Bylinky ke kuchyni a vaření patří odjakživa. Stačí trocha té správné a pokrm dostane hned úplně jiný rozměr. Oživí ho, zvýrazní chutě, umocní aroma. Je ale důležité vědět, které kdy do jídla přidat. Některé se totiž přidávají už do hotového jídla, jiné je potřeba v pokrmu vařit, aby mu předaly svojí chuť.
Ty jako je pažitka, hladkolistá i kudrnatá petrželka, bazalka, koriandr, estragon, kerblík, kopr, dobromysl či majoránku, zkrátka bylinky, které mají měkké listy, je důležité přidávat až nakonec do hotového jídla a krájet je až těsně před tím, aby zbytečně neztratily své aroma. Do omáčky, jako je koprovka, přidávejte kopr až v moment, kdy ji zahustíte a povaříte.
Tvrdší bylinky, jako je například bobkový list, rozmarýn, šalvěj, tymián nebo levandule, naopak potřebují povařit, aby své aroma vůbec uvolnily. Nebojte se jak tak do pokrmu přidat hned na začátku přípravy.
Použít samozřejmě můžete bylinky sušené, ale mnohem lepší jsou ty čerstvé. Nemusíte mít ani zahrádku, sehnat se dnes už dají v každém větším supermarketu nebo si je můžete po celý rok pěstovat třeba v kuchyni na parapetu.
Návod na to, které bylinky si vybrat a jak si je v zimě pěstovat doma, najdete ZDE.
Uzená žebra dáme uvařit do osolené vody (cca 1 - 1,5 litru) s novým kořením, pepřem a bobkovým listem doměkka. Potom vývar scedíme a maso obereme od... více o Vydatná česnečka z uzených žeber
Vychlazený ledový salát (polovinu hlávky) pokrájíme na kostičky nebo nudličky a dáme do mísy. Do kelímku se zakysanou smetanou nastrouháme česnek,... více o Ledový salát jako příloha
Krkovici pokrájíme na 3 plátky, které po stranách nakrojíme, aby se při tepelné úpravě nekroutily, naklepeme, osolíme, opepříme a okmínujeme. V... více o Krkovice se zelím
Rajčata a mozzarellu nakrájíme na plátky a prokládáme na talíři. Přidáme lístky bazalky a zakápneme olivovým olejem. Podle chuti můžeme posolit.... více o Salát Caprese II
Předehřejte troubu na 180 °C. Formu vyložte pečicím papírem a zvnějška ji obalte alobalem, boky potřete máslem. Rozdrťte sušenky a smíchejte je s... více o Rozmarýnový cheesecake
Oloupeme brambory, batáty, červenou řepu a nakrájíme na kousky. Vložíme na plech, přidáme olivový olej, sůl a promícháme. Nakrájíme rajčata, klobásku,... více o Večeře z jednoho plechu
Na sádle nechte zesklovatět cibuli. Poté přidejte šunku a slaninu. Na 20 sekund přidejte nakrájený česnek. Poté zalijte vodou, přidejte bujon a... více o Pořádná česnečka
Maso si našpikujeme uzenou slaninou tak jak umíme. Slaninu nakrájíme na klínky, maso na pár místech propíchneme, roztáhneme prstem a vsuneme klínek... více o Vepřová kýta na rajčatech
Na rozpuštěném másle osmažíme vločky dorůžova. Přisypeme zeleninu, nastrouhaný česnek, houby a vše zalijeme vývarem. Vaříme do změknutí vloček a... více o Jednoduchá vločková polévka
Sklenici rýže nasypeme do hrnce, přisypeme kari a sůl dle chuti, přilijeme vodu dle návodu na obalu rýže a vaříme podle uvedeného času doměkka za... více o Fazolková rýže - (nejen) příloha
Zázvor nastrouháme na hrubém struhadle. Loupat ho nemusíme, stačí ho jen dobře omýt, nebo vydrbat kartáčkem. Z citronu vymačkáme šťávu. Z bio citronu ... více o Zázvorový macerát - sirup pro dospělé
Z celého listového těsta vypracujeme na vysypaném válu placku tak velkou, aby o něco překrývala připravenou formu k pečení (zbytek se použije na... více o Svěží koláč s lesním ovocem
Máslo necháme rozpustit, přidáme rozdrobené droždí, které na mírném plameni za stálého míchání také rozpustíme na hladkou kašičku. Kašičku necháme... více o Drožďové knedlíčky - kořeněné
Kotletky nakrájíme na nudličky a naložíme na pár hodin do marinády ze sójové omáčky, medu, oleje a koření pěti vůní. Osmažíme na pánvi dozlatova. Dáme... více o Čína s vepřovým
Měkký tvaroh nebo hustou zakysanou smetanu dáme do misky, přidáme strouhanou Nivu a křen dle jeho chuti (síly), osolíme, opepříme a dáme vychladit.... více o Jednoduchá nivová pomazánka s křenem
1. Předehřejte troubu na 200 °C. Listové těsto částečně rozmrazte, jednotlivé plátky naskládejte na plech vyložený pečícím papírem a vyválejte z ních... více o Rychlý jahodový koláč
Orestujeme medailonky na oleji, přebytečný olej odlijeme , stačí trochu ať to není moc mastné s výpekem, tak 1 polívková lžíce. Pak do pánvičky s... více o Vepřové medailonky s pepřovou omáčkou
Propláchnutou rýži vložte se svitkem skořice do hrnce, zalijte vodou a běžným způsobem povařte doměkka, asi 10 minut, až se voda vsákne. Vyjměte... více o Kokosová rýže se skořicí
Vyšleháme 4 celá vajíčka, přidáme moučkový cukr, olej, hladkou mouku, prášek do pečiva. Těsto vylijeme na vymazaný a vysypaný plech. Dáme do trouby... více o Měsíční krajina
Ze surovin na těsto umícháme hladké těstíčko. Na rozpálené pánvi s olejem upečeme tenké palačinky, které necháme vychladnout. Cibulky a ředkvičky... více o Palačinkové rolky (roládky)
Fazole si namočíme na 2 hodiny do studené vody (1 litr) s kořením, pak je uvaříme do měkka, před koncem vaření je osolíme. K fazolím přidáme mouku s... více o Fazolová polévka na kyselo
Těstoviny uvaříme dle návodu na obalu. Mezitím nakrájíme maso na menší, stejně velké kousky které osolíme a opepříme.Cibuli pokrájíme na kostičky,... více o Špagety s kuřecím masem, žampiony a hráškem
Rohlíky nakrájíme na kolečka a zalijeme mlékem. Jak změknou, dáme na kousky nakrájená játra, žaludky, srdíčka a pažitku. Osolíme, přidáme pepř, kmín... více o Nádivka do kuřete, kachny, husy a vepřové kapsy
Nejdříve si připravíme těsto a počítáme předem s tím, že bude asi hodinu kynout. Jde o klasické kynuté těsto, jehož příprava začíná kváskem. Mléko... více o Kulaté švestkové koláče
Na oleji zpěníme cibulku, přidáme na jemno nastrouhanou mrkev a petržel (od obojího cca stejné množství jako cibule) a podusíme. Přidáme rajský... více o Jednoduchá rajská polévka
Mrkve nastrouháme, přidáme rozmačkaný česnek, pomazánkové máslo. Vše se smíchá a podle chuti přisolí.... více o Pomazánka na jednohubky
Pórek povaříme asi 5 min. v osolené vodě, necháme dobře odkapat. Každý kousek obalíme v plátku šunky a skládáme těsně k sobě do vymazaného pekáčku.... více o Zapékaný pórek
Žloutky oddělíme od bílků. Žloutky s cukrem vyšleháme do pěny. Poté přidáme vrchovatou lžičku skořice a zašleháme. Dále přidáme olej a mléko a vše... více o Bábovka s jablíčky a skořicí
Nákrájíme papriku a vydlabanou okurku. Smícháme s tvarohem, solí a lžičkou olivového oleje. Mažeme na chleba nebo rohlík.... více o Dětská pomazánka
Kapra naporcujeme na tenčí podkovičky (budou se lépe obracet a péct). Výše uvedené ingredience smícháme v misce a kapra do této marinády naložíme... více o Vynikající kapr
Angrešt scedíme a rozmixujeme. V 2,5 dl kompotové šťávy rozmícháme pudink, přimícháme rozmixovaný angrešt a uvaříme hustou kaši. Žloutky, cukr a... více o Piškotové řezy s angreštem
Obě těsta zaděláme obvyklým způsobem. **1. těsto **ořechové vkládáme obalené moukou do ořechových formiček, dáme na plech a dorůžova upečeme. **2.... více o Berušky
Uzené maso uvaříme ve vodě. Pekáček vymažeme sádlem, dáme do něj uvařené fleky, uzené maso nakrájené na kousíčky, prosypeme vegetou a zamícháme. V... více o Vesnické šunkofleky
Ingredience vložíme do pekárny v uvedeném pořadí a zapneme program SANDWICH. Po upečení chléb vyklopíme z formy a necháme na mřížce v utěrce... více o Škvarkový chléb
Do pekárny vložíme ingredience v uvedeném pořadí (kromě cibule). Zapneme program Základní (Basic, Normal apod.) pekárny Eta (Vega, Clatronic apod.).... více o Cibulový chléb
Smícháme vejce s cukrem, poté přidáme šlehačku, mouku smíchanou s práškem do pečiva. Těsto vlijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech, na těsto... více o Bublanina s rybízem
Kuře naporcujeme na menší kousky, osolíme a opepříme, naskládáme do pekáčku. Cibuli nakrájíme najemno, zpěníme a přidáme ostatní (kečup, citron,... více o Pikantní pečené kuře
Na pánvi rozehřejeme olej, přidáme nasekanou cibuli, rozmačkaný česnek, bobkový list a vaříme, dokud nám cibulka nezesklovatí. Přidáme rajčata, kari,... více o Africké kari
Brambory asi 10 minut předvaříme (ale nemusíme, budeme je déle péct). Salám, slovenský točený nakrájíme na kostky i houby pokrájíme, přidáme trochu... více o Bramborový oběd
Z ingrediencí na piškot vyšleháme těsto a upečeme. Vychladlý piškot potřeme zavařeninou a pomažeme krémem, který uděláme svařením mléka a mouky na... více o Vynikající řezy Raffaelo
Troubu předhřejeme na 200 °C (plynová stupeň 3-4). Bílky do tuha vyšleháme s 50 g práškového cukru a s 1 vanilkovým cukrem. Po jednom přimícháme... více o Broskvový dort
V míse smícháme všechny přísady na těsto, kterým obložíme stěny a dno dortové formy. Přísady na náplň dáme do mísy a umixujeme, vlijeme do formy... více o Tvarožník II.
Z uvedených surovin připravíme těsto a necháme ho odpočinout v chladu. Poté ho postupně vyválíme na pláty, ze kterých vykrajujeme tvary. Upečeme na... více o Linecké cukroví DIA
Bílky se ušlehají s cukrem do hustého sněhu (trošku cukru si nechte na smíchání s kokosem) Do sněhu se přimíchá kokos s troškou cukru. Ze sněhové... více o Plněné kokosky
Zpracujeme na vále v těsto, necháme asi 30 minut odpočinout. Potom vytlačujeme nástavcem na masovém strojku rohlíčky. Upečeme asi při 180 °C do růžova... více o Vídeňské ořechové rohlíčky
Na másle osmahneme nudle do tmavěhněda, přidáme rýži, pořádně promícháme, zalijeme vodou, osolíme, přiklopíme pokličkou a jakmile se začne vařit, dáme... více o Arabská rýže
Na sádle nebo oleji (sádlo je lepší) necháme zesklovatět na drobno nakrájený pórek, zalijeme malým množstvím horké vody a přidáme na malé kostičky... více o Pórková "malovaná" polévka
Řízky naklepeme, osolíme, opepříme, smícháme s cibulí nakrájenou na kostičky a česnekem (4 stroužky česneku nakrájíme na plátky, 2 stroužky česneku... více o Kuřecí prsíčka ala iNDY
Očistěný celer jemně nastrouháme a hned vmícháme do majolenky, aby nezhnědl. Přidáme nastrouhanou mrkev a sýr, osolíme, přidáme koření kari a... více o Celerová pomazánka se sýrem
Omytou zeleninu pečeme vcelku při teplotě 180-200 °C asi půl hodiny, dokud nezměkne. Necháme vychladnout. Papriky a baklažány oloupeme, nakrájíme na... více o Pečená zelenina