Jsou skvělé nasladko, ale i naslano. Řeč je o palačinkách, které jsou hotové raz dva a stačí vám na ně pouhé tři suroviny. Při jejich přípravě ale můžete narazit na několik problémů. Poradíme vám proto, jak jim předejít.
Nadýchané a přitom jemné palačinky získáme tehdy, pokud do těsta přidáme například trošku sodovky, kefíru nebo jednu či dvě lžíce rumu, palačinky budou nadýchané jako obláček a získají příjemné aroma. Velmi důležité je, nechat potom těsto alespoň hodinu nebo dvě uležet, palačinky tak vydrží déle čerstvé, těsto se lépe propojí, čímž docílíte jemnější struktury, a navíc budou lépe stravitelné. Další možností je již do hotového těsta přimíchat vyšlehané vaječné bílky.
Důležité je také to, jakou mouku použijete. V případě klasické hladké pšeničné, která obsahuje velké množství lepku, si můžeme být jisti, že se těsto vydaří. Pokud ale někdo trpí intolerancí na lepek, musí počítat s tím, že těsto už tak jemné nebude, i když na chuti to palačinkám zaručeně neubere. Pozor si ale dejte na to, abyste těsto nepřešlehali. Lepek obsažený v mouce by se příliš aktivoval a palačinky by byly tuhé. Ve chvíli, kdy začnete přidávat mouku, už jen směs lehce promíchejte.
Palačinky: Recepty na klasiku s ovocem, pohankové palačinky i slané s vejcem a šunkou najdete ZDE.
Rýži uvařte podle návodu na obalu. Mražený hrášek a krevety nechte povolit, batáty oloupejte a nakrájejte na kostky velikosti sousta. Na nepřilnavé... více o Rychlé červené karí s krevetami
Oloupané, pokrájené brambory dáme uvařit do osolené vody doměkka. Během vaření si na kousku másla osmažíme dosklovata světlé (bílé a světle zelené),... více o Šťouchané brambory s jarní cibulkou
Kroupy den předem namočte do vody. Nasekaná žebra vložte do kastrolu, zalijte vodou a přiveďte k varu. Vařte 10 minut, poté slijte, dolijte vodou a... více o Uzená polévka s kroupami
Rajčata a mozzarellu nakrájíme na plátky a prokládáme na talíři. Přidáme lístky bazalky a zakápneme olivovým olejem. Podle chuti můžeme posolit.... více o Salát Caprese II
Na sádle orestujte nasekanou cibuli a kostky uzeného. Vmíchejte nakrájenou plec, osolte, opepřete a orestujte. Podlijte vodou, zredukujte, zaprašte... více o Segedínský guláš - F.O.O.D.
Mouku a krupici promíchejte na pracovní ploše. Ve středu udělejte důlek a do něj rozklepněte vejce. Přidejte olej a půl lžičky soli. Rukama vypracujte... více o Smetanové fleky se zelím
Drůbeží (já použil kuřecí) srdíčka, žaludky a játra dobře očistíme a opláchneme pod tekoucí vodou. Pokud chceme dobu pečení urychlit, doporučuji... více o Drůbeží výpečky
Nejprve rozmixujte v mixéru na jemno, pak přidejte bazalku, avokádo, česnek a olej a rozmixujte do hladka. Pokud necíllíte dosáhnout veganského... více o Avokádovo-bazalkové pesto
Těsto: žloutky vyšleháme s cukry do pěny, přidáme olej, vodu, promícháme a přisypeme mouku s kypřidlem. Opět dobře promícháme a nakonec zlehka... více o Jahodové řezy - smetanové
Mouku promícháme s cukrem, přidáme změklou heru nakrájenou na kousky a vejce. Vypracujeme hladké těsto, které necháme v chladu cca 30 minut odležet.... více o Tartaletky
Cottage smícháme se solí, pepřem a paprikou, přidáme očištěnou na kousky pokrájenou papriku, okurku, rajčata, drobně pokrájenou cibuli a nastrouhaný... více o Zeleninový salát s cottage sýrem
Zeleninu drobně pokrájíme (můžeme i nastrouhat), zalijeme vývarem, osolíme a vaříme doměkka. Zeleninu můžeme před vařením i nejprve krátce osmažit na... více o Jednoduchá zeleninová polévka s jíškovo-vaječnou zavářkou
