• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Halloween Nakládané houby Krémové a husté polévky
  • Recepty.cz
  • Pomocníci
  • Rady a tipy
  • Kvalita mouky

Kvalita mouky

Kvalita mouky

Možná si teď řeknete, že všechny mouky jsou přece stejné, v kvalitě se nijak nemohou lišit. Není to ale pravda, i mouka může být horší a lepší. Navíc její chuť ovlivňuje i stáří a způsob skladování. Jak tedy poznat tu, která je kvalitní, a který druh na co v kuchyni použít.

Věděli jste, že polohrubá a hrubá mouka jsou vlastně naší národní specialitou? V jiných zemích obvykle nepořídíte jinou mouku, než hladkou, a to buď světlou nebo tmavou. My bychom se ale bez těchto druhů neobešli. Hrubá mouka je totiž ideální pro přípravu našich typických příloh, které se vaří. Bez ní bychom jen těžko udělali kynuté knedlíky, halušky nebo třeba domácí těstoviny. Polohrubá mouka se zase hodí pro přípravu moučníků z třených a šlehaných těst, jako jsou bublaniny, bábovky nebo třeba litý perník. Hladká mouka se pak hodí na těsta kynutá a trvanlivá, jako je například populární linecké, ale neobešli byste se bez ní ani při přípravě jíšky a bešamelu, kterými zahušťujeme pokrmy.

Ať už se ale chystáte použít kteroukoliv z nich, měli byste vědět, jak poznat tu kvalitní čerstvou mouku. Ta by měla mít jednotnou barvu a stejnou granulaci. Když k ní přičichnete, neměli byste cítit žádné pachy, jen typicky moučné aroma. Pozor na to, jak a kde je mouka skladována, ráda totiž přejímá okolní pachy. Když ji ochutnáte, neměla by být nahořklá, nakyslá nebo dokonce chutnat nažlukle.

Při nákupu vždy vsaďte na prověřenou značku, dejte pozor na datum minimální doby trvanlivosti a také na viditelné vady na obalu, jako jsou stopy vlhkosti, znečištění, poškození obalu, stopy působení moučných molů nebo exkrementy hlodavců. 

Návod na to, jak udělat tu nejlepší jíšku, najdete ZDE.

Mohlo by vám zachutnat

75 minut
Naložená kuřecí křídla

Naložená kuřecí křídla

Nejlépe v zapékací míse (můžeme jí pak dát rovnou do trouby) smícháme ingredience na marinádu - jogut, koření, worcetrovo omáčku a rajský protlak. Do... více o Naložená kuřecí křídla

30 minut
Bramborovo-žampionová polévka na dva způsoby

Bramborovo-žampionová polévka na dva…

Pokrájenou cibuli osmažíme na rozpuštěném másle dozlatova. Přidáme na plátky pokrájené žampiony a za občasného promíchání smažíme do jejich povadnutí... více o Bramborovo-žampionová polévka na dva způsoby

30 minut
Grilovaný hermelín s červenou řepou

Grilovaný hermelín s červenou řepou

Červenou řepu si očistíme a omyjeme a dáme vařit v osolené vodě cca 25 minut (dle velikosti bulvy). Necháme vychládnout a nakrájíme na plátky.... více o Grilovaný hermelín s červenou řepou

30 minut
Risotto s medvědím česnekem

Risotto s medvědím česnekem

V hrnci rozpusťte máslo a osmažte na něm najemno nakrájenou šalotku. Přisypejte rýži, kterou nijak neproplachujte a promíchejte s šalotkou. Následně... více o Risotto s medvědím česnekem

90 minut
Výborný jahodový dort

Výborný jahodový dort

Těsto Z bílků ušleháme tuhý sníh s trochou cukru. Zvlášť ušleháme žloutky se zbytkem cukru, přidáme olej a vodu. Do vyšlehaných žloutků postupně... více o Výborný jahodový dort

45 minut
Pravá Hoisin čína s nudlemi

Pravá Hoisin čína s nudlemi

Prvně si nudle namočte na pár hodin do teplé vody, samovolně změknou - hlavně nemýchat, šťouchat atd !!! lehce se lámou když jsou tvrdší a nebudou to... více o Pravá Hoisin čína s nudlemi

