• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Halloween Nakládané houby Krémové a husté polévky
  • Recepty.cz
  • Pomocníci
  • Rady a tipy
  • Na přesoléná jídla

Na přesoléná jídla

Na přesoléná jídla

Nejspíš už se vám taky někdy stalo, že vám ujela ruka se solí a z vynikajícího jídla se rázem stal nezkonzumovatelný blaf, který skončil v záchodové míse. Máme pro vás pár tipů, jak přesolené jídlo zachránit, až se vám to stane příště.

Možná vám to trochu přijde podivné, ale opravdu to funguje. Přesolené jídlo dokáže zachránit cukr, přesněji řečeno kostka cukru. Tu položte na polévkovou lžíci a ponořte ji i celou do pokrmu, jakmile se ale začne rozpouštět, rychle ji vyjměte a vyhoďte. V případě potřeby postup opakujte vždy s novou kostkou. Použití sladkého cukru není o přebíjení chutí, ale o tom, že na sebe kostka naváže přebytečnou slanost.

V případě, že přesolíte omáčku, sáhněte po pečivu. To totiž do sebe dokáže vstřebat až 40 % soli. Housku nebo kus chleba hoďte do přesolené omáčky či guláše, povařte a poté vyjměte ven. Dejte pozor, aby se pečivo příliš nerozmáčelo na kaši a nezačalo se vám do pokrmu „rozpouštět“.

Další způsob s oblibou používaly už naše babičky. Syrovou bramboru oloupejte, nakrájejte ji na kostky nebo plátky, přidejte do jídla a nechte jí v něm asi 15 minut vařit. Pak všechny kousky vylovte a pokrm můžete podávat. Brambory skvěle a relativně rychle dokážou absorbovat sůl. Uvařené brambory nemusíte vyhazovat, klidně je použijte třeba do salátu nebo bramborové omelety. V případě ne moc přesolené omáčky můžete bramboru najemno nastrouhat a využít jí zároveň k zahuštění. Podobně jako brambora funguje i mrkev nebo kořenová petržel.

Tam, kam se to hodí, třeba do krémových polévek, většiny omáček nebo třeba zapákaných těstovin či brambor, se nebojte nalít smetanu ke šlehání. Tahle ingredience jídlo nejen dokonale zjemní, ale poradí si i s nadbytkem soli. Vyzkoušet můžete třeba i ricottu nebo kokosové mléko.

Polévky, omáčky i jídla, která se podlévají vývarem, můžete zachránit tak, že je naředíte. Samozřejmě záleží na množství soli, se kterou jste to přepískli, ale ve většině případů je tento postup nejlepším řešením. Pokud ani to nepomůže, nezbývá vám než uvařit novou dávku pokrmu, tentokrát úplně bez soli, a do té přesolené jí pak přimíchat.

Mohlo by vám zachutnat

60 minut
Ořechové řezy s polevou z remosky

Ořechové řezy s polevou z remosky

Remosku o průměru cca 30 cm si vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou nebo ji vyložíme pečícím papírem. Změklé máslo si vyšleháme s cukry do pěny,... více o Ořechové řezy s polevou z remosky

25 minut
Salát Caesar

Salát Caesar

Troubu rozehřejte na 180 °C, plech vyložte pečicím papírem. Pečivo nakrájejte na větší kousky, zastříkněte olejem, osolte a ze všech stran opečte, asi... více o Salát Caesar

120 minut
Třešňová omáčka

Třešňová omáčka

Hovězí maso (může být zadní i přední) osolíme a na rozpuštěném másle s olejem ho ze všech stran zprudka osmažíme. Poté podlijeme vodou, oslíme a... více o Třešňová omáčka

20 minut
Bazalková pasta / pesto

Bazalková pasta / pesto

Čistou bazalku buď rozmixujeme s olejem na pyré nebo ji utřeme v hmoždíři nejlépe s troškou hrubozrnné soli, aby to šlo lépe a nebo si dáme práci a na... více o Bazalková pasta / pesto

Kyselica (zelňačka) s čabajkou

Kyselica (zelňačka) s čabajkou

Na rozpuštěném sádle osmažíme jemně pokrájenou cibuli se slaninou dosklovata. Ke konci také přidáme osmažit i na kolečka pokrájenou čabajku. Zaprášíme... více o Kyselica (zelňačka) s čabajkou