Květák krátce povaříme, scedíme, pokrájíme na větší kusy. Cibuli osmažíme dosklovata na trošce oleje, přidáme maso, orestujeme. Přidáme nastrouhaný... více o Květák s mletým masem po boloňsku
Banány rozmačkáme vidličkou. Utřeme vejce s cukrem a tukem. Přidáme banány, pak mouku smíchanou s práškem do pečiva a kousky čokolády nebo oříšků.... více o Banánové muffinky
Avokádo rozpůlíme a vyndáme pecku, v ruce půlku avokáda nařežeme rovně a na strany, aby nám vznikly kostičky a polévkovou lžící vybereme do mísy.... více o Mexický předkrm Guacamole
Nejdříve si připravíme palačinky. Do těsta přidáme 1 kelímek jogurtu, mouku,150 g cukru, 2 vejce a půl litru mléka. Palačinky usmažíme klasicky na... více o Palačinkový koláč s jablky a pudinkem
Vezmeme si mísu a smícháme v ní výše zmíněné ingredince (stehýnka vkládáme až nakonec). Takto připravenou mísu vložíme do ledničky a necháme ji... více o Medová kuřecí stehýnka
Tvaroh dáme do nějaké nádoby, ve které budeme později vše mixovat.Přidáme banán, lžíci kakaa, kypřící prášek a vejce. Vše rozmixujeme. Poté pridáme 2... více o Dietní buchta
V hluboké pánvi W!OK podusíme zeleninu. Nejprve na malém množství oleje zpěníme najemno pokrájenou cibulku, pak přidáme na proužky pokrájené papriky,... více o Kuřecí nudličky v sladkokyselé zeleninové omáčce
Jahodová náplň: jahody rozmačkáme s moučkovým cukrem a vmícháme trochu ušlehané smetany. Do tuhého sněhu z bílků zašleháme cukr, strouhané ořechy a... více o Jahodový dort se smetanou
4 žloutky s moučkovým cukrem a vanilkovým cukrem ušleháme do pěny. V jiné nádobě si ze 4 bílků ušleháme tuhý sníh a do něho vmícháme žloutkovou pěnu.... více o Peříčkový řez
Hovězí plátky nakrájíme na tenké nudličky, přelijeme sojovkou, přidáme koření a rýžový ocet a necháme odpočívat, pokud možno přes noc. Ve woku... více o Hovězí chilli čína
Jablka oloupejte, vykrojte jádřinec a jablka nakrájejte na plátky. Nechte chvíli marinovat ve víně, a pak dejte okapat. Plátky poprašte moukou a ve... více o Jablíčka v županu se žloutkovým krémem
Mouku smícháme s cukrem, solí, kypřidlem a máslem, vytvoříme drobenku, do které postupně přidáváme po lžících vodu a vypracujeme vše v hladké těsto.... více o Double švestkový koláč
**Nálev:** vepřové maso nakrájíme na kostičky a naložíme do nálevu, který připravíme z oleje, žloutků a Solamylu. Necháme přes noc uležet. *... více o Soté z vepřového masa
Brambory uvaříme doměkka ve slané vodě,scedíme a rozmačkáme je (rozmixujeme) s trochou horkého mléka a kouskem másla (nemusí být). Do takto připravené... více o Nastavovaná kaše
Sýr utřeme s majolkou, přidáme umleté uzené maso, nastrouhanou karotku a křen, přisolíme a zlehka promícháme.... více o Pomazánka z uzeného masa
**Bramborové placky:** Z prolisovaných brambor, mouky, soli a mléka zpracujte tužší těsto. Vytvarujte je jako šišku, odkrajujte z ní kousky,... více o Bramborové placky se špenátovým nákypem
Z ingrediencí vypracujeme těsto, které necháme hodinu odpočinout v chladu. Pak z něj tvarujeme rohlíčky, které pečeme v předehřáté troubě na 160... více o Makové rohlíčky (Rakousko)
Brambory a vejce nastrouháme na hrubém struhadle, přidáme zbylé přísady a promícháme lžicí nebo vidličkou NEMIXUJEME. Mažeme na chleba či chlebíčkovou... více o Bramborovo vajíčková pomazánka
Na začátek si uvaříme hustý sladký pudink, dle tohoto receptu je pudink příliš hustý a v krému pak zůstávají pucky, proto já osobně doporučuji mléka... více o Krtkův dort na plech
Na mělký talíř rozložíme na větší kousky natrhaný hlávkový salát (efektní je, máme-li zelený i červený, popř. kadeřavý - ty pak střídáme), hezčí... více o Alenčin rychlý skládaný salát
Cibule oloupeme a nakrájíme na hrubo. Česnek oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Půlku cibule dáme na dno pekáčku. Poté nařízneme několikrát kolena... více o Pečené vepřové koleno na zelí
Žampionům ukroutíme nožičky, oloupeme hlavičky (nožičky použijeme do jiné krmě, hlavičky do tohoto salátu), nakrájíme na tenké plátky a na troše oleje... více o Žampionový salát pro mlsné
Uvaříme těstoviny, brokolici, v kastrolku podusíme nakrájené žampiony, nakrájená sušená rajčata. Přidáme těstoviny, nakrájenou brokolici, poté sýry,... více o Těstoviny brokolice ham a mňam
Jablka nastrouháme a smícháme s vanilkovým cukrem. Plech vyložíme alobalem a rozetřeme jablkovou náplň. Žloutky vymícháme s cukrem a vodou do pěny.... více o Jablkový krémeš
Z mouky, másla, cukru, prášku do pečiva, špetky soli a vejce vypracujeme těsto. Dáme ho odpočinout na chvíli do chladu. Mezitím připravíme ořechovou... více o Berlínské řezy II.
Do nastrouhaného sýru přidáme prolisovaný česnek, 1-2 vejce a vše promícháme. Na plátky šunky rozetřeme směs, svineme a obalíme. V oleji do zlatova... více o Plněné šunkové řízečky
Brambory nastrouháme, osolíme a dobře promícháme s moukou. Do vroucí osolené vody hážeme halušky přes speciální cedník (nebo přes struhadlo s velkými... více o Halušky s tvarohem
Maso nakrájíme na nudličky, vložíme do mísy, přidáme trochu oleje, asi dvě lžičky škrobové moučky a tři lžičky koření. Necháme odležet na hodin. Na... více o Rychlá čína
Ingredience na sekanou spojíme a vytvarujeme šišku, potřeme vodou a dáme do pekáče pod pokličku péct. Po 1 hodině: slijeme vypečený tuk a přidáme... více o Divoká sekaná
Romadúr rozmačkáme vidličkou, přidáme máslo a žloutek, utřeme na hladký krém, mícháme najemno nakrájenou cibuli, jogurt a hořčici, dáme zchladit.... více o Pomazánka z Romadúru II.
Do rozpáleného oleje vložíme na kostky nakrájené maso a dobře opečeme. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, vsypeme asi 2 lžičky červené papriky, pepř,... více o Pikantní segedínek
Uděláme vývar z uzených kostí tak, že nalijeme do velkého hrnce jen tolik vody, aby byly kosti ponořené a postupně, jak se voda odpařuje, ji doléváme... více o Česnečka z uzených kostí
Maso osolíme, okmínujeme a dáme na plech, posypeme cibulí a předem namočenými houbami, přikryjeme a dáme přes noc uležet. Před vložením do trouby... více o Maso na houbách babičky Aničky
Těsto: smícháme vařicí vodu se solí a olejem. Směs vlijeme do mouky a rychle zamícháme. A těsto je hotové. <BR>Náplň: jemně nakrajíme cibuli a... více o Čebureky
Maso nakrájíme na plátky a naklepeme. Osolíme, opepříme a na pánvi na trošce oleje z jedné strany lehce opečeme. Do velkého pekáče dáme na dno trochu... více o Prezidentské maso
Rajčata nakrájíme na malé kostičky, to samé uděláme i s vajíčkama a salámem(junior, ale může být i jiný) nakonec přidáme majolku. Podáváme s chlebem.... více o Rajčatový salát IV.
Cibuli oloupeme a nakrájíme. Cuketu očistíme a nakrájíme na třísky. Petrželku omyjeme a nakrájíme. Olej rozpálíme a osmahneme cibuli. Přidáme cukety,... více o Cuketovo - smetanová omáčka na fusilli
Opereme a osušíme tymián. Snítku necháme na ozdobení, zbylý nasekáme. Maso osolíme, opepříme a na rozpáleném oleji opečeme doměkka. Červené zelí... více o Kuřecí prsíčka se zelím