Bylinky ke kuchyni a vaření patří odjakživa. Stačí trocha té správné a pokrm dostane hned úplně jiný rozměr. Oživí ho, zvýrazní chutě, umocní aroma. Je ale důležité vědět, které kdy do jídla přidat. Některé se totiž přidávají už do hotového jídla, jiné je potřeba v pokrmu vařit, aby mu předaly svojí chuť.
Ty jako je pažitka, hladkolistá i kudrnatá petrželka, bazalka, koriandr, estragon, kerblík, kopr, dobromysl či majoránku, zkrátka bylinky, které mají měkké listy, je důležité přidávat až nakonec do hotového jídla a krájet je až těsně před tím, aby zbytečně neztratily své aroma. Do omáčky, jako je koprovka, přidávejte kopr až v moment, kdy ji zahustíte a povaříte.
Tvrdší bylinky, jako je například bobkový list, rozmarýn, šalvěj, tymián nebo levandule, naopak potřebují povařit, aby své aroma vůbec uvolnily. Nebojte se jak tak do pokrmu přidat hned na začátku přípravy.
Použít samozřejmě můžete bylinky sušené, ale mnohem lepší jsou ty čerstvé. Nemusíte mít ani zahrádku, sehnat se dnes už dají v každém větším supermarketu nebo si je můžete po celý rok pěstovat třeba v kuchyni na parapetu.
Návod na to, které bylinky si vybrat a jak si je v zimě pěstovat doma, najdete ZDE.
Maso zprudka opečte spolu s kořenovou zeleninou v troubě při 200 aC. Opláchněte od přebytečné bílkoviny a v hrnci zalijte vodou. Přidejte pórek, rajče... více o Hovězí vývar
Šalotky nakrájejte na proužky, česnek na tenké plátky. Hřbet ze všech stran osolte a opepřete. Pak jej poprašte hladkou moukou a zprudka zatáhněte na... více o Králičí hřbet v hořčičné omáčce
1. Cuketu opláchneme a nakrájíme na tlustší kolečka (cuketa se pak totiž zpeče). Kolečka rozeskládáme na předem připravený plech. Ještě před "zdobením... více o Cuketová kolečka
Tento recept jsem vytvořila asi ze dvou různých receptů a s vlastní fantazií. Jelikož poslední dobou používám hodně ovesné vločky a snažím se jíst... více o Jednoduché ovesné sušenky
Na másle krátce osmažíme drobně pokrájenou papriku s cibulí (nemusí být). Pak zaprášíme moukou, kterou necháme zpěnit, přidáme protlak a koření, vše... více o Jednoduchá rajská polévka s paprikou
Těstoviny (gnocchi, špecle, brambory) uvaříme dle návodu v osolené vodě, pak scedíme a vmícháme do zelné směsi, kterou si během vaření připravíme.... více o Jednoduchá schwarzwaldská šunka se zelím
Zralé plody rakytníku pořádně operte, pak ve větším hrnci poduste a pak rozmixujte tyčovým mixérem. Propasírujte přes jemné sítko, abyste se zbavili... více o Džem z rakytníku
Upečeme korpus na dort: vyšleháme vejce s cukrem doběla, min. čtvrt hodinky šleháme mixérem, pak ručně vmícháme kakao, následuje mouka s kypřícím... více o Jak opravit nepovedený dort
Nejprve si připravíme zmrazený špenát, já ho dávám na pánev, zakápnu troškou vody. Až se plně rozmrazí, vypnu. Nechám vychladnout, poté vymačkám vodu.... více o Slaný listový závin
Do osolené vroucí vody vhodíme 200 g těstovin - nejlépe penne. Na pánvi si rozpustíme máslo a přídáme kostky špenátu. Až se špenát rozpadne, osolíme,... více o Těstoviny se špenátem, brokolicí a šunkou
Listové těsto rozválíme na tenký plát a nakrájíme na proužky široké 2 cm. Na proužky těsta položíme 3 půlkolečka salámu, zarolujeme a spodek růžičky... více o Růžičky z listového těsta
Na pánvi orestujeme na nudličky nakrájená kuřecí prsa, přídáme pórek a žampiony a chvilku porestujeme. Zalijeme vývarem a chvilku povaříme, přidáme... více o Kuřecí maso s pórkem a žampiony ve smetanové omáčce
Mouku, sůl a kůru prosejte do mísy. Droždí rozdrobte do trochy smetany či mléka s cukrem. Žloutky s cukrem šlehejte nad parou do zhoustnutí, přilijte... více o Masopustní koblihy dle časopisu F.O.O.D.
