Propadli jste chuti lahodné šalotky? Pak se vám určitě bude hodit pár praktických informací o ní.
Drobné podlouhlé cibulky, která mohou mít žlutou, růžovou nebo červenou barvu, jsou i v naší kuchyni stále populárnější. Jsou sladší, mají jemnější chuť a zápach, chutnají tak i těm, kterým ostré aroma a chuť klasické cibule vadí. Dopustit na ni nedají ti, které trápí potíže se zažíváním, nezpůsobuje totiž trávicí potíže. Hodí se do omáček, pomazánek, k nakládání, pro přípravu francouzské cibulačky, vynikajícího cibulového koláče nebo báječné cibulové marmelády.
Věděli jste, že šalotka obsahuje větší množství množství vitamínů, minerálů a antioxidantů, než klasická cibule? Navíc je nabitá allicinem, sloučeninou, která snižuje hladinu cholesterolu, pomáhá snížit riziko mozkové mrtvice, rakoviny a onemocnění srdce.
Šalotka je sice mnohem aromatičtější než cibule, je však také ostřejší. Její ostrost se dá zmírnit, jestliže ji po posekání propláchneme vodou.
Bůček pokrájím na menší kousky Cibuli pokrájím na kolečka nebo na půlky česnek a papriku nakrájím na male kousky všechno dáme do pekáčku, přidám... více o Bůčková pomazánka
V hrnci zahřejte kondenzované slazené mléko a rozehřejte v něm čokoládu. Poté nechte trochu vychladnout. Lískové oříšky opražte v troubě vyhřáté na... více o Domácí nutella
Těsto Z bílků ušleháme tuhý sníh s trochou cukru. Zvlášť ušleháme žloutky se zbytkem cukru, přidáme olej a vodu. Do vyšlehaných žloutků postupně... více o Výborný jahodový dort
Na rozpáleném tuku osmažíme pokrájenou cibuli dorůžova. Pak vložíme osmažit z obou stran i naklepané a po stranách nakrojené, osolené a opepřené... více o Bylinkové kotlety na houbách
Kuřecí řízky očistíme, osolíme a opepříme. V kastrolu rozpálíme trochu oleje a zprudka maso ze všech stran osmažíme. Maso vyndáme na talíř, do výpeku... více o Bylinkové kuřecí řízky na zelenině
Rozehřejte troubu na 180°C. Brokolici rozeberte na růžičky a dejte na plech (může být vyložený pečícím papírem). Pokapejte 2 lžícemi oleje a posypte... více o Brokolice pečená s česnekem a citronem
Směs z mletého masa můžeme připravit v podstatě stejně tak, jak jsme zvyklí při přípravě karbanátků nebo sekané, podle tradičních osvědčených... více o Adámkova mini sekaná (nejen) se sýrem
Cukr a máslo utřít do pěny, přidat žloutky a znovu utřít. Poté přidat mouku s práškem do pečiva, ořechy, mléko a vše důkladně promícháme. Nakonec... více o Babiččina ořechová bábovka
Uvařte rýži, sceďte, propláchněte studenou vodou a nechte vychladnout. Na marinádu smíchejte omáčku hoisin, česnek, zázvor, jemně nakrájenou chilli... více o Pikantní vepřové se smaženou rýží
Vše důkladně zpracuji do těsta. Já vše připravuji v mixéru, takže mi vznikne hotová směs, z které krásně uválím knedlíčky a přidám do jakéhokoliv... více o Knedlíčky ze strouhanky
Plátky masa naklepeme, strany nakrojíme, aby se při smažení maso nekroutilo, osolíme a opepříme. Na pánvi s rozpáleným olejem osmažíme z obou stran... více o Přírodní plátky se zeleninou a fazolemi
Vykoštěné kuře nasolíme a plát masa rozložíme na pomaštěný alobal kůží dolů. Do středu nandáme nádivku, pevně zabalíme pomocí alobalu a dáme do pekáče... více o Kuřecí roláda s dýní
Všechny ingredience vložíme do pekárny v uvedeném pořadí a zvolíme program těsto. Po částečném zpracování těsta přidáme rozinky. Vykynuté těsto... více o Vánočka z domácí pekárny
Žampiony a papriky omyjeme a nakrájíme na větší kousky. Na 1 lžíci oleje osmahneme nejdříve žampiony, posolíme, aby pustily vodu, a opepříme. Až se... více o Cuketa zapečená s paprikou a žampiony
Veškeré ingredience na litou buchtu, kromě ovoce, smícháme hromady a vypracujeme na tekuté těsto, které nalijeme do vymazaného pekáče. Povrch buchty... více o Litá buchta
V míse ušlehat větší část moučkového cukru, žloutky a vodu. Šlehat do té doby než bude hmota bílá. Z bílků a zbytku moučkového cukru ušlehat sníh. Do... více o Světlý piškotový korpus
Těstoviny uvaříme v osolené vodě dle návodu na skus, pak scedíme. Rajčátka, papriku, česnek i olivy pokrájíme, smícháme s těstovinami, ochutíme... více o Bezmasé zapečené těstoviny s olivami
Hermelín nastrouháme nabo pokrájíme na malé kousky a vmícháme do rozšlehaných vajec, dochutíme solí a pepřem a vlijeme do pánve s nepřilnavým dnem s... více o Hermelínová omeleta
1. Droždí nechte vzejít v troše vlažné vody nebo mléka se špetkou cukru. Ve velké míse promíchejte vzešlé droždí s moukou a solí. Pokud používáte... více o Základní těsto na pizzu
Brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na kostičky. Dáme do hrnce a zalijeme vodou. Asi po 10 minutách přidáme očištěný a na poloviny překrojený... více o Chřestová omáčka s koprem
Z mléka,cukru a pudinkového prášku si uvaříme pudink dle návodu. Můžeme přidat i kakao. Žloutky utřeme s cukrem do pěny. Přidáme jogurt, olej, Margot... více o Jogurtový Margot koláč s pudinkem
Z ingrediencí na těsto si vypracujeme hladké těsto, které necháme půl hodiny v chladnu odpočinout. 1/4 litru mléka svaříme a přelijeme jím mletý mák.... více o Mřížkový koláč : pudinkovo-makový
Z mouky, cukrů, tuku, žloutku a citronové kůry vypracujeme hladké těsto, které necháme nejlépe do druhého dne v chladu uležet. Druhý den z těsta... více o "Paličkové" cukroví - (nejen) linecké
Cibule oloupeme, nakrájíme na kolečka tak 5 - 7 cm tlusté. Vejce rozšleháme s mlékem a troškou soli, přidáme sýr a mouku podle hustoty tak, aby... více o Smažené cibulky
Brokolici očistíme, nakrájíme na menší části, vložíme do hrnce s vařící vodou a necháme cca 5 - 10 min povařit (nemá být ani tvrdá, ale ani příliš... více o Brokolicové karbanátky II
Dáme vařit osolenou vodu na těstoviny. Jakmile začne vařit, vsypeme těstoviny a vaříme je podle času, uvedeném na sáčku. Mezitím na plochý talířek... více o Ňadra v růžovém negližé (oběd za 15 minut)
Do mouky rozdrobíme tuk a s ostaními přísadami a nastrouhanou mrkví a mlékem zpracujeme v těsto husté jako na bublaninu. Pečeme při střední teplotě.... více o Mrkvový koláč III.
Maso nakrájíme na kostky nebo nudličky a opepříme. Na másle nebo oleji podusíme na kostičky nakrájenou cibulku do sklovata, přidáme nakrájené maso.... více o Krůtí kostky se žampiony
Salát umyjeme a dobře vykapeme (odstředíme), natrhám na kousky. K tomu přidám na jemné plátky nakrájené umyté ředkvičky, zelenou cibulku a zelený... více o Jarní salát - vitamínová bomba
Brambory se nastrouhají najemno, pak se přidají vejce, sůl, pepř a majoránka, nastrouhaná cibule a rozetřený česnek. Přidá se mouka na zahuštění. Na... více o Plněný bramborák II.
V míse utřeme máslo s cukrem a žloutky, přidáme vanilkový cukr, sůl a kvásek z droždí, který jsme si připravili dříve. Přilijeme vlažné mléko, rum a... více o Mazanec ze sušeného droždí
V malé míse rozmícháme kvasnice, cukr a 50 ml teplého mléka. Promícháme, až se vše rozpustí. Zakryjeme čistou utěrkou a necháme odpočnout 15 minut. Ve... více o Turecký chléb Ramadan Pide (Ramazan Pidesi)
Žloutky ušleháme s cukrem, bílky s práškem do pečiva a solí, až se lesknou, přidáme 100 g cukru. Smícháme ostatní přísady a přidáme bílky. Naplníme... více o Mrkvový dort s mandlemi
Mouku s práškem přesijeme do mísy a z uvedených surovin zpracujeme těsto, necháme hodinku odpočinout, vyválíme plát a vykrajujeme tvary. Z těstem se... více o Trvanlivé sušenky
Ingredince vložíme do pekárny v uvedeném pořadí a zapneme program Základní, velikost bochníku velká, barva kůrky střední (pekárna Vega, Eta Sympatic... více o Kefírový chléb
Maso nakrájíme na hrubší proužky a orestujeme zprudka na oleji, osolíme a opepříme. Zalijeme vodou, přidáme masox a dusíme. Když je maso téměř měkké,... více o Vepřové maso s hráškem na smetaně
Ušlehat vejce s cukrem a olejem, přidat mouku s práškem, mléko a nasekané ořechy. Vylít na vymazaný plech s vyšším okrajem. Na těsto rozprostřít... více o Buchta s jablky a kysanou smetanou
Citronovou šťávu, med, hořčici a olej pořádně promícháme. Do každého kuřecího prsa uděláme 2 nebo 3 příčně hluboké zářezy a dáme do marinády, ve které... více o Kuřecí barbeque salát
Připravíme křehké těsto obvyklým způsobem (s úspěchem používám hnětač) a rozdělíme je na 1/3 a 2/3. Větší část vyválíme a přeneseme na vymazaný plech,... více o Mřížkový koláč s tvarohem
Maso osolíme, okmínujeme a dáme na plech, posypeme cibulí a předem namočenými houbami, přikryjeme a dáme přes noc uležet. Před vložením do trouby... více o Maso na houbách babičky Aničky
Do láhve dáme 1 lžíci oleje, poskládáme očištěné, na poloviny rozkrájené papriky (těsně, aby se jich vešlo co nejvíc), vršky paprik dáme navrch.... více o Zavařená kapie
Uděláme kvásek z kvasnic, trochy vlažného mléka a kostek cukru. Do mísy dáme mouku, sůl, cukr, kůru, muškátový oříšek, dále kvásek, žloutky... více o Starodávné buchty
Mandle a vločky rozmixujeme a smícháme s moukou ,špetkou soli, skořicí a práškem do pečiva. Pak přidáme olej a med a dobře promícháme. Z těsta tvoříme... více o Celozrnné sušenky
V míse smícháme cukr, vejce, olej, mléko, kompot (kousky dýně, angrešt, vypeckované třešně, špendlíky, kousky ananasu) a přisypeme mouku s práškem do... více o Kompotová buchta na plech
Játra (omytá a odblaněná) rozmixujeme. Přimícháme ostatní ingredience, necháme chvíli odpočinout a lžičkou vkládáme do mírně se vařící polévky.... více o Játrové knedlíčky
Všechny indegrience smícháme v misce. Třeme malou vařečkou asi 15 minut.... více o Citronová poleva
Maso vymícháme spolu s vejcem, kořením a 1 dl vody. Zahustíme zelím a strouhankou a vytvarujeme hladké kulaté placičky, které zvolna opečeme na oleji... více o Sekané znojemské biftečky
Šunku rozkájíme na 24 dílků. Ušleháme žervé se smetanou a okořeníme. Ořechy nasekáme nadrobno, lžíci odložíme, zbylé přidáme do krému. Krém nastříkáme... více o Šunkové kanapky
Omyjeme rajčata a rozpůlíme je. Větší kousky rozčtvrtíme. Osušíme mozzarellu a nakrájíme ji na plátky. Oloupeme šalotku a nakrájíme ji na kolečka.... více o Rajčatový salát s mozzarellou a olivami
Z droždí, 3-4 lžic vlažného mléka a 4-5 lžic mouky připravíme kvásek a necháme ho na teplém místě vykynout. Mouku prosijeme do mísy (část oddělíme na... více o Houskové knedlíky