45 minut
Měkké medové perníčky

Měkké medové perníčky

Cukr utřeme se 2 vejci a změklým tukem na pečení, poté přidáme med a koření. Do této kašičky vmícháme mouku se sodou. Medu nedáváme víc, perníčky by... více o Měkké medové perníčky

35 minut
Rychlobublanina

Rychlobublanina

Všechny ingredience smícháme mixérem dohromady do hustšího těsta (aby třešně hned nepropadly na dno). Vylijeme na plech vyložený pečicím papírem.... více o Rychlobublanina

Dušené zelí - zadělávané

Dušené zelí - zadělávané

Oloupanou a pokrájenou cibuli osmažíme na oleji či sádle lehce dozlatova. Pak přisypeme na nudličky pokrájené zelí, které osolíme a okořeníme pepřem,... více o Dušené zelí - zadělávané

40 minut
Makovník, Makovec

Makovník, Makovec

Smícháme sypké ingredience a přimícháme do nich postupně tekuté. Vše zamícháme a vylijeme na vymazaný a vysypaný pekáček. Lze i na plech, ale moučník... více o Makovník, Makovec

20 minut
Tvarohové lívance

Tvarohové lívance

Vejce s cukrem ušleháme. Přidáme tvaroh a mouku a znovu prošleháme. Podle potřeby pak přidáme mléko a usmažíme. Vyjde na cca 30 menších lívanečků.... více o Tvarohové lívance

40 minut
Pečené brambory

Pečené brambory

Brambory očistěte kartáčkem pod tekoucí vodou, ale neloupejte. Pak přeřízněte podélně napůl. Předvařte v osolené vodě asi 8 minut. Pak nařízněte... více o Pečené brambory

Masové závitky (nejen) se zelím

Masové závitky (nejen) se zelím

Plátky masa naklepeme, osolíme, opepříme a jemně posypeme paprikou. Na plátky masa dáme hrstku zelí, na kterou položíme rozkrojenou klobásu a pevně... více o Masové závitky (nejen) se zelím

10 minut
Pomerančová zmrzlina

Pomerančová zmrzlina

1.Ovoce omyjte a nastrouhejte kůru. 2. Pak vymačkejte šťávu a smíchejte s kůrou 3. Ve šťávě pak rozmíchejte cukr. 4. Přidejte smetanu a šlehejte do... více o Pomerančová zmrzlina

Bezmasá žampionová směs s mozzarellou

Bezmasá žampionová směs s mozzarellou

Na trošce oleje osmažíme pokrájenou cibuli dosklovata. Přidáme žampiony pokrájené na plátky, nasekaný česnek a dále smažíme. Po odpaření přebytečné... více o Bezmasá žampionová směs s mozzarellou

Cuketové nudle

Cuketové nudle

Na trošce rozpáleného oleje, v pánvi se širokým dnem, osmažíme zprudka cuketu dozlatova. Když je cuketa osmažená, vmícháme nasekaný česnek, osolíme a... více o Cuketové nudle

Jednoduchý obrácený koláč s ovocem

Jednoduchý obrácený koláč s ovocem

Těsto: žloutky utřeme s cukry a změklým máslem, vmícháme mouku s kypřidlem a nakonec sníh vyšlehaný z bílků. Plech nebo větší dortovou formu vyložíme... více o Jednoduchý obrácený koláč s ovocem

5 minut
Pangalaktický megacloumák

Pangalaktický megacloumák

Do shakeru s ledem nalijeme 0,2 cl vodky, 0,2 Havana rumu, 0,2 teqily silver a 0,1 cl Curacaa blue. Pořádně protřepeme a nalejeme do cosmopolitan... více o Pangalaktický megacloumák

Jíšková pórková polévka

Jíšková pórková polévka

V kastrolu si na lžíci oleje rozpustíme máslo, které zasypeme moukou a za stálého míchání usmažíme jíšku dorůžova, kterou zalijeme vývarem a dobře... více o Jíšková pórková polévka

"Buďáky" - švestkové bochánky (buchty)

"Buďáky" - švestkové bochánky (buchty)

Polohrubou mouku v míse smícháme s vanilkovým cukrem, solí a citronovou kůrou. Ve středu mouky uděláme dolíček, do kterého rozdrobíme kostku droždí,... více o "Buďáky" - švestkové bochánky (buchty)

Bůčková roláda se špekem

Bůčková roláda se špekem

Mleté maso osolíme, opepříme, přidáme vejce, ochutíme sladkou a pálivou paprikou (po jedné lžičce), nastrouhaným česnekem, kmínem a drobně pokrájenou... více o Bůčková roláda se špekem

Křehký kokosový koláč s jablky - mřížkový

Křehký kokosový koláč s jablky -…

Z ingrediencí vypracujeme hladké těsto, které necháme 30 minut v chladu odpočinout. Pak z něj oddělíme cca 300 gramů, které si necháme na mřížku.... více o Křehký kokosový koláč s jablky - mřížkový

7 minut
Buchta z mikrovlnky

Buchta z mikrovlnky

V misce smícháme všechny sypké ingredience a v druhé misce smícháme všechny tekuté. Poté promícháme dohromady a nalijeme do skleněné nádoby nebo... více o Buchta z mikrovlnky

Batáty pečené v troubě

Batáty pečené v troubě

Všechnu zeleninu očistíme a nakrájíme na kostky, osolíme, pokapeme olejem, posypeme tymiánem, promícháme a dáme péct do trouby na 30 - 40 minut při... více o Batáty pečené v troubě

Těstoviny se žampiony ala pizza

Těstoviny se žampiony ala pizza

Uvařené špagety (nebo jiné těstoviny) dáme do větší mísy, přidáme pokrájená rajčata, ochutíme tymiánem. Na pánvi s troškou oleje osmažíme dosklovata... více o Těstoviny se žampiony ala pizza

Ovocný dort s želé

Ovocný dort s želé

Recept na těsto: Troubu předehřejeme na 200°C. Ve středně velké míse smícháme mouku, sůl a cukr. Másl nakrájíme na kousky a vpracujeme do směsi.... více o Ovocný dort s želé

Přírodní plátek s křenovou omáčkou

Přírodní plátek s křenovou omáčkou

Maso pokrájíme na plátky, naklepeme, osolíme, opepříme, můžeme mírně posypat drceným kmínem a po stranách nakrojíme, aby se při smažení nezkroutilo.... více o Přírodní plátek s křenovou omáčkou

20 minut
Osvěžující rybízové želé

Osvěžující rybízové želé

Do kastrůlku dáme omytý rybíz, přilijeme 1 dl vody a dáme povařit na cca 5 minut. Pak vše přecedíme, propasírujeme přes cedník, aby jsme se zbavili... více o Osvěžující rybízové želé

Gnocchi se šlehačkou, slaninou a šalvějí

Gnocchi se šlehačkou, slaninou a…

Ve větší pánvi rozpustíme lžičku másla a osmahneme slaninu nakrájenou na kostičky. Přilijeme vlažnou šlehačku (nesmí být studená, srazila by se),... více o Gnocchi se šlehačkou, slaninou a šalvějí

45 minut
Jahelník mrkvový

Jahelník mrkvový

Jáhly zalijte v kastrolu vodou tak, aby byly potopené, přiveďte k varu, vypněte a nechte zakryté na teple tak dlouho, až se všechna tekutina vsákne.... více o Jahelník mrkvový

90 minut
Hrníčkové rohlíčky a pletýnky

Hrníčkové rohlíčky a pletýnky

**Těsto:** Do mísy prosijeme mouku. V prostředku uděláme důlek, nalijeme trochu vlažného mléka, přisypeme cukr a rozdrobíne droždí. Takto připravený... více o Hrníčkové rohlíčky a pletýnky

45 minut
Tvarohový beránek

Tvarohový beránek

Změklé máslo, cukr, tvaroh a vejce utřeme v míse. Pak přidáme prosátou mouku s práškem do pečiva a rozinky, které jsme namočili v rumu. Těsto nalijeme... více o Tvarohový beránek

Kuskus na čínský způsob

Kuskus na čínský způsob

Nakrájíme zeleninu: cibuli na osminky a oddělíme jednotlivé dílky, mrkev na cca 3 mm kolečka, cuketu na asi půl cm kolečka, která posolíme a necháme... více o Kuskus na čínský způsob

20 minut
Jahodová polévka mléčná

Jahodová polévka mléčná

Mléko smícháme s cukrem a škrobovou moučkou a za stálého míchání přivedeme k varu. Odstavíme a dáme chladit. Než zhoustlé mléko zchladne, očistíme a... více o Jahodová polévka mléčná

