Propadli jste chuti lahodné šalotky? Pak se vám určitě bude hodit pár praktických informací o ní.
Drobné podlouhlé cibulky, která mohou mít žlutou, růžovou nebo červenou barvu, jsou i v naší kuchyni stále populárnější. Jsou sladší, mají jemnější chuť a zápach, chutnají tak i těm, kterým ostré aroma a chuť klasické cibule vadí. Dopustit na ni nedají ti, které trápí potíže se zažíváním, nezpůsobuje totiž trávicí potíže. Hodí se do omáček, pomazánek, k nakládání, pro přípravu francouzské cibulačky, vynikajícího cibulového koláče nebo báječné cibulové marmelády.
Věděli jste, že šalotka obsahuje větší množství množství vitamínů, minerálů a antioxidantů, než klasická cibule? Navíc je nabitá allicinem, sloučeninou, která snižuje hladinu cholesterolu, pomáhá snížit riziko mozkové mrtvice, rakoviny a onemocnění srdce.
Šalotka je sice mnohem aromatičtější než cibule, je však také ostřejší. Její ostrost se dá zmírnit, jestliže ji po posekání propláchneme vodou.
Žebra dáme vařit do vody s novým kořením, pepřem a bobkovým listem doměkka. Vývar pak scedíme a maso z žeber obereme. Na lžíci másla si osmažíme hrubě... více o Zelňačka z uzených žeber
Černou čočku propláchneme pod tekoucí vodou, dáme do hrnce, zalijeme čistou vodou a vaříme v neosolené vodě cca 25 minut pod poklicí. Vody nedáváme... více o Černá čočka se zeleninou - salát nebo příloha
Květák rozdělte na růžičky a uvařte v osolené vodě, nesmí se ale rozpadat. Sceďte a nechte vychladnout. Troubu předehřejte na 180 °C, pekáč vytřete... více o Gratinovaný květák
Čistou bazalku buď rozmixujeme s olejem na pyré nebo ji utřeme v hmoždíři nejlépe s troškou hrubozrnné soli, aby to šlo lépe a nebo si dáme práci a na... více o Bazalková pasta / pesto
Cibuli nakrájejte a orestujte na oleji. Vmíchejte zelenou kari pastu, kurkumu, kukuřici a koriandrové stonky. Zalijte vývarem nebo vodou a vařte. Po 5... více o Krémová kukuřičná polévka
Steaky (filety) očistíme, osušíme a potřeme marinádou, kterou jsme si v hlubokém talíři umíchali z citronové šťávy, soli a pepře (dle chuti), oleje,... více o Rybí steak
Špenát necháme na cedníku rozmrazit a okapat. Ze 450 gramů ho zbude cca 250, který dáme do mísy, přidáme vejce, pepř, muškátový květ, česnek,... více o Špenátové placičky se sýrem
Na másle si orestujeme cibulku a přidáme kuřecí játra. Až jsou játra skoro dozlatova, přidáme bílé víno, počkáme pár minutek, až se nám odpaří alkohol... více o Domácí kuřecí paštika
Na oleji a rozpuštěném másle osmažíme jemně krájenou cibuli dosklovata, kterou zaprášíme mokou a uděláme světlou cibulovou jíšku, kterou zalijeme... více o Bramborovo cuketová polévka - smetanová s koprem
Světlé těsto: žloutky utřeme s cukrem do pěny, vmícháme aroma, olej, vodu, mouku s kypřidlem a dobře promícháme. Nakonec vmícháme i tuhý sníh z bílků... více o Dvoubarevný roládový dort se smetanovým krémem
Do mísy nasypeme polohrubou mouku, uprostřed uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, posypeme krupicovým cukrem a přilijeme trochu vlažného mléka... více o Kynutý švestkový závin (štrůdl)
Tvarůžky můžeme nastrouhat, ale rychlejší to máme, když je rozehřejeme na pánvičce, lépe se rozetírají. Postupně do misky přidáme mazací sýr, máslo... více o Syrečková pomazánka II.
Jablka (hrušky) očistíme, pokrájíme na kostičky a pokapeme citronovou šťávou, aby nezhnědla. Drobenku připravíme smícháním všech ingrediencí. Žloutky... více o Jablečný (hruškový) šlehačkový koláč s drobenkou
Na rozehřátém olivovém oleji lehce osmahneme nakrájenou cibulku a česnek. Pak přidáme maso a mícháme, dokud nezhnědne a nerozpadne na malé kousky. Pak... více o Pravé řecké Pasticcio
Jeřabiny otrháme, očistíme, opláchneme a dáme spařit do vroucí vody. Pak necháme okapat a naplníme jimi malé čisté sleničky (od přesnídávky, majolky)... více o Jeřabina - sterilovaná
Troubu si předehřejeme na 190 stupňů a formičky si vymažeme máslem. Do mísy dáme cukr a vejce a ušleháme, až bude směs hustá a světlá. Čokoládu si... více o Čoko cupcakes
* nakrájíme hlívu na kostičky * oloupeme a nakrájíme na kostičky i brambory * rozpůlíme cibuli * hlívu, brambory a cibuli dáme do hrnce * zalijeme 1 l... více o Bílá polévka z hlívy ústřičné
Žloutky vyšleháme s cukry do pěny, přidáme změklé máslo, zakysanou smetanu(pokojová teplota), mouku s práškem do pečiva a vše řádně promícháme.... více o Čokoládová bábovka ze zakysanky
Necháme vzejít kvásek : vlažné mléko, droždí, cukr. Kvásek smícháme s ostatními ingrediencemi a vypracujeme hladké těsto. Necháme cca 90 minut kynout... více o Vdolky - rozpeky
Kroupy na dvě hodiny namočíme do studené vody, pak uvaříme doměkka a scedíme. Na drobně pokrájené slanině osmažíme pokrájenou cibuli dozlatova,... více o Staročeské zelí s kroupami a uzeným
Plátky libovější krkovičky po stranách nakrojíme, naklepeme, osolíme, dle chuti okořeníme a naskládáme do pekáčku. Vymazávat nemusíme a když, tak... více o Majolková krkovička se sýrem
Ovoce naaranžujte na mísu a nechte hosty, aby si sami vybrali, na co mají chuť.... více o Ovocná mísa
Vejce vyšleháme s cukrem do husté pěny. Pak přidáme vodu a olej a ještě prošleháme. Vsypeme mouku smíchanou s kypřidlem a kakaem, řádně promícháme a... více o Kakaovo-tvarohový dort
Dno pekáčku pokapeme olivovým olejem, naskládáme tenčí plátky brambor, pokapeme olejem, osolíme. Na brambory naklademe plátky ryby, můžeme jemně... více o Rybí file se slaninou a uzeným sýrem
Cukety omyjeme,konce odkrojíme,nakrájíme na plátky a minutu povaříme v osolené vodě. Scedíme, necháme okapat, dáme do mísy, osolíme, opepříme a... více o Rajčatový salát s cuketou a mozzarellou
**Bramborové placky:** Z prolisovaných brambor, mouky, soli a mléka zpracujte tužší těsto. Vytvarujte je jako šišku, odkrajujte z ní kousky,... více o Bramborové placky se špenátovým nákypem
Směs "kreolské koření" se prodává, nebo je možné doma namíchat: 2,5 lžičky sladké červené mleté papriky, 1 lžička černého pepře, 1 lž. kayenského... více o Kuře po kreolsku
Panenku očistíme, nasolíme(trošku více než jste zvyklí), opepříme a ze všech stran opečeme na rozpáleném oleji. Panenku vyndáme a do výpeku přidáme 3 ... více o Panenka v česnekovo-sýrové krustě
Na vál dáme mouku a nastrouháme na velkém okatém struhadle tuk, přilijeme kvásek a zaděláme polotuhé těsto. Podle potřeby přilijeme mléko. Nenecháváme... více o Koláčky ze 100% tuku
Mouku smícháme s pepřem a majoránkou, játra překrájíme na půlky. Jednotlivé kousky obalíme v mouce s kořením, zavineme do plátků slaniny, naskládáme... více o Zapečená (nejen) krůtí játra
Maso nakrájíme buď na plátky nebo na nudličky. Špek nakrájíme na drobné kostičky a dáme smažit. Hned jak začne pouštět tuk, přihodíme nakrájené cibule... více o Roštěnky na špeku
Bílky ušleháme do tuha, přidáme cukr a potom přidáváme po jednom žloutku a opatrně zašleháváme. Nakonec přidáme kakao s moukou. Na plech dáme alobal,... více o Roláda se šlehačkou
Do osolené vody dáme vařit špagety. Na pánvi zahřejeme 2 lžíce másla nebo tuku, opečeme cibuli a česnek nakrájené na plátky, přidáme brokolici... více o Špagety s brokolicí
Na sádle zpěníme nakrájenou cibuli, nakrájenou anglickou slaninu, přidáme nakrájené zelí, mírně podlijeme, přidáme sůl, kmín, cukr a ocet. Všechno... více o Hlávkové zelí s těstovinami
V asi 2,5 dl teplého mléka rozpustíme 2 lžíce cukru, 2 kostky droždí a necháme kynout. Zbylé suroviny a vykynutou směs smícháme, olej přidáme až... více o Buchty trochu jinak
Ušleháme nad párou, ze šesti bílků a mletého cukru hustý sníh, který necháme vychladnout a pak přidáme ořechy, hrubou mouku a piškoty, které rozdrtíme... více o Sněhové rohlíčky s krémem
Sýr nakrájíme na kostky, zasypeme paprikou, osolíme, přidáme prolisovaný česnek, zakapeme olejem a pořádně promícháme. Dáme do misky, uzavřeme a... více o Nakládané sýrové kostky
Nejdříve si připravíme brambory: buďto můžeme použít přímo hotové zamražené americké brambory, které usmažíme obvyklým způsobem, anebo si tyto... více o Pikantule
Rýži uvaříme na skus, houby namočíme do vody, klobásu oloupeme, nakrájíme na kolečka a opečeme na cibulce, cuketu oloupeme a nastrouháme nahrubo.... více o Zapečená cuketová mísa
Na tuku osmažíme nakrájenou cibuli, přidáme zelí, trochu podlijeme a dusíme asi 20 minut. Uvařené brambory nakrájíme na plátky - tenčí. Mleté maso... více o Krkonošská pohádka
Maso osolíme, okmínujeme a dáme na plech, posypeme cibulí a předem namočenými houbami, přikryjeme a dáme přes noc uležet. Před vložením do trouby... více o Maso na houbách babičky Aničky
Všechny přísady smícháme a po důkladném propracování necháme přikryté 20 minut v chladu odpočinout. Z těsta lžicí vykrajujeme kousky a smažíme ve... více o Tvarohové kobližky
Cukr, tuk, vejce utřeme do pěny. Pak přidáme mléko, prosátou polohrubou mouku s kypřícím práškem do pečiva, vše spojíme dohromady. Těsto vlijeme do... více o Švestkový koláč II.
Mouku, cukr a prášek do pečiva promícháme a rozdělíme na dvě poloviny. Polovinu rovnoměrně rozsypeme na vymazaný a vysypaný plech, na to nadrobíme... více o Sypaná buchta
Na másle se rozpustí kvasnice a přidá se na kolečka nakrájená část pórku, pak se přidá hladká mouka a udělá se jíška. Zalije se vývarem, přidá se... více o Pórková polévka III.
Ve slupce uvařené brambory oloupeme a necháme nejlépe do druhého dne vychladit. Potom je jemně nastrouháme, přidáme ostatní přísady a tvoříme těsto.... více o Bramborové noky - příloha ke gulášům
Do 1l vody vložíme rybí odřezky a koření,osolíme a uvaříme doměkka. Scedíme a rybí maso obereme. Cibuli nakrájíme nadrobno, osmahneme ji na másle a... více o Vánoční rybí polévka
Z bílků ušleháme tuhý sníh a po trošce do něj zašleháme polovinu cukru. Druhou polovinu cukru zlehka vmícháme současně s kokosem, citronovou kůrou a... více o Kokosky
Omyté a osušené řízky lehce naklepeme, osolíme a opepříme. V pánvi rozpustíme 50 g másla a maso na něm dozlatova opečeme. Rozpůlíme papriky,... více o Krůtí medailonky na zelenině
Zelí nastrouháme, osolíme a vymačkáme šťávu. Měkké zelí slijeme, smícháme se strouhanou ředkví a mrkví. Dresink připravíme vmícháním hořčice s olejem,... více o Delikatesní salát