60 minut
Vegetariánské kari s kurkumou, sójovými boby a batáty

Vegetariánské kari s kurkumou,…

Kari: Ve vetším hrnci osmažíme na oleji velmi hrubě nakrájenou cibuli (červenou a bílou), česnek a zázvor. Přidáme kurkumu, vegetu a krátce osmažíme.... více o Vegetariánské kari s kurkumou, sójovými boby a batáty

15 minut
Langoše jednohubky

Langoše jednohubky

Do mísy vyklopíme bílý jogurt, prázdný kelímek dvakrát naplníme polohrubou moukou a přidáme do mísy, doplníme lžičkou jedlé sody a přiměřeně solí.... více o Langoše jednohubky

30 minut
Penne s čerstvým špenátem a kuřecím masem

Penne s čerstvým špenátem a kuřecím…

Maso nakrájíme na kostky, 3 stroužky česneku nakrájíme nadrobno a promícháme s masem a solí. Necháme chvilku odležet. Mezitím nakrájíme nadrobno... více o Penne s čerstvým špenátem a kuřecím masem

40 minut
Pečené brambory se zeleninou

Pečené brambory se zeleninou

Brambory ve slupce omyjeme a nakrájíme na čtvrtky (větší brambory na menší kousky). Dáme na plech (jen tak nebo na pečící papír) a přidáme dle chuti... více o Pečené brambory se zeleninou

90 minut
Slaný koláč z křehkého těsta (quiche)

Slaný koláč z křehkého těsta (quiche)

1. Připravíme si těsto z mouky, másla, 1 vejce a špetky soli. Moukou posypeme vál, do mouky nakrájíme máslo rovnou z lednice a vklepneme vajíčko,... více o Slaný koláč z křehkého těsta (quiche)

Mrkvovo-kedlubnové placky

Mrkvovo-kedlubnové placky

Mrkev i kedlubnu okrouháme, očistíme a nakrájíme na tenoučké nudličky. Přidáme vejce a pořádně promícháme. Mouku sypeme po troškách, vždy promícháme,... více o Mrkvovo-kedlubnové placky

Kančí gulášek od Veru

Kančí gulášek od Veru

Nakrájenou cibulku orestujeme dozlatova na sádle, na ni dáme zatáhnout na kostky nakrájené maso. Osolíme, opepříme, přidáme kmín, papriku, koření na... více o Kančí gulášek od Veru

Báječné máslové koláčky - nejen svatební

Báječné máslové koláčky - nejen…

Mouku dáme do mísy, přidáme cukr, sůl, citronovou kůru, prášek do pečiva a promícháme. Uprostřed mouky uděláme důlek, do kterého vyklepneme vejce a do... více o Báječné máslové koláčky - nejen svatební

Dipy ke grilovanému masu - s kapary

Dipy ke grilovanému masu - s kapary

Kapary necháme okapat, polovinu jich nasekáme a ostatní necháme vcelku, smícháme je s majonézou a podle chuti přidáme pepř, příp. sůl. Kapary stačí... více o Dipy ke grilovanému masu - s kapary

60 minut
Severoafrická cizrnová polévka

Severoafrická cizrnová polévka

Rozehřejte ve velkém hrnci olej a osmažte na něm chilli papričky. Vyjměte je a v oleji orestujte nakrájené šalotky, česnek a petržel. Přidejte... více o Severoafrická cizrnová polévka

10 minut
Salát z čínského zelí s kysanou smetanou

Salát z čínského zelí s kysanou…

Čínské zelí a cibuli nakrájíme na drobno, dáme do větší mísy, přidáme všechny ingredience a pořádně promícháme. Podáváme vychlazené buď samostatně,... více o Salát z čínského zelí s kysanou smetanou

Placičky z hlávkového zelí s česnekovým dipem

Placičky z hlávkového zelí s…

Zelí pokrájíme nadrobno, osolíme a pod pokličkou podusíme s troškou vody, kterou po změknutí zelí slijeme. Horké dušené zelí posypeme hrubou moukou,... více o Placičky z hlávkového zelí s česnekovým dipem

30 minut
Zapečené brambory s mozzarellou a rajčaty

Zapečené brambory s mozzarellou a…

Plech na pečení vymažeme máslem (případně použijeme pečící papír). Syrové neloupané brambory krájíme na plátky silné asi 7 mm a klademe na plech.... více o Zapečené brambory s mozzarellou a rajčaty

Fazolová polévka na kyselo

Fazolová polévka na kyselo

Fazole si namočíme na 2 hodiny do studené vody (1 litr) s kořením, pak je uvaříme do měkka, před koncem vaření je osolíme. K fazolím přidáme mouku s... více o Fazolová polévka na kyselo

15 minut
Vajíčková pomazánka VI.

