Připravujete často různé záviny, buchty, koláče, plněné rohlíčky a další sladké pochoutky z kynutého těsta? Pak se vám určitě bude hodit trik, díky němuž budou na povrchu krásně lesklé a křehké.
Kynuté dobroty dostanou lesk, když je hned po vyjmutí z trouby potřete studenou vodou. Nebojte, těsto se nerozmáčí, povrch hned uschne. Ještě lepší je studené mléko, které jste ochutili kapkou rumu nebo vanilkového extraktu. Moučník bude nejen lesklý, ale i nádherně křehký.
Pokud připravujete závin na slano, potřete těsto před pečením vyšlehaným žloutkem, použít můžete i celé vyšlehané vejce. Ten sladký můžete potřít rozšlehaným bílkem a posypat jemným krupicovým cukrem, získáte tak nádherně křupavou kůrčičku. V případě, že máte vajíčka zaručeně čerstvá, můžete závin potřít až po upečení.
Tradiční české buchty je lepší ještě horké velkoryse potřít rozpuštěným máslem smíchaným s trochou rumu a špetkou vanilkového cukru. Nebojte se toho a rozhodně nešetřete, máslo se do nich brzy vsákne a povrch zaschne. Nakonec je můžete poprášit moučkovým cukrem, který na povrchu vytvoří lahodnou křupavou krustu.
Recepty na 6 nejlepších dobrot z kynutého těsta najdete ZDE.
Na trošce oleje nebo kousku másla si osmažíme směs pokrájené zeleniny, kterou máme po ruce. Může být jak čerstvá, tak i mražená: mrkev, pórek, paprika... více o Zeleninové surimi tyčinky s rýží
Hovězí kližku pokrájíme na kostky 4x4 -5x5 cm a dáme do misky nebo na talíř. Cibuli oloupeme, pokrájíme na kostičky a dáme do stejné misky nebo talíře... více o Maďarský guláš po našem
V kastrolu rozehřejte olej a 2 minuty poduste rozpůlené cibulky a na plátky nakrájený česnek. Přidejte na kolečka nakrájenou karotku, 2 minuty... více o Nakládané karotky
Na sádle orestujte nasekanou cibuli, přidejte mrkev nakrájenou na malé kostičky a nechte změknout. Vmíchejte maso s tymiánem, dochuťte solí, pepřem a... více o Lečo s mletým masem
Kapustu nakrájejte na větší kousky. Propláchněte studenou vodou a nechte okapat. Šalotku nasekejte najemno, nadrťte stroužek česneku, část slaniny... více o Dušená kapusta se slaninou
Zelí nakrouhejte najemno, osolte a nechte odležet (asi 20 minut). Poté ze zelí vymačkejte přebytečnou šťávu. Smíchejte s nastrouhanou mrkví a jablkem,... více o Podzimní salát Coleslaw
Hledal jsem jednoduchou a přitom výbornou buchtu a mamča mi poradila. Zvládl jsem to i já a to jsem CHLAP :-) Obě mouky, cukr, olej, 3 vejce,... více o Hrnková buchta s ovocem
Vejce vyšleháme s cukry do pěny, pak vmícháme mléko s rozpuštěným máslem, za stálého míchání přisypeme mouku s kypřidlem a dobře vše společně... více o Jednoduché rybízové muffiny / koláč
Kiwi oloupejte a nakrájejte na čtvrtky. To samé udělejte i s jablkem a banánem. Přidejte vodu a med a tyčovým mixérem rozmixujte. (Pokud máte... více o Kiwi smoothie
Sardinky necháme okapat a dáme do misky. Cibuli pokrájíme nadrobno, přidáme k sardinkám. Do misky dáme ještě cottage sýr, hořčici, osolíme, opepříme a... více o Cottage sardinky - pomazánka
1. Očištěné kuřecí maso nakrájíme na nudličky, naložíme do olivového oleje a hořčice se solí a pepřem. Necháme chvíli odležet v lednici. 2. Orestujeme... více o Kuřecí nudličky po sedlčansku
Vše by mělo mít stejnou teplotu!!! 1) Droždí dáme do vlažného mléka se špetkou cukru + mouky a necháme v teple. 2) Všechny ingredience zpracujeme v... více o Domácí koblížky od babičky
Příprava základu pro cibulačku - poctivý kuřecí vývar: Kuřecí skelety a křídla vložíme na máslem vypečený pekáč do rozehřáté trouby 220°C na 20 minut.... více o Francouzská gratinovaná cibulačka
Naklepané maso osolte a opepřete. Oloupané brambory nakrájejte na plátky a v míse promíchejte se solí, pepřem, paprikou, kmínem, jemně nakrájenou... více o Frýdecká kotleta v alobalu
Uvaříme kuřecí stehna, vývar si necháme. Stehna vyndáme z vývaru, necháme vychladnout. Dáme uvařit široké nudle podle návodu. Scedíme, necháme také... více o Bešamel od maminky
Nejprve si připravíme marinádu: v kastrolku si smícháme všechny ingredience na marinádu a za stálého míchání přivedeme k varu, necháme krátce... více o Salát z jemných párků
Veškeré ingredience na litou buchtu, kromě ovoce, smícháme hromady a vypracujeme na tekuté těsto, které nalijeme do vymazaného pekáče. Povrch buchty... více o Litá buchta
Do kastrolu dáme osmažit pokrájenou cibuli a slaninu, na kterou vložíme osmažit ze všech stran dozlatova nasolené a opepřené hovězí maso. Podlijeme ho... více o Cikánská pečeně na víně s kořenovou zeleninou
Vejce uvaříme natvrdo a dáme vychladnout. Pak je buď nakrájíme na malé kousky, anebo můžeme použít protlačovací sítko na brambory. Přidáme lučinu a... více o Vajíčková pomazánka z lučiny
Recept na těsto: Troubu předehřejeme na 200°C. Ve středně velké míse smícháme mouku, sůl a cukr. Másl nakrájíme na kousky a vpracujeme do směsi.... více o Ovocný dort s želé
Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme tvaroh, vlažné máslo, kakao, mouku s kypřidlem a dobře promícháme. Nakonec vmícháme tuhý sníh z bílků.... více o Tvarohový dort se strouhanou čokoládou
Nakrájenou cibuli zpěníme na olivouvém oleji, přidáme nakrájenou cuketu a papriky, osolíme,opepříme, přidáme kari koření a cukr. Mírně osmahneme a pak... více o Cuketa na orientální způsob
V míse smíchejte nastrouhané syrečky, tvaroh, najemno nakrájenou cibuli, strouhanou sterilovanou okurku, beraní rohy a papriku. Výborná a rychlá... více o Tvarůžková pomazánka V
**Korpus:** Žloutky si utřeme s cukrem do pěny. Přidáme vodu, olej, kokos, kakao, mouku a kypřidlo.Řádně promícháme a nakonec vmícháme i tuhý sníh z... více o Kokosovo-tvarohový sen
Mrkev a celer si nahrubo nastrouháme a dáme orestovat spolu s vločkami na rozehřátý olej s máslem dorůžova. Pak přidáme očištěný malý květák rozebraný... více o Květákovo-vločková polévka s vejcem
Plátky anglické slaniny klademe na pánev, kde máme již rozpálený olej, zprudka opečeme z obou stran. Cibuli si nakrájíme na tenčí půlměsíčky, papriku... více o Vaječná omeleta se zeleninou
Kuskus připravíme podle návodu. Na pánvičce zahřejeme olivový olej a přidáme oloupaný česnek (nekrájíme). Papriky zbavíme jádřinců, nakrájíme na... více o Barevný kuskusový salát
Cibuli pokrájenou najemno si orestujeme dozlatova na oleji. Přidáme pokrájenou zauzenou šunku nebo šunkový salám a ještě chvilku orestujeme. Těstoviny... více o Šunkofleky-klouzáky
Těsto připravíme z polohrubé mouky, kvásku (droždí, vlažné mléko, trošku cukru, mléko se může mírně zahřát, aby kvásek vzešel a pak to celé přidáme do... více o Tvarohové koláče
Vajíčka uvaříme natvrdo (měla by být co nejčerstvější, aby žloutek zůstal uprostřed). Vychladíme je, rozpůlíme a vyjmeme žloutky. Rozstrouháme je a... více o Plněná vejce s kaviárem
Nejprve vytvoříme mírně tekoucí těsto: šleháme celá vejce s cukrem, dokud se cukr nerozpustí, přidáme olej, mléko, mouku nebo mleté piškoty,... více o Rybízový dort s tvarohem
Umíchat z ingrediencí těsto a vyšlehat náplň. Na vymazaný a vysypanný plech nalít 1/2 těsta, na které se kladou lžičkou hromádky náplně. Na ty potom... více o Hromádkový smetanovo-tvarohový koláč
Tvaroh, smetanu, pudink (prášek), 2 žloutky a ořechy postupně zamícháme. Nakonec vmícháme sníh ze dvou bílků. Vlijeme do dortové - vymazané, vysypané ... více o Tvarohový lehký koláč II.
Brambory uvařit ve slupce, oloupat a nakrájet na kousky (nejlépe protlačit sítkem na bramborový salát). Listy špenátu oprat a pokrájet na kousky. Na... více o Zapečené brambory s listovým špenátem a balkánem
Čočku vaříme v cca 1-1,5 l vody spolu s kořením, ale bez soli, asi 10 minut. Mezitím očistíme a nakrájíme na 1 cm kousky kořenovou zeleninu a oloupeme... více o Čočková polévka s rajčaty
Ušleháme nad párou, ze šesti bílků a mletého cukru hustý sníh, který necháme vychladnout a pak přidáme ořechy, hrubou mouku a piškoty, které rozdrtíme... více o Sněhové rohlíčky s krémem
Mouku prosít na vál, máslo nastrouhat, vše zpracovat na těsto. Vtlačit do suchých, nevymaštěných formiček a dorůžova upéct. Teplé vyklepnout. Po... více o Ovocné košíčky
Čočku na 1 hodinu namočíme do vody, pak ji 15 minut vaříme, přidáme k ní rýži a zase 20 minut vaříme (do měkka). Na oleji osmahneme na proužky... více o Čočka s rýží
Kuřecí prsíčka nakrájíme na nudličky, smícháme s ananasem a oříšky (tak nějak přiměřeně). Osolíme, opepříme a opaprikujeme. Zalijeme trochou šťavy z... více o Kuřecí čína s ananasem
Všechny suroviny dobře dohladka vymícháme a nalijeme do vymazaného a vysypaného plechu s okrajem, poklademe okapanými meruňkami a zvolna upečeme. II.... více o Meruňkové kefírové řezy
Uvedené suroviny 20 minut šleháme do zhoustnutí.... více o Domácí majonéza
Do hrnce dáme máslo a mouku a smažíme jíšku. Když je světle hnědé barvy, přidáme vejce a rychle zasmažíme. Vzniknou i malé hrudky tím, jak se vejce... více o Blesková vajíčková polévka
Cukr, celá vejce, žloutky a vanilkový cukr třeme do pěny asi 30 minut. Potom přidáme citronovou šťávu, tuhý sníh ušlehaný z bílků, mouku a zlehka... více o Velikonoční beránek
Zpěníme cibulku, přidáme mletou papriku, osmahneme, až se rozpustí přidáme nakrájené párky, osmahneme, zalijeme vodou a přidáme brambor a bujón ... více o Frankfurtská polévka
Salám nastrouháme na hrubším struhadle, přidáme tvaroh, krenex, majolku, osolíme, opepříme a pořádně promícháme.... více o Křenová pomazánka
Mléka, mouku a cukr zahříváme ve vodní lázni nebo v teflonovém kastrole na mírném ohni do zhoustnutí, přidáme máslo. Do husté hmoty zamícháme směs... více o Marokánky
Kuře nakrájíme na malinké kousky (čtverečky nebo nudličky). Dáme do misky, přidáme ostatní přísady a dobře promícháme. Necháme několik hodin proležet... více o Čínské placičky
Houby zalijeme vodou a necháme několik hodin máčet. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, kterou za stálého prošlehávání zalijeme vlažnou vodou.... více o Koprová kulajda
Maso opláchneme, osušíme a nařízneme do něho kapsu. Omyjeme a očistíme cukety a asi 150 g nakrájíme na kostičky. Z toastové chleba odkrojíme kůrku a... více o Plněná krůtí pečeně
Kapustičky očistíme a opereme. Cibule oloupeme a nakrájíme najemno. V hrnci rozehřejeme tuk a kostičky cibule na něm orestujeme. Přidáme kapustičky a... více o Polévka z růžičkové kapusty