Je nejen chutný, ale i zdravý. A zároveň také jednoduchý na přípravu. Proto si stále častěji nachází místo v našem jídelníčku. Někdy ale může chutnat nahořkle. Co s tím?
Chřest bude méně hořký, pokud ho postavíte do sklenice s ledovou vodou a dáte do lednice alespoň na 2–3 hodiny, můžete ho tam ale nechat i přes noc.
Jestliže se chystáte chřest vařit a zjistíte, že chutná nahořkle, pomůže kousek bílého chleba, trocha mléka, oloupaná syrová brambora nebo malý hlávkový salát, které vložíte do vody, v níž budete chřest vařit a povaříte je spolu s ním. I hodně hořký chřest tak svoji hořkost ztratí.
Problém s nahořklou chutí také vyřeší důkladné oloupání, to se ale týká pouze zeleného či fialového chřestu.
4 tipy, jak správně uvařit chřest, aby byl křupavý, najdete ZDE.
Čokolády s polovinou smetany rozpouštějte ve vodní lázni, dokud nebude směs hladká. Nechte vychladnout. Druhou polovinu smetany zapracujte gumovou... více o Pěna s polevou z hořké čokolády
Plátky naklepeme, osolíme, opepříme, potřeme chilli omáčkou a posypeme grilovacím kořením (nebo paprikou). Plátky prudce osmahneme po obou stranách.... více o Hanácké bifteky
Hovězí maso (může být zadní i přední) osolíme a na rozpuštěném másle s olejem ho ze všech stran zprudka osmažíme. Poté podlijeme vodou, oslíme a... více o Třešňová omáčka
Uvařím vývar z masa, které použiju do polévky, nechám maso pořádně rozvařit, pak ho oberu a ještě nadrobno rozkrájím. Ve wok pánvi osmahnu veškerou... více o Pikantní sladkokyselá polévka na pekingský způsob
Vodu s cukrem ohřejeme v hrnci. Teploměr vložte do vody a naměřte teplotu 121 stupňů. V misce mixérem vyšleháme žloutky a celé vajíčko a postupně... více o Čokoládová pěna s jahodami
Očištěnou rybu osolte, opepřete, posypte kmínem a osmažte na přepuštěném másle z obou stran dozlatova. Ke konci posypejte celým kmínem. Podávejte s... více o Okoun na másle a kmínu
Špenát dobře očistíme. Namočíme do studené vody a několikrát propereme, vodu vyměňujeme. Nakonec propláchneme tekoucí vodou. Do vroucí vody vhodíme... více o Polévka z čerstvého špenátu - jednoduchá a rychlá
Cereální těsto necháme rozmrazit, vyválíme z něj na pomoučněném stole tři čtverce cca 25x25 cm. Na každý plát nastrouháme vrstvičku starších loupáčků ... více o Cereální hruškový / jablečný závin (štrůdl)
Brokolici si nachystáme na růžičky, dáme vařit do osolené vody a vaříme do měkka. Těstoviny (nejlépe široké nudle - tagliatelle) uvaříme dle návodu.... více o Brokolicové tagliatelle
Plátky masa naklepeme, po stranách nařízneme, aby se nám při smažení nekroutily, osolíme a okořeníme. Koření do řízků prsty vetřeme. V misce si... více o Cibulovo-česnekové řízky: smetanové
Ovesné vločky namočíme do vody a necháme změknout, přidáme vejce, sůl, najemno nastrouhanou mrkev a nadrobno nakrájenou brokolici. Vytvoříme placičky,... více o Ovesné placičky s brokolicí
Vejce nastrouháme na hrubším struhadle do mísy, přidáme jemně pokrájenou cibuli a salám, majolku (dle hustoty), pomazánkové máslo, sůl, pepř, vše... více o Jednoduchá vajíčková pomazánka se salámem
Tyčovým mixérem udělejte pyré z vody a manga. Vmíchejte chia semínka a kokosové mléko/jogurt. Nechte v lednici semínka nabobtnat a po chvíli... více o Chia dezert s mangem
Vejce našleháme s cukry do pěny, přidáme ananasovou šťávu, vlažné máslo, mouku s kypřidlem a dobře promícháme. Nakonec vmícháme pokrájený ananas (cca... více o Ananasová bábovka - vláčná
Do mísy dáme mouku, cukr, kůru, pudinkový a kypřící prášek a promícháme. Přidáme aroma, žloutek, změklý tuk a smetanu a ze všeho vypracujeme hladké... více o Jablečný víkendový koláč - vláčný
Penne uvařte na skus (//al dente//). Slijte tuňáka, kukuřici, salát opláchněte a rukama natrhejte na menší kousky. Smíchejte s těstovinami, jogurtem,... více o Penne s tuňákem a kukuřicí
1. Nejprve si všechny ingredience připravíme: brambory oloupeme a nakrájíme na kolečka, párek (nebo dle chuti jinou uzeninu či maso) nakrájíme na malé... více o Zapečené brambory s brokolicí, uzeninou a nivou
Všechny tyto suroviny smícháme dohromady. Pokud těsto bude řídké, přidáme mouku. Připravíme si vál a z těsta si vyvalujeme placky a zvolna pečeme na... více o Lokše (langoše)
Změklé máslo, vejce a cukry ušleháme, přidáme tvaroh a znovu šleháme dohladka. Přidáme mouku s kypřidlem a citronovou kůrou a vše dobře promícháme.... více o Jablkovo-tvarohový koláč se skořicovou drobenkou
Plátky libovější krkovičky po stranách nakrojíme, naklepeme, osolíme, dle chuti okořeníme a naskládáme do pekáčku. Vymazávat nemusíme a když, tak... více o Majolková krkovička se sýrem
Pomeranč oloupeme a pokrájíme na kousky. Fenykl očistíme a pokrájíme na slabé nudličky. Obojí dáme do mísy a opepříme. Olej, šťávu a sůl vyšleháme v... více o Fenyklový salát s pomerančem
Těstoviny uvaříme v osolené vodě dle návodu na skus, pak scedíme. Rajčátka, papriku, česnek i olivy pokrájíme, smícháme s těstovinami, ochutíme... více o Bezmasé zapečené těstoviny s olivami
Troubu předehřejte na 180 °C. Dortovou formu o průměru 22 cm lehce vytřete olejem a vyložte pečicím papírem. Každou nektarinku nakrájejte na asi 8... více o Nektarinkový koláč
Základní verze: Okurku oloupeme a pokrájíme na malé kostičky. Dáme do mísy, dle chuti osolíme a opepříme, přidáme tvaroh, posekaný čerstvý kopr a... více o Okurkovo-tvarohový salát s koprem
Nejde o žádný převratný recept, jen o návod, jak si připravit pokrm chutnější, s menším množstvím tuku. Pokud obalujeme řízky, sýr, zeleninu v... více o Chutnější obalované řízky nebo zelenina
Cibule oloupeme a pokrájíme na plátky nebo kostičky a orestujeme na trošce oleje dozlatova. Vepřové maso pokrájíme na kostky nebo nudličky, osolíme a... více o Vepřové kousky na paprice
Mouky je někdy potřeba trochu více, podle velikosti vajec a druhu mouky. Vše v míse smícháme v pevné a pružné těsto, necháme v lednici odležet. Během... více o Octové těsto místo listového
Zeleninu nakrájíme nadrobno a osmahneme na másle na pánvi. Až bude měkká přendáme ji do větší mísy. Na stejné pánvi osmahneme kuřecí maso, můžeme... více o Pečená francouzská bageta plněná kuřecím salátem
Smícháme mouku s vejci, solí, cukrem a postupně vmícháme mléko, až je těsto hladké. Pečeme na lehce vymaštené větší pánvi. Jsou výborné se skořicovým... více o Klasické palačinky
Na teflonovou pánev dám rozehřát cca 2 polévkové lžíce oleje, plátky krůtích prsíček posypu grilovacím kořením a dám prosmažit (ne moc zprudka) na 2... více o Krůtí medajlonky se sýrem
Brambory umyjeme, osušíme a podélně rozkrojíme na osminky, vložíme do misky, pokapeme olejem a promícháme. Smícháme strouhanku, papriku, římský kmín,... více o Domácí bramborové hranolky
Zelí a mrkev nasekáme (vše naházím do robota a je to bez práce), cibulku nakrájet na jemno, osolit, opepřit, špetka cukru,asi 3/4 skleničky majonezy a... více o Salát Coleslaw alá KFC
Pórek povaříme asi 5 min. v osolené vodě, necháme dobře odkapat. Každý kousek obalíme v plátku šunky a skládáme těsně k sobě do vymazaného pekáčku.... více o Zapékaný pórek
Jogurt, majolka, na kousíčky nakrájený ananas, cukr, sůl, citronová šťáva, uvařený, vychladlý a nastrouhaný na hrubo celer smícháme a přidáme zlehka... více o Kuřecí koktejl
Naklepané hovězí řízky osolíme, opepříme, poctivě namažeme hořčicí. Mírně vymačkané zelí dáme na jeden konec, maso zarolujeme a převážeme pevně nití.... více o Španělské ptáčky trochu jinak
Upečeme dvě tenké piškotové placky (do sněhu zašlehat postupně cukr a žloutky, přidat mouku smíchanou s práškem a kakaem). Uvaříme pudink a vychladlý... více o Senzační řezy z velkého plechu
Ze smetany, cukru a mouky uvaříte kaši a ještě za tepla do ní vmícháte sypké přísady, nakrájené na drobné kousky. na vymazaný a moukou vysypaný plech ... více o Marokánky ze smetany
Do mouky přidáme vodu, droždí, sůl a olej a zaděláme těsto. Rozděláme ho na plech pomocí rukou namazaných olejem. Nejlíp od kraje ke kraji, aby těsto... více o Americká pizza
Na oleji osmahneme cibulku (jen co začne chytat barvu), přidáme na kousky nakrájenou, oloupanou a semínek zbavenou dýni a nakrájenou bramboru. Krátce... více o Pumpkin Soup - Dýňová polévka
Každé kolečko tvarůžek obložíme plátkem poličanu, spojíme párátkem, dvakrát obalíme v trojobalu a smažíme.... více o Pikantní smažené tvarůžky
Omytého lososa očistíme od šupin, osolíme, potřeme česnekem, kmínem, zakapeme cirtonem a olejem a necháme v chladu cca 2-4 h. Poté obalíme v mouce ... více o Pečený losos
Esíčka vysypeme na vál a válečkem je rozdrtíme na prášek. Přisypeme práškový cukr, kakao a přidáváme studenou kávu tak dlouho, až budeme moci... více o Roláda z esíček
Všechny suroviny smícháme v míse dohromady a vypracujeme z nich těsto a tvarujeme z něj šišky, které vaříme ve vodě. Vařené bramborové šišky posypeme... více o Bramborové šišky s mákem
Maso osolíme, okmínujeme a dáme na rozpálený olej opéci. Opékáme ze všech stran až je maso pěkně zlaté. Pak ho podlijeme troškou vody a dusíme.... více o Dušené vepřové v zelí
Do pekáčku dáme plátky filé, osolíme, opepříme, poprášíme paprikou a kari, posypeme plátky česneku, do mezer dáme několik lžic kečupu, posypeme... více o Filé po cikánsku
Maso odblaníme, omyjeme a osušíme. Pak je vložíme do horké vody, rychle přivedeme k varu a poté vodu osolíme. Vaříme asi dvě a půl hodiny doměkka.... více o Zadělávané fazolky
Řepu vydrhneme pod tekoucí vodou, uvaříme v osolené vařící vodě (se špetkou kyseliny citronové - řepa si uchová původní červenou barvu), vychladíme,... více o Salát z červené řepy s fazolemi
Máslo utřeme do pěny, přidáme sůl, žloutky, strouhanou kůru, cukr a třeme 15-20 minut. Potom přidáme z droždí připravený vykynutý kvásek, vlažné mléko... více o Bavorské vdolečky
Troubu předehřejeme na 200° C. Stehna omyjeme, osušíme a potřeme solí, pepřem a paprikou. V kastrolu rozehřejeme olej a maso na něm opečeme. Zalijeme... více o Krůtí stehna se zeleninou
Kuře omyjeme, naporcujeme a osolíme. Zeleninu očistíme a nakrájíme na větší kousky. Cibuli a česnek na plátky. Do nádoby s přiléhací poklicí dáme... více o Kuře v kořenové zelenině