• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Halloween Nakládané houby Krémové a husté polévky
  • Recepty.cz
  • Pomocníci
  • Rady a tipy
  • Které bylinky použít během vaření a které až před servírováním

Které bylinky použít během vaření a které až před servírováním

Které bylinky použít během vaření a které až před servírováním

Bylinky ke kuchyni a vaření patří odjakživa. Stačí trocha té správné a pokrm dostane hned úplně jiný rozměr. Oživí ho, zvýrazní chutě, umocní aroma. Je ale důležité vědět, které kdy do jídla přidat. Některé se totiž přidávají už do hotového jídla, jiné je potřeba v pokrmu vařit, aby mu předaly svojí chuť.

Ty jako je pažitka, hladkolistá i kudrnatá petrželka, bazalka, koriandr, estragon, kerblík, kopr, dobromysl či majoránku, zkrátka bylinky, které mají měkké listy, je důležité přidávat až nakonec do hotového jídla a krájet je až těsně před tím, aby zbytečně neztratily své aroma. Do omáčky, jako je koprovka, přidávejte kopr až v moment, kdy ji zahustíte a povaříte.

Tvrdší bylinky, jako je například bobkový list, rozmarýn, šalvěj, tymián nebo levandule, naopak potřebují povařit, aby své aroma vůbec uvolnily. Nebojte se jak tak do pokrmu přidat hned na začátku přípravy.

Použít samozřejmě můžete bylinky sušené, ale mnohem lepší jsou ty čerstvé. Nemusíte mít ani zahrádku, sehnat se dnes už dají v každém větším supermarketu nebo si je můžete po celý rok pěstovat třeba v kuchyni na parapetu.

Návod na to, které bylinky si vybrat a jak si je v zimě pěstovat doma, najdete ZDE.

Mohlo by vám zachutnat

30 minut
Zaječí paštika s cibulkou

Zaječí paštika s cibulkou

Maso se slaninou nakrájejte na menší kousky. Přidejte 1 cibuli a dvakrát umelte. Vmíchejte máslo, vejce, víno a koňak. Směs osolte, promíchejte s... více o Zaječí paštika s cibulkou

120 minut
Bůček na pivu - pikantní

Bůček na pivu - pikantní

Bůček pokrájíme na plátky, osolíme, opepříme a posypeme dle chuti mletým chilli. Pokud chceme méně ostrý bůček, tak vyměníme chilli za pálivou papriku... více o Bůček na pivu - pikantní

20 minut
Nakládaný chilli-hermelín pro tvrďáky

Nakládaný chilli-hermelín pro tvrďáky

Cibuli si nakrájíme na půlměsíčky a nasekáme si česnek. Hermelíny rozkrojíme v půlce. Dalších asi 5 stroužků si prolisujeme, připravíme si chilli a... více o Nakládaný chilli-hermelín pro tvrďáky

15 minut
Sýrová pomazánka s vejci

Sýrová pomazánka s vejci

Vejce nastrouháme na hrubém struhadle, tvrdý sýr na jemnějším, přidáme měkký tavený smetanový sýr, mascarpone a zakysanou smetanu (majonézu). Vše... více o Sýrová pomazánka s vejci

Dušený listový špenát na špeku (slanině)

Dušený listový špenát na špeku …

Špek s velkou oloupanou cibulí pokrájíme na drobno a společně osmažíme dorůžova. Přidáme vypraný pokrájený špenát nebo přisypeme mražený, dochutíme... více o Dušený listový špenát na špeku (slanině)

45 minut
Jahodový koláč z podmáslí (kefíru)

Jahodový koláč z podmáslí (kefíru)

Vejce vyšleháme s cukrem, přilijeme olej, podmáslí (kefír), přisypeme mouku s kypřidlem a dobře promícháme. Těsto nalijeme do máslem vymazaného a... více o Jahodový koláč z podmáslí (kefíru)

Barevná karamelová lízátka

Barevná karamelová lízátka

Na talíř si rozprostřeme pečící papír, na který dáme trochu dál od sebe špejle. Do kastrůlku si dáme 4 lžíce cukru a zahřejeme. Až se cukr rozpustí,... více o Barevná karamelová lízátka

