Je nejen chutný, ale i zdravý. A zároveň také jednoduchý na přípravu. Proto si stále častěji nachází místo v našem jídelníčku. Někdy ale může chutnat nahořkle. Co s tím?
Chřest bude méně hořký, pokud ho postavíte do sklenice s ledovou vodou a dáte do lednice alespoň na 2–3 hodiny, můžete ho tam ale nechat i přes noc.
Jestliže se chystáte chřest vařit a zjistíte, že chutná nahořkle, pomůže kousek bílého chleba, trocha mléka, oloupaná syrová brambora nebo malý hlávkový salát, které vložíte do vody, v níž budete chřest vařit a povaříte je spolu s ním. I hodně hořký chřest tak svoji hořkost ztratí.
Problém s nahořklou chutí také vyřeší důkladné oloupání, to se ale týká pouze zeleného či fialového chřestu.
4 tipy, jak správně uvařit chřest, aby byl křupavý, najdete ZDE.
Dvě hodiny předem namočte švestky do koňaku zředěného vodou Nabobtnají a změknou. Maso rozřízněte na tenký plát a lehce ho naklepejte. Osolte ho z... více o Krůtí roláda pečená se švestkami
Na kousku rozpuštěného másla si osmažíme mrkev a pokrájenou uzeninu dorůžova, kterou po osmažení zaprášíme moukou, promícháme a ještě krátce zasmažíme... více o Chalupářská hrstková polévka
Mléko pokojové teploty rozmícháme ve větším hrnci (míse) s cukry, solí, rumem, droždím a moukou dle potřeby. Množství mouky se může lišit, podle její... více o Borůvkové lívanečky
Mouku v míse smícháme se solí, vanilkovým cukrem, citronovou kůrou a uprostřed uděláme důlek. Do důlku rozdrobíme droždí, přidáme moučkový cukr a... více o Kynutá skořicová bábovka
Rohlíky a maso nakrájejte na kostky. Listy špenátu spařte, propláchněte studenou vodou a nechte okapat na cedníku. V míse zalijte nakrájené rohlíky... více o Nádivkový beránek
Mouku promícháme s cukrem, přidáme změklou heru nakrájenou na kousky a vejce. Vypracujeme hladké těsto, které necháme v chladu cca 30 minut odležet.... více o Tartaletky
Plátky krkovičky naklepeme, po stranách nakrojíme, aby se nám při smažení nekroutily, osolíme, opepříme, zlehka okmínujeme a jemně poprášíme hladkou... více o Přírodní krkovička se zelím
V míse si ručním šlehačem vymícháme všechny ingredience na těsto. Pokud je těsto příliš tuhé, přidáme trochu mléka. Vylijeme na velký plech s vysokým... více o Rychlé povidlové řezy
Na korpus potřebujeme: * Vejce, horká voda, moučkový cukr, olej, hladká mouka, prášek do pečiva * Oddělíme si žloutky od bílků. Žloutky smícháme s... více o Piškotová roláda s čerstvým ovocem
Vše důkladně zpracuji do těsta. Já vše připravuji v mixéru, takže mi vznikne hotová směs, z které krásně uválím knedlíčky a přidám do jakéhokoliv... více o Knedlíčky ze strouhanky
1. Nejprve si všechny ingredience připravíme: brambory oloupeme a nakrájíme na kolečka, párek (nebo dle chuti jinou uzeninu či maso) nakrájíme na malé... více o Zapečené brambory s brokolicí, uzeninou a nivou
Všechny ingredience smícháme ve velké míse, necháme si trochu kokosu na posypání. Potřeme pekáč olejem a posypeme moukou. Obsah mísy vlijeme do pekáče... více o Perník s kokosem
Mleté maso si přendáme do větší misky, aby se nám lépe zpracovávalo. Přidáme k němu najemno nakrájenou půlku menší cibule, 2-3 stroužky česneku,... více o Karbenátky po našem
Jako první krok dáme vařit vodu 300 až 350 ml, kterou trochu osolíme. Až nám voda začne vřít, přidáme předem odváženou pohanku lámanku. Poté zamícháme... více o Pohanka na sladko
Ze sušeného mléka, droždí, cukru, vody a trochy mouky udělejte kvásek. Přidejte zbytek mouky, sůl, olej, vypracujte tužší těsto a nechte jej vykynout.... více o Těšínská šoldra
Nejprve si připravíme marinádu: v kastrolku si smícháme všechny ingredience na marinádu a za stálého míchání přivedeme k varu, necháme krátce... více o Salát z jemných párků
Nastrouhanou dýni, celer a mrkev dáme do kastrolu na kousku rozehřátého másla nebo na olivovém oleji krátce orestovat, pak přilijeme trochu vývaru... více o Dýňová polévka s česnekem a krutony
Hrášek a špenát opláchněte a osušte. Omytou cuketu nakrájejte na plátky, očištěnou jarní cibulku nadrobno, lístky petržele a tymiánu nasekejte. Troubu... více o Zeleninová frittata
Kuře omyjeme a rozdělíme na části. (stehýnka, prsíčka). Předehřejeme troubu na 200°C. Maso osolíme, okmínujeme, posypeme mletou paprikou a... více o Nejlehčí pečené kuře a brambory
Ingredience vložíme do nádoby pekárny takto: voda, olej, ocet, obě mouky a do jednoho rohu cukr a do druhého sůl. Doprostřed uděláme v mouce důlek a... více o Kmínový pšenično-žitný chléb
Hermelíny rozpůlíme, měkkou část vydlabeme lžičkou a společně s nastrouhanou(rozdrobenou) Nivou na pár vteřin vložíme do mikrovlnky rozehřát. Do... více o Nakládaný pivní Hermelín
Maso pokrájíme na plátky, naklepeme, osolíme, opepříme, můžeme mírně posypat drceným kmínem a po stranách nakrojíme, aby se při smažení nezkroutilo.... více o Přírodní plátek s křenovou omáčkou
Kýtu odblaňte a nakrájejte na cca 1-1,5 cm široké plátky. Lehce plátky naklepejte klouby prstů (můžete maso naklepat i přes igelitový pytlík, aby se... více o Telecí medailonky s parmskou šunkou a čerstvou šalvějí
Větší a hlubší pekáč (cca 20 x 35 cm) vymažeme máslem a následně vyložíme pečícím papírem (výborně k nádobě přilne). Mrkev oloupeme a nastrouháme na... více o Mrkvový koláč BILLA
Ředkvičky očistíme, pokrájíme na plátky (měsíčky) a v rozpáleném oleji osmažíme dozlatova, při smažení občas promícháme. Osmažené ředkvičky vyndáme... více o Smažené ředkvičky
Kotlety můžeme použít i s kostí. Jemně je naklepeme a potřeme utřeným česnekem se solí, opepříme, zakápneme olejem a necháme přes noc uležet v chladu.... více o Vepřové kotlety se špekáčkem
Množství surovin je na dortovou formu 22 cm nebo do pekáčku 18 X 25 cm. Žloutky si ušleháme s cukrem a aroma do pěny. Pak vmícháme olej s vodou a... více o Pudinkovo-jablečné řezy
Olivy nakrájíme na menší kousky, česnek prolisujeme. Lučinu (tvaroh) s tukem vymícháme do hladka. Přidáme olivy s česnekem a bylinkami, promícháme,... více o Olivová pomazánka
Máslo umícháme v misce s kakaem. Na plotně svaříme za stálého míchání na niť vodu a cukr. Až cukr dělá pěkné bubliny a táhne se, je teprve hotový.... více o Vařená čokoládová poleva
Z listového těsta vyválíme placku a nařežeme na čtverečky cca 5x5 cm. Jablka oloupeme, zbavíme jadřinců a nakrájíme na čtvrtiny. V misce jablka... více o Jablečné koláčky z listového těsta
Houby očistíme, pokrájíme a dáme na chvilku povařit do hrnce s vodou. Pak scedíme. Špek najemno pokrájíme a vysmažíme na lžíci oleje dozlatova s... více o Mleté maso s houbami
Mouky je někdy potřeba trochu více, podle velikosti vajec a druhu mouky. Vše v míse smícháme v pevné a pružné těsto, necháme v lednici odležet. Během... více o Octové těsto místo listového
