Bylinky ke kuchyni a vaření patří odjakživa. Stačí trocha té správné a pokrm dostane hned úplně jiný rozměr. Oživí ho, zvýrazní chutě, umocní aroma. Je ale důležité vědět, které kdy do jídla přidat. Některé se totiž přidávají už do hotového jídla, jiné je potřeba v pokrmu vařit, aby mu předaly svojí chuť.
Ty jako je pažitka, hladkolistá i kudrnatá petrželka, bazalka, koriandr, estragon, kerblík, kopr, dobromysl či majoránku, zkrátka bylinky, které mají měkké listy, je důležité přidávat až nakonec do hotového jídla a krájet je až těsně před tím, aby zbytečně neztratily své aroma. Do omáčky, jako je koprovka, přidávejte kopr až v moment, kdy ji zahustíte a povaříte.
Tvrdší bylinky, jako je například bobkový list, rozmarýn, šalvěj, tymián nebo levandule, naopak potřebují povařit, aby své aroma vůbec uvolnily. Nebojte se jak tak do pokrmu přidat hned na začátku přípravy.
Použít samozřejmě můžete bylinky sušené, ale mnohem lepší jsou ty čerstvé. Nemusíte mít ani zahrádku, sehnat se dnes už dají v každém větším supermarketu nebo si je můžete po celý rok pěstovat třeba v kuchyni na parapetu.
Návod na to, které bylinky si vybrat a jak si je v zimě pěstovat doma, najdete ZDE.
Krkovici pokrájíme na 3 plátky, které po stranách nakrojíme, aby se při tepelné úpravě nekroutily, naklepeme, osolíme, opepříme a okmínujeme. V... více o Krkovice se zelím
Necháme rozpustit med, nasekáme (nameleme) ořechy, ovoce a čokoládu nalámeme na kousky. Vše smícháme a je hotovo.... více o Ovesné vločky (zdravá snídaně)
Fetu zalijte olejem a octem, vložte snítku tymiánu a nové koření. Uzavřete a dejte odležet do chladu. Fazole slijte. Přidejte na kousky nakrájenou... více o Fazolový salát
Červený rybíz na cedníku propláchneme, není nutné ho obírat z větviček, takže ho okapaný můžeme přesypat rovnou do hrnce s cca 200 mililitry vody, kde... více o Rybízový nepečený dort
Kuřecí prsa očistíme, omyjeme. Nakrájíme na kousky a pánev pořádně rozehřejeme, pak do ní nalijeme polovinu sklenice s vodou a necháme je zatáhnout.... více o Zapečené brambory s kuřecím masem
Chléb z obou stran osmažte dozlatova na oleji. Na másle orestujte nadrobno nasekanou šalotku, přidejte tymián, bobkový list, zaprašte moukou, krátce... více o Topinky se sýrem, šunkou a vejcem
Panenku omyjte, osušte a podle potřeby odblaňte. Podélně ji nařízněte, aby vznikla hluboká kapsa. Všechny bylinky otrhejte ze stonků. Dejte do mixéru... více o Vepřová panenka s bylinkovým pestem
Očistíme si zeleninu a nakrájíme na kolečka pórek, mrkev a petržel. Cibuli nakrájíme na jemno. Do hrnce si necháme rozpustit máslo a olej. Poté hned... více o Hráškovo pórkový krém
Uvaříme rýži, vsypeme do mísy, kde ji necháme vychladnout. Na pánvi opražíme nakrájenou cibuli a přidáme do mísy k rýži. Poté přidáme třený česnek.... více o Vegetariánské karbanátky (rýžovo-zeleninové)
Nakrájíme cibulku a orestujeme na pánvi. Přidáme na kousky nakrájené, osolené a opepřené kuřecí maso a necháme zatáhnout. Poté zalejeme mlékem nebo... více o Sýrová omáčka s těstovinami Tagliatelle
Acidofilní mléko smícháme s vejcem, cukrem, solí, moukou a vše vymícháme v hladké řidší těstíčko, které se nám bude dobře rozlévat po rozpálené pánvi... více o Jemné palačinky z acidofilního mléka
Hladké těsto vypracujeme z polohrubé mouky smíchané v míse s cukrem a kypřidlem, do které jsme přidali změklý tuk (lze použít i máslo) a žloutky.... více o Jemné tvarohové řezy s ovocem
Cukr a máslo utřít do pěny, přidat žloutky a znovu utřít. Poté přidat mouku s práškem do pečiva, ořechy, mléko a vše důkladně promícháme. Nakonec... více o Babiččina ořechová bábovka
1. Do mísy dáme všechny suché ingredience. Kakao je dobré prosít přes sítko, aby se nevytvořily hrudky. Všechny suché ingredience smícháme a poté... více o Perník s čokoládou a kokosem
Zelí necháme okapat, pokrájíme ho na kratší nudličky a dáme do mísy. Přidáme na kostičky pokrájená vejce, cibuli a salám. Osolíme, opepříme, zakápneme... více o Zelný salát z kysaného zelí
Oloupané vařené brambory rozšťoucháme nebo nastrouháme. Očištěnou dýni a česnek nastrouháme k bramborám, přidáme grilovací koření, mouku a vejce,... více o Bramborovo-dýňové placičky
1kg hub, 1 ½ l vody, 3 dkg soli a kys. citronovou (pokud není, tak použít citron) dát vařit cca 15 min. Pak 1 ½ l vody, 2 ½ dcl octa, 3 bobk. listy,... více o Zavařené houby ve sladkokyselém nálevu
Rajčata pokrájíme na čtvrtky, papriky na proužky, cibuli na kolečka a vše dáme do pekáčku s trochou oleje do předehřáté trouby. Až se nám zelenina... více o Řízky naruby - na zelenině (leču)
Kuře omyjeme a rozdělíme na části. (stehýnka, prsíčka). Předehřejeme troubu na 200°C. Maso osolíme, okmínujeme, posypeme mletou paprikou a... více o Nejlehčí pečené kuře a brambory
V míse smíchejte suché ingredience: mouku, cukr, kypřicí prášek a sodu. V jiné míse metličkou promíchejte podmáslí, mléko, rozšlehaná vejce a... více o Lívance z podmáslí s borůvkami a javorovým sirupem
4 žloutky s moučkovým cukrem a vanilkovým cukrem ušleháme do pěny. V jiné nádobě si ze 4 bílků ušleháme tuhý sníh a do něho vmícháme žloutkovou pěnu.... více o Peříčkový řez
Omyté, ale neoloupané brambory nakrájejte na kostičky a uvařte je v osolené vodě. Když jsou měkké, smíchejte zakysanou smetanu, smetanu ke šlehání a... více o Smetanová polévka (Rahmsuppe)
Cibuli si pokrájíme najemno, kořenovou zeleninu očistíme a pokrájíme na plátky. Vše na kousku másla orestujeme dorůžova. Do kotlet (prsíček) si... více o Kapsy se zeleninou ala svíčková
Plech pomažeme olejem. V misce smícháme strouhanku, sýr a papriku. Cuketu obalíme po obou stranách v jogurtu a potom ve strouhankové směsi. Obalenou... více o Smažená zelenina po italsku
Mléko nalijeme do vyšší nádoby, rozdrobíme do něj droždí, přidáme cukr, skořici, sůl a rozmícháme. Po lžících přisypáváme tolik mouky, aby nám vzniklo... více o Lívanečky s jablíčkem - bez vajec
Z mouky, másla, moučky, kakaa a ořechů si vypracujeme těsto. Necháme ho do druhého dne uležet v chladu. Toto těsto není řidké, spíše drobivé,ale tak... více o Išelské koláčky
**Bramborové placky:** Z prolisovaných brambor, mouky, soli a mléka zpracujte tužší těsto. Vytvarujte je jako šišku, odkrajujte z ní kousky,... více o Bramborové placky se špenátovým nákypem
Pstruha očistíme, osušíme a osolíme. Zevnitř a zvenku posypeme kořením bylinkové máslo. Dovnitř vložíme 2 plátky másla a 2 kousky oloupaného pomeranče... více o Pstruh na grilu, ve slanině, plněný pomerančem
Na mírně rozpáleném oleji zpěňte nakrájenou cibuli, přidejte obsah sáčku "kari pasta", chvíli poduste, vlijte kokosové mléko a zastříkněte rybí... více o Thajské kari
Cibulku osmahneme do zlatova, přidáme nakrájený česnek a mleté kuřecí a osmahneme. Zalijeme vývarem, chvilku podusíme, přidáme nakrájenou papriku,... více o Chilli con carne od Camm
Smetanu ke šlehání spolu s kaštany a čokoládou za stálého míchání přivedeme k varu a ihned odstavíme z plotny. Hmotu, která nám po svaření zhoustla... více o Vánoční likér z ledových kaštanů
Je důležité připravit nejprve jablka a nechat je odpočinout v citronové šťávě. Oloupejte tři jablka, nastrouhejte je na hrubším struhadle a zalijte je... více o Jablečný koláč s ořechy
Salátové listy umyjeme a ve slané vodě povaříme 2-3 minut. Potom scedíme a necháme odkapat. Odkapané listy nakrájíme. Z oleje, mouky a mléka... více o Salátový prívarok II.
Brambory nastrouháme, osolíme a dobře promícháme s moukou. Do vroucí osolené vody hážeme halušky přes speciální cedník (nebo přes struhadlo s velkými... více o Halušky s tvarohem
Vločky několikrát propláchneme, zalijeme vodou, přidáme zeleninu (mám nastrouhanou v mrazáku tak nešetřím), může se přidat celerová nať a houby sušené... více o Rychlá vločková polévka
Ušleháme 4 vejce s cukrem, postupně na střídačku opatrně přimícháme mouku smíchanou s kakaem, ořechy, prášek do pečiva a olej s vodou. Pečeme při 150... více o Řezy Pribiňáček
Z másla a mouky uděláme jíšku, zalijeme vývarem a provaříme, osolíme, okořeníme, vsypeme nakrájenou brokolici a šunku na malé kostky. Když je... více o Brokolicová polévka II.
Vše kromě másla a česneku smícháme dohromady (cibuli nadrobno pokrájíme), mléko přidáme podle potřeby - může být i trochu méně nebo trochu víc. Dáme... více o Meteník
Těstoviny uvaříme klasickým způsobem dle návodu. Po uvaření je propláchneme studenou vodou a necháme okapat. Přidáme kukuřici, uvařenou brokolici... více o Sojčí těstovinový salát
1. placka: 4 žloutky ušleháme se 3 lžícemi cukru do pěny, pak přidáme 4 lžíce mouky a ze 4 bílků ušlehaný sníh. Dáme na vymazaný a vysypaný vyšší... více o Piškotové řezy po padesáté
Žloutky oddělíme od bílků. Žloutky s cukrem vyšleháme do pěny. Poté přidáme vrchovatou lžičku mleté skořice a zašleháme. Dále přidáme rostlinný olej a... více o Bábovka s jablky a skořicí
Žloutky utřeme s práškovým cukrem do pěny. Přidáme mouku smíchanou s kakaem a hořkou čokoládou. K tomu přimícháme sníh z bílků. Těsto vlijeme na plech... více o Tvarohový tunel plněný ovocem
Do pekáčku dáme plátky filé, osolíme, opepříme, poprášíme paprikou a kari, posypeme plátky česneku, do mezer dáme několik lžic kečupu, posypeme... více o Filé po cikánsku
Cibuli nadrobno nakrájíme, na polovině sádla usmažíme do žluta, přidáme na krostky nakrájené maso, osmažíme, vmícháme papriku, podlijeme vodou a... více o Segedínský guláš III.
Bůček uvaříme s bobkovým listem, pepřem a 12 stroužky česneku. Ještě teplý ho potřeme kašičkou, kterou jsme udělali ze zbylého česneku utřeného se... více o Nakládaný bůček
Necháme vzejít kvásek a z mouky a ostatních surovin vypracujeme tuhé nelepivé těsto (dle potřeby přidáme mouku), necháme kynout asi 40 minut. Potom... více o Pizza
Ve šlehači ušleháme na nejvyšší obrátky vejce a cukr do pěny. Přidáme mouku s práškem do pečiva a olej a lehce promícháme. Upečeme v dortové formě... více o Višňový šlehačkový dort
Na oleji orestujeme cibulku odstavíme a přimícháme česnek a oregano. Necháme vychladnout a zapracujeme do mletého masa společně z rozšlehaným vejcem... více o Italské masové kuličky se špagetami
Salám nastrouháme na hrubším struhadle, přidáme tvaroh, krenex, majolku, osolíme, opepříme a pořádně promícháme.... více o Křenová pomazánka
Plátky masa jemně naklepeme, osolíme, potřeme kmínem a šalvějí. Pokapané olejem necháme několik hodin odležet. Plátky vkládáme na gril a zvolna, aby... více o Marinovaná kuřecí prsíčka na grilu