Z ingrediencí na spodní těsto vypracujeme hladké těsto, které rozválíme na pečícím papíru (velikost velkého plechu) na slabý plát. Na těsto nasypeme... více o Křehké jablkovo-tvarohové řezy
Červený meloun vypeckujeme, nakrájíme na kousíčky a rozmixujeme. Vznikne melounová šťáva, kterou nalijeme do plastové vaničky. Přidáme cukr a šťávu z... více o Melounový sorbet
V kastrolu ohřejte mléko. Přidejte cukr, vanilkový cukr (nebo vanilkovou esenci), sůl a máslo. Rozdrobte droždí, trochu je rozmíchejte a dejte do mísy... více o Donuty
**Krém: **smetany vyšleháme s vanilkovým cukrem a ztužovači, pak vmícháme tvaroh, zakysanou smetanu a moučkový cukr(dle chuti). Uvaříme si silnou kávu... více o Nepečený ovocný dort s vaječným likérem
Smícháme mouku se sodou, cukrem, vločkami, čokoládou na kousky, do směsi nastrouháme jedno až dvě jablíčka bez slupky a přimícháme rozpuštěnou heru.... více o Ovesné sušenky s jablky a čokoládou
1. Ve velké míse máme 5 žloutků, v menší 5 bílků. Ušleháme si sníh. Pak do žloutků přidáme horkou vodu, šleháme, přidáme cukr, šleháme dál a opatrněji... více o Dort srdce
Z mouky, másla, cukru, vejce a citronové kůry vypracujeme hladké těsto a dáme na 30 minut odležet do lednice. Po odležení vyválíme tenký plát, který... více o Americký ořechový koláč
Mouku dáme do mísy, uděláme důlek, do něj rozdrobíme droždí, přidáme lžíci cukru, trochu smetany a necháme droždí rozpustit. Pak přidáme ostatní... více o Skořicové rohlíčky
Maso si pokrájíme na plátky, naklepeme, osolíme je a opepříme. Mouku si důkladně rozmícháme v rozšlehaných vejcích s mlékem,přidáme šunku, hrášek a... více o Vepřové řízky v pařízském těstíčku
Brusinky zasypejte v širokém kastrolu cukrem a nechte přes noc stát. Druhý den k nim přidejte citron nakrájený na kolečka a za stálého promíchávání je... více o Nakládané brusinky
Z vepřového boku si připravíme plát masa, který potřeme šlehanou sekanou, položíme vejce, klobásu, papriku (okurku...) a smotáme do rolády, kterou si... více o Bůčková roláda plněná šlehanou sekanou
Máslo rozpustíme a z bílků, do kterých přidáme špetku soli a pár kapek vody, ušleháme tuhý sníh. Krupici (mouku) smícháme s práškem do pečiva, poté... více o Netradiční rybízové řezy
Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Z bílků vyšleháme tuhý sníh. Do másla postupně zapracováváme moučkový i vanilkový cukr a spolu se... více o Bábovka s broskvemi
Na teflonovou pánev dám rozehřát cca 2 polévkové lžíce oleje, plátky krůtích prsíček posypu grilovacím kořením a dám prosmažit (ne moc zprudka) na 2... více o Krůtí medajlonky se sýrem
Sojový granulát uvaříme ve vodě ochucené bujonem, pak ho scedíme a vymačkáme z něj přebytečnou vodu. Uzené tofu najemno nastrouháme a smícháme ho s... více o Plněné bezmasé bramborové knedlíky
Celá vejce ušleháme spolu s cukrem. Do ušlehaného vmícháme zbytek přísad. Nalejeme do vymazané dortové formy a pečeme asi 20 min. na 180 °C. Vychladlý... více o Ořechový dort mojí babičky
Je důležité připravit nejprve jablka a nechat je odpočinout v citronové šťávě. Oloupejte tři jablka, nastrouhejte je na hrubším struhadle a zalijte je... více o Jablečný koláč s ořechy
Mléko zahřejeme, přidáme cukr, olej, sůl, kvasnice, žloutky a mouku. Vše mícháme tak dlouho, dokud těsto nezhoustne a nedělá vzduchové bubliny. Dáme... více o Olejové koláčky naší babičky
Ušleháme vejce, cukr, olej, přidáme jogurt, jablka, mléko, mouku, prášek do pečiva. Těsto nalejeme na plech vymazaný a vysypaný polohrubou moukou a... více o Bulharské řezy
Ingredience (kromě semínek) vložíme do pekárny v uvedeném pořadí a zapneme program Základní, velikost bochníku malá, barva kůrky světlá. Po zvukovém... více o Jogurtový chléb
Kvásek necháme vykynout, prosátou mouku, žloutky, majolku smícháme s kváskem a ještě trochu necháme odležet. Těsto je řidší, takže trochu více... více o Majonézové koláče
Máslo, žloutky a cukr vyšleháme do pěny, přidáme mouku s práškem a pomleté ořechy. Těsto rozetřeme na vymazaný plech a upečeme. 100 g práškového cukru... více o Rybízový koláč IV.
Na rozpáleném oleji osmažíme cibulku, přidáme nakrájenou slaninu a osmažíme, nalejeme smetanu a krátce povaříme a dochutíme. Potom přimícháme vařené... více o Zapečené těstoviny se slaninou a smetanou
Květy propláchneme studenou vodou, přelijeme vařící vodou, přidáme omytý na kolečka nakrájený vypeckovaný citron, promícháme a necháme 24 hodin stát.... více o Med ze sedmikrásek
Kuřecí prsa celá nebo nakrájená na nudličky posolíme a na oleji dáme péci do trouby. Rozmícháme smetanu s hořčicí (dle chuti můžeme přidat pikantní... více o Kuřecí prsa v hořčičné omáčce
Celá vejce s cukrem našleháme a pak postupně přidáme všechny zbývající ingredience. Dáme do vymazané formy a pečeme. Je to opravdu pochoutka.... více o Bábovka s jablky a ořechy
Kuřecí stehna posolíme, silně potřeme česnekem a necháme 2 hodiny odpočinout. Stehna obalíme ve směsi hladké mouky a sladké papriky. Opečeme na másle... více o Pikantní pečená kuřecí stehna
Všechno do mixéru a dobře rozmixovat. Nechat v lednici. Před podáváním, je-li třeba zředit vodou. Servíruje se v miskách s kouskem ledu a bílou... více o Gazpacho - andaluská zeleninová polévka
Dno i stěny dortové formy vyložíme piškoty. Do vlažného mléka namočíme želatinu a necháme ji nabobtnat. V míse smícháme jogurt, cukr, rozpuštěnou... více o Jogurtový dort s jahodami
Meruňky odpeckujeme a rozkrájíme na menší dílky. Do mixovací nádoby nalijeme mléko, přidáme meruňky a cukr. Směs mixujeme při vyšších otáčkách mixéru... více o Meruňkový koktejl
Brambory oloupeme, přidáme sůl, kmín a vaříme. Když se brambory trochu povařily, přidáme drobně nakrájené kysané zelí, klobásu nakrájenou na kolečka a... více o Slovenská kapustnice
Plátky masa mírně naklepeme, po obvodu na několika místech nařízneme, osolíme a okořeníme černým pepřem. Kořenovou zeleninu nakrájíme na nudličky a... více o Dušené hovězí plátky
Maso omyjeme a velmi lehce naklepeme. Cibuli nakrájíme na kostičky. Žampiony očistíme a nastrouháme je. Cibuli osmahneme na másle, přidáme žampiony a... více o Plněné krůtí stehno
Cibuli oloupeme a nahrubo posekáme. Toastový chléb namočíme ve vodě. Mleté maso, cibuli, hořčici, vymačkaný chléb a vejce důkladně prohněteme. Dobře... více o Sekaná se sýrovou kůrčičkou
Máslo utřeme do pěny, přidáme vidličkou rozmělněné sardinky, dobře rozmícháme za postupného přikapávání oleje ze sardinek. Nakonec přidáme drobně... více o Pomazánka ze sardinek
Tvarůžky rozmačkáme vidličkou, smícháme s tvarohem, jogurtem nebo smetanou, drobně nakrájenou cibulí, kmínem a pepřem. Krajíčky chleba pomažeme máslem... více o Olomoucká tvarohová pomazánka
Náplň uděláme tak, že jablka oloupeme, zbavíme jádřince a nastrouháme. Mletý mák smícháme se lžící cukru krupice. Prosátou mouku smícháme s práškem do... více o Rychlé řezy s mákem