Koleno dáme uvařit do tlakového hrnce - pozor nerozvařit - stačí 30 minut ve slané vodě! Poté vyjmeme, necháme vychladnout, vyndáme z něj velkou kost... více o Koleno v alobalu na grilu
Připravíme si v misce směs, kterou promícháme, solit nemusíme vzhledem ke slanosti sýrů. Listové těsto tence rozválíme, vykrájíme kolečka (např.... více o Sýrové koláčky z listového těsta
Uvaříme brambory a nakrájíme na kostičky, osmahneme cibulku, vložíme brambory a necháme opéct. Nakrájíme salám nebo uzeninu a přidáme spolu se sýrem a... více o Jídlo z jednoho hrnce aneb co dům dal
Do vroucí vody (1 - 1,5 litru) nasypeme mraženou zeleninu. Povaříme asi tři minuty a okořeníme. Po pěti minutách přidáme rozkvrdlané vejce a sýr.... více o Zeleninová polévka s klobásou
Celá vejce vyšleháme s moučkovým cukrem do pěny - ruční šlehač na nejvyšším stupni min. 5 minut. Pak přidáváme po částech mléko smíchané s olejem a... více o Želatinová mňamka
Oddělíme bílky a ušleháme sníh, po částech zašleháváme cukr. Do vyšlehané hmoty opatrně vmícháme žloutky, přemletou kokosovou moučku a mouku střídavě... více o Kokosový dort
**Korpusy:** sníh + 1/3 cukru, zašlehat žloutky, zasypat cukrem a zadělat moukou a přidat prášek do pečiva. Rozdělit do dvou forem, já je vymyzávám... více o Dětský dvoupatrový dort
Ingredience do spodního těsta, smícháme a uhněteme si bochánek lineckého těsta, které rozválíme na vymaštěný plech, babička dává pečící papír, já s... více o Trojbarevný koláč naší babičky
Vajička rozklepneme do 1/2 litrového hrnku, zalijeme studenou vodou a rozmícháme. Na pánvi osmažíme do sklovata jemně nakrájenou cibulku a přidáme... více o Drožďová pomazánka - Dědův recept
Heru rozpustíme v mléce, nalijeme do domácí pekárny a necháme trochu vychladnout. Přidáme vejce, mouku smíchanou s droždím, pudink, cukr, vanilkový... více o Nedělní štola
Uděláme si kynuté těsto z mouky, mléka, oleje, droždí, soli, cukru a vanilkového cukru. Necháme vykynout v teple, rozdělíme na dva díly. Každou půlku... více o Rohlíčky pro bezdomovce
Na hrubém struhadle nastrouhat vejce, sýry a salám. Přidat najemno nasekanou cibuli, majolku a jogurt, osolit, opepřit, promíchat a před podáním... více o Sýrovo-vajíčková pomazánka
Lilky oloupeme a nakrájíme na kostičky. Osolíme a necháme 10 minut odležet. Lilek osušíme a opékáme je asi 15 minut v pánvi při střední teplotě.... více o Africká lilková pomazánka
Osmažíme na oleji jemně pokrájenou cibuli do sklovata, přidáme oprané houby, podusíme a potom přidáme pokrájená rajčata a papriky, brambory na... více o Guláš bez masa
Na rozpáleném oleji osmahneme zprudka cibulku dozlatova. Vsypeme na kostky pokrájené kuřecí maso a orestujeme. Podlijeme trochou vody, přidáme... více o Bazalkové kuře s ořechy
Hermelín nastrouháme, cibulku jemně nasekáme a promícháme s majonézou. Podle chuti osolíme a opepříme. Mažeme na plátky rohlíku. Polovinu jednohubek... více o Hermelínové jednohubky
Krajíčky chleba diagonálně nakrájíme na trojúhelníky. V hlubokém talíři rozkvedláme vejce se solí. Do druhého talíře nasypeme mouku. Kousky chleba... více o Opečené toasty s mozzarellou
Maso očistíme, zbavíme chrupavek a umeleme na masovém strojku, přidáme sůl, pepř a mléko, rozmícháme a necháme odležet v chladničce. Do odleželého... více o Holandské řízky