze sněhové... více o Plněné kokosky
Vejce, žloutky, cukr a máslo ušleháme, přidáme mouku s práškem do pečiva. Vyšleháme do hladka. Pokud je těsto tužší, přidejte trochu horké vody.... více o Žluté řezy se sněhem
Brambory omyjeme a uvaříme ve slupce. Scedíme, ihned oloupeme a prolisujeme. Přidáme žloutky, mouku, sýr a prohněteme.Ochutíme solí, pepřem a... více o Gnocchi
Kapustové listy spaříme asi 3 minuty v horké vodě a jemně naklepeme. Mleté maso a naškrábaná játra smícháme s vejcem a najemno nakrájenou cibulí.... více o Kapustové závitky
Oloupeme cibuli s česnekem a jemně je nasekáme. Zeleninu očistíme a opereme. Paprikové lusky nakrájíme na kostičky. Cukety i lilky rozpůlíme a... více o Pestrý zeleninový kotlík