30 minut
Indické kuře Tikka Masala

Indické kuře Tikka Masala

Smíchejte všechny ingredience na marinádu. Nakrájejte kuře na kostky a naložte je do marinády alespoň na půl hodiny. Nakrájenou cibulku, kešu a... více o Indické kuře Tikka Masala

Olomoucký "tatarák" - pomazánka

Olomoucký "tatarák" - pomazánka

Tvarůžky nastrouháme, smícháme s pokrájenou bílou částí cibulek, kečupem, tatarkou, kmínem a pepřem. Množství je orientační, záleží na chuti tvarůžků,... více o Olomoucký "tatarák" - pomazánka

Fazole v rajské omáčce s klobásou

Fazole v rajské omáčce s klobásou

Fazole namočíme do studené vody na hodinu, pak osolíme a uvaříme doměkka, scedíme a nasypeme do hotové omáčky. Omáčka: Na rozpuštěném másle s olejem a... více o Fazole v rajské omáčce s klobásou

25 minut
Rizoto s vepřovou konzervou

Rizoto s vepřovou konzervou

Dáme vařit vodu. Až se voda bude vařit, vložíme rýži podle návodu na obalu. Pokud používáme sypanou rýži, tak doporučuji 1 hrnek rýže a k tomu 2 hrnky... více o Rizoto s vepřovou konzervou

60 minut
Rebarborový dort - tarte

Rebarborový dort - tarte

Nejprve připravíme těsto (Pâte brisée). V míse smícháme mouku, máslo, hnědý cukr a špetku soli. Přidáváme postupně asi půl sklenice studené vody,... více o Rebarborový dort - tarte

10 minut
Koktejl Mai-Tai

Koktejl Mai-Tai

Všechny přísady promíchejte v šejkru. Koktejl podávejte ve vydlabaných ananasech, vždy na drceném ledu. //**Know-how:** Koktejl, který je typicky... více o Koktejl Mai-Tai

Ořechové kostky - miniřezy

Ořechové kostky - miniřezy

Těsto: žloutky a cukry šleháme do husté pěny, pak přidáme tuhý sníh z bílků, mouku a jemně pomleté ořechy. Promícháme a těsto rozetřeme na klasický... více o Ořechové kostky - miniřezy

75 minut
Valašské frgály dle časopisu F.O.O.D.

Valašské frgály dle časopisu F.O.O.D.

Z části vlažného mléka, droždí, trošky cukru a mouky si připravte kvásek. Přidejte jej k mouce se solí a zbylými surovinami a zpracujte na vláčné,... více o Valašské frgály dle časopisu F.O.O.D.

Sušenky á la OREO

Sušenky á la OREO

Všechny suroviny smícháme dohromady a vytvoříme těsto, které necháme v chladu odpočinout. Z těsta vyválíme silnější placku, z které kulatým... více o Sušenky á la OREO

30 minut
Kuskus s mletým masem

Kuskus s mletým masem

Rajčata spaříme, oloupeme a nakrájíme. Cuketu nakrájíme na kostičky i se slupkou. Cibuli nasekáme nadrobno. Žampiony nakrájíme na plátky. Na olivovém... více o Kuskus s mletým masem

100 minut
Cheesecake s limetkami

Cheesecake s limetkami

Otevírací koláčovou formu o průměru 24 cm vyložte pečicím papírem. Sušenky a mandle dejte do plastového sáčku a rozdrťte válečkem na nudle nebo je... více o Cheesecake s limetkami

60 minut
Medovník s čokoládou

Medovník s čokoládou

Ze surovin na těsto zpracujte husté těsto. Rozdělte na několik částí, podle velikosti plechu tak, abyste získali tenké pláty. Pečte při 180°C cca 10 -... více o Medovník s čokoládou

90 minut
Vláčný mrkvový dort s tvarohovou náplní

Vláčný mrkvový dort s tvarohovou…

Mouku prosejte a důkladně v ní rozmíchejte sodu. Formu o průměru 24 cm vytřete tukem a vysypte moukou. Žloutky ušlehejte se změklým máslem a většinou... více o Vláčný mrkvový dort s tvarohovou náplní

Dýňová polévka III.

Dýňová polévka III.

Dýni Hokkaido důkladně omyjeme a rozkrojíme, jádra s vnitřkem odstraníme. Dýni rozkrájíme na kostky, neloupeme ji. Cibuli rozkrájíme a necháme ji na... více o Dýňová polévka III.

Vepřové kotlety se špekáčkem

Vepřové kotlety se špekáčkem

Kotlety můžeme použít i s kostí. Jemně je naklepeme a potřeme utřeným česnekem se solí, opepříme, zakápneme olejem a necháme přes noc uležet v chladu.... více o Vepřové kotlety se špekáčkem

Zeleninová česnečka s kroupami

Zeleninová česnečka s kroupami

Mrkev, celer a petržel si očistíme, pokrájíme na plátky. Na rozpuštěném másle s olejem si zeleninu orestujeme dorůžova, ke konci restování přidáme i... více o Zeleninová česnečka s kroupami

15 minut
Křenová pomazánka z červené řepy

Křenová pomazánka z červené řepy

Řepu uvařenou ve slané vodě oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Křen očistíme, oloupeme a nastrouháme také najemno. Množství záleží na jeho... více o Křenová pomazánka z červené řepy

Česnekové plátky se slaninou

Česnekové plátky se slaninou

Plátky jemně naklepeme, nařízneme kraje, osolíme, opepříme, potřeme rozetřeným česnekem a jemně pokrájenou slaninou je posypeme. Necháme v chladu... více o Česnekové plátky se slaninou

40 minut
Klasický houskový knedlík

Klasický houskový knedlík

Den před přípravou knedlíku si nakrájíme housky na kostičky. Když to nestihnete, nevadí, vezmete housku z předešlého dne. Mouku smícháme se solí a... více o Klasický houskový knedlík

Panenka v česnekovo-sýrové krustě

Panenka v česnekovo-sýrové krustě

Panenku očistíme, nasolíme(trošku více než jste zvyklí), opepříme a ze všech stran opečeme na rozpáleném oleji. Panenku vyndáme a do výpeku přidáme 3 ... více o Panenka v česnekovo-sýrové krustě

Cannelloni s boloňskou omáčkou a bešamelem

Cannelloni s boloňskou omáčkou a…

Boloňská omáčka: na oleji osmažíme cibulku, když vůně zesládne, přidáme mleté maso, prudce opečeme a mícháme, pak přidáme koření, nakrájená rajčata,... více o Cannelloni s boloňskou omáčkou a bešamelem

Listové rohlíčky s nivou

Listové rohlíčky s nivou

Z list. těsta vyválím tenký plát, z kterého vykrájím dostatečně velké trojúhelníky, posypu je nastrouhanou nivou, zavinu do rohlíčku, potřu vejcem a... více o Listové rohlíčky s nivou

Rychlá ovesná kaše ke snídani

Rychlá ovesná kaše ke snídani

Mléko dáme vařit - osladíme ho. Až se cukr rozpustí, vsypeme ovesné vločky. Ihned nasypeme pudinkový prášek a mícháme. Necháme projít varem a když je... více o Rychlá ovesná kaše ke snídani

Prdelky

Prdelky

Vše smícháme v hladké těsto, dáme na půl hodiny odpočinout do chladu. Pak vykrajujeme srdíčka, kterým odřízeme asi 1 cm špičky (záleží na velikosti... více o Prdelky

Műsli tyčinky

Műsli tyčinky

Vločky spaříme horkou vodou, aby byly vlhké, přidáme i rozinky. Necháme nabobtnat asi tak hodinu. Přidáme slunečnicová semínka, nasekané ořechy a... více o Műsli tyčinky

Veselá prošívaná deka

Veselá prošívaná deka

Uvaříme pudink s osladíme ho. Tvaroh dáme do ubrousku, abychom ho zbavili trochu tekutiny. Do tvarohu ručně vmícháme studený pudink. Vejce ušleháme s... více o Veselá prošívaná deka

20 minut
Sýrovo-šunkoví šneci

Sýrovo-šunkoví šneci

Těsto vyválíme. Vmícháme sýr, smetanu, vegetu, pepř a natřeme na těsto. Na celou plochu uložíme tenké plátky šunky, stočíme do rolády a dáme ztuhnout... více o Sýrovo-šunkoví šneci

60 minut
Medové perníčky III.

Medové perníčky III.

Tuk a med rozpustíme, přidáme cukr, kakao, skořici, koření na perníky, a pak i mouku, vejce, jedlou sodu (dávám do mouky), vypracujeme těsto, které... více o Medové perníčky III.

30 minut
Marokánky ze smetany

Marokánky ze smetany

Ze smetany, cukru a mouky uvaříte kaši a ještě za tepla do ní vmícháte sypké přísady, nakrájené na drobné kousky. na vymazaný a moukou vysypaný plech ... více o Marokánky ze smetany

70 minut
Kotletky na leču

Kotletky na leču

Kotlety naklepeme, nařízneme, osolíme, opepříme. Pokud necháváme kost, lehce ji odřízneme od masa a naklademe na vyšší plech nebo pekáček. Na každou... více o Kotletky na leču

Podmáslový chléb - moc dobrý

Podmáslový chléb - moc dobrý

Vložíme do pekárničky v uvedeném pořadí, zapneme program základní, velikost II, kůrka tmavá. Tento chlebík je opravdu výborný.... více o Podmáslový chléb - moc dobrý

45 minut
Kuřecí nudličky s Nivou a šunkou

Kuřecí nudličky s Nivou a šunkou

Maso nakrájíme na nudličky, osolíme a opékáme na rozpáleném oleji, přidáme šunku nakrájenou na nudličky, nedusíme! Až je maso měkké přidáme na kolečka... více o Kuřecí nudličky s Nivou a šunkou

60 minut
Alibábovka

Alibábovka

Vodu, Heru, cukr a vanilkový cukr svařime a necháme vychladit. Do vychladlé směsi přidáme hladkou mouku, prášek do pečiva, žloutky, ořechy, kakao a... více o Alibábovka

60 minut
Beránek piškotový

Beránek piškotový

Utřeme cukr, vanilkový cukr, 5 žloutků, 2 vejce, citronovou šťávu, přidáme sníh z 5 bílků a mouku. Těsto vlijeme do vymazané a vysypané formy. Pečeme... více o Beránek piškotový

60 minut
Selská směs

Selská směs

Na olej dáme pokrájenou cibuli a nahrubo nastrouhanou mrkev a necháme smažit. Potom přidáme na kostičky nakrájené maso a na proužky nakrájený salám a... více o Selská směs

70 minut
Dietní pečené kuře s rýží

Dietní pečené kuře s rýží

Kuře nakrájíme na 10 kusů - hřbet, stehýnka na půl, prsíčka na 4 kousky, křidýlka zvlášť. Posolíme, mírně podlejeme a dáme péct do hlubokého pekáče do... více o Dietní pečené kuře s rýží

Zelená rajčata

Zelená rajčata

Kvalitní zelená rajčata nakrájíme na plátky. Půlku cukru s troškou vody rozvaříme, přidáme ocet a do vroucího roztoku vkládáme po částech rajčata.... více o Zelená rajčata

Filé po cikánsku

Filé po cikánsku

Do pekáčku dáme plátky filé, osolíme, opepříme, poprášíme paprikou a kari, posypeme plátky česneku, do mezer dáme několik lžic kečupu, posypeme... více o Filé po cikánsku

30 minut
Ďábelská pomazánka na topinky

Ďábelská pomazánka na topinky

Maso orestujeme na velké pánvi, všechnu zeleninu pomeleme na masovém strojku, přidáme Deko a asi 90 minut dusíme do zhoustnutí. Nakonec směs osolíme,... více o Ďábelská pomazánka na topinky

10 minut
Kuřecí salát

Kuřecí salát

Do majonézy vmícháme hořčici, přidáme hlávkový salát nakrájený na nudličky, na kostičky nakrájené maso z kuřete (bez kůže), nakrájené rajčata a vše... více o Kuřecí salát

Plněná krkovička

Plněná krkovička

Krkovičku vykostíme a rozřízneme na velký plát, který naklepeme, osolíme, posypeme jemně nakrájenou cibulí a potřeme masovou směsí. (Mleté maso... více o Plněná krkovička

Ovocné knedlíky z tvarohového těsta

Ovocné knedlíky z tvarohového těsta

Změklé máslo utřeme s cukrem do pěny, vmícháme prolisovaný tvaroh, sůl, po částech mouku společně s mlékem a nakonec vmícháme žloutek a celé vejce.... více o Ovocné knedlíky z tvarohového těsta

Slepice na smetaně

Slepice na smetaně

Porce slepice protkneme slaninou, osolíme a opečeme na másle a oleji. Vyjmeme, do tuku přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a osmahneme ji. Vmícháme... více o Slepice na smetaně

Doporučujeme

30 minut
Gnocchi s česnekem, špenátem a kuřecím masem

Gnocchi s česnekem, špenátem a…

30 minut
Jednoduchá brokolicová polévka

Jednoduchá brokolicová polévka

95 minut
Hovězí sekaná Wellington

Hovězí sekaná Wellington

Poslední sledované recepty

147
Dýňová polévka s bramborem a dýňovými krutony
Dýňová polévka s…
102
Batáty ve slanině
Batáty ve slanině
69
Smothie-Kiwi a banán
Smothie-Kiwi a banán
64
Polévka z jarních cibulek
Polévka z jarních cibulek
63
Vepřové na houbách jinak
Vepřové na houbách jinak

Zajímavé články

Lamington: Ikonický australský dezert, který zmizí ze stolu během chvilky
Lamington: Ikonický australský dezert, který…
Znáte černý česnek? Je chutnější a mnohem zdravější než jeho bílá varianta
Znáte černý česnek? Je chutnější a mnohem…
Rychlovky z horkovzdušné fritézy: Tři jednoduché recepty, které vás budou bavit
Rychlovky z horkovzdušné fritézy: Tři jednoduché…
Karbanátky z mletého masa i bez něj. Tipy, jak připravit ty nejšťavnatější
Karbanátky z mletého masa i bez něj. Tipy, jak…
Pečené brambory podle princezny Diany: Díky geniálnímu triku byly dokonale křupavé
Pečené brambory podle princezny Diany: Díky…
AHA.cz Zdraví Kate v epicentru pozornosti: Lži z paláce?

Zdraví Kate v epicentru pozornosti: Lži z paláce?

Mimibazar Jak stres ničí vaše tělo: Naučte se ho zastavit dřív, než bude pozdě

Jak stres ničí vaše tělo: Naučte se ho zastavit dřív, než bude pozdě

Dáma.cz Recepty z kuřecích prsou aneb 11 rychlých a zdravých večeří z kuřecího masa

Recepty z kuřecích prsou aneb 11 rychlých a zdravých večeří z kuřecího masa

Blesk pro ženy Jak se randilo za socialismu: Pozvání na schůzku z očí do očí, intimní chvilky v kině i marná čekání

Jak se randilo za socialismu: Pozvání na schůzku z očí do očí, intimní chvilky v kině i marná čekání

Ženy.cz Skromnost jako brzda. Jak vám tahle nevinná vlastnost kazí život?

Skromnost jako brzda. Jak vám tahle nevinná vlastnost kazí život?

Blesk.cz Tajný pohřeb Věry Křesadlové (†81), manželky Formana: Synové nesli maminku do hrobu! Kdo ze slavných dorazil?

Tajný pohřeb Věry Křesadlové (†81), manželky Formana: Synové nesli maminku do hrobu! Kdo ze slavných dorazil?

SportRevue.cz FOTO: Kdo má nejhezčí babu ve finské lize? Kokainový hříšník Jori Lehterä

FOTO: Kdo má nejhezčí babu ve finské lize? Kokainový hříšník Jori Lehterä

Maminka.cz Mami, bolí mě v krku! Angína: Jak poznáte streptokoka a zda pomůžou vždy antibiotika.

Mami, bolí mě v krku! Angína: Jak poznáte streptokoka a zda pomůžou vždy antibiotika.

Blesk Horoskopy Spíte jako voják, nebo jako hvězdice? Tohle to o vás vypovídá!

Spíte jako voják, nebo jako hvězdice? Tohle to o vás vypovídá!

  • Recepty.cz
  • Pomocníci
  • Rady a tipy
  • Které bylinky použít během vaření a které až před servírováním
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact