Propadli jste chuti lahodné šalotky? Pak se vám určitě bude hodit pár praktických informací o ní.
Drobné podlouhlé cibulky, která mohou mít žlutou, růžovou nebo červenou barvu, jsou i v naší kuchyni stále populárnější. Jsou sladší, mají jemnější chuť a zápach, chutnají tak i těm, kterým ostré aroma a chuť klasické cibule vadí. Dopustit na ni nedají ti, které trápí potíže se zažíváním, nezpůsobuje totiž trávicí potíže. Hodí se do omáček, pomazánek, k nakládání, pro přípravu francouzské cibulačky, vynikajícího cibulového koláče nebo báječné cibulové marmelády.
Věděli jste, že šalotka obsahuje větší množství množství vitamínů, minerálů a antioxidantů, než klasická cibule? Navíc je nabitá allicinem, sloučeninou, která snižuje hladinu cholesterolu, pomáhá snížit riziko mozkové mrtvice, rakoviny a onemocnění srdce.
Šalotka je sice mnohem aromatičtější než cibule, je však také ostřejší. Její ostrost se dá zmírnit, jestliže ji po posekání propláchneme vodou.
Nakrájíme všechny bylinky, chilli papričky a česnek rozetřeme. Smícháme olej s citronovou šťávou, přidáme bylinky, papričky a česnek a promícháme.... více o Pikantní marináda na maso
Všechny ingredience dejte do mixéru a důkladně promíchejte, dokud se dokonale nespojí. Dejte do uzavíratelného sáčku a naložte do něj naporcované kuře... více o Pikantní jogurtová marináda na kuře
Černou čočku propláchneme pod tekoucí vodou, dáme do hrnce, zalijeme čistou vodou a vaříme v neosolené vodě cca 25 minut pod poklicí. Vody nedáváme... více o Černá čočka se zeleninou - salát nebo příloha
Mouku a sůl dáme do mísy, uprostřed uděláme důlek, do kterého nasypeme droždí, které zasypeme vanilkovým cukrem a zalijeme troškou vody. Vše v důlku... více o Jednoduché švestkovo-makové kynuté knedlíky
Chřest oloupejte a 4 minuty vařte v osolené vodě. Sceďte, osušte a obalte v mouce, vejcích se smetanou a strouhance. Rozehřejte máslo s olejem a... více o Smažený bílý chřest
Kuřecí prsa očistíme, omyjeme. Nakrájíme na kousky a pánev pořádně rozehřejeme, pak do ní nalijeme polovinu sklenice s vodou a necháme je zatáhnout.... více o Zapečené brambory s kuřecím masem
Brambory a pastinák očistěte a nakrájejte na kostičky. Uvařte v osolené vodě do poloměkka a sceďte. V hrnci rozpusťte máslo a zpěňte na něm krupici.... více o Pórková polévka se slaninou I.
Základem receptu na pomalu dušené kuře, které můžeme připravovat i v hrnci TAJINE, je maso zbavené kůže, ale použít můžeme i maso králičí nebo krůtí,... více o Dušené kuře se zeleninou (tajine / tažín)
Zelná směs: na malém množství oleje osmažíme drobně pokrájenou cibuli dosklovata, k té přisypeme pokrájenou slaninu a dále smažíme. Když je i slanina... více o Listové šátečky se zelím (zelnou směsí)
Hluboký plech vyložíme pečícím papírem. Žloutky vyšleháme s cukry do pěny, přidáme vodu, olej, ořechy, vychladlé vločky, mouku s kypřidlem a vše dobře... více o Ořechové řezy s vločkami
Do vroucí vody vmícháme překrájené zelí, brambory nakrájené na kostky, kolečka klobásy a feferonku. Osolíme, přisypeme kmín a vaříme. Když jsou... více o Zelňačka III.