30 minut
Snadný štrůdl

Snadný štrůdl

Z mouky, másla, vajec, vody a octa (citronové šťávy) zaděláme těsto, nejdůležitější je osolit ho! Poté si těsto rozdělíme na tři přibližně stejné... více o Snadný štrůdl

Mňam kuskus rychlovka

Mňam kuskus rychlovka

Na oleji zpěníme cibulku, přidáme kousky masa (pokud máme), na hrubém struhadle nastrouhanou zeleninu, papriku a chvilku restujeme. Zalijeme vodou a... více o Mňam kuskus rychlovka

Bábovka ze zbylých bílků

Bábovka ze zbylých bílků

Bílky našleháme s trochou soli, pak přidáme vše ostatní, už nešleháme, jen opatrně do sněhu zabalujeme. Nakonec přidáme olej. Těsto dáme do vymazané a... více o Bábovka ze zbylých bílků

15 minut
Skvělá šunková pomazánka

Skvělá šunková pomazánka

Smícháme pomazánkové máslo s tvarohem a sýrem, přidáme velmi drobně nakrájenou šunku, pórek a drobně nastrouhanou mrkev. Na závěr ochutíme bylinkovou... více o Skvělá šunková pomazánka

15 minut
Avokádová pomazánka II.

Avokádová pomazánka II.

Zralé avokádo (tedy měkké) rozkrojíme na polovinu vyndáme pecku. Vidličkou rozdlabeme o okraj misky. Poté nakrájíme rajčata na co nejmenší kousky,... více o Avokádová pomazánka II.

310 minut
Kachna bez práce

Kachna bez práce

Kachnu omyjeme, osušíme a posypeme zvenku i uvnitř solí a kmínem. Položíme prsíčky vzhůru do suchého pekáče. Musí bý buď kovový nebo skleněný a mít... více o Kachna bez práce

Kuřecí mňamka ve smetanovo sýrové omáčce

Kuřecí mňamka ve smetanovo sýrové…

Maso omyjeme, nakrájíme na nudličky a lehce osolíme. Na tuku podusíme cibulku, na kterou přidáme maso, nakrájené žampiony a nadrobno posekané kešu... více o Kuřecí mňamka ve smetanovo sýrové omáčce

30 minut
Dvojbarevný jablečný koláč

Dvojbarevný jablečný koláč

Ze surovin vypracujeme spodní těsto. Vyválíme jej a položíme na předem vymazaný a moukou vysypaný plech. Na těsto rozetřeme jablkovou náplň... více o Dvojbarevný jablečný koláč

Medové řezy ze 4 placek

Medové řezy ze 4 placek

Vypracovat těsto a vyválet 4 placky velikosti plechu. Péct na pečícím papíře nebo hodně vymaštěném plechu (papír je lepší). Ušlehat krém ze všech... více o Medové řezy ze 4 placek

Mramorové maso

Mramorové maso

Maso nakrájíme na řízky, naklepeme, osolíme, opepříme. Formu na srnčí hřbet vymažeme olejem, a řízky ji vyložíme (i boční části). Mléko smícháme s... více o Mramorové maso

Zamilovaná očka

Zamilovaná očka

Zpracujeme na vále v těsto. Z těsta tvoříme malé kuličky, do každé vtlačíme důlek (obráceným náprstkem, obrácenou vařečkou apod.) a upečeme v mírně... více o Zamilovaná očka

Jablkový koláč od Alice

Jablkový koláč od Alice

Na vále vypracujeme těsto a rozdělíne na polovinu. Vyválíme plát (já raději postupně vtláčím na plech), přeneseme na vymazaný plech. Pokryjeme náplní,... více o Jablkový koláč od Alice

Pikantní pečená kuřecí stehna

Pikantní pečená kuřecí stehna

Kuřecí stehna posolíme, silně potřeme česnekem a necháme 2 hodiny odpočinout. Stehna obalíme ve směsi hladké mouky a sladké papriky. Opečeme na másle... více o Pikantní pečená kuřecí stehna

45 minut
Židovské řízky

Židovské řízky

Maso nakrájíme na plátky asi 1/2-3/4 cm silné, hojně potřeme rozetřeným česnekem, obalíme jako klasický řízek v trojobalu a smažíme. Podává se s... více o Židovské řízky

