Propadli jste chuti lahodné šalotky? Pak se vám určitě bude hodit pár praktických informací o ní.
Drobné podlouhlé cibulky, která mohou mít žlutou, růžovou nebo červenou barvu, jsou i v naší kuchyni stále populárnější. Jsou sladší, mají jemnější chuť a zápach, chutnají tak i těm, kterým ostré aroma a chuť klasické cibule vadí. Dopustit na ni nedají ti, které trápí potíže se zažíváním, nezpůsobuje totiž trávicí potíže. Hodí se do omáček, pomazánek, k nakládání, pro přípravu francouzské cibulačky, vynikajícího cibulového koláče nebo báječné cibulové marmelády.
Věděli jste, že šalotka obsahuje větší množství množství vitamínů, minerálů a antioxidantů, než klasická cibule? Navíc je nabitá allicinem, sloučeninou, která snižuje hladinu cholesterolu, pomáhá snížit riziko mozkové mrtvice, rakoviny a onemocnění srdce.
Šalotka je sice mnohem aromatičtější než cibule, je však také ostřejší. Její ostrost se dá zmírnit, jestliže ji po posekání propláchneme vodou.
Brambory a pastinák očistěte a nakrájejte na kostičky. Uvařte v osolené vodě do poloměkka a sceďte. V hrnci rozpusťte máslo a zpěňte na něm krupici.... více o Pórková polévka se slaninou I.
Cibuli pokrájíme najemno a necháme spolu s lžící nasekaného zázvoru zesklovatět na oleji. Přidáme nasekaný česnek a kari. Chvíli mícháme. Zalejeme... více o Kuřecí kari s mangem a rýží
Do mísy dáme jemně pokrájenou cibuli, šunku, nastrouhané nebo jemně pokrájené kyselé okurky a vejce, přidáme majolku nebo zakysanou smetanu (lze i půl... více o Rýžový salát / příloha
Na pánvi si zahřejte olej a přidejte cibuli, česnek, mrkev a celer, za stálého míchání (6 minut) počkejte, dokud zelenina nezměkne. Přilijte víno a... více o Kuřecí zapečené s rajčaty a mozzarellou
Panna cotta: mléko + vanilka = svařit, mezitím si necháme želatinu nabobtnat, smetanu + cukr + sůl = vyšlehat. Až bude mléko svařené, necháme trochu... více o Panna cotta s ostružinovou omáčkou
Drobně pokrájenou slaninu (špek) s cibulí osmažíme dorůžova. Pak přidáme mleté maso, které za občasného míchání osmažíme, osolíme, opepříme, přidáme... více o Mletá směs s fazolemi
Hořkou čokoládu necháme rozehřát ve vodní lázni. Když je čokoláda rozehřátá, tak formičky vymažeme čokoládou (dáme ztuhnout do lednice), do ní dáme... více o Domácí čokoládové pralinky
Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme olej s vodou, promícháme a poté zašleháme i mouku s kypřidlem a kakaem. Nakonec zlehka vmícháme tuhý sníh... více o "Míša" roláda
Maso nakrájíme na plátky nebo kostky, osolíme, opepříme a dáme na dno vymazaného pekáče. Do mísy si nasypeme okapané zelí, které ochutíme česnekem (4... více o Pečené vepřové plátky v debrecínském zelí
Naporcované kuře (stehna) osolíme a okořeníme a položíme do pekáče na pokrájenou cibuli, česnek a uzeninu. Stehna poklademe kousky másla, trochu... více o Kuře (nejen) na zelí
Mouku smícháme v míse s cukrem, kakaem a kypřidlem. Přidáme vejce, olej a mléko. Vymícháme hladké těsto, které nalijeme do připraveného vyššího plechu... více o Banánové Margot řezy
Do mísy dáme mouku smíchanou s cukry a solí, uprostřed uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, přilijeme trochu vlažného mléka, trošku... více o Bramborový bochánek (mazanec)
* cibuli a pórek nakrájíme najemno a dáme dusit na pánev * maso nakrájíme na kostičky a okořeníme * následně orestujeme na pánvi s cibulí a pórkem *... více o Jednoduchá nivová omáčka s kuřecím
Kloboučky hlívy očistíme, posypeme kořením do listů dle chuti nebo potřeme rozetřeným česnekem. Osolíme, pokud nemáme koření s obsahem soli. Poté... více o Hlíva v těstíčku
Čočku přebereme a namočíme alespoň 2 hodiny do studené vody. Pak k ní přidáme bobkové listy, nové koření a masox, podle potřeby ještě přilijeme vodu,... více o Pikantní salát s čočkou
Květák rozebereme na růžičky a dáme krátce (stačí 1-2 minuty) povařit do osolené vroucí vody s citronovou šťávou. Pak scedíme a květákem naplníme... více o Květák - nakládaný, sterilovaný
1. Oloupeme jablka a nakrájíme na kostičky. 2. Dáme jablka do hrnce s trochou vody a hnědým cukrem, vaříme 10 minut. 3. (Lze dělat při vaření jablek.)... více o Apple crumble
Na rozpuštěném másle s olejem necháme zesklovatět pokrájenou cibuli, přidáme nastrouhanou kořenovou zeleninu s kořením a necháme ji restovat. Pak... více o Dýně s kořenovou zeleninou na smetaně - dýňová omáčka
Vymažu zapékací misku (pekáč) sádlem. Nakrájím oloupané syrové brambory na plátečky (tenčí plátky) a vsypu je do misky (pekáče). Přidám trochu soli,... více o Kotlety na šlehačce
1. Troubu předehřejte na 220 °C. Pekáč vymažte olejem a rozložte do něj očištěné a pokrájené papriky, bobkový list, hřebíčky a kardamom. Posypte... více o Pečená jehněčí kýta po středomořském způsobu
Plátky masa naklepeme, postranách nařízneme, aby se při smažení nezkroutily, osolíme je, opepříme a na rozpáleném oleji zprudka z obou stran osmažíme.... více o Přírodní maso s cuketou - minutka
Vejce rozmícháme s cukrem, přilijeme mléko, rozpuštěné máslo, zamícháme. Přisypeme mouku s kakaem a práškem do perníku, řádně promícháme a nepříliš... více o Perníkový koláč s ovocem a žmolenkou
Pudink se 2 lžícemi cukru a mlékem připravte podle návodu na obalu a nechte trochu vychladnout. Ušlehejte s jogurtem. Rebarboru nakrájejte na kousky a... více o Drobenkový koláč s rebarborou
Nové brambory necháme se slupkou,staré můžeme oloupat. Uvařené menší brambory opečeme na přepuštěném másle dozlatova, přidáme očištěný, osušený... více o Špenátové brambory - příloha
Řepu uvařenou ve slané vodě oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Křen očistíme, oloupeme a nastrouháme také najemno. Množství záleží na jeho... více o Křenová pomazánka z červené řepy
Čokoládu nalámeme na kousky a i s máslem dáme rozpustit nad páru. Mezitím vyšleháme žloutky s polovinou cukru. Do vnitř zašleháme rozpuštěnou... více o Nízká čokoládová buchta
Na oleji zpěníme cibulku, přidáme na jemno nastrouhanou mrkev a petržel (od obojího cca stejné množství jako cibule) a podusíme. Přidáme rajský... více o Jednoduchá rajská polévka
Sardinky v misce vidličkou rozšťoucháme, přidáme najemno nakrájenou cibulku, nastrouhané kyselé okurky, vejce na kostičky, lehce osolíme, opepříme a... více o Rybí pomazánka od maminy
Gnocchi dáme vařit dle návodu (až vyplavou na hladinu, jsou hotové). Rozehřejeme olivový olej na větší pánvičče, přidáme cibuli a zesklovatíme. Poté... více o Gnocchi alla casa
Smíchat tvaroh a pomazánkové máslo, osolit. Rozdělím to na půl a do jedné dám podle chuli prolisovaný česnek a do druhé strouhaný čerstvý křen. To je... více o Pomazánka křenová a česneková
Cibule oloupeme a nakrájíme na hrubo. Česnek oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Půlku cibule dáme na dno pekáčku. Poté nařízneme několikrát kolena... více o Pečené vepřové koleno na zelí
Do mletého masa přidáme pepř, sůl, 1 vejce, strouhanku a trochu mléka a na drobno pokrájenou 1 cibuli. Pořádně vypracujeme a děláme placičky velké asi... více o Sekaná jako roštěná
Mouku prosejeme na vál. Ostatní suroviny svaříme ve vodní lázni, jedlou sodu přidáme nakonec. Teplou směs zpracujeme s moukou, rozdělíme na čtyři díly... více o Velikonoční medové řezy
Na vále uhněteme těsto, tvoříme placičky a klademe na plech. Plech nemusíme vymašťovat, těsto mastné. Pečeme do zlatova. V půli pečení placičky... více o Škvarkové placky rodinné
Ušleháme poctivě do hladka cukr, žloutky, olej, vodu - ručním šlehačem cca 5 minut. Smícháme mouku s práškem do pečiva (aby se netvořily hrudky) a... více o Bublanina - tutovka (tutově se povede)
Ze surovin zpracujeme těsto, které dáme min. na 1 hodinu do ledničky. Pak těsto rozdělíme na 6-7 dílů a z každého kousku vyválíme kolo, které... více o Rohlíčky bez cukru
Upečené pláty rozdělíme na 6 obdélníčků. Vagonek - 4 obdélníčky slepíme na sebe krémem či marmeládou. Uděláme vagonky dva. Lokomotiva - dva obdélníčky... více o Dort pro kluka
Uvaříme fazole (můžeme použít i konzervované, ale není to ono). Do vody můžeme přidat masox. Zpěníme cibuli a stroužek česneku a přidáme klobásu... více o Jižanské fazole s klobásou
Do nastruhané mrkve dat tavený sýr, vajíčko najemno, přidat majolku a tatarku (nemusí být). Namazat na veku.... více o Mrkvová pomazánka II.
Z mouky, cukru, vejce a změklého pokrájeného másla promneme mezi prsty drobenkové těsto. Vanilkový prášek rozmícháme v troše mléka, zbytek mléka... více o Pudinkový koláč III.
V kastrolu na rozehřátém oleji zpěníme nakrájenou cibuli a česnek, přisypeme mletou papriku, zamícháme, přidáme rajčatový protlak a zalijeme vývarem,... více o Cizrnový guláš se zeleninou
V teplé vodě rozdrobíme droždí a přidáme cukr, necháme nakynout. Kvásek přidáme k prosáté mouce, do které jsme přidali, sůl, ocet, kmín, brambory a... více o Domácí chléb s pivem
Cibuli zpěníme na oleji, přidáme játra pokrájená na nudličky (můžeme nechat i celá), opepříme a dusíme. Když jsou téměř hotová, přidáme pokrájené... více o Kuřecí játra na olivách a víně
Maso nakrájíme na kostky, cibuli nadrobno, větší kusy zelí překrájíme. Jednu cibuli osmažíme na na polovině tuku, opečeme maso, osolíme, okořeníme... více o Segedínský guláš maďarské babičky
Na vále vypracujeme těsto a rozdělíme ho na polovinu. Vyválíme dvě placky. Jednu dáme péct samostatně a na druhou před pečením naneseme ořechovou směs... více o Ořechové řezy s medovou krustou
Krkovičku nakrájíme na řízky, jemně naklepeme, osolíme, opepříme. Na dno papiňáku vložíme na tenké plátky nakrájenou slaninu a na kolečka nakrájenou 1... více o Oběd z papiňáku
Mouku oříšky a cukr promícháme v míse a tukem a bílkem zaděláme těsto, pěchujeme do formiček košíčků a pečeme při 180 °C. Krém tmavý: Ingredience... více o Ohavečské košíčky
Rajčata nakrájíme na malé kostičky, to samé uděláme i s vajíčkama a salámem(junior, ale může být i jiný) nakonec přidáme majolku. Podáváme s chlebem.... více o Rajčatový salát IV.
Špekáčky oloupeme a jak kdo chce nakrájíme, nebo podélně rozřízneme. <BR>Nálev: smícháme worchestrovou omáčku, ocet, olej, hořčici a kečup s vodou,... více o Utopenci speciál
Avokádo oloupeme a rozmačkáme, přidáme tvaroh, sardinky a společně vyšleháme nebo vymícháme. Ochutíme solí a citronovu šťávou, vmícháme krájenou... více o Rybí pomazánka s avokádem