Na másle osmažíme pokrájenou cibuli dosklovata. Přisypeme hrášek, nasekaný česnek a krátce také na másle osmažíme. Pak odebereme cca 50 gramů hrášku... více o Hrášková polévka se slaninou
Do mísy nasypeme mouku, uprostřed uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, přisypeme cukr a zalijeme polovinou mléka. Trochu promícháme a necháme... více o Buchty (bulky) nejen se zelím -
Porcování: Cibuli a česnek nakrájíme nadrobno. Špenát překrájíme a kuřecí maso nakrájíme na menší kostky. Příprava: Na jedné pánvičce zpěníme cibulku... více o Nočky se špenátem a slaninou
Na rozpuštěném másle s olejem osmažíme dorůžova na malé kostičky pokrájenou kořenovou zeleninu. Poté přidáme osmažit na kolečka pokrájenou klobásu a... více o Čočková polévka s klobásou a zeleninou
Mouku nebo směs různých druhů smícháme s práškem do pečiva a prosejeme do mísy přes síto. Žloutky oddělíme od bílků a ve druhé misce utřeme s cukrem a... více o Letní pokušení: Malinové muffiny
Medvědí česnek dejte do mixéru, přilijte olivový olej, sůl a rozmixujte dohladka na pesto. Přendejte do skleničky a dejte vychladit do ledničky.... více o Bramborové nočky s medvědím česnekem
Recept je pro menší plech. Vše naházíme na hromádku do misky, pořádně ručně promícháme. Poté vylijeme na vymazaný a vysypaný plech a necháme odstát!... více o Perník s mřížkou
Rozdělíme si žloutky od bílků. Bílky vyšleháme na tuhý sníh. V míse smícháme zbylé žloutky, mouku a prášek do pečiva. Poté přidáme hotový sníh a... více o Hrníčková ovocná roláda
Fazole namočíme přes noc do vody. Druhý den je vaříme do změknutí. Na sádle necháme zesklovatět cibulku, přidáme nakrájenou klobásu a orestujeme,... více o Fazolová polévka se zakysanou smetanou
Těsto: žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme rum, mléko, olej, mouku s kypřidlem a dobře promícháme. Nakonec vmícháme tuhý sníh z bílků a těsto... více o "Dospělácké" řezy
1. Den předem namočíme cizrnu 2. Pohanku uvaříme dle návodu 3. V troubě upečeme kuřecí čtvrtky na cibulce 4. Na olivovém oleji mírně osmahneme a... více o Pohankové rizoto s cizrnou a kuřecím masem
Smícháme balíček kokosu s jedním kondenzovaným slazeným mlékem a pomocí dvou kávových lžiček dáváme na plech malé bochánky. Je dobré lžičky namáčet ve... více o Kokosky ze Salka
Vejce uvaříme natvrdo a dáme vychladnout. Pak je buď nakrájíme na malé kousky, anebo můžeme použít protlačovací sítko na brambory. Přidáme lučinu a... více o Vajíčková pomazánka z lučiny
Jednotlivé porce králičího hřbetu osolíme, opepříme a potřeme hořčicí. Na pánvi rozehřejeme máslo a maso na něm ze všech stran opečeme do zlatova.... více o Králičí ragú
Smíchejte mouku, prášek do pečiva, sodu a sůl a odstavte. Ve velké míse smíchejte rozpuštěný tuk (vlažný!), cukr, vejce a vanilku. Postupně přidávejte... více o Cookies z ovesných vloček
Rybičky v oleji a v tomaťe vykostíme (nemusíme) a rozmačkáme vidličkou. Olej z rybiček přilijeme, tomatu nedáváme. Přidáme na kostky nakrájená vejce a... více o Rybí pomazánka od babičky
Máslo utřeme s cukrem a žloutky do pěny. Pak vmícháme mouku, kakao, prášek do pečiva a na závěr tuhý sníh z bílků a ořechy. Těsto vlijeme na vymyzaný... více o Ořechovo-kávové řezy
Cukr, olej a vejce v míse dobře rozmícháme. Do druhé mísy prosejeme mouku, kypřící prášek, jedlou sodu a přidáme skořici a oříšky. Mouku smíchanou s... více o Afrika řezy
Plech vylijeme olejem a vysypeme hrubou moukou. V míse utřeme heru s mouč. cukrem a pak přidáme další přísady a promícháme. Pečeme v předehřáte troubě... více o Kakaová buchta s polevou
Rohlíky pokrájíme na zhruba centimetrové plátky a ty namočíme v rozšlehaném vejci s kořením a solí - dle chuti. Prudce po obou stranách osmažíme na... více o Smažené jednohubky
Uhněteme těsto a vytvoříme malé kuličky. Uprostřed nich vyhloubíme důlky, které naplníme marmeládou. Pečeme na suchém plechu při 150 stupních.... více o Placičky z ovesných vloček II.
Okurku omyjeme, můžeme oloupat a pokrájíme na kolečka či kostky. Poté ji zalijeme kysanou smetanou a přidáme utřený česnek. Vše promícháme a dosolíme... více o Okurkový salát s kysanou smetanou a česnekem
Z mouky, kvásku, mléka, oleje, vejce a cukru vypracujeme těsto - ingredience psány přibližně - které se nelepí a necháme vykynout. Rozinky naložíme v... více o Koláčky na neděli
Králíka nebo porce z něj očistíme a prosypeme poměrně hodně, ale zase to nepřesolit - česnekovou solí a pro zvýraznění chuti Piri Piri kořením (tím... více o Králík pečený na bůčku s bramboráčky
Celá vejce vyšleháme s moučkovým cukrem do pěny - ruční šlehač na nejvyšším stupni min. 5 minut. Pak přidáváme po částech mléko smíchané s olejem a... více o Želatinová mňamka
Bůček uvaříme v min. množství vody, do které přidáme jednu cibuli, 3 stroužky česneku, kmín, trošku koření na paštiku. Připravíme si plechovou vaničku... více o Játrová paštika IV.
Všechny ingredience smícháme dohromady a nad horkou lázní mícháme asi 7 minut než nám směs zhoustne. Potom zhoustlou směs odstavíme a necháme... více o Kokosky II.
Kuskus uvaříme podle návodu (zalijeme horkou vodou a přikryté necháme nabobtnat). Dáme vařit červnou čočku. Tu vaříme jen krátce (pár minut, měla by... více o Kuskus se zeleninou a červenou čočkou
Všechny suroviny smícháme, těsto nalejeme do vymazaného a vysypaného plechu a pečeme ve středně vyhřáté troubě. Na vychladlý makovec můžeme dát... více o Makovec bez vajec II.
Vše nasypeme a nalijeme do mísy robota a uhněteme nebo klasicky v míse rozmícháme. **Maková náplň:** umletý mák uvaříme v mléce (aby byl jak řidká... více o Buchty kynuté
Těsto vyválíme. Vmícháme sýr, smetanu, vegetu, pepř a natřeme na těsto. Na celou plochu uložíme tenké plátky šunky, stočíme do rolády a dáme ztuhnout... více o Sýrovo-šunkoví šneci
Zapékací nádobu vymazat máslem, rozložit filé, osolit, opepřit, posypat kmínem, grilovacím kořením a česnekem na plátky. Navrch dát scezené lečo, dát... více o Zapečené filé
Slané pečivo k vínu nebo jen tak: zpracujeme těsto, vyválíme plát, pomocí válečku přeneseme na plech (nemusí se vymazávat těsto je dost mastné),... více o Tvarohové těsto na slano i sladko
Ušleháme těsto, má být husté asi jako ještě teplý pudink. Jsou to vynikající a jednoduché palačinky.... více o Palačinky Hana a Hana
Připravíme špenát klasickým způsobem a necháme vychladnout. Mezitím vyválíme těsto a špenátem potřeme po celé placce vrstvou - celé množství a... více o Závin z listového těsta se špenátem
Všechny suroviny na buchtu smícháme a upečeme na velkém plechu s vysokým okrajem. Do horké buchty uděláme obrácenou stranou vařečky mnoho děr, čím... více o Díratá buchta z čokoládových figurek
Z mouky, kvasnic, cukru a mléka uděláme kvásek, po nakynutí dolijeme mléko (skutečně je ho půl litru), přidáme žloutky a rozpuštěné máslo a dáme... více o Páteční lívanečky
Vše smícháme ( vajíčka do pomazánky nastrouháme ) a dáme do ledničky vychladnout. Natíráme na chléb nebo jiné pečivo.... více o Babiččina pomazánka
Maso vykostíme a nakrájíme na plátky. Rozmixujeme cibuli, česnek a sůl. Touto směsí potřeme maso a necháme uležet (asi hodinu). Pak jednotlivé plátky... více o Smažený králík