• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Halloween Nakládané houby Krémové a husté polévky
  • Recepty.cz
  • Pomocníci
  • Rady a tipy
  • Které bylinky použít během vaření a které až před servírováním

Které bylinky použít během vaření a které až před servírováním

Které bylinky použít během vaření a které až před servírováním

Bylinky ke kuchyni a vaření patří odjakživa. Stačí trocha té správné a pokrm dostane hned úplně jiný rozměr. Oživí ho, zvýrazní chutě, umocní aroma. Je ale důležité vědět, které kdy do jídla přidat. Některé se totiž přidávají už do hotového jídla, jiné je potřeba v pokrmu vařit, aby mu předaly svojí chuť.

Ty jako je pažitka, hladkolistá i kudrnatá petrželka, bazalka, koriandr, estragon, kerblík, kopr, dobromysl či majoránku, zkrátka bylinky, které mají měkké listy, je důležité přidávat až nakonec do hotového jídla a krájet je až těsně před tím, aby zbytečně neztratily své aroma. Do omáčky, jako je koprovka, přidávejte kopr až v moment, kdy ji zahustíte a povaříte.

Tvrdší bylinky, jako je například bobkový list, rozmarýn, šalvěj, tymián nebo levandule, naopak potřebují povařit, aby své aroma vůbec uvolnily. Nebojte se jak tak do pokrmu přidat hned na začátku přípravy.

Použít samozřejmě můžete bylinky sušené, ale mnohem lepší jsou ty čerstvé. Nemusíte mít ani zahrádku, sehnat se dnes už dají v každém větším supermarketu nebo si je můžete po celý rok pěstovat třeba v kuchyni na parapetu.

Návod na to, které bylinky si vybrat a jak si je v zimě pěstovat doma, najdete ZDE.

Mohlo by vám zachutnat

90 minut
Kakaová bábovka s čokoládovou polevou

Kakaová bábovka s čokoládovou polevou

Žloutky ušlehejte s cukrem a máslem do světlé pěny. Vmíchejte ořechy, kakao, mléko a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Z bílků ušlehejte sníh a... více o Kakaová bábovka s čokoládovou polevou

35 minut
Bezlepkový dortík do skleničky s vanilkou a mangem

Bezlepkový dortík do skleničky s…

Rozmixujeme datle a ořechy tak, aby vytvořily lepivější drobenku. Hrubší struktura je žádoucí. Směs lehce upěchujeme na dno skleniček. Na dni... více o Bezlepkový dortík do skleničky s vanilkou a mangem

50 minut
Zapečené lilky

Zapečené lilky

Lilek si omyjeme, rozkrojíme na dvě půlky, vydlabeme dužinu (zanecháme od okraje asi 1 cm), osolíme, opepříme a potřeme olejem a dáme péct do trouby... více o Zapečené lilky

45 minut
Měkké medové perníčky

Měkké medové perníčky

Cukr utřeme se 2 vejci a změklým tukem na pečení, poté přidáme med a koření. Do této kašičky vmícháme mouku se sodou. Medu nedáváme víc, perníčky by... více o Měkké medové perníčky

Pekingské zelí se zálivkou / salát

Pekingské zelí se zálivkou / salát

Pekingské zelí pokrájíme na slabé nudličky a rozdělíme do dvou misek. Olej dobře promícháme společně s vodou, medem, hořčicí, octem a solí a nudličky... více o Pekingské zelí se zálivkou / salát

Bylinková krkovice na houbách (václavkách)

Bylinková krkovice na houbách …

Do vymazaného pekáče nasypeme pokrájenou cibuli, nasekaný česnek, na kostky pokrájenou slaninu, pokrájené, spařené a okapané houby a bylinky dle chuti... více o Bylinková krkovice na houbách (václavkách)

Segedín s knedlíkem po našem

Segedín s knedlíkem po našem

Segedín: Na trošce tuku osmažíme dorůžova pokrájenou cibuli. K cibuli přidáme na kostky pokrájený osolený a opepřený bůček, rozmáčknutý česnek,... více o Segedín s knedlíkem po našem

15 minut
Salát z čínského nebo pekingského zelí s ananasem

Salát z čínského nebo pekingského…

Zelí nakrájíme, krájíme pokud možno jen listy a bílý košťál vyhazujeme nebo schroupeme. Ananas nakrájíme na malinkaté kousíčky a smícháme se zelím.... více o Salát z čínského nebo pekingského zelí s ananasem

Buchty (bulky) nejen se zelím -

Buchty (bulky) nejen se zelím -

Do mísy nasypeme mouku, uprostřed uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, přisypeme cukr a zalijeme polovinou mléka. Trochu promícháme a necháme... více o Buchty (bulky) nejen se zelím -

Bezmasá žampionová směs s mozzarellou

Bezmasá žampionová směs s mozzarellou

Na trošce oleje osmažíme pokrájenou cibuli dosklovata. Přidáme žampiony pokrájené na plátky, nasekaný česnek a dále smažíme. Po odpaření přebytečné... více o Bezmasá žampionová směs s mozzarellou

(nejen) Vepřová uzenářská pečeně

(nejen) Vepřová uzenářská pečeně

Maso můžeme použít dle vlastního výběru. Vepřové, telecí, hovězí i zvěřinu... Druh (krkovice, kýta, plec...) je také na našem výběru. Podstatné je, že... více o (nejen) Vepřová uzenářská pečeně

Cuketa se šunkou

Cuketa se šunkou

Cuketu pokrájíme na plátky nebo nudličky, které na oleji zprudka osmažíme za občasného promíchání. Ke konci smažení, kdy dostává cuketa nazlátlou... více o Cuketa se šunkou

Brokolice nebo květák na italský způsob - zapečený

Brokolice nebo květák na italský…

Růžičky květáku nebo brokolice krátce povaříme v osolené vodě, scedíme, necháme okapat, pokrájíme nahrubo. Na oleji ve větším hrnci necháme... více o Brokolice nebo květák na italský způsob - zapečený

60 minut
Bramboráky (křupavé)

Bramboráky (křupavé)

Syrové brambory oškrábeme, omyjeme a nastrouháme. Vodu částečně slijeme. Strouhané brambory ochutíme solí a pepřem. Přidáme vejce, majoránku, podle... více o Bramboráky (křupavé)

Škvarkové rohlíčky II.

Škvarkové rohlíčky II.

Mouku smícháme se solí. Droždí rozmícháme s krystalovým cukrem ve vlažném mléku a necháme na teplém místě přibližně 10 minut vykynout. Vlijeme do... více o Škvarkové rohlíčky II.

Cottage pomazánka s tuňákem

Cottage pomazánka s tuňákem

Drobně pokrájenou cibulku smícháme s okapaným tuňákem, lučinou, hořčicí, cottage, solí a pepřem. Pomazánku necháme hodinku proležet. Namažeme na... více o Cottage pomazánka s tuňákem

Kokosová bábovka ze šlehačky

Kokosová bábovka ze šlehačky

Vajíčka vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme aroma, smetanu, máslo, kokos, mouku s práškem do pečiva a dobře promícháme. Do připravené bábovkové formy... více o Kokosová bábovka ze šlehačky

Cuketové špekáčky

Cuketové špekáčky

Na trošce oleje necháme v pánvi zesklovatět pokrájenou cibuli, přidáme osmažit dozlatova na nudličky pokrájené špekáčky, přidáme zpěnit nasekaný... více o Cuketové špekáčky

15 minut
Thajská kuřecí polévka s houbami

Thajská kuřecí polévka s houbami

V hrnci smíchejte vývar, kari pastu, útřicovou omáčku, limetkovou šťávu a většinu kůry z limetky. Přiveďte k varu, přidejte nakrájené houby a... více o Thajská kuřecí polévka s houbami

60 minut
Vepřové se smetanovo-žampionovou omáčkou

Vepřové se smetanovo-žampionovou…

Maso omyjeme, naklepeme, po stranách nařízneme, aby se na pánvi nekroutilo, osolíme, opepříme (podle chuti přidáme jiné koření). Na pánvi rozehřejeme... více o Vepřové se smetanovo-žampionovou omáčkou

Pikantní salát s čočkou

Pikantní salát s čočkou

Čočku přebereme a namočíme alespoň 2 hodiny do studené vody. Pak k ní přidáme bobkové listy, nové koření a masox, podle potřeby ještě přilijeme vodu,... více o Pikantní salát s čočkou

30 minut
Lokše (langoše)

Lokše (langoše)

Všechny tyto suroviny smícháme dohromady. Pokud těsto bude řídké, přidáme mouku. Připravíme si vál a z těsta si vyvalujeme placky a zvolna pečeme na... více o Lokše (langoše)

30 minut
Okurková polévka dle časopisu F.O.O.D.

Okurková polévka dle časopisu F.O.O.D.

Okurku oloupejte a rozřízněte ji napůl. Zbavte jadérek a polovinu pokrájejte na malé kostičky. Poduste na másle s posekaným koprem a špetkou soli a... více o Okurková polévka dle časopisu F.O.O.D.

Broskvové řezy II.

Broskvové řezy II.

5 žloutků ušleháme s pískovým cukrem. Přidáme mouku a nakonec lehce vmícháme tuhý sníh z bílků. Těsto vylijeme na vymazaný a vysypaný plech a upečeme ... více o Broskvové řezy II.

45 minut
Těstoviny zapečené s květákem a slaninou

Těstoviny zapečené s květákem a…

V osolené vodě si uvaříme květák. Vytáhneme a v téže vodě si uvaříme těstoviny. Slaninu a květák si nakrajíme na malé kousky. V míse smícháme uvařené... více o Těstoviny zapečené s květákem a slaninou

30 minut
Dušená mrkev s džusem, bez jíšky

Dušená mrkev s džusem, bez jíšky

Mrkev nakrájejte na malé kostičky. Rozehřejte máslo, mrkev na něm poduste cca 5 minut bez vody - pouští šťávu, takže když budete míchat, nemůže se... více o Dušená mrkev s džusem, bez jíšky

Kmínové přírodní maso - minutka

Kmínové přírodní maso - minutka

Vepřové plátky naklepeme, strany nařízneme, aby se při smažení plátky nezkroutily, osolíme, jemně opepříme a posypeme kmínem - na jednu porci cca 1... více o Kmínové přírodní maso - minutka

Roláda s vajíčkovým salátem

Roláda s vajíčkovým salátem

Žloutky a sůl vyšleháme do tuhé světlé pěny. Přidáme mouku smíchanou s kypřícím práškem a paprikou. V další míse ušleháme bílky se solí do tuhého... více o Roláda s vajíčkovým salátem

Špekové knedlíky v alobalu

Špekové knedlíky v alobalu

Společně orestujeme pokrájenou cibuli a anglickou slaninu. Připravíme si těstíčko (hustota jako na palačinky) z hrubé mouky, vajec a mléka. Do... více o Špekové knedlíky v alobalu

Kokosovo-tvarohový sen

Kokosovo-tvarohový sen

**Korpus:** Žloutky si utřeme s cukrem do pěny. Přidáme vodu, olej, kokos, kakao, mouku a kypřidlo.Řádně promícháme a nakonec vmícháme i tuhý sníh z... více o Kokosovo-tvarohový sen

Rýže se zelím a mletým masem

Rýže se zelím a mletým masem

Rýži si uvaříme dle návodu a necháme okapat. Na oleji si orestujeme drobně pokrájenou cibuli dozlatova, kterou pak smícháme s pokrájenou slaninou a... více o Rýže se zelím a mletým masem

Plněné žampiony špenátem

Plněné žampiony špenátem

Z očištěných žampionů odstraníme nožičky, které nasekáme na jemné kousky. Rozehřejeme máslo a orestujeme na něm cibuli, žampiony a česnek. Pak přidáme... více o Plněné žampiony špenátem

15 minut
Tmavý čokoládový koláč

Tmavý čokoládový koláč

Rozpusťte čokoládu s olejem. V míse třete žloutky s polovinou cukru do světlé pěny. Přidejte máslo a čokoládu a nakonec opatrně vmíchejte tuhý sníh z... více o Tmavý čokoládový koláč

Polévané piškotové muffinky

Polévané piškotové muffinky

Nejprve si vymažeme plech na muffiny. Můžeme použít i papírové košíčky, které vložíme do plechu na muffiny. Žloutky utřeme s cukrem do pěny, pak... více o Polévané piškotové muffinky

Kuřecí kari s rýží

Kuřecí kari s rýží

Kuřecí stehenní řízky nakrájíme na malé kousky a zprudka je opečeme na malém množství oleje. Až chytnou barvu, přidáme sůl (ne moc, budeme přidávat... více o Kuřecí kari s rýží

Tvarohový dortík

Tvarohový dortík

Z ingrediencí na těsto si vypracujeme hladké nelepivé těsto, které si dáme na 1/2 hodiny do chladničky. Pak z něj vyválíme plát, kterým vyložíme dno i... více o Tvarohový dortík

Kuřecí kapsa First class

Kuřecí kapsa First class

Kuřecí prsa nařežeme na řízky priměřené tloušťky. Zlehka vyklepeme z jedné strany. Osolíme mírně, opepříme, přidáme tymian – vše z obou stran řízků.... více o Kuřecí kapsa First class

Salát s rukolou a mozzarellou

Salát s rukolou a mozzarellou

Rajčata a okurku nakrájime, přidáme lístky rukoly, nakrájenou mozzarellu a zalijeme zálivkou.... více o Salát s rukolou a mozzarellou

30 minut
Broskvový moučník

Broskvový moučník

Z přísad na těsto ušleháme hladké těsto a vlijeme na vymazaný a hrubou moukou vysypaný plech s vyšším okrajem. Posypeme drobně pokrájenými broskvemi a... více o Broskvový moučník

Drůbeží játra rychlá a dobrá

Drůbeží játra rychlá a dobrá

Na oleji zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme omytá a okapaná játra a opečeme. Zalijeme horkou vodou, přidáme pepř a kmín a dusíme. Pozor - solíme, až... více o Drůbeží játra rychlá a dobrá

Fajnový mix na topinky a do salátů

Fajnový mix na topinky a do salátů

Semínka v misce zalijeme vodou a namočíme přes noc. Druhý den rozmixujeme spolu s ostatními přísadami. Použil jsem mražený česnek i petrželovou nať,... více o Fajnový mix na topinky a do salátů

15 minut
Kokosky raz dva

Kokosky raz dva

Vše smícháme a tvoříme na plech malé hromádky nebo v prstech vytvarujeme špičky. Pečeme při nižší teplotě do zrůžovění. Tento recept jsem získala od... více o Kokosky raz dva

Loupáčky zadělávané v domácí pekárně

Loupáčky zadělávané v domácí pekárně

Ingredience na těsto vložíme do pekárny v uvedeném pořadí a zapneme program Těsto. Po ukončení programu vykynuté těsto vyndáme z nádoby a rozdělíme na... více o Loupáčky zadělávané v domácí pekárně

Medovník V.

Medovník V.

Do hrnce dáme rozehřát máslo, přidáme cukr, lžíci medu, rozkvedlané vejce a zahřejeme. Odstavíme a přidáme lžičku jedlé sody. Hmota nám trošku zpění a... více o Medovník V.

Zabalená vepřová panenka

Zabalená vepřová panenka

Panenky nakrájíme na silnější medailonky (nenaklepáváme) a každý obalíme plátkem slaniny. Svážeme silnou nití, osolíme, opepříme a posypeme steakovým... více o Zabalená vepřová panenka

Medailonky s brokolicí a nivou

Medailonky s brokolicí a nivou

Panenku nakrájíme na plátky, lehce naklepeme, osolíme a opepříme. Vložíme do rozehřátého oleje. Opečeme po obou stranách a maso vyjmeme. Nakrájíme... více o Medailonky s brokolicí a nivou

Ředkvičková pomazánka s karotkou

Ředkvičková pomazánka s karotkou

Změklé máslo vyšleháme s tvarohem, přidáme nakrájené ředkvičky a karotku, nastrouhaná vejce, sůl a nasekanou pažitku. Dobře promícháme.... více o Ředkvičková pomazánka s karotkou

Dušené hovězí plátky

Dušené hovězí plátky

Plátky masa mírně naklepeme, po obvodu na několika místech nařízneme, osolíme a okořeníme černým pepřem. Kořenovou zeleninu nakrájíme na nudličky a... více o Dušené hovězí plátky

Kuře na česneku

Kuře na česneku

Kuře opláchneme, osušíme a rozdělíme na čtvrtky. Jednotlivé kousky nařízneme v kloubech a paličkou naklepeme. Oloupeme a prolisujeme česnek. Maso... více o Kuře na česneku

30 minut
Salát s kuřecími prsíčky a těstovinami

Salát s kuřecími prsíčky a těstovinami

Těstoviny uvaříme podle návodu na obalu. Dáme okapat a vychladnout. Kuřecí prsíčka omyjeme, osušíme a ochutíme solí a pepřem. Na lžíci horkého oleje... více o Salát s kuřecími prsíčky a těstovinami

Doporučujeme

30 minut
Gnocchi s česnekem, špenátem a kuřecím masem

Gnocchi s česnekem, špenátem a…

30 minut
Jednoduchá brokolicová polévka

Jednoduchá brokolicová polévka

95 minut
Hovězí sekaná Wellington

Hovězí sekaná Wellington

Poslední sledované recepty

69
Léčivý sirup z jitrocele
Léčivý sirup z jitrocele
58
Houbovník z Pojizeří
Houbovník z Pojizeří
56
Jablečný koláč IV.
Jablečný koláč IV.
55
Koprelka z Pojizeří
Koprelka z Pojizeří
51
Batáty ve slanině
Batáty ve slanině

Zajímavé články

Lamington: Ikonický australský dezert, který zmizí ze stolu během chvilky
Lamington: Ikonický australský dezert, který…
Znáte černý česnek? Je chutnější a mnohem zdravější než jeho bílá varianta
Znáte černý česnek? Je chutnější a mnohem…
Rychlovky z horkovzdušné fritézy: Tři jednoduché recepty, které vás budou bavit
Rychlovky z horkovzdušné fritézy: Tři jednoduché…
Karbanátky z mletého masa i bez něj. Tipy, jak připravit ty nejšťavnatější
Karbanátky z mletého masa i bez něj. Tipy, jak…
Pečené brambory podle princezny Diany: Díky geniálnímu triku byly dokonale křupavé
Pečené brambory podle princezny Diany: Díky…
AHA.cz Zdraví Kate v epicentru pozornosti: Lži z paláce?

Zdraví Kate v epicentru pozornosti: Lži z paláce?

Mimibazar Jak stres ničí vaše tělo: Naučte se ho zastavit dřív, než bude pozdě

Jak stres ničí vaše tělo: Naučte se ho zastavit dřív, než bude pozdě

Dáma.cz Neuvěříte, že se takto oblékly! 19 nejšílenějších svatebních šatů, které jsou naprostý úlet

Neuvěříte, že se takto oblékly! 19 nejšílenějších svatebních šatů, které jsou naprostý úlet

Blesk pro ženy Jak se randilo za socialismu: Pozvání na schůzku z očí do očí, intimní chvilky v kině i marná čekání

Jak se randilo za socialismu: Pozvání na schůzku z očí do očí, intimní chvilky v kině i marná čekání

Ženy.cz Skromnost jako brzda. Jak vám tahle nevinná vlastnost kazí život?

Skromnost jako brzda. Jak vám tahle nevinná vlastnost kazí život?

Blesk.cz Eva Perkausová (31): Upřímně o třetím miminku!

Eva Perkausová (31): Upřímně o třetím miminku!

SportRevue.cz FOTO: Divoké kočky z ringů a klecí. Podívejte se na 22 nejkrásnějších zápasnic všech dob

FOTO: Divoké kočky z ringů a klecí. Podívejte se na 22 nejkrásnějších zápasnic všech dob

Maminka.cz Má spinální atrofii, je na vozíku, ale přesto se stala matkou. 'Lidé nechápali, proč nejdu na potrat,' diví se statečná Alex

Má spinální atrofii, je na vozíku, ale přesto se stala matkou. 'Lidé nechápali, proč nejdu na potrat,' diví se statečná Alex

Blesk Horoskopy Spíte jako voják, nebo jako hvězdice? Tohle to o vás vypovídá!

Spíte jako voják, nebo jako hvězdice? Tohle to o vás vypovídá!

  • Recepty.cz
  • Pomocníci
  • Rady a tipy
  • Které bylinky použít během vaření a které až před servírováním
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact