Možná si teď řeknete, že všechny mouky jsou přece stejné, v kvalitě se nijak nemohou lišit. Není to ale pravda, i mouka může být horší a lepší. Navíc její chuť ovlivňuje i stáří a způsob skladování. Jak tedy poznat tu, která je kvalitní, a který druh na co v kuchyni použít.
Věděli jste, že polohrubá a hrubá mouka jsou vlastně naší národní specialitou? V jiných zemích obvykle nepořídíte jinou mouku, než hladkou, a to buď světlou nebo tmavou. My bychom se ale bez těchto druhů neobešli. Hrubá mouka je totiž ideální pro přípravu našich typických příloh, které se vaří. Bez ní bychom jen těžko udělali kynuté knedlíky, halušky nebo třeba domácí těstoviny. Polohrubá mouka se zase hodí pro přípravu moučníků z třených a šlehaných těst, jako jsou bublaniny, bábovky nebo třeba litý perník. Hladká mouka se pak hodí na těsta kynutá a trvanlivá, jako je například populární linecké, ale neobešli byste se bez ní ani při přípravě jíšky a bešamelu, kterými zahušťujeme pokrmy.
Ať už se ale chystáte použít kteroukoliv z nich, měli byste vědět, jak poznat tu kvalitní čerstvou mouku. Ta by měla mít jednotnou barvu a stejnou granulaci. Když k ní přičichnete, neměli byste cítit žádné pachy, jen typicky moučné aroma. Pozor na to, jak a kde je mouka skladována, ráda totiž přejímá okolní pachy. Když ji ochutnáte, neměla by být nahořklá, nakyslá nebo dokonce chutnat nažlukle.
Při nákupu vždy vsaďte na prověřenou značku, dejte pozor na datum minimální doby trvanlivosti a také na viditelné vady na obalu, jako jsou stopy vlhkosti, znečištění, poškození obalu, stopy působení moučných molů nebo exkrementy hlodavců.
Návod na to, jak udělat tu nejlepší jíšku, najdete ZDE.
Chleba nakrájejte na malé kostičky a nechte ho vařit ve vývaru zhruba 15 minut. Poté vývar slijte a chleba do něj přepasírujte přes cedník zpět.... více o Chlebová polévka
Řepu omyjeme a uvaříme v osolené vodě doměkka nebo ji můžeme zabalit do alobalu a upéct v troubě na roštu třeba s kuřetem nebo jiným masem, které... více o Jednohubky / chlebíčky s červenou řepou
Nakrájený chřest povařte minutu ve vroucí vodě a prudce ho zchlaďte. Maso osolte a opepřete, nakrájejte na kousky a na oleji je orestujte dozlatova.... více o Chřestová omeleta
Cibuli nakrájejte na tenké půlměsíčky, osolte a zakápněte 2 lžičkami medu. Poté přidejte na plátky nakrájené okurky, na nudličky nakrájenou 1 snítku... více o Uzenářský maxichleba s cibulovým salátem
Sušenky rozdrtíme a vmícháme do rozpuštěného másla. Směs namačkáme do kulaté otevírací formy na dort se dnem vyloženým pečícím papírem. Dáme na 10... více o Vánoční cheesecake
Uvedené ingredience smíchejte v malé misce, pořádně rozmíchejte a podávejte např. ke grilovanému masu, hranolkám, kroketám, mini-karbanátkům,...... více o Ochucené majonézy
Těsto: žloutky vyšleháme s cukry do pěny, přidáme olej, vodu, promícháme a přisypeme mouku s kypřidlem. Opět dobře promícháme a nakonec zlehka... více o Jahodové řezy - smetanové
Plátky masa naklepeme, osolíme, opepříme, okmínujeme a po stranách nařízneme, aby se nám při dušení nekroutily. Pokud máme maso, které nejde pokrájet... více o Dušené maso (nejen) na špeku s dušenou mrkví
Maso pokrájíme na kostky a dáme do vymazané zapékací mísy, kde je osolíme, poprášíme paprikou, přisypeme na nudličky pokrájenou očištěnou papriku (lze... více o Smetanové maso na paprice s bramborem - pečené
Jeste teple oloupane brambory nakrajime do misky na kolecka pridame i cibulku nakrajenou na jemne kosticky. Pridame hortici a zalejeme vyvarem, vse... více o Německý bramborový salát
Očištěný patizon pokrájíme na nudličky, maso na nudličky či kostky. Dáme do misky, osolíme, zaprášíme kořením a solamylem, přidáme vejce a promícháme.... více o Patizonové nudličky s masem
Na sádle nebo oleji necháme společně s pokrájenými párky zesklovatět cibuli, přidáme nastrouhanou zeleninu a ještě krátce smažíme. Přidáme osmažit na... více o Frankfurtská polévka s hlívou
Dodržujeme poměr 2:1 - dva díly masa, jeden díl sýru. Bůček pomeleme, osolíme, přidáme dvě vejce, pažitku, nahrubo strouhaný sýr a dobře promícháme.... více o Bůčkový holandský řízek
Na oleji nebo másle osmažíme v kastrolu s širokým dnem dosklovata cibuli, pak přidáme osmažit pokrájenou očištěnou cuketu, papriky, mrkev a žampiony.... více o Adžika rýže - zeleninové rizoto
Drobně pokrájenou cibulku smícháme s okapaným tuňákem, lučinou, hořčicí, cottage, solí a pepřem. Pomazánku necháme hodinku proležet. Namažeme na... více o Cottage pomazánka s tuňákem
Z hladké mouky, kypřidla, cukrů, kůry, pudinku, změklého másla, smetany a žloutku vypracujeme hladké, vláčné těsto, které rozdělíme na dva díly. Ty... více o Domácí jablečný závin (štrůdl)
V menší misce smícháme všechny suroviny na drobenku. V míse smícháme pyré s cukrem a skořicí. Přidáme vejce a prosejeme mouku s kypřícím práškem. Vše... více o Buchta z jablečného pyré
Kuřecí prsa naklepu, rozříznu a naplním nivou, zabalím a propíchám párátky, aby závitky držely. Závitky posolím, opepřím, okořením - koření na kuře.... více o Kuřecí závitek s nivou
Jako první krok dáme vařit vodu 300 až 350 ml, kterou trochu osolíme. Až nám voda začne vřít, přidáme předem odváženou pohanku lámanku. Poté zamícháme... více o Pohanka na sladko
Salát rozebereme na listy, vypereme v proudu studené vody, roztrháme na středně velké kousky a dáme přikryté chladit do lednice. Dresink si připravíme... více o Salát Caesar II.
Maso použijeme dle chuti - vepřové, kuřecí(prsa), hovězí, které nakrájíme na plátky, naklepeme a opepříme. Plátky potřeme z jedné strany česnekovou... více o Česnekové závitky se slaninou v omáčce
Dáme vařit osolenou vodu, do ní vložíme brokolici a vaříme asi 5 min. Brokolici vyjmeme, ve stejné vodě uvaříme brambory ve slupce. Dáme vychladit.... více o Brokolicovo-bramborové placičky
Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme tvaroh, vlažné máslo, kakao, mouku s kypřidlem a dobře promícháme. Nakonec vmícháme tuhý sníh z bílků.... více o Tvarohový dort se strouhanou čokoládou
Vejce: oddělíme žloutky od bílků. Bílky sůl a 3 lžíce vody ušleháme na tuhý sníh. jakmile nám začne tzv. špičkovatět opatrně přidáváme 100g cukru a 1... více o Narozeninový sváteční dort
Z ingrediencí na těsto si vypracujeme hladké těsto, které necháme půl hodiny v chladnu odpočinout. 1/4 litru mléka svaříme a přelijeme jím mletý mák.... více o Mřížkový koláč : pudinkovo-makový
Vše smícháme, podáváme k čerstvé zelenině, grilov. bramborám, rybě a všemu ostanímu, co máme rádi!... více o Výborný dresing
Na pánvi zahřejeme olej a orestujeme na něm osolené a opepřené mleté maso. Přidáme rozetřený česnek (3 stroužky), rajský protlak (100 g) smíchaný s... více o Boloňské brambory
V uvedeném pořadí dáme ingedience do pekárny (sušené mléko je možno vynechat). Zapneme program Příprava těsta. Po skončení programu vytvarujeme 2... více o Bagety z pekárny
Na nálev smícháme ve velké míse všechny uvedené suroviny. Sýry pokrájíme na kostky a opatrně "přehodíme v nálevu". Přendáme do zavařovací sklenice s... více o Nakládané sýry - směs
Do hrnce dáme rozpustit máslo a přidáme najemno nakrájenou cibuli, necháme zesklovatět. Poté přidáme nakrájenou kostku masoxu, apetito, přilejeme cca... více o Sýrová polévka V.
Každý plátek ne úplně rozmraženého těsta rozřízneme na 6 obdélníčků a upečeme na plechu v troubě. Mezitím připravíme krém: z mléka, krupicového a... více o Kremeše s pudinkovým krémem
Na odpalované těsto dáme do hrnce 125 ml vody, 30 g másla a špetku soli a krátce povaříme, pak přidáme najednou 75 g mouky a mícháme tak dlouho, dokud... více o Lahodné profiteroles
Do mouky prosáté s práškem do pečiva rozsekáme máslo, přidáme cukr, vejce, žloutek, mléko a ocet. Na vále vypracujeme hladké těsto. 2/3 těsta... více o Jablkový mřížkový koláč
Na teflonce nechám na kapce olivového oleje zezlátnout cibulku, podleju vodou, pak přidávám pokrájenou papriku, když napůl změkne, přidám nadrobno... více o Zeleninová směs na špagety
Dáme vařit těstoviny. V jiném hrnci pod pokličkou opražíme slaninu, zalijeme mlékem, opepříme a přidáme sýr. Až je rozpuštěný v sýrovou omáčku,... více o Rychlovka z těstovin
Obecné informace: Kozí brada (dále jen KB) je z řady polévek tzv. vyprošťováků. Vyhovuje i slabším povahám nesnášejícím tzv. zaručené "česnekačky"... více o Kozí brada - novoroční zelňačka
Korpus: olej, cukr a žloutky utřeme do pěny. Přidáme lžíci rumu a ještě zamícháme. Mouku smísíme s kakaem a práškem do pečiva. Tuto směs střídavě s... více o Domácí krtkův dort
Namočíme si houby. Brambory oloupeme a nakrájíme na menší kostky. Dáme vařit do vody. Když jsou brambory téměř měkké, přidáme nepropláchnuté zelí,... více o Poctivá zelňačka
Do rozpáleného oleje vložíme na kostky nakrájené maso a dobře opečeme. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, vsypeme asi 2 lžičky červené papriky, pepř,... více o Pikantní segedínek
Umytý salát natrháme do mísy a přelijeme smetanou, do které jsme zamíchali cukr, ocet a sůl, na zředění můžeme použít kapku mléka, nebo podmáslí, ale... více o Ledový salát se smetanou
Žloutky ušleháme s cukrem, přidáme mouku s práškem do pečiva a na konec zlehka zamícháme sníh z bílků. Rozetřeme na vymaštěný a moukou nebo... více o Smetanovo kokosový jablečný moučník
Brambory uvaříme ve slupce a necháme vychladnout. Potom je nakrájíme na tenké plátky, přidáme na kolečka nakrájenou cibuli, na plátky nakrájené okurky... více o Vídeňský bramborový salát s kysanou smetanou
Zpracujeme zvlášt první i druhé těsto tak, že všechny přísady vždy smícháme dohromady. Na vymazaný plech dáme nejdříve první těsto, nejlépe roztáhneme... více o Barevné jablečné řezy
Oloupanou mrkev nahrubo nastrouháme. Máslo, cukr, vejce utřeme v míse nebo v robotu do pěny. Mouku smícháme s oříšky a práškem do pečiva a přimícháme... více o Mrkvová oříšková bábovka
Obrané a oprané bezinky, nastrouhaná jablka a 500 g cukru vaříme 15 minut. Potom přimícháme přípravek Pektogel nebo Gelfix a dalších 500 g cukru a... více o Marmeláda z bezinek a jablek
Z vlažné vody, cukru a droždí necháme vzejít kvásek, který vlijeme do nepatrně osolené mouky a zaděláme těsto. Necháme pod utěrkou asi půl hodiny... více o Langoše II.
Kroupy propláchneme a ve větším množství vody vaříme doměkka. Cibuli nadrobno pokrájíme a osmahneme, přidáme hrubě posekaný česnek, předem namočené... více o Vánoční jihočeský kuba
Kotlety omyjeme, osušíme, naklepeme, osolíme a opepříme. Na okrajích je na několika místech nařízneme, aby se nekroutily. Houby očistíme a nakrájíme... více o Kotlety na houbách
Omytý a očištěný špenát dusíme doměkka. Vyjmeme a necháme okapat. Cibuli nakrájenou na kostičky necháme na másle zesklovatět. Přidáme špenát, osolíme,... více o Florentský telecí řízek
Maso omyjeme, osušíme a potřeme solí a pepřem. Pečeme v předehřáté troubě (elektrický sporák 200 °C/plyn stupeň 3) asi 1 1/4 hodiny. Občas podlijeme.... více o Vepřová pečeně se špenátem