60 minut
Vepřové kari

Vepřové kari

Maso nakrájíme na kostky. Na másle osmažíme nasekanou cibulku, přidáme utřený česnek, ocet a citrónovou šťávu a pražíme. Po chvilce přidáme maso a... více o Vepřové kari

Telecí perkelt

Telecí perkelt

Maso omyjeme, nakrájíme na kousky a osolíme. Drobně nakrájenou cibuli zpěníme na oleji, přidáme papriku, kostky masa a za občasného míchání dusíme, až... více o Telecí perkelt

Jáhlová polévka s houbami

Jáhlová polévka s houbami

Houby namočíme na hodinu do studené vody. Jáhly spaříme vařící vodou, aby nebyly hořké a uvaříme doměkka spolu s houbami. Z másla a mouky připravíme... více o Jáhlová polévka s houbami

Doporučujeme

40 minut
Plněné batáty

Plněné batáty

35 minut
Klasická zelňačka

Klasická zelňačka

40 minut
Švédské masové kuličky

Švédské masové kuličky

Poslední sledované recepty

25
Kýta v žampionové omáčce
Kýta v žampionové omáčce
17
Nejjednodušší gratinované brambory
Nejjednodušší…
16
Švédské masové kuličky
Švédské masové kuličky
15
Turecký chléb Ramadan Pide (Ramazan Pidesi)
Turecký chléb Ramadan…
14
Litý perník s jablky
Litý perník s jablky

Zajímavé články

Jak uskladnit jablka? Tipy a rady, díky kterým vám vydrží až do jara
Jak uskladnit jablka? Tipy a rady, díky kterým…
Pizza z květáku je podzimní hit. Je zdravá, bez lepku a s minimem kalorií!
Pizza z květáku je podzimní hit. Je zdravá, bez…
Pěkně vypečené brambory: Vyzkoušejte 20 nejlepších receptů z trouby pro celou rodinu
Pěkně vypečené brambory: Vyzkoušejte 20…
Od pondělí do pátku: Podzimní recepty, které připravíte za půl hodiny
Od pondělí do pátku: Podzimní recepty, které…
Labubu dorty jsou hit! Oblíbená postavička dobývá cukrárny po celém světě
Labubu dorty jsou hit! Oblíbená postavička dobývá…
AHA.cz Polívka po mozkové příhodě: Hrozí trvalé následky?

Polívka po mozkové příhodě: Hrozí trvalé následky?

Mimibazar Šetrná pomoc při rýmě: Naučte děti smrkat a sáhněte po homeopatikách

Šetrná pomoc při rýmě: Naučte děti smrkat a sáhněte po homeopatikách

Dáma.cz Tyto kozačky ovládnou podzim: Zvolíte rebelský styl, eleganci, nebo pohodlí?

Tyto kozačky ovládnou podzim: Zvolíte rebelský styl, eleganci, nebo pohodlí?

Blesk pro ženy Podzimní barvy podle Ani Geislerové: Proč v jejím podání nejsou nuda?

Podzimní barvy podle Ani Geislerové: Proč v jejím podání nejsou nuda?

Ženy.cz Ústní wellness rozzáří váš úsměv. Navíc podpoří zdraví celého těla i duševní pohodu

Ústní wellness rozzáří váš úsměv. Navíc podpoří zdraví celého těla i duševní pohodu

Blesk.cz Nečekaná smrt Diane Keatonové (†79) odhalila její bohatství: Miliardové dědictví!

Nečekaná smrt Diane Keatonové (†79) odhalila její bohatství: Miliardové dědictví!

SportRevue.cz FOTO: Úsměvy a velká prsa v akci. To jsou americké roztleskávačky

FOTO: Úsměvy a velká prsa v akci. To jsou americké roztleskávačky

Maminka.cz Má spinální atrofii, je na vozíku, ale přesto se stala matkou. 'Lidé nechápali, proč nejdu na potrat,' diví se statečná Alex

Má spinální atrofii, je na vozíku, ale přesto se stala matkou. 'Lidé nechápali, proč nejdu na potrat,' diví se statečná Alex

Blesk Horoskopy Tarotskop na říjen: Na Váhy toho bude moc, Střelci se vrhnou do dobrodružství a Býky čeká láska

Tarotskop na říjen: Na Váhy toho bude moc, Střelci se vrhnou do dobrodružství a Býky čeká láska

  • Recepty.cz
  • Pomocníci
  • Rady a tipy
  • Na přesoléná jídla
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact