Propadli jste chuti lahodné šalotky? Pak se vám určitě bude hodit pár praktických informací o ní.
Drobné podlouhlé cibulky, která mohou mít žlutou, růžovou nebo červenou barvu, jsou i v naší kuchyni stále populárnější. Jsou sladší, mají jemnější chuť a zápach, chutnají tak i těm, kterým ostré aroma a chuť klasické cibule vadí. Dopustit na ni nedají ti, které trápí potíže se zažíváním, nezpůsobuje totiž trávicí potíže. Hodí se do omáček, pomazánek, k nakládání, pro přípravu francouzské cibulačky, vynikajícího cibulového koláče nebo báječné cibulové marmelády.
Věděli jste, že šalotka obsahuje větší množství množství vitamínů, minerálů a antioxidantů, než klasická cibule? Navíc je nabitá allicinem, sloučeninou, která snižuje hladinu cholesterolu, pomáhá snížit riziko mozkové mrtvice, rakoviny a onemocnění srdce.
Šalotka je sice mnohem aromatičtější než cibule, je však také ostřejší. Její ostrost se dá zmírnit, jestliže ji po posekání propláchneme vodou.
Na trošce oleje si osmažíme pokrájenou cibuli dosklovata, ke které pak přidáme krátce osmažit i na plátky pokrájený řapíkatý celer. Do hrnce přisypeme... více o Krémová polévka z červené řepy
Houby očistěte a nakrájejte na plátky. Ve velkém hrnci rozehřejte máslo a houby zvolna duste, dokud se neodpaří tekutina, asi 5 minut. Část hub... více o Krémová houbová polévka
Ve velké míse smíchejte mouku s práškem do pečiva a cukrem. Vmíchejte jogurt a vejce, nakonec opatrně olej. Těsto vlijte do vymazané a moukou vysypané... více o Ostružinový koláč s broskvemi
Připravíme si marinádu smícháním olivového oleje a balzamikového octu, do které vložíme červenou řepu nakrájenou na klínky a necháme minimálně 2... více o Salát z grilované červené řepy s kozím sýrem, jablky a rukolou
Nejprve smícháme všechny suché a poté všechny tekuté ingredience do dvou misek. Obě směsi spojíme a vlijeme do vymazané a vysypané bábovkové formy.... více o Zdravá kakaová vegan bábovka
Nejprve uvaříme těstoviny podle návodu na obalu. Necháme je zchladnout, okapat, poté je přemístíme do mísy. Vymačkáme šťávu z čerstvého citronu,... více o Dietní těstovinový salát s tuňákem a citronem
Těsto: žloutky vyšleháme s cukry do pěny, přidáme olej, vodu, promícháme a přisypeme mouku s kypřidlem. Opět dobře promícháme a nakonec zlehka... více o Jahodové řezy - smetanové
Okurku oloupeme, podélně rozkrojíme a vyřízneme měkké středy. Pak pevnou část drobně pokrájíme a dáme do mísy, přidáme Mascarpone nebo Lučinu,... více o Jednoduchá vajíčková pomazánka (salát) s okurkou
Na rozpáleném oleji osmažíme pokrájenou cibuli dosklovata. Maso pokrájíme na plátky nebo kostky, opepříme a jen velmi málo osolíme. Maso přidáme k... více o Halali-smetanová omáčka po našem
Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, vmícháme olej a vodu, přidáme mouku s kakaem a kypřidlem. Dobře promícháme a nakonec vmícháme sníh z bílků. Těsto... více o Jednoduché kokosové řezy ala Bounty
Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme vodu, olej, mouku s kakaem a kypřidlem a vše dobře promícháme. Nakonec přidáme vyšlehaný sníh z bílků.... více o Kokosové řezy - krémové s polevou
V míse smícháme mouku, nastrouhanou Omegu (Ivu, Heru...) a smetanu. Vypracujeme hladké těsto, které necháme cca hodinu odpočinout, pak opět... více o Kořeněné slané tyčinky nebo cukroví se semínky
Vyšleháme do pěny máslo spolu s cukrem, vanilkovým cukrem, vejcem, špetkou soli a arašídovým máslem. Pak vmícháme mouku s práškem do pečiva a utvoříme... více o Arašídové sušenky
Žlouky vyšleháme s cukry do pěny, vmícháme máslo, mléko, čokoládu, mouku s kypřidlem a dobře promícháme. Pak vmícháme zlehka sníh z bílků ušlehaný se... více o Banánovo-čokoládový vláčný koláč
Nejdříve si připravte těsto. Do mísy prosejte hladkou mouku, přidejte sušené droždí, sůl, promíchejte a poté přidejte teplou vodu s olivovým olejem a... více o Pizza s cuketou
Nakrájíme cibulku nadrobno a česnek na plátky. Na pánvi vše osmahneme. Přidáme mleté maso a osmahneme cca 10 minut. Mezitím si uvaříme v hrnci vodu a... více o Lasagne bez bešamelu
* dáme vařit těstoviny dle návodu na balení * na 1 lžíci oleje osmahneme najemno nakrájenou cibulku (dozlatova) * k cibuli na pánev přidáme špenát,... více o Těstoviny se špenátem a masem
Lilek rozkrojíme na půky a vydlabeme, posypeme solí a necháme "vypotit". Po chvíli kousky lilku propláchneme vodou (aby se zbavily soli) a nakrájíme... více o Zapečený lilek po italsku - bez tuku
Cibulku nakrájíme najemno a necháme zesklovatět na másle. Po té přídáme na plátky nakrájené očištěné žampiony a na kostičky nakrájenou papriku.... více o Zapečené těstoviny s brokolicí
Necháme povolit kostku másla a poté k ní přimícháme citrónovou šťávu, sůl, pepř a čerstvé nasekané bylinky. Tuto směs můžeme dát do kelímku nebo... více o Lehké bylinkové máslo
Cuketu podélně rozkrojte na čtvrtiny, odřízněte část se semínky (mohla by být nahořklá) a zbytek pokrájejte na menší špalíčky. Ty zprudka osmažte na... více o Šafránové rizoto s cuketami
Do rendlíku vsypeme cukr a na mírném ohni připravíme světlý karamel. Zalijeme přibližně jednou deci vody, rozmícháme a vhodíme všechno koření a kousky... více o Svařák
1. Kuřecí prsa nakrájíme na kousky. Přibližně 2 x 4 x 0.5 cm. Prsa umyjeme, dáme do větší mísy, přidáme olej, pivo, horčici, rajčatový protlak a gyros... více o Marinovaná kuřecí prsa II.
Cukety omyjeme,konce odkrojíme,nakrájíme na plátky a minutu povaříme v osolené vodě. Scedíme, necháme okapat, dáme do mísy, osolíme, opepříme a... více o Rajčatový salát s cuketou a mozzarellou
Cibulku na proužky osmahneme, přidáme cukr a necháme zrůžovět, osolíme, opepříme, přidáme maso a osmahneme zprudka do běla. Přidáme cuketu na proužky... více o Kuřecí směs s cuketou
Hranolky dáte upéct do trouby (nejlépe horkovzdušná), jakmile je upečete(dle návodu), rozdělíte je na talíře, posypete kořením na hranolky, polijete... více o Hranolky se sýrem
Rozmixujeme na jemno nakrájenou cibuli s kečupem a worchestrovou omáčkou. Přidáme lososa, olej, kopr, citronovou šťávu a krátce cca 10 sekund... více o Tatarák z uzeného lososa
Na oleji zpěníme na drobno nakrájenou cibuli, česnek a nastrouhanou mrkev, přidáme mleté maso, osolíme a dobře osmahneme, můžeme zasypat hladkou... více o Boloňské špagety podle Evy
Pekárna na program těsto. Vykynuté těsto vyndáme na vál. Rozkrojíme na 2 části a každý díl vyválíme na placku. Potřeme kečupem s česnekem, solí a... více o Pizza chléb po našem
Uvařený pudink necháme vychladnout, přidáme tvaroh a cukr podle chuti. Dortovou formu (třeba i mísu) vysypeme kokosem, přidáme směs, proložíme piškoty... více o Nepečený moučník (dobrotka)
Nejdříve na másle osmažíme nadrobno nakrájenou cibulku. Skopové maso nakrájíme na kousky po 35-40 gramech, opepříme, osolíme a orestujeme s cibulkou a... více o Plov (Pilaf) - Ázerbájdžánské národní jídlo
Do horkého mléka namočíme ovesné vločky a necháme nabobtnat (cca 15 min.), pak přidáme žloutek, mouku, cukr, sůl, strouhanku a jablka a promícháme.... více o Jablečné lívance s ovesnými vločkami
Máslo, cukr a žloutky utřeme do pěny, zlehka přimícháme oříšky, mléko, mouku s práškem do pečiva, nakonec zamícháme sníh z bílků. Těsto nalejeme do... více o Beránek ořechový
1. placka: 4 žloutky ušleháme se 3 lžícemi cukru do pěny, pak přidáme 4 lžíce mouky a ze 4 bílků ušlehaný sníh. Dáme na vymazaný a vysypaný vyšší... více o Piškotové řezy po padesáté
Utřeme cukr, vanilkový cukr, 5 žloutků, 2 vejce, citronovou šťávu, přidáme sníh z 5 bílků a mouku. Těsto vlijeme do vymazané a vysypané formy. Pečeme... více o Beránek piškotový
Brokolici dáme do mléka, necháme přejít varem a rozmixujeme. Osolíme, opepříme, přilejeme smetanu a povaříme. Šunku nakrájíme na tenoučké plátky,... více o Brokolicový krém
Všechno nakrájíme na kostičky a zamícháme majonézu. Dle chuti lze dosolit či dokořenit. Rychlé, jednoduché, chutné.... více o Šopský salát jinak
Uzená žebra dáme vařit. Po změknutí vyndáme a vývar přecedíme. Do vývaru dáme uvařit brambory nakrájené na kostičky, až změknou přidáme prolisovaný... více o Česnečka z uzených žeber
Nejdříme připravíme klasický špenát. Potom připravíme palačinky (bez cukru). Když máme obojí hotovo, palačinky naplníme špenátem, vložíme do... více o Zapečené palačinky se špenátem
Nastrouháme cuketu, přidáme vejce, cukr + vanilkový cukr, olej a zamícháme. Nakonec přisypeme mouku s práškem do pečiva. Vše promícháme a nalijeme... více o Cuketo-kokosový zákusek
Placka: z bílků ušleháme tuhý sníh, lehce zamícháme cukr, kokos a mouku. Dáme péci. Na vychladlou placku dáme krém. Krém: 4 lžíce mléka, 3 lžíce cukru... více o Kokosové řezy IV.
Maso naklepeme, osolíme, opepříme a silně z obou stran potřeme hořčicí. Na oleji osmahneme dozlatova na kroužky nakrájenou cibuli (hodně - cibule nám... více o Falešné španělské ptáčky
Krabí tyčinky nakrájíme na kostičky (zmrzlé), vložíme do misky, přidáme pomazánkové máslo, prolisovaný česnek a sůl (dle chuti). Důkladně promícháme a... více o Pomazánka z krabích tyčinek III.
Mouku prosejeme s práškem do pečiva a kakaem. V mléce rozšleháme vejce, cukr a olej a nalijeme do mouky. Důkladně vše promícháme a těsto rozetřeme na... více o Banánový dort
Drobně nakrájené brambory uvaříme v 1 litru osolené vody. Z másla a mouky uvěláme světlou jíšku, zalijeme vývarem z brambor, přidáme jemně ustrouhanou... více o Mrkvová polévka s bramborem
Řízky naklepeme, osolíme, opepříme, smícháme s cibulí nakrájenou na kostičky a česnekem (4 stroužky česneku nakrájíme na plátky, 2 stroužky česneku... více o Kuřecí prsíčka ala iNDY
Těstoviny uvaříme dle návodu na obalu. Konzervu rozpustíme na pánvi, přidáme prolisovaný česnek, kečup a necháme provařit. Scezené těstoviny smícháme... více o Zapečené těstoviny s vepřovkou
Omytý a očištěný pórek nakrájíme na kolečka a mrkve na kostičky. Na rozehřátém oleji zeleninu osmahneme. Zalijeme vývarem. Vaříme asi 15 minut. Poté... více o Sýrová pórková polévka
Očištěnou kachnu osolíme, okmínujeme a za stálého podlévání a přelévání vypečeným tukem pečeme v troubě téměř doměkka. Pak ji rozporcujeme. Část tuku... více o Kachna po staročesku
Vepřovou krkovici dobře omyjeme, osušíme a potřeme sladkou paprikou, solí a pepřem. Maso vložíme do vymaštěného pekáče a pečeme v předehřáté troubě ... více o Vepřové na houbách