Čekáte návštěvu a chystáte se oslnit je nějakým báječným thajským či indickým jídlem, která jsou známá tím, že jsou kořeněná a hodně ostrá? Pak se vám bude hodit tenhle jednoduchý tip.
Stačí nakoupit banány a hostům je po jídle naservírovat jako dezert. Třeba s miskou rozpuštěné čokolády. Tohle ovoce totiž báječně dokáže vyrovnat ostrou chuť jídla. Pálení v ústech po něm okamžitě přejde. I proto ho v asijských zemích, které si v pikantních pokrmech libují, obvykle najdete na prvním místě mezi nabízenými dezerty.
Banány také dokážou neutralizovat žaludeční kyseliny. Díky tomu přinesou úlevu od pálení žáhy a dalších žaludečních problémů. Kromě toho, že mají pozitivní vliv na žaludek, mají i velký obsah vlákniny, což velmi ocení vaše střeva. Dejte si ale pozor, aby banány byly dostatečně zralé!
Recept na poctivý domácí krtkův dort, na který nepotřebujete kupovanou směs z krabice, najdete ZDE.
Remosku o průměru cca 30 cm si vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou nebo ji vyložíme pečícím papírem. Změklé máslo si vyšleháme s cukry do pěny,... více o Ořechové řezy s polevou z remosky
Jáhly uvařte podle návodu na obalu, asi 10 minut ve vroucí vodě. Na oleji orestujte nadrobno nasekanou cibuli a česnek, přidejte jáhly a dochuťte solí... více o Kuřecí jáhlové rizoto
Do hrnce dáme vařit jeden litr vody. Až začne vřít, přidáme bujon a sojové plátky. Vaříme ve vroucí vodě po dobu dvaceti minut. Poté sojové maso... více o Chutná čína ze sojového masa
Brambory a pastinák očistěte a nakrájejte na kostičky. Uvařte v osolené vodě do poloměkka a sceďte. V hrnci rozpusťte máslo a zpěňte na něm krupici.... více o Pórková polévka se slaninou I.
1, Brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na kolečka, stejně tak i rajče, papriku si nakrájíme na kostičky a cibuli na tenké proužky, pokud chceme,... více o brambory v alobalu se zakysanou smetanou
Sádlo nakrájejte na kostky. Hrnec dejte na mírný plamen a vložte sádlo. Když pustí trochu tuku, přidejte bobkový list, jalovec a občas promíchejte... více o Sádlová pomazánka
Maso pokrájíme na nudličky, okořeníme, promícháme s vejcem a solamylem a osmažíme na pánvi s rozpáleným olejem dozlatova. Po osmažení maso vyndáme... více o Jednoduchá masová směs (nejen) se zelím
Žloutky vyšleháme s cukry do pěny, přidáme vlažné máslo, promícháme a zalijeme smetanou. Přisypeme mouku s kypřidlem a kůrou, dobře promícháme a... více o Jednoduchý jahodový koláč II.
Těsto: žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme olej, kávu a dobře promícháme. Přisypeme ořechy, mouku s kypřidlem a opět dobře promícháme. Nakonec... více o Jednoduché kávové řezy s ořechy
Mouku v míse smícháme se solí, vanilkovým cukrem a citronovou kůrou. Uprostřed uděláme důlek, do kterého nasypeme krupicový cukr, rozdrobíme droždí a... více o Jidáše - drobenkové
Rozehřejte troubu na 180°C. Brokolici rozeberte na růžičky a dejte na plech (může být vyložený pečícím papírem). Pokapejte 2 lžícemi oleje a posypte... více o Brokolice pečená s česnekem a citronem
Těsto: sypké ingredience smícháme v míse, přidáme změklý tuk a vypracujeme těsto, které pak necháme půl hodiny v chladnu odpočinout. Těsto pak... více o Citronový nebo pomerančový koláč (řez) - křehký a pikantní
Brambory uvaříme, scedíme, necháme zchladnout, nastrouháme nebo rozšťoucháme, přidáme nastrouhanou Nivu, česnek, vejce, dle chuti osolíme a opepříme a... více o Bramborovo-sýrové placičky (šištičky)
- listové těsto rozdělíme na dvě poloviny a na pomoučeném vále rozválíme na dva obdélníky cca 30x35 cm - jablka nastrouháme do mísy a smícháme s... více o Jablečný závin z listového těsta
Na oleji necháme zesklovatět cibuli, přidáme nastrouhanou dýni, kterou s cibulí ještě krátce orestujeme. Vmícháme nastrouhaný česnek, protlak a koření... více o Bezmasá dýňová směs nejen na topinky
Vejce nastrouháme na hrubém struhadle do misky, přidáme drobně pokrájenou cibulku a šunku, sýr a Floru (můžeme použít i změklé máslo). Vše dobře... více o Sýrovo-vaječná pomazánka
Do vymazaného pekáčku naskládáme naklepané osolené a opepřené řízky, které posypeme pokrájenou česnekovou slaninou a plátky česneku. Vše zasypeme... více o Česnekové řízky na smetaně
Natrháme bezinkové květy v plném květu, pěkně velké, bez mšic a broučků, daleko od silnice. Dáme je do hrnce, přilijeme 2,5 litru vody, přidáme kůru... více o Bezinkový džem (rosol) - květový
Na másle a oleji osmažíme cibuli dosklovata. Pak přidáme pokrájenou hlívu, osolíme a pod poklicí dusíme zvolna doměkka. Podlévat není nutné, hlíva... více o Hlíva s hořčicí
Nudle připravte podle návodu. Pozor - některé se musí před vařením samotným namočit do studené vody. Krůtí maso nakrájejte na nudličky. Na pánvi... více o Krůtí s rýžovými nudlemi
Rozehřejte troubu na 170°C. Dortovou formu vyložte pečícím papírem. Ušlehejte tuhý sníh z bílků. Žloutky s DIA mandlovou pastou ušlehejte do světlé... více o Mandlový dort DIA
Líčka jsou dnes gastronomickým hitem. Maso z lícní části hlavy zvířete je velice jemné, vhodné na dlouhé dušení a díky kližkovitým částem šťáva z něj... více o Telecí líčka na víně
Houby namočíme do hrnku studené vody a necháme je nabobtnat. Porce očištěného králíka osolíme a opepříme, necháme asi hodinu ležet, pak je na oleji... více o Králík s hříbkovou omáčkou a jalovcem
Z mouky, vychlazeného a na kousky nakrájeného másla a vody vypracujte těsto. Podle potřeby a savosti mouky přidejte 2 (a více) lžíce studené vody.... více o Jablkový páj
Brambory oloupeme, pokrájíme na malé kostičky a dáme do máslem vymazané zapékací mísy, osolíme. Maso naklepeme, po stranách nařízneme, osolíme a... více o Jogurtová krkovička zapečená s bramborem
Hrnek = 1/4 litru Těsto: všechny suroviny společně důkladně promícháme, těsto rovnoměrně rozetřeme na vymazaný a vysypaný plech. Dáme péct do... více o Cuketové řezy s tvarohovým krémem a polevou
Menší žampiony očistíme a rozkrojíme na polovinu. Zabalíme do tenkého plátku anglické slaniny a napíchneme na grilovací jehlu. Pozvolna grilujeme.... více o Žampiony na grilu
Přivedeme k varu hrnek mléka. Rozpustíme v mléce několik čtverečků čokolády (co dům dá). Vmícháme 3 lžíce hořkého kakaa, můžeme dochutit grankem.... více o Nejlepší horká čokoláda II. - méně sladká verze při nedostatku čokolády!
Maso uvaříme ve slané vodě, vývar přecedíme a odstraníme z masa kosti. Na rozpáleném másle osmahneme kolečka cibule s kostičkami slaniny, okořeníme... více o Maďarská rybí polévka
Na sádle orestujeme drobně pokrájenou cibuli a přidáme na kostky pokrájené maso. Když je maso opečené přidáme papriku a krátce orestujeme, ihned pak... více o Gulášová polévka z předního hovězího masa
Kuřecí maso pokrájíme na kousky, pórek na kolečka dáme do misky, osolíme, posypeme kari, zakápneme cca 2 lžícemi oleje a necháme odležet alespoň 2... více o Kuře ,,MACO“
Máslo a cukry vyšleháme se 4 lžícemi horké vody do husté pěny. Pak přidáme žloutky a střídavě vmícháme sníh z bílků a moučnou směs (mouka, kypřidlo,... více o Čokoládové muffiny se šlehačkou
Nejdříve z trošky mléka, cukru a kvasnic uděláme kvásek. Zaděláme těsto z mouky, žloutku kvásku a trochou soli. Na hrubém struhadle postrouháme... více o Šátečky - bezkonkurenční
Cibuli nakrájíme na kostičky, osmahneme na oleji dozlatova, přidáme plátky česneku. Zalijeme rajčaty z konzervy, ochutíme Vegetou, pepřem a pomalu... více o Lehká rajská omáčka
Očištěnou kachnu zevnitř nasolíme a zvenku natřeme směsí umíchanou ze sojové omáčky, medu, zázvoru a poloviny bílého vína. Uložíme na chladné místo a... více o Kachna na medu
Smetanu ke šlehání spolu s kaštany a čokoládou za stálého míchání přivedeme k varu a ihned odstavíme z plotny. Hmotu, která nám po svaření zhoustla... více o Vánoční likér z ledových kaštanů
Zpracujeme těsto a necháme odležet v lednici 2-3 hodiny. Potom plníme ovocem. S těstem se velice dobře pracuje a je voňavé. Vaříme asi 6-7 minut. Jak... více o Tvarohové knedlíky s jakýmkoliv ovocem II.
Do části vlažného mléka rozmícháme trochu mouky, přisladíme 1 lžící cukru a rozdrobíme droždí - necháme vzejít kvásek. Ve zbytku mléka rozpustíme sůl.... více o Cukrářská vánočka (mazanec)
Vše dobře promícháme, nalejeme na vymazaný a moukou vysypaný plech. Posypeme kokosem a pečeme.... více o Jablková buchta bez vajec
Kuřecí játra osolíme, opepříme, přidáme oregáno, utřený stroužek česneku, máslo. Podlijeme trošku vodou a dáme péct do vyhřáté trouby na 220 °C. (Já... více o Kuřecí játra "ber nebo běž!"
Na másle osmahneme mouku, zalijeme troškou vody a smetanou, aby vznikl bešamel, přidáme tavený sýr a necháme rozpustit. Pak přidáme na kostičky... více o Brokolice s těstovinami a sýrovou omáčkou
Naporcovaného králíka osolíme, opepříme. V misce smícháme prolisovaný česnek s hořčicí. Touto směsí porce králíka potřeme ze všech stran a jemně... více o Králík jako od babičky
Čočku namočíme den předem,pak dáme do hrnce s vodou a dáme vařit do změknutí. Dochutíme solí,cukrem,octem. Pak dáme vařit vejce na tvrdo a párek.... více o Čočka s vejcem a párkem
Omytou zeleninu pečeme vcelku při teplotě 180-200 °C asi půl hodiny, dokud nezměkne. Necháme vychladnout. Papriky a baklažány oloupeme, nakrájíme na... více o Pečená zelenina
Kostku mraženého špenátu vložíme do hrnce, přikryjeme pokličkou a při mírné teplotě rozmrazíme. Na másle zasklovatíme na kostičky nakrájenou cibuli... více o Dušený špenát
Kotlety omyjeme, osušíme, naklepeme, osolíme a opepříme. Na okrajích je na několika místech nařízneme, aby se nekroutily. Houby očistíme a nakrájíme... více o Kotlety na houbách
Smícháme mouku a 1/2 lžičky soli. Do teplého mléka přidáme cukr, rozpustíme v něm droždí a s olejem, vejcem a moukou uhněteme hladké těsto. Přikryjeme... více o Bramborová pizza s dvojím sýrem
Maso omyjeme, osušíme a protkneme klínky slaniny. Osolíme, opepříme a necháme odležet. Kořenovou zeleninu očistíme a nakrájíme na nudličky. Oloupeme... více o Hovězí maso na zelenině
Brambory omyjeme, uvaříme doměkka, scedíme, oloupeme, prolisujeme do mísy a necháme vychladnout. Potom přidáme rozehřáté máslo, žloutky, strouhanku,... více o Bramborové krokety
Maso ostrým nožem rozřízneme na 1-2 cm silný plát. Plát masa rozložíme na prkénko a navlhčenou paličkou jej rovnoměrně naklepeme. Maso osolíme,... více o Roláda z vepřového masa