Vajíčková pomazánka VI.

Vajíčka uvaříme, zchladíme a oloupeme. Pomazánkové máslo smícháme s hořčicí. Přidáme vajíčka - ideální je protlačit kolečkem na vařené brambory, který... více o Vajíčková pomazánka VI.

Bublanina do hrníčku

Bublanina do hrníčku

Troubu si předehřejeme na 200°C, na plech si připravíme máslem vymazané a strouhankou vysypané hrníčky (4 - 5, podle velikosti). Z bílků ušleháme... více o Bublanina do hrníčku

60 minut
Amur (ryba) v bylinkovém těstíčku

Amur (ryba) v bylinkovém těstíčku

Rybu rozdělíme na porce, pokapeme citronem, osolíme, opepříme, potřeme rozmačkaným česnekem a necháme asi 30 minut odležet. Z vajec, piva,... více o Amur (ryba) v bylinkovém těstíčku

Bramborové pyré s brokolicí

Bramborové pyré s brokolicí

Kostky brambor a šalotky povaříme v osolené vodě. Po 8 minutách doplníme růžičky brokolice a dovaříme. Vývar slijeme, přidáme máslo, necháme lehce... více o Bramborové pyré s brokolicí

120 minut
Roštěná mé babičky

Roštěná mé babičky

Zapneme troubu na 250°C. Maso naklepeme, osolíme a opepříme. Na plotýnce v železném pekáči nalijeme olej a zprudka opečeme maso. Vyndáme, nakrájíme... více o Roštěná mé babičky

Alsasko-lotrinsko-německý cibulový koláč

Alsasko-lotrinsko-německý cibulový…

Kdo si musí créme fraîche vyrobit podomácku, musí začít následujícím krokem den dopředu: do kelímku šlehačky přidáme 2 lžíce podmáslí, zamícháme a... více o Alsasko-lotrinsko-německý cibulový koláč

Závin z bramborového těsta

Závin z bramborového těsta

Brambory uvaříme ve slupce, necháme vychladnout, očistíme a na jemném struhadle nastrouháme. Přidáme mouku s práškem do pečiva, Heru, cukr, vejce a... více o Závin z bramborového těsta

90 minut
Rybízový dort s tvarohem

Rybízový dort s tvarohem

Nejprve vytvoříme mírně tekoucí těsto: šleháme celá vejce s cukrem, dokud se cukr nerozpustí, přidáme olej, mléko, mouku nebo mleté piškoty,... více o Rybízový dort s tvarohem

60 minut
Pampeliškový med III.

Pampeliškový med III.

Květy jemně vypereme. Do kastrolu dáme 3/4 l vody, přidáme květy a vařime 1/4 hodiny. Necháme zchladnout, scedíme. Do scezeného nálevu přidáme 1 kg... více o Pampeliškový med III.

Svratecký guláš

Svratecký guláš

Špek nakrájíme na malé kostičky, až se vypeče, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli. Až cibule zesklovatí, přidáme koření, orestujeme maso, zeleninu a... více o Svratecký guláš

Čokoládové muffiny

Čokoládové muffiny

Předehřejte troubu. Smíchejte mouku, čokoládu, kakao, cukr a prášek do pečiva. Rozšlehejte vejce, přidejte mléko a olej. Vlejte do sypké směsi a... více o Čokoládové muffiny

Marlenka na můj způsob

Marlenka na můj způsob

Cukr, vejce, med a máslo mícháme (není potřeba šlehat) ve vodní lázni, do pěny. Odstavíme a přidáme lžíci sody bicarbony a hladkou mouky speciál ... více o Marlenka na můj způsob

45 minut
Grilovaný losos

Grilovaný losos

Máslo, olej, cukr, citronovou šťávu a tabasco zahříváme, dokud se vše nespojí. Nalijeme do pekáče a necháme vychladnout. Na šťávu vložíme lososa,... více o Grilovaný losos

180 minut
Úplně obyčejný hrnkový chleba

Úplně obyčejný hrnkový chleba

Ingredience vložíme do pekárny v uvedeném pořadí a zapneme program základní, velikost chleba II. Po upečení chleba vyklopíme z nádoby a necháme na... více o Úplně obyčejný hrnkový chleba

Fofr cuketa na řecký způsob

Fofr cuketa na řecký způsob

Cuketu nakrájíme na kostičky a osmažíme na trošce olivového oleje. Když je cuketa hotová, přidáme na pánev nakrájená rajčata a balkánský sýr, osolíme,... více o Fofr cuketa na řecký způsob

45 minut
Špenátové halušky s krůtími kostkami a omáčkou

Špenátové halušky s krůtími kostkami…

Krůtí maso naklepeme, pokrájíme na maličké kostky, osolíme, lehounce opepříme a dáme opéct na trochu másla. Po opečení zaprášíme polohrubou moukou,... více o Špenátové halušky s krůtími kostkami a omáčkou

Zapečené špagety II.

Zapečené špagety II.

Špagety uvaříme ve slané vodě (ne moc rozvařené). Na sádle osmahneme nakrájenou slaninu a cibulku a poté vlijeme na plech. Uvařené špagety smícháme s... více o Zapečené špagety II.

Kastrůlkové ražniči

Kastrůlkové ražniči

Vezme se kastrůlek, může být i mísa z varného skla (je lepší), na dno se dá kousek másla velikosti vlašského ořechu a pokryje se naklepanými,... více o Kastrůlkové ražniči

30 minut
Tvarohovo-ananasové řezy

Tvarohovo-ananasové řezy

Z ingrediencí na těsto si připravíme těsto, které necháme 1/2 hodiny v chladu rozležet. Poté vyválíme a položíme na vymazaný a vysypaný plech (nebo... více o Tvarohovo-ananasové řezy

Myslivecké knoflíky

Myslivecké knoflíky

Vypracujeme těsto, vyválíme ho a vykrajujeme z něj menší kolečka, která klademe na plech. Zpracujeme nádivku - z bílků ušleháme sníh nad parou (2... více o Myslivecké knoflíky

Párky v rohlíku trochu jinak

Párky v rohlíku trochu jinak

Rohlíky podélně rozpůlíme a půlky pomažeme hořčicí - nešidíme. Opepříme a poklademe kolečky cibule. Na spodní půlku rohlíku položíme rozpůlenou... více o Párky v rohlíku trochu jinak

10 minut
Pomazánka z krabích tyčinek III.

Pomazánka z krabích tyčinek III.

Krabí tyčinky nakrájíme na kostičky (zmrzlé), vložíme do misky, přidáme pomazánkové máslo, prolisovaný česnek a sůl (dle chuti). Důkladně promícháme a... více o Pomazánka z krabích tyčinek III.

60 minut
Rybí polévka II.

Rybí polévka II.

Hlavu kapra zbavenou střelí a jakékoliv odřezky uvaříme po 10 min. Slijeme a prochladlou rybu dobře obereme, a dáme stranou. Vývar dáme vařit s žlutým... více o Rybí polévka II.

Vepřové s cibulí na černém pivu

Vepřové s cibulí na černém pivu

Opláchnuté vepřové plecko nakrájíme na větší kostky. Cibuli nakrájíme najemno a osmahneme na sádle dorůžova s kmínem, přidáme kostky masa, které... více o Vepřové s cibulí na černém pivu

Meruňkový koktejl

Meruňkový koktejl

Meruňky odpeckujeme a rozkrájíme na menší dílky. Do mixovací nádoby nalijeme mléko, přidáme meruňky a cukr. Směs mixujeme při vyšších otáčkách mixéru... více o Meruňkový koktejl

90 minut
Drobenkový tvarohový dort

Drobenkový tvarohový dort

Všechny přísady dáme do misky a zpracujeme na drobenku. 2/3 drobenky nasypeme do vymaštěné dortové formy, polijeme náplní, uhladíme a povrch posypeme... více o Drobenkový tvarohový dort

Plněná krkovička

Plněná krkovička

Krkovičku vykostíme a rozřízneme na velký plát, který naklepeme, osolíme, posypeme jemně nakrájenou cibulí a potřeme masovou směsí. (Mleté maso... více o Plněná krkovička

Rajská polévka s masem

Rajská polévka s masem

Maso nakrájíme na plátky a prudce osmažíme na oleji. Posypeme kmínem a odstavíme. Rajčata oloupeme a nakrájíme je na čtvrtky. Ve vývaru je vaříme... více o Rajská polévka s masem

Kuřecí prsíčka se zelím

Kuřecí prsíčka se zelím

Opereme a osušíme tymián. Snítku necháme na ozdobení, zbylý nasekáme. Maso osolíme, opepříme a na rozpáleném oleji opečeme doměkka. Červené zelí... více o Kuřecí prsíčka se zelím

Minutková kuřecí směs II.

Minutková kuřecí směs II.

Cibuli pokrájenou na tenká půlkolečka zpěníme na oleji, přidáme kuřecí maso a odblaněná drůbeží játra - oboje pokrájené na hranolky - a za stálého... více o Minutková kuřecí směs II.

Doporučujeme

50 minut
Krůtí pečeně

Krůtí pečeně

20 minut
Rychlá mexická fazolová polévka

Rychlá mexická fazolová polévka

45 minut
Kuřecí mini řízečky s bylinkovou strouhankou

Kuřecí mini řízečky s bylinkovou…

Poslední sledované recepty

41
Jablečný štrúdl z listového těsta
Jablečný štrúdl z…
19
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
15
Rychlá bábovka
Rychlá bábovka
14
Domácí kuřecí čína
Domácí kuřecí čína
14
Bramborový guláš
Bramborový guláš

Zajímavé články

Recepty, které přežily pád komunismu aneb Co se jedlo za „totáče“ a milujeme to i dnes?
Recepty, které přežily pád komunismu aneb Co se…
Od pondělí do pátku: Rychlé a snadné večeře, které připravíte jen z pár surovin
Od pondělí do pátku: Rychlé a snadné večeře,…
Šílené dorty: Česká cukrářka ohromuje svět svými sladkými výtvory
Šílené dorty: Česká cukrářka ohromuje svět svými…
Luxusní pečené vepřové: 3 jednoduché recepty, které jste určitě neznali
Luxusní pečené vepřové: 3 jednoduché recepty,…
Hřejivé podzimní menu nejen na víkend: Od snídaně až po večeři
Hřejivé podzimní menu nejen na víkend: Od snídaně…
AHA.cz S rakovinou bojující Něrgešová: První slova o tom, kolik jí zbývá času

S rakovinou bojující Něrgešová: První slova o tom, kolik jí zbývá času

Mimibazar Jak stres ničí vaše tělo: Naučte se ho zastavit dřív, než bude pozdě

Jak stres ničí vaše tělo: Naučte se ho zastavit dřív, než bude pozdě

Dáma.cz Co se dělo 17. listopadu 1989 v ulicích a jak jsme vypadali? Zavzpomínejte na fotkách ze sametové revoluce

Co se dělo 17. listopadu 1989 v ulicích a jak jsme vypadali? Zavzpomínejte na fotkách ze sametové revoluce

Blesk pro ženy 10 zásadních žen sametové revoluce: Co dělají dnes?

10 zásadních žen sametové revoluce: Co dělají dnes?

Ženy.cz Jste plachý extrovert? Když působíte jako dvě protikladné osobnosti

Jste plachý extrovert? Když působíte jako dvě protikladné osobnosti

Blesk.cz Krásná herečka Denisa Nesvačilová: Lidé už nemají proč mě NEnávidět!

Krásná herečka Denisa Nesvačilová: Lidé už nemají proč mě NEnávidět!

SportRevue.cz FOTO: 41 žen známých (ex)tenistů. Kdo má (nebo měl) doma největší kočku?

FOTO: 41 žen známých (ex)tenistů. Kdo má (nebo měl) doma největší kočku?

Maminka.cz Zdravotní sestra adoptovala 14letou maminku i s jejími trojčaty: 'Je to ta nejlepší teenagerská máma!'

Zdravotní sestra adoptovala 14letou maminku i s jejími trojčaty: 'Je to ta nejlepší teenagerská máma!'

Blesk Horoskopy 5 znamení zvěrokruhu, která nejvíce riskují: Kdo nemá žádné zábrany a rád překonává limity?

5 znamení zvěrokruhu, která nejvíce riskují: Kdo nemá žádné zábrany a rád překonává limity?

  • Recepty.cz
  • Pomocníci
  • Rady a tipy
  • Kvalita mouky
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact