Propadli jste chuti lahodné šalotky? Pak se vám určitě bude hodit pár praktických informací o ní.
Drobné podlouhlé cibulky, která mohou mít žlutou, růžovou nebo červenou barvu, jsou i v naší kuchyni stále populárnější. Jsou sladší, mají jemnější chuť a zápach, chutnají tak i těm, kterým ostré aroma a chuť klasické cibule vadí. Dopustit na ni nedají ti, které trápí potíže se zažíváním, nezpůsobuje totiž trávicí potíže. Hodí se do omáček, pomazánek, k nakládání, pro přípravu francouzské cibulačky, vynikajícího cibulového koláče nebo báječné cibulové marmelády.
Věděli jste, že šalotka obsahuje větší množství množství vitamínů, minerálů a antioxidantů, než klasická cibule? Navíc je nabitá allicinem, sloučeninou, která snižuje hladinu cholesterolu, pomáhá snížit riziko mozkové mrtvice, rakoviny a onemocnění srdce.
Šalotka je sice mnohem aromatičtější než cibule, je však také ostřejší. Její ostrost se dá zmírnit, jestliže ji po posekání propláchneme vodou.
Remosku o průměru 24 cm vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme olej a vodu, promícháme, přisypeme mouku... více o Margot buchta z remosky
Smíchejte limetkovou šťávu, džus, cukr, vejce a nakrájené máslo. Vše vařte ve vodní lázni za stálého míchání, dokud hmota neztuhne, zhruba 7-10 minut.... více o Limetkový krém
Jáhly uvařte podle návodu na obalu, asi 10 minut ve vroucí vodě. Na oleji orestujte nadrobno nasekanou cibuli a česnek, přidejte jáhly a dochuťte solí... více o Kuřecí jáhlové rizoto
Nejprve oddělíme žloutky od bílků. Žloutky smícháme v jedné míse společně s cukrem, vanilkovým cukrem a herou (z bílků ušleháme v druhé míse sníh na... více o Rychlá buchta s ovocem
Z naporcovaného kuřete sundáme kůži, maso osolíme a osmažíme v pekáči na rozpuštěném másle s troškou oleje ze všech stran. Maso po osmažení vyndáme... více o Kuře (králík) v pikantní omáčce
Uvařené vychladlé těstoviny (připravené dle návodu) dáme do větší mísy. Přidáme drobně pokrájenou šunku, cibuli, okurky, vejce, hořčici. majonézu nebo... více o Jednoduchý těstovinový salát / příloha
Do shakeru vhoďte několik kostek ledu. Přilijte 200 ml ananasového džusu a 50 ml smetany. Poté přilijte kokosový sirup a vše pečlivě proshakujte. Bez... více o Piña colada / Koktejly
1. Vejce vyšleháme s cukrem do husté pěny. 2. Přidáme olej, mléko, rum, mouku smíchanou s kypřícím práškem a kokos. 3. Vzniklé těsto rozlijeme do 3... více o Papoušková buchta
Mouku promícháme s cukrem, přidáme změklou heru nakrájenou na kousky a vejce. Vypracujeme hladké těsto, které necháme v chladu cca 30 minut odležet.... více o Tartaletky
Do vymazaného pekáčku naskládáme vrstvu na plátky slabě pokrájených brambor, které posypeme nesekaným česnekem, rozmarýnem, na slabé nudličky... více o Gratinované brambory (nejen) s česnekem
Na oleji necháme zesklovatět cibuli, přidáme rozmaražené, na kostky pokrájené, osolené a okořeněné filety a pokrájenou paprikou s česnekem a za... více o Jednoduchý rybí guláš - rychle a chutně
Vejce vyšleháme s tvarohem a mlékem. Mouku smícháme s práškem do pečiva. Troubu rozehřejeme na 180°C. Pomalu přisypáváme mouku do tvarohu. Promícháme,... více o Lehká tvarohová bublanina
1.Kuřecí prsa naklepeme a dáme je na cca 20-30 minut do marinády a do ledničky 2.Rozdrtíme na malé kousky paprikové chipsy 3.Vytáhneme z ledničky... více o Kuřecí prsa obalované v chipsech
Mouku smícháme se solí. Droždí rozmícháme s krystalovým cukrem ve vlažném mléku a necháme na teplém místě přibližně 10 minut vykynout. Vlijeme do... více o Škvarkové rohlíčky II.
Rozmíchat vejce a osolit, přidat cukr a krupičku. Obalit v mouce a usmažit. Podávat s kysanou smetanou, marmeládou atd.... více o Tvarohové placky
Rýži důkladně propláchněte a uvařte se dvěma hrnky vody na skus. Ihned promíchejte s octem a rozestřete na talíř. Okurku a mrkev nakrájejte na... více o Suši s rybou a zeleninou
Vejce uvaříme natvrdo, oloupeme a vyjmeme žloutky. Ty vložíme do misky, kde je vidličkou rozmačkáme s máslem a majonézou do jemného krému. Bílky... více o Krémová vajíčková pomazánka
Opláchnuté plody rakytníku dejte do hrnce s cukrem a zalijte takovým množstvím vody, aby byly plody pod hladinou. Pomalu uveďte do varu a děrovanou... více o Tvaroh s rakytníkovým pyré
1) Sušenky vložte do plastového sáčku a najemno rozdrťte válečkem (případně je rozmixujte). Dejte do mísy spolu s moukou, solí, máslem, cukrem a... více o Borůvkový koláč s krémem z bílé čokolády
Smícháme všechny ingredience, které jsou potřebné k přípavě těsta, ušleháme. Dáme péct do trouby na 180° na cca 30 minut. Mezitím, co mám těsto v... více o Dortík s pudinkovým krémem, hoblinkami, madlemi a džemem
-Nakrájíme si čínské zelí, papriku a rajčata. -Smícháme ve větší misce s kukuřicí. -Podle návodu si ohřejeme Tortillu. -Do jejího středu naskládáme... více o Tortilla s čerstvou zeleninou
Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme olej, vodu, mouku s kypřidlem a kakaem a řádně promícháme. Nakonec vmícháme i tuhý sníh z bílků, těsto... více o Dort s nutelovým krémem
Vejce uvaříme natvrdo a dáme vychladnout. Pak je buď nakrájíme na malé kousky, anebo můžeme použít protlačovací sítko na brambory. Přidáme lučinu a... více o Vajíčková pomazánka z lučiny
Chřest ve spodní třetině oloupejte a krátce povařte s trochou soli a cukru. Dejte do mísy spolu s natrhanou rukolou, překrojenými rajčaty a kapary.... více o Chřestový salát s bramborovou pizzou
Vejce vyšleháme s cukrem, přidáme vlahé máslo a ostatní suroviny. Vše řádně promícháme a nalijeme do kulaté formy (vymazané). Dáme péct cca 20 - 30... více o Hrnková kávová buchta
Housky rozpůlíme, jednotlivé půlky namočíme v rozšlehaném osoleném vajíčku a smažíme rychle z obou stran v rozpáleném oleji (příprava je opravdu... více o Studentské rychlolangoše
Vymažeme pekáček olejem a na dno hustě poklademe nakrájené brambory na kolečka. Posypeme kořením, na kolečka nakrájíme dvě cibule a poklademe na... více o Zapečené kuře s bramborem
Třeme máslo s cukrem do pěny. Vejce ušleháme, vsypeme do nich mandle a postupně vmícháme do máslové pěny. Vše dobře promícháme a po lžičkách přidáváme... více o Mandlový dort
Všechny ingredience na těsto (kromě švestek a drobenky) smícháme, dáme na plech vyložený papírem na pečení a poklademe přepůlenými švestkami. Na závěr... více o Švestkový koláč V.
Žloutky třeme s cukrem do pěny, z bílků vyšleháme tuhý sníh, mouku prosejeme alespoň 3x, aby byla dobře provzdušněná. Do vymíchaných žloutků opatrně... více o Bábovka jak od paňmámy
Do mouky rozdrobíme tuk a s ostaními přísadami a nastrouhanou mrkví a mlékem zpracujeme v těsto husté jako na bublaninu. Pečeme při střední teplotě.... více o Mrkvový koláč III.
Smícháme mouku, cukr a rozpuštěné máslo a vymícháme jemnou drobenku. Odebereme asi tak 2 hrnky stranou. Do zbytku vmícháme žloutky, mléko, prášek do... více o Étonnant jablkový koláč
Uvaříme brambory ve slupce, oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Přidáme jemně nakrájenou cibuli, sůl, špetku pepře a vmícháme tatarskou omáčku... více o Výborná chlebíčková pomazánka
Upečené pláty rozdělíme na 6 obdélníčků. Vagonek - 4 obdélníčky slepíme na sebe krémem či marmeládou. Uděláme vagonky dva. Lokomotiva - dva obdélníčky... více o Dort pro kluka
Filety osolíme, na jednu stranu dáme kari a na druhou stranu sumečka dáme česnek a bylinky. Nastrouháme sýr a smícháme ho s domácí strouhankou, filety... více o Sumeček
Vypracovat těsto a vyválet 4 placky velikosti plechu. Péct na pečícím papíře nebo hodně vymaštěném plechu (papír je lepší). Ušlehat krém ze všech... více o Medové řezy ze 4 placek
Nivu nastrouháme, ořechy nahrubo posekáme a vmícháme ostatní. Necháme 1 den proležet v chladu.... více o Pomazánka z Nivy s ořechy
Do mísy dáme fazole bez nálevu, cibuli, salám a okurky na kostičky, přidáme tatarku, kterou můžeme nahradit jogurtem, hořčici a okořeníme. Vše... více o Fazolový salát V.
Uvaříme pudink z necelého půllitru vody, osladíme a do horkého pudinku vmícháme 50 g Hery (můžeme přidat trošku rumu). Polovinu těsta rozválíme do... více o Jablkový koláč s pudinkem
Na desce smícháme keksy, Salko, kakao, kokosovou moučku a rum. Vypracujeme těsto, které se nelepí. Rozválíme ho na mastném papíře na sílu asi 3 mm. Na... více o Kokosová roláda II.
Dobře omyté brambory nakrájíme i se slupkou na tenká kolečka. Slaninu rozškvaříme a opražíme na ní na kolečka nakrájenou cibuli. Do vymaštěného... více o Zámecké brambory
Nadrobno pokrájíme cibuli a zpěníme na oleji. Když zesklovatí, přidáme drůbeží játra (musíme je předem prohlédnout a vyříznout z nich žluč) a trochu... více o Drůbeží játra mojí mámy
Všechny suroviny na buchtu smícháme a upečeme na velkém plechu s vysokým okrajem. Do horké buchty uděláme obrácenou stranou vařečky mnoho děr, čím... více o Díratá buchta z čokoládových figurek
Tuk, žloutky a cukr umícháme a postupně přidáváme mouku, prášek do pečiva, tvaroh, sníh z bílků a špetku soli. Vymažeme formu na bábovku, vysypeme... více o Tvarohová bábovka co se povede
Hlavu kapra zbavenou střelí a jakékoliv odřezky uvaříme po 10 min. Slijeme a prochladlou rybu dobře obereme, a dáme stranou. Vývar dáme vařit s žlutým... více o Rybí polévka II.
Omytou cuketu nastrouháme nahrubo. Dáme ji do mísy a přidáme žloutky, cukr, olej, mletý mák a promícháme. Postupně přidáváme mléko a mouku smíchanou s... více o Cuketový makovec
Do 1l vody vložíme rybí odřezky a koření,osolíme a uvaříme doměkka. Scedíme a rybí maso obereme. Cibuli nakrájíme nadrobno, osmahneme ji na másle a... více o Vánoční rybí polévka
Vepřové plíce, srdce, ovar nebo tučný bůček uvaříme, nasekáme nebo umeleme na masovém strojku, přidáme drobně nakrájená játra, ve vývaru namočené a... více o Jitrnicový prejt
Kapustové listy spaříme asi 3 minuty v horké vodě a jemně naklepeme. Mleté maso a naškrábaná játra smícháme s vejcem a najemno nakrájenou cibulí.... více o Kapustové závitky
Umícháme hladké, trochu hustší těsto na palačinky. Vmícháme vanilkový cukr a na nudličky nastrouhaná, oloupaná jablka posypaná skořicí. Pečeme... více o Palačinky s jablky