• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Halloween Nakládané houby Krémové a husté polévky
  • Recepty.cz
  • Pomocníci
  • Rady a tipy
  • Kvalita mouky

Kvalita mouky

Kvalita mouky

Možná si teď řeknete, že všechny mouky jsou přece stejné, v kvalitě se nijak nemohou lišit. Není to ale pravda, i mouka může být horší a lepší. Navíc její chuť ovlivňuje i stáří a způsob skladování. Jak tedy poznat tu, která je kvalitní, a který druh na co v kuchyni použít.

Věděli jste, že polohrubá a hrubá mouka jsou vlastně naší národní specialitou? V jiných zemích obvykle nepořídíte jinou mouku, než hladkou, a to buď světlou nebo tmavou. My bychom se ale bez těchto druhů neobešli. Hrubá mouka je totiž ideální pro přípravu našich typických příloh, které se vaří. Bez ní bychom jen těžko udělali kynuté knedlíky, halušky nebo třeba domácí těstoviny. Polohrubá mouka se zase hodí pro přípravu moučníků z třených a šlehaných těst, jako jsou bublaniny, bábovky nebo třeba litý perník. Hladká mouka se pak hodí na těsta kynutá a trvanlivá, jako je například populární linecké, ale neobešli byste se bez ní ani při přípravě jíšky a bešamelu, kterými zahušťujeme pokrmy.

Ať už se ale chystáte použít kteroukoliv z nich, měli byste vědět, jak poznat tu kvalitní čerstvou mouku. Ta by měla mít jednotnou barvu a stejnou granulaci. Když k ní přičichnete, neměli byste cítit žádné pachy, jen typicky moučné aroma. Pozor na to, jak a kde je mouka skladována, ráda totiž přejímá okolní pachy. Když ji ochutnáte, neměla by být nahořklá, nakyslá nebo dokonce chutnat nažlukle.

Při nákupu vždy vsaďte na prověřenou značku, dejte pozor na datum minimální doby trvanlivosti a také na viditelné vady na obalu, jako jsou stopy vlhkosti, znečištění, poškození obalu, stopy působení moučných molů nebo exkrementy hlodavců. 

Návod na to, jak udělat tu nejlepší jíšku, najdete ZDE.

Mohlo by vám zachutnat

30 minut
Rychlá večeře

Rychlá večeře

Špagety dáme vařit podle návodu do osolené vody s trochou oleje. Cibuli nakrájíme najemno, rukolu oplachneme a trochu pokrájíme. Cibulku osmahneme na... více o Rychlá večeře

35 minut
Ořechový biskupský chlebíček

Ořechový biskupský chlebíček

Promíchejte obě mouky s kypřícím práškem, přidejte cukr, olej, vejce, vše dobře promíchejte a přidejte citronovou kůru. Na závěr dobře zapracujte... více o Ořechový biskupský chlebíček

60 minut
Dýňová polévka krémová

Dýňová polévka krémová

Dýni vydlabeme a nakrájíme na kostky (čím menší tím dřív bude dýně uvařená). Vložíme do hrnce a zalijeme studenou vodou tak, aby byla dýně ponořená.... více o Dýňová polévka krémová

40 minut
Houbové karbanátky (nejen) s mletým masem

Houbové karbanátky (nejen) s mletým…

Mleté maso dáme do mísy, přidáme vejce, scezené vychladlé pokrájené a spařené houby, pokrájenou slaninu a cibuli, nastrouhaný česnek, osolíme a... více o Houbové karbanátky (nejen) s mletým masem

140 minut
Kuře v solné krustě

Kuře v solné krustě

Olivový olej smíchejte s drcenými stroužky česneku, hrstí petrželky, tymiánem, rozmarýnem, špetkou soli a 1 lžičky pepře. Kuřeti na několika místech... více o Kuře v solné krustě

30 minut
Kuřecí kari maso s cuketou

Kuřecí kari maso s cuketou

Maso pokrájíme na kostičky či nudličky, osolíme, okořeníme kari kořením dle chuti a zaprášíme solamylem (cca 1 lžíce). Na rozpálenou pánev s trochou... více o Kuřecí kari maso s cuketou

30 minut
Čočkové ragú

Čočkové ragú

Předem namočte hnědou čočku. Na oleji orestujte dozlatova nadrobno nakrájenou cibuli. Vmíchejte na menší kousky nakrájenou mrkev, nasekaný česnek a... více o Čočkové ragú

40 minut
Pivní marinované špízy

Pivní marinované špízy

Z piva a ostatních ingrediencí umícháme marinádu, ve které necháme v chladnu, alespoň přes noc (nejlépe 24 hodin) odpočívat - marinovat připravené... více o Pivní marinované špízy

15 minut
Zeleninový salát s balkánským sýrem

Zeleninový salát s balkánským sýrem

Zeleninu si pořádně omyjeme, očistíme a nakrájíme na kostky dle fantazie. Do salátu dále přidáme podle chuti pokrájená sušená rajčata a na kostky... více o Zeleninový salát s balkánským sýrem

Zapečené müsli II.

Zapečené müsli II.

Ovesné vločky a oříšky opražíme nasucho na pánvi. Až jsou nazlátké, vsypeme do mísy. Ovoce spaříme a pokrájíme na malé kousky a přidáme k oříškům. V... více o Zapečené müsli II.

Blesková omáčka (nejen) s kukuřicí - rychle a chutně

Blesková omáčka (nejen) s kukuřicí -…

Na trošce rozpáleného tuku osmažíme dosklovata cibuli, přidáme krátce osmažit i pokrájenou slaninu, přisypeme kukuřici, vše zalijeme smetanou a... více o Blesková omáčka (nejen) s kukuřicí - rychle a chutně

Eskymo

Eskymo

Těsto: Smícháme mouku, cukr, kakao a pomalu vmícháme vejce, mléko, olej a kypřící prášek. Vylejeme do vymazaného a vysypaného plechu (nebo na pečící... více o Eskymo

Jednoduchá zeleninová polévka s jíškovo-vaječnou zavářkou

Jednoduchá zeleninová polévka s…

Zeleninu drobně pokrájíme (můžeme i nastrouhat), zalijeme vývarem, osolíme a vaříme doměkka. Zeleninu můžeme před vařením i nejprve krátce osmažit na... více o Jednoduchá zeleninová polévka s jíškovo-vaječnou zavářkou

60 minut
Domácí Trdelník

Domácí Trdelník

Droždí smícháme s lžící vlažného mléka a trochou cukru. Poté necháme vzejít kvásek. Do mísy nasypeme dva a půl hrnku polohrubé mouky, dva žloutky,... více o Domácí Trdelník

35 minut
Banánové muffinky

Banánové muffinky

Banány rozmačkáme vidličkou. Utřeme vejce s cukrem a tukem. Přidáme banány, pak mouku smíchanou s práškem do pečiva a kousky čokolády nebo oříšků.... více o Banánové muffinky

25 minut
Rizoto s vepřovou konzervou

Rizoto s vepřovou konzervou

Dáme vařit vodu. Až se voda bude vařit, vložíme rýži podle návodu na obalu. Pokud používáme sypanou rýži, tak doporučuji 1 hrnek rýže a k tomu 2 hrnky... více o Rizoto s vepřovou konzervou

Koláč s nemletým mákem, ovocem a drobenkou

Koláč s nemletým mákem, ovocem a…

Mouku, cukry, prášek do pečiva, mák, skořici a citronovou kůru smícháme v míse. Přidáme olej, mléko, vejce a řádně promícháme. Těsto nalijeme na plech... více o Koláč s nemletým mákem, ovocem a drobenkou

40 minut
Jogurtové kuřecí (krůtí) řízky - zapékané

Jogurtové kuřecí (krůtí) řízky -…

Řízky nakrájíme šikmo na širší nudličky (menší řízky), které naložíme nejlépe přes noc do marinády umíchané z jogurtu, petrželky, česneku, papriky,... více o Jogurtové kuřecí (krůtí) řízky - zapékané

Orientální mrkvová polévka

Orientální mrkvová polévka

Na oleji zpěníme nakrájenou cibulku a nahrubo nastrouhanou mrkev. Přidáme koření a zalijeme litrem vody, osolíme a vaříme doměkka. Rozmixujeme. Směs... více o Orientální mrkvová polévka

60 minut
Slaný listový závin

Slaný listový závin

Nejprve si připravíme zmrazený špenát, já ho dávám na pánev, zakápnu troškou vody. Až se plně rozmrazí, vypnu. Nechám vychladnout, poté vymačkám vodu.... více o Slaný listový závin

Česnekovo-houbový guláš

Česnekovo-houbový guláš

Na oleji a pokrájeném špeku necháme zezlátnout pokrájenou cibuli. Na ní pak necháme dozlatova orestovat osolené a opepřené maso pokrájené na kostky.... více o Česnekovo-houbový guláš

30 minut
Muffiny po belgicku

Muffiny po belgicku

Vejce rozšleháme s cukrem (i vanilkáčem, případně van. aroma). Poté přidáme rozpuštěné máslo a zakysanou smetanu a důkladně promícháme. Postupně... více o Muffiny po belgicku

Jablečný perník s tvarohem

Jablečný perník s tvarohem

Nastrouhaná jablka smícháme s cukrem, vejcem, rozpuštěným máslem, kakaem, moukou a kypřidlem. Těsto nalijeme do připravené formy (kulatá forma s... více o Jablečný perník s tvarohem

100 minut
Zavařená červená paprika

Zavařená červená paprika

Papriku rozkrojíme, vyjádříme a důkladně omyjeme. Do hrnce s vroucí vodou vložíme a necelé dvě minuty povaříme. Mezitím si nachystáme sklenice: Do... více o Zavařená červená paprika

40 minut
Mexické maso

Mexické maso

Nejdříve si připravíme mexickou směs (Mexická chuť), kterou podusíme na pánvičce a dáme bokem, dokud nebude připravené maso. Potom si zvlášť podusíme... více o Mexické maso

75 minut
Valašské frgály dle časopisu F.O.O.D.

Valašské frgály dle časopisu F.O.O.D.

Z části vlažného mléka, droždí, trošky cukru a mouky si připravte kvásek. Přidejte jej k mouce se solí a zbylými surovinami a zpracujte na vláčné,... více o Valašské frgály dle časopisu F.O.O.D.

Rajčatová polévka

Rajčatová polévka

Brambory na kostky dáme vařit do vývaru. Přidáme oloupaná prolisovaná rajčata, protlak, bobkový list, bazalku a povaříme Polévku zahustíme jíškou a... více o Rajčatová polévka

Sorrentinos, ravioly se sýrovou omáčkou

Sorrentinos, ravioly se sýrovou…

Ravioly připravte podle návodu na obalu. Na omáčku rozehřejte máslo. Zaprašte moukou, osmažte, zalijte studeným mlékem a zvolna povařte asi 15 minut.... více o Sorrentinos, ravioly se sýrovou omáčkou

Křehké jablkovo-tvarohové řezy

Křehké jablkovo-tvarohové řezy

Z ingrediencí na spodní těsto vypracujeme hladké těsto, které rozválíme na pečícím papíru (velikost velkého plechu) na slabý plát. Na těsto nasypeme... více o Křehké jablkovo-tvarohové řezy

60 minut
Králičí ragú

Králičí ragú

Jednotlivé porce králičího hřbetu osolíme, opepříme a potřeme hořčicí. Na pánvi rozehřejeme máslo a maso na něm ze všech stran opečeme do zlatova.... více o Králičí ragú

10 minut
Steak Diane

Steak Diane

Šalotky nasekáme najemno, česnek oloupeme a prolisujeme, žampionové kloboučky nakrájíme na plátky. Medailonky ze střední části hovězí svíčkové... více o Steak Diane

Vepřová kýta se sušenými rajčaty

Vepřová kýta se sušenými rajčaty

Rajčata necháme okapat a spolu s česnekem a tymiánem nakrájíme na drobno, přidáme fenyklová semínka a vše smícháme. Do masa vyřízneme po celé délce 2... více o Vepřová kýta se sušenými rajčaty

Jablečná bábovka s vaječným likérem

Jablečná bábovka s vaječným likérem

Žloutky vyšleháme s cukry do pěny. Vmícháme nastrouhaná jablka, rozpuštěné máslo a likér. Přisypeme mouky s práškem do pečiva, promícháme a nakonec... více o Jablečná bábovka s vaječným likérem

Špízy se sýrem a uzeninou

Špízy se sýrem a uzeninou

Maso si pokrájíme na plátky a pak na kousky stejně velké jako půlcentimetrové plátky uzeniny a sýra. Střídavě napichujeme na špejli s hrotem.... více o Špízy se sýrem a uzeninou

Obložená vejce

Obložená vejce

Rozpis ingrediencí jsem psal pro jednu osobu (zhruba). Doprostřed talíře si uděláme ze salátu hromádku, na kterou posadíme dvě půlky vejce. Kolem... více o Obložená vejce

Smetanovo-bramborový krém

Smetanovo-bramborový krém

Všechny brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na menší kostičky. Na másle necháme zesklovatět nadrobno pokrájenou cibuli, prolisovaný česnek a... více o Smetanovo-bramborový krém

Koleno v alobalu na grilu

Koleno v alobalu na grilu

Koleno dáme uvařit do tlakového hrnce - pozor nerozvařit - stačí 30 minut ve slané vodě! Poté vyjmeme, necháme vychladnout, vyndáme z něj velkou kost... více o Koleno v alobalu na grilu

Marináda na králíka nebo kuře

Marináda na králíka nebo kuře

Veškeré ingredience řádně promícháme a potřeme tím naporcovaného králíka nebo kuře ze všech stran. Uložíme do pekáče a zalijeme zbylou marinádou.... více o Marináda na králíka nebo kuře

Žabinec vodníka Česílka

Žabinec vodníka Česílka

Zmrzlé surimi vhodíme do misky a zalijeme vařící vodou a necháme 5 minut tak. Pak je vyjmeme, stáhneme fólii a surimi nakrájíme na kostky. Ve smetaně... více o Žabinec vodníka Česílka

Ďábelské fazole

Ďábelské fazole

Slaninu a cibuli nakrájíme na kostičky a osmahneme na oleji, přidáme lečo, kečup a fazole. Dochutíme solí, pepřem, česnekem a chilli. Podáváme nejlépe... více o Ďábelské fazole

Magdiny plátky

Magdiny plátky

Tenčí plátky masa naklepeme, osolíme a opepříme. Pekáček vyložíme alobalem, do kterého položíme maso, pod každý kousek dáme oříšek másla. Každý plátek... více o Magdiny plátky

Rumové kuličky II.

Rumové kuličky II.

Vše zpracovat v míse, tvořit kuličky, obalovat v krystalovém nebo perlovém cukru a nechat dva dny schnout. Těsto se méně lepí na ruce, pokud si ruce... více o Rumové kuličky II.

Vánoční chlebíček ze zbylých bílků

Vánoční chlebíček ze zbylých bílků

Z bílků ušleháme tuhý sníh, přidáme cukr a ještě zašleháme. Pak přidáme mouku (2 lžíce mouky dáme stranou) střídavě s rozehřátým prochladlým tukem.... více o Vánoční chlebíček ze zbylých bílků

Mušle

Mušle

Zpracujeme v těsto. Necháme v chladu odpočinout. Potom vyválíme, vykrajujeme kolečka plníme nádivkou, přehneme na polovinu, dobře umačkáme okraje, aby... více o Mušle

40 minut
Kokosky se strouhankou

Kokosky se strouhankou

Bílky s cukrem ušleháme ve vodní lázni do pevného sněhu a lehce vmícháme kokos smíchaný se strouhankou. Necháme zchladnout a lžičkou děláme malé... více o Kokosky se strouhankou

Čebureky

Čebureky

Těsto: smícháme vařicí vodu se solí a olejem. Směs vlijeme do mouky a rychle zamícháme. A těsto je hotové. <BR>Náplň: jemně nakrajíme cibuli a... více o Čebureky

Kapr na česneku - Balkán

Kapr na česneku - Balkán

Vykuchaného a očištěného kapra (POZOR! Kůži ponechat! Pokud ponecháváte i hlavu, je dobré odstranit žábra!) omyjeme, kůži několikrát příčně (na obou... více o Kapr na česneku - Balkán

Králík jako od babičky

Králík jako od babičky

Naporcovaného králíka osolíme, opepříme. V misce smícháme prolisovaný česnek s hořčicí. Touto směsí porce králíka potřeme ze všech stran a jemně... více o Králík jako od babičky

60 minut
Jablečný koláč

Jablečný koláč

Žloutky s cukrem ušleháme do pěny a přidáme hrubou mouku tak, aby těsto bylo hodně husté. Z bílků, cukru ušleháme tuhý sníh a opatrně vmícháme do... více o Jablečný koláč

Špagety sypané česnekem

Špagety sypané česnekem

Česnek oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Slaninu pokrájíme na proužky a osmahneme na oleji. Přidáme česnek, 5 minut společně opékáme, pak vyjmeme... více o Špagety sypané česnekem

Doporučujeme

40 minut
Hovězí Stroganov II.

Hovězí Stroganov II.

30 minut
Jednoduchá brokolicová polévka

Jednoduchá brokolicová polévka

95 minut
Hovězí sekaná Wellington

Hovězí sekaná Wellington

Poslední sledované recepty

201
Batáty ve slanině
Batáty ve slanině
65
Koprelka z Pojizeří
Koprelka z Pojizeří
38
Kachna s fíkovým zelím
Kachna s fíkovým zelím
37
Kuřecí srdíčka - pečená
Kuřecí srdíčka - pečená
35
Houbovník z Pojizeří
Houbovník z Pojizeří

Zajímavé články

Vyrobte si adventní kalendář: Rychlé nápady, z čeho je vyrobit i čím je naplnit
Vyrobte si adventní kalendář: Rychlé nápady, z…
Nevykašlete se na kašel: Zbavit se ho pomůže cibule, bylinky i obyčejný olej
Nevykašlete se na kašel: Zbavit se ho pomůže…
Lamington: Ikonický australský dezert, který zmizí ze stolu během chvilky
Lamington: Ikonický australský dezert, který…
Znáte černý česnek? Je chutnější a mnohem zdravější než jeho bílá varianta
Znáte černý česnek? Je chutnější a mnohem…
Rychlovky z horkovzdušné fritézy: Tři jednoduché recepty, které vás budou bavit
Rychlovky z horkovzdušné fritézy: Tři jednoduché…
AHA.cz Český slavík: Krajčo přišel v »županu«, Grossová přiznala rozchod

Český slavík: Krajčo přišel v »županu«, Grossová přiznala rozchod

Mimibazar Jak stres ničí vaše tělo: Naučte se ho zastavit dřív, než bude pozdě

Jak stres ničí vaše tělo: Naučte se ho zastavit dřív, než bude pozdě

Dáma.cz Učitelka, děkan, prodejce aut: Kdo jsou a co dělají sourozenci českých celebrit?

Učitelka, děkan, prodejce aut: Kdo jsou a co dělají sourozenci českých celebrit?

Blesk pro ženy Móda ze Slavíků: Kdo ukázal téměř vše a kdo byl hvězdou večera?

Móda ze Slavíků: Kdo ukázal téměř vše a kdo byl hvězdou večera?

Ženy.cz Skromnost jako brzda. Jak vám tahle nevinná vlastnost kazí život?

Skromnost jako brzda. Jak vám tahle nevinná vlastnost kazí život?

Blesk.cz Slavík zveřejnil hlasy fanoušků: Mezi Noidem a Ztraceným to těsné nebylo!

Slavík zveřejnil hlasy fanoušků: Mezi Noidem a Ztraceným to těsné nebylo!

SportRevue.cz FOTO: 32 (ex)manželek a (ex)přítelkyň anglických (ex)fotbalistů

FOTO: 32 (ex)manželek a (ex)přítelkyň anglických (ex)fotbalistů

Maminka.cz „Můj muž u porodu prohlásil, že…“ Ženy se podělily o porodní hlášky svých partnerů. A jsou to perly!

„Můj muž u porodu prohlásil, že…“ Ženy se podělily o porodní hlášky svých partnerů. A jsou to perly!

Blesk Horoskopy Spíte jako voják, nebo jako hvězdice? Tohle to o vás vypovídá!

Spíte jako voják, nebo jako hvězdice? Tohle to o vás vypovídá!

  • Recepty.cz
  • Pomocníci
  • Rady a tipy
  • Kvalita mouky
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact